Opinie: mijn vijf iOS 7 ergernissen

Door: Roelof Roos - 42 reacties

Er zijn de afgelopen maanden wat stukjes verschenen over wat er allemaal mis is met iOS 7. (Hier, hier, hier en hier bijvoorbeeld.) Met het meeste in die stukjes ben ik het niet eens. Veel mensen moeten eerst wennen en begrijpen blijkbaar niet dat op de weg naar beters vaak eerst een dalletje genomen moet worden.

Ik vind iOS 7 fantastisch, ik heb nog nooit zo veel van mijn telefoon genoten. Tegelijkertijd heb ik me ook nooit zo aan mijn iPhone geërgerd. In eerste instantie heb je de hoop dat Apple het snel met een update in orde maakt, maar dat valt tegen. Jouw ergernissen zijn vast anders, hieronder de top 5 van wat mij gek maakt. 

5. Muziek aankopen in iCloud

Ik hou van muziek, ik heb een uitgebreide collectie en ik gebruik de Muziek-app dagelijks. Niet al mijn muziek staat op mijn iPhone, om de zoveel tijd maak ik een selectie en die liedjes wil ik dan horen. Ik speel die dan af in de ’shuffle’ stand. Sinds iOS 7 vindt de Muziek-app het nodig al mijn aankopen, wanneer dan ook gemaakt, te downloaden. Ik heb in de loop der jaren nogal eens wat gekocht dat ik echt nooit meer hoef te horen en die rotzooi steekt nu opeens weer de kop op. Ook is er soms aan het begin van een liedje een pauze omdat iOS nog even iets moet laden. Soms zit ik onder de grond in een parkeergarage en stopt de muziek omdat er geen verbinding met het netwerk meer is. Niet terwijl ik aan het streamen ben, dit gebeurt terwijl ik naar de door mijzelf op mijn iPhone gezette muziek wil luisteren. Ik kan deze ‘extra service’ vast ergens uitzetten, maar het was mooier geweest als Apple het nooit voor me had aangezet.

4. iMessage / FaceTime waarschuwingen

Ik heb nogal wat Apple-devices. Een iPhone, een iPod touch, een paar iPads en een rijtje Macs. Niet dat ik geld te veel heb (of had), maar met het ontwikkelen van iOS- en OS X-software gebruik ik al die devices met een zekere regelmaat. Als ik een nieuw Apple-apparaat installeer en ik activeer ook iCloud, dan krijg ik op bijna al mijn apparaten een waarschuwing dat dat apparaat nu ook mijn adres en/of telefoonnummer voor iMessage en FaceTime gebruikt. In de praktijk komt het neer op iedere paar weken pakweg 20 waarschuwingen wegklikken.

3. Achtergrond scherm update

Ik hou van die ‘perfectie tot in de details’ die vaak aan Apple wordt toegeschreven. Als ik die aandacht voor details terugzie word ik blij, de ‘schoonheid’ van de software spreekt me erg aan. Maar Apple laat wel eens een steekje vallen en zo’n steekje waar ik me aan stoor is dat het scherm van de Muziek-app niet wordt bijgewerkt terwijl de app niet actief is. Dus wat gebeurt er, ik start liedje A, ik leg de telefoon weg, de telefoon vergrendelt, liedje B start, liedje C, enzovoort. Vervolgens ontgrendel ik de telefoon weer en dan komt even liedje A weer tevoorschijn. In de Zoek-mijn-vrienden-app gebeurt dat soms ook: Je haalt de app naar voren en vlak voordat je het wachtwoord in moet voeren verschijnen nog even de gegevens van de laatste keer dat ik de app gebruikte. Zo slordig. In plaats van oude informatie zou iOS desnoods gewoon niets kunnen laten zien.

2. Het aantal ongelezen e-mails klopt niet

Ik zie aan het rondje in het mail-app-icoon dat ik een nieuwe e-mail heb. Ik open de mail-app, lees de nieuwe e-mail en ga iets anders doen. Vervolgens heb ik weer een nieuwe e-mail. Dezelfde van een minuut geleden. Gek word ik er van.

Ik snap dat er een technische verklaring voor dit fenomeen is. Het zal wel iets maken hebben met mijn mailserver en/of de kwaliteit van de internetverbinding. Maar hier is toch omheen te programmeren? Het gaat bij Apple toch om de gebruikservaring? Gebruikers die lastig willen worden gevallen met vanuit technisch perspectief te verklaren rariteiten, die kopen toch een Windows Phone?

1. De batterij waarschuwing

Het idee is goed, de gebruiker wordt gewaarschuwd als de batterij dreigt leeg te raken. Omdat de batterij nu eenmaal niet het sterkste punt is van een iPhone, heb ik de gewoonte mijn iPhone als het even kan aan de oplader te koppelen. Dus, ik kom thuis, haal mijn iPhone uit mijn zak, zie dat de batterij moet worden opgeladen, sluit de kabel aan, ik controleer of er echt opgeladen wordt en dan pas ga ik echt iets met mijn iPhone doen. En dan komt die melding. Ik zou toch raar staan te kijken als ik bij het tankstation sta te tanken en de pompbediende komt mij vertellen dat ik niet moet vergeten te tanken. Toch is dat precies wat iOS bijna iedere dag bij mij doet. Apple klopt zichzelf op de borst dat iOS 7 gebruikspatronen herkent zodat ze precies weten welke app er in de achtergrond ge-update moet worden zodat up-to-date informatie klaar staat zodra de gebruiker die app naar voren haalt. Werkt soms ook best, de aandelen app bijvoorbeeld is meestal bijgewerkt voordat ik ‘m naar voren haal. iOS moet ook zoiets slims doen als het overweegt een batterij-waarschuwing te laten zien terwijl het apparaat al aan het opladen is.

Foto: Maggie Houtz

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  patrickdaan

  Roelof, doe alsjeblieft eens wat aan dat onnodige spatiegebruik van je! Je teksten worden er bijna onleesbaar door!

 • Profielfoto
  ibla

  Welk spatiegebruik heb je het over?? Tussen elk woord staat gewoon 1 spatie toch?

 • Profielfoto
  koen

  Zeg jongens, ga eens wat oliebollen eten ofzo.:neutral:

 • Profielfoto
  Applefan12345

  Mens erger je niet!

 • Profielfoto
  knekkie

  Is het weer azijntijd???

 • Profielfoto
  Clarus

  OMT, sluit het jaar eens af met iets positiefs! Deze ergernissen top 5 zijn luxe-problemen. Eén Jan Mulder is meer dan genoeg.:razz:

 • Profielfoto
  macmartijn

  First world problems…

 • Profielfoto
  Obliviant

  als je ooit eens een handleiding had gelezen dan had je al deze ergernissen niet en nooit gehad.. en dat noemt zich dan ontwikkelaar en journalist…
  Steve had gelijk toen hij zei dat hij er niet aan moest denken dat bloggers de nieuwe journalisten zouden worden.. wat een complete lariekoek is dit

 • Profielfoto
  Arthur345

  Trouwens eerste omt reactie van omt AH YEAH

 • Profielfoto
  Marius1976

  Houd je k*nker bek eens!
  Erg vermoeiend mensen zoals jij.

  Zeg applefreak020… laten we 2014 eens even een beetje fatsoenlijk starten zeg. Zelfs met censuur-sterretje is jouw taalgebruik echt te erg voor woorden. Ga je schamen en je mond spoelen, en neem als goed voornemen dit soort taal de eerstkomende 250 jaar niet meer in je mond te nemen.

 • Profielfoto
  ray-

  wat een onzin. Ik weet dat de ene zijn ergernis de andere niet is, maar sommige zaken hier zijn echt wel absurd. Die facetime/imessage meldingen bijvoorbeeld: dat is puur een beveiliging en niet iedereen heeft 20 apple-toestellen die om de 2 weken opnieuw worden geregistreerd in icloud. Dat is hetzelfde als ik zou zeggen dat het mij stoort dat ik dezelfde imessage op al mijn 100 apple-producten ontvang. Jouw situatie wijkt af van de standaard, dan is het absurd om dat als een ios-ergernis te omschrijven.

  Batterij-waarschuwing? Is dat un écht zo ververelend dat het tot een ergernis wordt gekwalificeerd? Dat is hetzelfde als dat ik mij zou ergeren aan het feit dat ik moet bevestigen dat ik een app wil verwijderen.

  Weet je wat échte ergenissen (kunnen) zijn in iOS? Het feit dat je bvb control center niet kan configureren. Of dat in notification center geen kalender te zien is in maandweergave. Of dat de Today-functie Google Now wilt nadoen maar slechts 1/5 van implementeert. Of dat de items in de tabbladen ‘All’ en ‘Missed’ niet zomaar automatish worden verwijderd etc…

  Die opgesomde ergernissen is echt voor azijnpissers. Ik zou bvb ook willen dat ik een app automatisch kan verwijderen wanneer ik op het kruisje druk, ipv dat ik nog eens moet bevestigen. Maar is dat dan al een ergernis? In 1 geval op de 100 kan het zelfs zijn dat het net goed uit kwam dat ik hem eerste moet bevestigen…

 • Profielfoto
  mrchablis

  ????? en dat op nieuwjaar?? zweet je kater uit en get a life:smile:

 • Profielfoto
  JWB

  Soms zit ik onder de grond in een parkeergarage en stopt de muziek omdat er geen verbinding met het netwerk meer is. Niet terwijl ik aan het streamen ben, dit gebeurt terwijl ik naar de door mijzelf op mijn iPhone gezette muziek wil luisteren. Ik kan deze ‘extra service’ vast ergens uitzetten, maar het was mooier geweest als Apple het nooit voor me had aangezet

  Instellingen->Muziek->Toon alle muziek….

 • Profielfoto
  Chantal C.

  Ook irritant: als je op 1 device een FaceTime gesprek opneemt, geven de andere devices een gemiste oproep.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nummertje 4 is het enige dat ik herken.
  Gelukkig komt dat niet zo vaak voor bij ons.

  Ik heb er zelf wel één:
  115 e-mails binnen (uit angst om wat te missen gebruik ik gewoon pop3 ja).
  En dan één voor één moeten selecteren om ze te kunnen verwijderen.
  Maar eigenlijk is dat een iOS ergernis. Want 4, 5, 6 hebben dit ook.

 • Profielfoto
  Coen de Moor

  ray-
  Dat is echt een onzin vergelijking.
  Want ik kan me nog wel een reden voorstellen waarom je zou vragen voordat je egt een app verwijderd. Het is namelijk niet onmogelijk om per ongeluk een app te verwijderen. Maar daarin tegen is een melding dat je batterij bijna leeg is terwijl je oplaad wel vreemd. Ik zeg niet dat het het einde van de wereld is maar jou vergelijking slaat nergens op.

 • Profielfoto
  knekkie

  Knoppen die onduidelijk zijn is wel een vervelende feature van iOS7

  Sommige tekst kan ook een knop zijn.
  – dat is vaak niet gelijk duidelijk
  – als weet dat het een knop is is het moeilijk deze in te drukken/tappen/slepen.

  De camera van iOS7 bijvoorbeeld. Het duurt even voor je door hebt waar je precies moet zijn om hem van foto op video of panorama te zetten.) direct op de tekst zo je verwachten terwijl je er net onder moet zitten. Drukken zou je verwachten rewijl je moet slepen.

 • Profielfoto
  fgd007

  Kan niet wachten tot OMT een app update uitbrengt waarmee je reacties kunt uitzetten. Het meest vermoeiende aan OMT zijn haar gebruikers. Walg

 • Profielfoto
  Bento

  Als dit bericht de toon zet voor de rest van het jaar wordt omt.2014 nog minder dan omt.2013….

 • Profielfoto
  Stewie

  Waarom is er geen ‘play’ icoontje meer als je muziek afgespeeld wordt? Vind ik zelf heel irritant in ieder geval..

 • Profielfoto
  Christiaan Heerze

  Wat een gezeur over iemand die zijn vijf ergernissen over iOS7 plaatst. Dan nog die volslagen Tosti, acne-leijer, dorpsidioot die reageert op iemand dat hij zijn “k*nker bek” moet houden. Dat er OMT hen een platform biedt is onbegrijpelijk, ze voegen niets toe aan het onderwerp of de discussie.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Ik heb last van de verkeerde mail informatie…
  Er staat dan bijvoorbeeld een 1 bij het mail pictogram maar als je dan kijkt is er in geen enkele mail service een mail te vinden…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Beste Tim,…

 • Profielfoto
  iDeMi

  Wat mijn grootste ergernis is van iOS 7 is dat het erg erg traag is op mijn iPhone 4 en het lijkt wel of het steeds trager wordt. Met name de Camera App.

  De telefoon zelf is nog in prima staat en de batterij doet het ook nog prima. Ik heb dus ook nog geen aanleiding om een iPhone 5 te kopen omdat ik mijn telefoon alleen gebruik om te kunnen internetten, emailen, agenda, reisinformatie, af en toe een foto te maken. Oh ja, ook om te bellen;-)

  Ik begrijp dat de nieuwe hardware en iOS 7 beter op elkaar aansluiten maar zorg dan op z’n minst dat er een hoop fancy features uitgeschakeld kunnen worden om toch normaal op de “oudere” hardware te kunnen draaien.

  Er zijn een hoop verbeteringen in iOS 7 tov iOS 6 waarvoor ik niet terug wil maar om op deze manier “gedwongen” te worden over te stappen naar een nieuwer model, daar ben ik toch niet zo van gediend. Dit zet me wel aan tot het nadenken over andere merken smart phones.

  Zijn er andere mensen die zich hierin kunnen vinden?

 • Profielfoto
  Dydefox

  iDeMi: iedere verniewing betekent de grenzen opzoeken van de bestaande techniek. Dit geldt zowel voor de oude als de nieuwe apparatuur. Ik weet namelijk zeker dat met iOS 7 nog niet alles uit de iPhone 5s wordt gehaald, de diverse after-jailbreak-apps tonen dit aan, maar zijn vaak toegespitst op specifieke gebieden als fotografie of dataconnectie. Een app die het aantal foto’s per seconde verdriedubbeld en een instelling die het aantal tetheraansluitingen naar max. 15 tilt, is al gesignaleerd. Optioneel nieuwe instellingen uitzetten om op oude hardware te kunnen blijven draaien, levert ergernis op bij gebruikers: weer meer ” foefjes” die kunnen leiden tot irritatie wanneer je er niet achter kunt komen. Of er niet de tijd in willen steken om je toestel te tweaken. Ik heb meerdere mensen laten zien, dat wanneer je zelf steeds hogere eisen stelt aan een all-in-one-telefoon (want dat is het) je moet blijven investeren.
  Gebruik je alleen minimaal alle mogelijkheden, update dan niet meer of (sorry alvast) ga een Android toestel gebruiken. Zelfs de Aldi kan deze leveren..inclusief gratis geïnstalleerde virussen.

 • Profielfoto
  Sounde

  Ha!
  Je kunt er van zeggen wat je wilt maar het is onbestaanbaar dat een goed werkende iPhone 4 na de upgrade/update een traag monster is geworden. Met geen kans op herstel… Het ergste is dat bijvoorbeeld de GPS functie wel werkt maar zo traag is geworden dat bijvoorbeeld Navigon nauwelijks nog te gebruiken is. Ook ben ik het voor het eerst oneens met het design van de software; koud, leeg en kil. Maar dit is een kwestie van smaak. En daarover twisten leidt tot niets…
  Gelukkig nieuwjaar allemaal!

 • Profielfoto
  maartenvt

  dat valt nogal mee die 5 ergernissen toch? beetje zeur puntjes. ik zou tevreden zijn als ik iOS 7 had ontwikkeld en dat waren de hoofdpunten van commentaar

 • Profielfoto
  PimPamPet

  applefreak020

  Houd je k*nker bek eens!
  Erg vermoeiend mensen zoals jij.

  Dat je dit soort taal hier uit durft te slaan is onvoorstelbaar. En dat de OMT redactie dit blijkbaar toestaat is nóg erger!
  Als je het niet eens bent met wát iemand zegt, stuur de redactie dan een bericht, net zoals ik die hun een bericht zal sturen met de vraag of jouw account opgeheven kan worden. Hier het onderdeel “Fatsoen” uit het regelement. Blijkbaar iets wat jij nog nooit gelezen hebt. Alles wat vet staat valt hier wel onder.

  Fatsoen
  Fatsoen is weliswaar een subjectief begrip, maar we doen een beroep op het gezonde verstand. Het volgende is niet toegestaan:

  1. Persoonlijke aantijgingen of beschuldiging en belediging
   Taalgebruik dat in de normale, alledaagse omgang onwenselijk is, zoals vloeken en schelden
   Openbaar maken van persoonsgegevens zonder uitdrukkelijke toestemming
   Afbeeldingen of video’s van schokkende aard
   Expliciet seksuele, openlijk gewelddadige, bewust kwetsende bijdragen
   Het veroordelen of discrimineren van bevolkingsgroepen, minderheden of religies
   Bijdragen die het gebruik van drugs aanmoedigen
   Alle naakt ‘onder de navel’
   Topics of posts die geen enkel nut dienen (informatie noch vermaak)
   Topics of posts die bedoeld zijn de sfeer in de OMT community negatief proberen te beïnvloeden
 • Profielfoto
  koen

  En dat de OMT redactie dit blijkbaar toestaat is nóg erger!

  Zo te zien is die reactie ondertussen verwijderd.

 • Profielfoto
  ws77

  Mijn grootste (en eigenlijk ook enige) ergernis in iOS7 is dat als je een filmpje kijkt, en je het geluidsvolume aanpast met de +/- knopjes op de zijkant van de iphone, je een gigantisch volume-icon in beeld krijgt dat het filmpje enkele seconden aan het oog onttrekt. Vroeger was dat icon er ook, maar toen kon je het filmpje gewoon er doorheen blijven zien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  iOS 7 bracht enorm veel voordelen. Fraai en helder design. Handig beginscherm. Op iPhone 4S meer snelheid en in combinatie met iPhone 5S grote snelheid ̩n enorm zuinig batterijverbruik, zelfs bij zeer intensief gebruik (batterijduur tussen 12 en 36 Р!! Рuur na 1 x laden). Maar er zijn ook wat ergernissen. Het meest irritant zijn:
  1. Plaatsen van verkeerde plaatjes bij uit iTunes gedownloade muziek, die geen eigen plaatjes heeft. (Erg irritant!)
  2. Volumeknopje in muziekspeler te dicht bij ff en rew knoppen.
  3. Indeling bij Instellingen soms onlogisch. Locatievoorzieningen onder Privacy bijvoorbeeld.
  4. Nog steeds geen cameratimer!
  Een vijfde kan ik niet direct bedenken.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @ibla: batterij waarschuwing => batterijwaarschuwing. Misschien wordt Roelof per woord betaald?

 • Profielfoto
  paullez

  Pfff wat een gezeur zeg. Vroeger was dit een een forum waar je wat aan had. Tja vroeger was indd alles beter. Dit artiekel slaat echt nergens op. En alle antwoorden gaan nergens over.

 • Profielfoto
  Adrenaline0182

  Ook irritant: als je op 1 device een FaceTime gesprek opneemt, geven de andere devices een gemiste oproep.

  Klopt, ik heb altijd op 3 overige devices een gemiste oproep. Vervelend ja.

  Ik vind de onjuistheid van het aantal ongelezen emails ook heel vervelend. Dit zit er al vanaf beta 1 in en is nog steeds niet opgelost.

  Verder zou ik de visuele effecten van iOS7 willen uitschakelen of naar eigen keus kunnen inrichten. Dit zorgt gewoon voor vertraging.

  Los daarvan crasht iOS7 gewoon veel vaker dan elke iOS versie hiervoor. Dit is niet bepaald des-Apples zullen we maar zeggen.

  Ik hoop dan ook dat er in iOS 7.1 grondig wordt gekeken naar eventuele verbeteringen mbt stabiliteit en snelheid.

 • Profielfoto
  koen

  Mensen, problemen kun je beter naar Apple doorsturen:

  http://www.apple.com/feedback/

 • Profielfoto
  ISS

  Ik vind het maar een geforceerd artikel, schrijven om het schrijven, problemen zoeken die er niet zijn.

  Of is het luiheid, je kan je ook ergens in verdiepen, genoemde problemen zijn op te lossen. Bijvoorbeeld die batterij-melding, juist handig, zorgen dat je bij je laatste prik in je accu wat zuiniger bent.

 • Profielfoto
  Undaunted

  De enige ergenis die ik heb is dat iOS 7 ontzettend traag is op een iPhone 4. Ik heb de nodige optimalisatie-tips opgevolgd en veel features uitgezet. Desondanks is spijtig traag:(

 • Profielfoto
  Admim85

  De vijf dingen die in het artikel genoemend worden, tja. Luxe probleem? Zelf ondervind ik hier geen problemen mee, behalve de gemiste oproep bij het beantwoorden van een Facetime gesprek.

  Mijn twee ‘ergenissen’ is iOS7 zijn het feit dat Facetime audio met regelmaat geen verbinding wil maken of wel overgaat maar als de ander opneemt hij bij mij gewoon over blijft gaan. Echt moeilijk doen, waarom zou ik? Genoeg gratis alternatieven.

  Wat wel een beetje vervelend is, is dat het airplay knopje weg is uit de standaard muziek app. Nu weet ik dat je vanuit control center airplay kunt activeren. Alleen ben ik dan verplicht om mijn screen mirroring aan te zetten om geluid door te zetten naar de Atv. Zijn er meer mensen die dit hebben of zie ik iets over het hoofd?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wat mijn grootste ergernis is van iOS 7 is dat het erg erg traag is op mijn iPhone 4 en het lijkt wel of het steeds trager wordt. Met name de Camera App.

  De telefoon zelf is nog in prima staat en de batterij doet het ook nog prima. Ik heb dus ook nog geen aanleiding om een iPhone 5 te kopen omdat ik mijn telefoon alleen gebruik om te kunnen internetten, emailen, agenda, reisinformatie, af en toe een foto te maken. Oh ja, ook om te bellen;-)

  Ik begrijp dat de nieuwe hardware en iOS 7 beter op elkaar aansluiten maar zorg dan op z\’n minst dat er een hoop fancy features uitgeschakeld kunnen worden om toch normaal op de “oudere” hardware te kunnen draaien.

  Er zijn een hoop verbeteringen in iOS 7 tov iOS 6 waarvoor ik niet terug wil maar om op deze manier “gedwongen” te worden over te stappen naar een nieuwer model, daar ben ik toch niet zo van gediend. Dit zet me wel aan tot het nadenken over andere merken smart phones.

  Zijn er andere mensen die zich hierin kunnen vinden?

  Er zijn bepaalde fancy features die je wel degelijk kunt afzetten, zoals het vernieuwen van apps op de achtergrond bv, ook het 3d effect kan je uitzetten. En er zijn er nog wel een paar dacht ik, had dit al eens ergens gelezen een paar maanden terug… Ook om je batterij te sparen zijn dit goede trucjes. Al vind ik zelf ook wel dat dit niet nodig zou moeten zijn. Tuurlijk op oudere hardware is dit normaal maar zelf voor de iPhone 5 zeggen ze dat dit nog verschil kan maken.

 • Profielfoto
  hotel17

  Wat wel een beetje vervelend is, is dat het airplay knopje weg is uit de standaard muziek app. Nu weet ik dat je vanuit control center airplay kunt activeren. Alleen ben ik dan verplicht om mijn screen mirroring aan te zetten om geluid door te zetten naar de Atv. Zijn er meer mensen die dit hebben of zie ik iets over het hoofd?

  Je hoeft geen mirroring aan te zetten. Gewoon airplay selecteren (zonder mirroring) en audio wordt naar apple tv gestreamd.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Wat ik mis:
  – In slaapstand automatisch de vliegtuigmodus inschakelen en bij ontwaken weer uit.
  – Automatische helderheid gebruiken met 10% of 20% minder.

 • Profielfoto
  VincentVanHorn