Mac Pro vanaf morgen verkrijgbaar

40 reacties

Apple heeft bekend gemaakt vanaf morgen, donderdag 19 december, bestellingen voor de nieuwe Mac Pro te accepteren. Die kunnen gedaan worden in de online Apple Store, de retail Stores in Amsterdam en Haarlem én bij ‘bepaalde erkende resellers’. Dat staat te lezen in een zojuist uitgebracht persbericht.

Vooralsnog is onduidelijk of de Mac Pro alleen besteld kan worden, of dat er vanaf morgen ook al voorraad beschikbaar is. Ook is nog niet bekend bij welke resellers de Mac Pro vanaf morgen gekocht kan worden. Premium Reseller Amac heeft in ieder geval al tegenover OMT bevestigd dat de Mac Pro daar vanaf morgen gereserveerd kan worden. Over voorraden kon de Premium Reseller echter nog niets zeggen.

https://www.youtube.com/watch?v=SQl2FjaKCAQ

Na meer dan tien jaar in hetzelfde jasje gezeten te hebben, werd in juni van dit jaar de volledig nieuw-ontwopren Mac Pro aangekondigd. In plaats van een grote systeemkast kreeg Apple’s meest krachtige Mac een compacte zwarte en ronde behuizing, die volgens sommigen nog het meeste wegheeft van een prullenbak. Van binnen is de nieuwe Mac Pro een ware krachtpatser, dankzij de nieuwste Intel Xeon E5-processors, twee krachtige grafische chips en minimaal 12 GB RAM. In plaats van traditionele harddrives heeft de Mac Pro enkel flash-opslag. Extra capaciteit kan worden toegevoegd via Thunderbolt (2)-schijven.

De prijzen voor de standaardmodellen van de Mac Pro zijn al bekend. Voor het ‘instapmodel’ met een 3,7 Ghz Quad-core-processor, 2GB D300 grafische chips en 12 GB RAM betaal je 3049 euro. Het model met een 3,5 Ghz Six-core processor, 3GB D500 grafische chips en 16 GB RAM kost duizend euro meer. Beide modellen zijn te bestellen met meer RAM, meer flash-opslag en grotere processors (tot 12 cores). De prijzen daarvoor zullen pas morgen bekend worden.

Sta jij te popelen om morgen een nieuwe Mac Pro te bestellen? Dan kun je tot die tijd alvast voorgenieten met een prachtig filmpje dat Apple liet maken over het productieproces van de Mac Pro, zoals al zijn voorgangers Designed in California en voor het eerst in jaren weer 100% Assembled in the USA.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Net te laat voor mijn Kerstlijst!!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Voor als je echt veel Twittert.

 • Profielfoto
  IVin

  Is de Apple store in Den Haag al open dan?

 • Profielfoto
  Robbie122

  Maar 1TB flash-opslag ? Dat is binnen de kortste keren vol! Op mijn computer staat al 1,5TB vol van de 3TB fusion drive.

 • Profielfoto
  Outragemac

  Voor opslag, en zeker van videomateriaal ga je natuurlijk voor een Thunderbolt Raid.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik las op verschillende forum’s dat men de minimale opslag capaciteit een min punt vind en vaak ook een reden om hem niet te kopen.

  Volgens mij leven we in Anno 2014 (bijna) en bestaat tegenwoordig alles uit cloud en externe opslag. Er zitten 6 Thunderbolt poorten op ofzo plus 2 ethernet ingangen. Genoeg opslag zou ik zeggen.

  Ik denk dat ik voor de 8-core ga en dan 512gb aan opslag. <Meer dan genoeg voor Mavericks en de edit programma's. Ik vraag me alleen af hoeveel de 12-core wel niet gaat kosten.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Interne opslag is nooit zo heel interessant. Als je het goed doet, heb je daar eigenlijk hoofdzakelijk je programma’s op staan. Maar ja… maakt niet uit, er moet altijd wat te zeuren zijn toch?

  Een dag niet geklaagd, is een dag niet geleefd!

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Toppie(y)

 • Profielfoto
  MEEUW

  och wat ging apple de arbeidsmarkt helpen door banen te creëren. Ik zie geen rijen mensen die ding in elkaar zetten zoals bij andere fabriekshallen. Terwijl er nog mensen uitleg geven over het “geweldige” product is er nog steeds 2/3 van film robots te zien.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik ben vooral benieuwd te horen hoe weinig ‘units’ ze hier van gaan verschepen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @MEEUW:

  Ik weet niet welk filmpje jij zag?
  Maar ik zie toch aardig wat mensen in bijna elk proces van de productie.

  En die robots vallen ook niet vanzelf in elkaar hè?!:)

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Van het weekend dus naar de Apple Store, hopelijk hebben ze hem op voorraad!

 • Profielfoto
  1984

  Na meer dan tien jaar in hetzelfde jasje gezeten te hebben, werd in juni van dit jaar de volledig nieuw-ontwopren Mac Pro aangekondigd. In plaats van een grote systeemkast kreeg Apple’s meest krachtige Mac een compacte zwarte en ronde behuizing, die volgens sommigen nog het meeste wegheeft van een prullenbak

  Sta jij te popelen om morgen een nieuwe Mac Pro te bestellen?


 • Profielfoto
  Targaryen

  (y) @ 1984

 • Profielfoto
  eagle1972

  Moet helaas nog effe sparen

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Ik hoopte m mezelf voor de kerst cadeau te doen, maar dat gaat niet lukken, maar wat in t vat zit verzuurt niet;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  (y) @ 1984

  .
  Nee, dit is absoluut de beste optie.

  Geen zware metalen kast met 12 ventilators die bij elke uitbreiding warmer en lawaaiiger wordt.

  Maar een fluisterstil apparaat op je bureau, en alles wat er aanhangt (hoe vaak moet je bij een harddisk of een optical drive?) verdwijnt via een kabeltje in de kast.

  Zo werken we met de iMacs hier al jaren. Volledig schoon bureau, en de externe apparaten verdwijnen elders in een kast.

 • Profielfoto
  den elias

  Wie moet die vuilbak nou hebben. Er zijn nog krachtigere PC, die goedkoper zijn dan dat.

 • Profielfoto
  Targaryen

  @ Karel Willem, “Let’s agree to disagree.”:smile:

 • Profielfoto
  Zakske

  Zo werken we met de iMacs hier al jaren. Volledig schoon bureau, en de externe apparaten verdwijnen elders in een kast.

  Maar jij ben een amateur, die blijkbaar ook nog eens weinig snapt van wat mensen die dergelijke machines wél echt nodig hebben eisen. Ik ken dergelijke figuren, die gaan nu gewoon voor een Hackintosh… of (gruwel) over op Windows.

  Sorry, maar dit is naar mijn bescheiden mening géén pro-machine. Ars Technica schreef al dat dit apparaat “a truly epic lack of expandability” heeft. Niks kun je later nog upgraden, alles moet via Thunderbolt-2 of USB-3.

 • Profielfoto
  aukem

  Nog een jaar of 10 sparen en ik heb er ook een:)

 • Profielfoto
  EwaldK

  @KarelWillem 2 uur geleden
  ik zou die nMP dan maar ook in je kastje opbergen, want veel kan je er ook niet mee.

  Verder wacht ik nog maar even af wat voor berichten er komen over het gebruik van de nMP als audio workstation. Over de iMac zijn helaas slechte verhalen in omloop.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Met die oude aluminium behuizing had Apple precies hetzelfde kunnen doen. Nieuwe processor erin, koeling EU-proof maken en een TB aansluiting erop. Maar nee Apple wil weer eigenwijs zijn en iets spraakmakends neerzetten waar geen pro om gevraagd heeft. Een videokaart met Cuda erin, nee hoor. Meer dan 64gb ram (zeker niet ongebruikelijk bij 3D en zonder problemen in de oude kast). Nee Apple wil ons graag zoveel mogelijk inperken in onze opties. En ze hebben ons in de tang, want ik heb weinig andere keus dan om zo’n ding te kopen, tenzij ik naar Windows overstap maar dat is me een brug te ver.

  Ik snap dat sommigen vanuit design oogpunt hiervan staan te smullen, maar meestal zijn dat juist niet de mensen die deze krachtpatser echt nodig hebben. Als je voor je brood afhankelijk bent van brute werkkracht wil je niet op deze manier in de tang genomen worden met een mooi glimmend designstatement. Die meneer Ive heeft veel te veel macht gekregen bij Apple en niemand die nog tegengas geeft lijkt het wel.

 • Profielfoto
  RobApple

  De all-in-one Apple Mac Pro5,1 2012 12-Core met 2x 6-Core Intel Xeon X5690 processors 3.46GHz is snel.

  Geekbench: 28135.

  Met een uitbreidingschassis zijn er zelfs overdrachtsnelheden haalbaar tot
  128Gb/s., stukken sneller dan Thunderbolt 2 met 20 Gb/s.

  Maximum geheugencapaciteit 96 GB / 6 x 16 GB 1333MHz ECC.

  Tot 8 HDD’s/SSD’s SATA III 6G 6 GB/s. mogelijk, USB3.0 5 Gb/s. en eSATA III
  6 Gb/s.

  Een 12-Core Mac Pro6,1 2013 gaat ongeveer € 9.000,00 kosten volgens de geruchten, exclusief de nodige Upgrades voor professionals.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik vind het een mooi ontwerp.
  Of het praktisch is is een tweede.

  Maar ik denk dat Apple niet had aan kunnen komen met een Mac Pro in de 10 jaar oude behuizing met hardware die up to date is inclusief thunderbolt en USB3. Ik denk dat dit de stap is die Apple heeft moeten zetten. Pro’s moeten er gewoon even aan wennen. Dat ging uiteindelijk met Final Cut X hetzelfde. Eerst verguist en nu is een groot deel van de teleurgestelde editors weer vrolijk met Final Cut X aan de slag.

  Ik denk dat voor Alles wat je intern kwijt kon een mooie externe oplossing is.
  Het vervelende is dat je waarschijnlijk weer extra in de buidel moet tasten om dit te realiseren. Er wordt al over dit soort oplossingen nagedacht Deze jongen bijvoorbeeld. Hij heeft een geniaal stapelbaar concept waarmee je in ieder geval een deel van de missende functionaliteit kan terug brengen.
  Zo zullen er vast meer oplossingen beacht worden.

 • Profielfoto
  knekkie

  Is de nieuwe Mac Pro instapper al niet een flinke stap voorwaarts in performance ten opzichte van de vorige gen maxed out Mac Pro?

  Of is het echt noodzakelijk om dit apparaat anders te configureren?

 • Profielfoto
  RobApple

  Voor Audio professionals is de nieuwe Mac 2013 een stap achterwaarts.

  Die gebruiken PCIe kaarten voor Audio. Kan je niet kwijt in de MP2013.

  Voor 3D video is 96 GB / 6 x 16 GB geen overbodige luxe.

  Gaat niet in de MP2013.

  Ben het met knekkie eens, zal wennen zijn, vooral de extra uitgaven, die nodig zijn, dat zal niet echt snel wennen.

  Met alleen de aanschaf van de MP2013 is een professional doorgaans nog niet klaar. Thunderbolt apparaten, PCIe kaarten etc.

  Ik ben benieuwd, hoe het zich gaat ontwikkelen.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @RobApple
  Je kunt elke PCIe kaart kwijt middels externe kastjes via Thunderbold.
  Het mooie van dit concept is, dat als je dat niet nodig hebt, je prima uit de voeten kan met dit compacte systeemkastje, op je bureau, dus net alle poorten bij de hand. Geen onnodig grote systeemkasten meer.
  Wil je meer? Externe kastje onder je bureau met elke gewenste uitbreiding. Of verder weg in de kast, zodat je de herrie van al die apparaten meteen ook kwijt bent: beter werkklimaat.

  Dankzij de 6 Thunderboldpoorten zijn de uitbreidingsmogelijkheden juist bijna onbeperkt in tegenstelling tot tot het vorige model.

  Ik weet het natuurlijk niet, maar het zou zomaar kunnen dat Apple met deze Mac Pro weer een nieuwe standaard heeft neergezet. Net als bij de eerste iPad, toen de mensen met ‘verstand van zaken’ ook niet wisten wat ze met de iPad aanmoesten… De markt bepaalde toen anders.
  En qua snelheid? Laten we eerst even de reviews afwachten…

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Vanaf vandaag te bestellen, verzendklaar “ergens in januari”..

 • Profielfoto
  Buzz

  @RobApple: Waar haal je het vandaan dat je zo’n belachelijke hoeveelheid geheugen nodig hebt voor 3D video? Ja, rekenkracht en video geheugen zijn wel belangrijk, en dat heeft de nieuwe Mac Pro in overvloed. Professionele audio interfaces zijn er tegenwoordig zowel voor PCIe als in Thunderbolt uitvoering. De prijs is hetzelfde. De extra kosten voor dat soort randapparatuur waren er altijd al, ook bij de vorige generaties Mac Pro. Volgens mij ben je maar wat onzin aan het verkopen hier.

 • Profielfoto
  Triumph

  O jee de machine die ik op het oog had kost dus bijna 8000 euro…..

  Maar goed ook nw Final Cut Pro 10.1 Motion 5.1 Compressor 4.1 en alles zonder upgrade prijzen! Dankje wel Apple.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ben erg benieuwd naar de eerste grondige reviews van dit bakbeest.

  Vooral in de effectieve prestatie verschillen tussen de instapper voor €3049,- en het maxed out model.

  Benchmarks zijn leuk maar het blijft statistiek.
  Real world tests wil ik graag zien.

  Ben sowieso ook wel benieuwd wie op OMT van plan zijn om dit apparaat aan te schaffen en dan natuurlijk ook welke configuratie en waarom.

 • Profielfoto
  Buzz

  Vandaag is de verzenddatum in de online store al van januari naar februari verschoven.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ze maken er alweer een ‘potje’ van, bij Apple. Tijd om me te verdiepen in de haalbaarheid en mogelijkheden van een Hackintosh.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Volgens de berichten die ik heb is die “prullenmand” slechts verkrijgbaar in februari.
  http://store.apple.com/be-nl/buy-mac/mac-pro
  Ben blij dat ik mijn 2009 heb opgefokt naar een 6core 3,33 Ghz. Zou die voor geen geld ter wereld willen ruilen met dat nieuw model.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zo werken we met de iMacs hier al jaren. Volledig schoon bureau, en de externe apparaten verdwijnen elders in een kast.

  Maar jij ben een amateur, die blijkbaar ook nog eens weinig snapt van wat mensen die dergelijke machines wél echt nodig hebben eisen…

  .

  Wat een onzin!

  Ik weet één ding; en dat is dat ‘professionals’ vooral mensen zijn die uiterst behoudend zijn wat betreft vervanging van hun apparatuur. Begrijpelijk, als het om heel veel geld gaat. Het houdt echter ook ontwikkeling tegen. En het is evenzo begrijpelijk dat Apple zich daar heel fijn niets van aantrekt.

  ALLES wat nu in die oude kasten gepropt kan worden, kan uitstekend (en tegenwoordig zelfs beter) extern aangesloten worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wie moet die vuilbak nou hebben. Er zijn nog krachtigere PC, die goedkoper zijn dan dat.

  .
  Ik ben benieuwd. Laat eens een mooie PC van ruwweg 3000 euro zien die deze MP overklast?

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Schoonheid is een kwestie van smaak, ik zie liever het vorige towermodel en dat is veel praktischer. Mij kunnen ze helemaal niet overtuigen met de design van het nieuwe model. De post van 1984 met al die bakjes en kabels is heel betekenisvol.

 • Profielfoto
  Buzz

  Met dit ontwerp laat Apple ons weten dat het tijdperk van de interne massa-opslag en insteekkaarten voorbij is. Net zoals ze dat eerder o.a. deden met de floppy disk, optische drive, software die je in een doosje koopt en pijltjesknopjes in scrollbalken. Over een paar jaar vragen jullie je af waarom je je daar zo druk over maakte.

 • Profielfoto
  Vroegah

  3 dingen die ik anders had gedaan dan Apple:

  1. een handvat aan de bovenzijde

  2. verschillende kleuren cover op te geven bij je bestelling, waaronder een van plexi
  glas (doorzichtig), en een matgrijze zoals bij de huidige. Want wat vlekt die
  glimmende kast! Zie je nu al in de reviews die vingervlekken…

  3. de trashcan een slag draaien, dus met de in/outs aan de voorkant, en dan de
  powercord connectie aan de achterkant. Voor professionals prettiger werken lijkt
  mij. En dan heb je ook meteen het apple-logo aan de voorzijde (waarom aan de
  achterzijde is mij een raadsel).