Roelof Roos
Roelof Roos Nieuws 31 december 2013

Opinie: mijn vijf iOS 7 ergernissen

Er zijn de afgelopen maanden wat stukjes verschenen over wat er allemaal mis is met iOS 7. (Hier, hier, hier en hier bijvoorbeeld.) Met het meeste in die stukjes ben ik het niet eens. Veel mensen moeten eerst wennen en begrijpen blijkbaar niet dat op de weg naar beters vaak eerst een dalletje genomen moet worden.

Ik vind iOS 7 fantastisch, ik heb nog nooit zo veel van mijn telefoon genoten. Tegelijkertijd heb ik me ook nooit zo aan mijn iPhone geërgerd. In eerste instantie heb je de hoop dat Apple het snel met een update in orde maakt, maar dat valt tegen. Jouw ergernissen zijn vast anders, hieronder de top 5 van wat mij gek maakt. 

5. Muziek aankopen in iCloud

Ik hou van muziek, ik heb een uitgebreide collectie en ik gebruik de Muziek-app dagelijks. Niet al mijn muziek staat op mijn iPhone, om de zoveel tijd maak ik een selectie en die liedjes wil ik dan horen. Ik speel die dan af in de ’shuffle’ stand. Sinds iOS 7 vindt de Muziek-app het nodig al mijn aankopen, wanneer dan ook gemaakt, te downloaden. Ik heb in de loop der jaren nogal eens wat gekocht dat ik echt nooit meer hoef te horen en die rotzooi steekt nu opeens weer de kop op. Ook is er soms aan het begin van een liedje een pauze omdat iOS nog even iets moet laden. Soms zit ik onder de grond in een parkeergarage en stopt de muziek omdat er geen verbinding met het netwerk meer is. Niet terwijl ik aan het streamen ben, dit gebeurt terwijl ik naar de door mijzelf op mijn iPhone gezette muziek wil luisteren. Ik kan deze ‘extra service’ vast ergens uitzetten, maar het was mooier geweest als Apple het nooit voor me had aangezet.

4. iMessage / FaceTime waarschuwingen

Ik heb nogal wat Apple-devices. Een iPhone, een iPod touch, een paar iPads en een rijtje Macs. Niet dat ik geld te veel heb (of had), maar met het ontwikkelen van iOS- en OS X-software gebruik ik al die devices met een zekere regelmaat. Als ik een nieuw Apple-apparaat installeer en ik activeer ook iCloud, dan krijg ik op bijna al mijn apparaten een waarschuwing dat dat apparaat nu ook mijn adres en/of telefoonnummer voor iMessage en FaceTime gebruikt. In de praktijk komt het neer op iedere paar weken pakweg 20 waarschuwingen wegklikken.

3. Achtergrond scherm update

Ik hou van die ‘perfectie tot in de details’ die vaak aan Apple wordt toegeschreven. Als ik die aandacht voor details terugzie word ik blij, de ‘schoonheid’ van de software spreekt me erg aan. Maar Apple laat wel eens een steekje vallen en zo’n steekje waar ik me aan stoor is dat het scherm van de Muziek-app niet wordt bijgewerkt terwijl de app niet actief is. Dus wat gebeurt er, ik start liedje A, ik leg de telefoon weg, de telefoon vergrendelt, liedje B start, liedje C, enzovoort. Vervolgens ontgrendel ik de telefoon weer en dan komt even liedje A weer tevoorschijn. In de Zoek-mijn-vrienden-app gebeurt dat soms ook: Je haalt de app naar voren en vlak voordat je het wachtwoord in moet voeren verschijnen nog even de gegevens van de laatste keer dat ik de app gebruikte. Zo slordig. In plaats van oude informatie zou iOS desnoods gewoon niets kunnen laten zien.

2. Het aantal ongelezen e-mails klopt niet

Ik zie aan het rondje in het mail-app-icoon dat ik een nieuwe e-mail heb. Ik open de mail-app, lees de nieuwe e-mail en ga iets anders doen. Vervolgens heb ik weer een nieuwe e-mail. Dezelfde van een minuut geleden. Gek word ik er van.

Ik snap dat er een technische verklaring voor dit fenomeen is. Het zal wel iets maken hebben met mijn mailserver en/of de kwaliteit van de internetverbinding. Maar hier is toch omheen te programmeren? Het gaat bij Apple toch om de gebruikservaring? Gebruikers die lastig willen worden gevallen met vanuit technisch perspectief te verklaren rariteiten, die kopen toch een Windows Phone?

1. De batterij waarschuwing

Het idee is goed, de gebruiker wordt gewaarschuwd als de batterij dreigt leeg te raken. Omdat de batterij nu eenmaal niet het sterkste punt is van een iPhone, heb ik de gewoonte mijn iPhone als het even kan aan de oplader te koppelen. Dus, ik kom thuis, haal mijn iPhone uit mijn zak, zie dat de batterij moet worden opgeladen, sluit de kabel aan, ik controleer of er echt opgeladen wordt en dan pas ga ik echt iets met mijn iPhone doen. En dan komt die melding. Ik zou toch raar staan te kijken als ik bij het tankstation sta te tanken en de pompbediende komt mij vertellen dat ik niet moet vergeten te tanken. Toch is dat precies wat iOS bijna iedere dag bij mij doet. Apple klopt zichzelf op de borst dat iOS 7 gebruikspatronen herkent zodat ze precies weten welke app er in de achtergrond ge-update moet worden zodat up-to-date informatie klaar staat zodra de gebruiker die app naar voren haalt. Werkt soms ook best, de aandelen app bijvoorbeeld is meestal bijgewerkt voordat ik ‘m naar voren haal. iOS moet ook zoiets slims doen als het overweegt een batterij-waarschuwing te laten zien terwijl het apparaat al aan het opladen is.

Foto: Maggie Houtz

Reageer op artikel:
Opinie: mijn vijf iOS 7 ergernissen
Sluiten