Levertijd Mac Pro loopt op tot februari

37 reacties

Vorige week was het eindelijk zo ver, in het laatste deel van december stelde Apple de bestellingen voor de nieuwe Mac Pro open. Wie dacht Apple’s nieuwe krachtpatser nog voor oud en nieuw in huis te hebben kwam bedrogen uit, de levering zou in januari plaats vinden.

Wie vandaag een Mac Pro wil bestellen, wordt geconfronteerd met een maand extra wachttijd. De levertijd voor de nieuwste Mac blijkt inmiddels opgelopen tot februari. Bij zowel de standaard als build-to-order-modellen staat in de Online Apple Store dat deze in februari klaar voor verzending zijn.

Schermafbeelding 2013-12-23 om 13.42.34
Levertijd Mac Pro op 23 december 2013.

Wat de reden voor de snel oplopende levertijd is, is niet bekend. Mogelijk moet de reden gezocht worden in een combinatie van grote vraag en het feit dat de nieuwe Mac Pro voor het eerst in jaren weer 100% Assembled in the USA is. De computer wordt in een fabriek in Austin, Texas gemaakt. Mogelijk is het in Amerikaanse fabrieken lastiger om de productie snel op te schalen bij toenemende vraag naar Apple’s nieuwe krachtpatser.

Wie niet kan wachten op de nieuwe Mac Pro, kan zijn huidige Mac opvrolijken met een heuse Mac Pro Prullenmand in zijn dock.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Twitfix

  raar dat het zo lang duurt aangezien ze al lang bezig zijn met produceren als we het produceerfilmpje mogen geloven dat apple ons eerder liet zien, de vraag naar zo’n dure mac kan toch niet zo groot zijn dat ze die vraag niet aan kunnen?

 • Profielfoto
  Brims

  Volgens mij kan ikea dat nog beter!
  Ik vind het heel erg slecht dat ze niet snel kunnen leveren.

  Komt dat omdat het nu Amerikanen zijn die ze in elkaar zetten?

 • Profielfoto
  hokkie

  @Twitfix:

  Denk het wel! Vanaf 1 januari lig ik in ieder geval voor de deur, voor het geval dat iemand mij voor is:lol:

 • Profielfoto
  Targaryen

  Doet me denken aan het uitbrengen van die ‘amazing new iMac’. Ze geven te kennen dat hij te bestellen is maar je kunt hem in feite pas bemachtigen volgend jaar. Goed voor de cijfers van Q4 2013!

 • Profielfoto
  tomc

  Komt dat omdat het nu Amerikanen zijn die ze in elkaar zetten?

  Omdat Amerikanen 10 uur per dag werken en de mensen in foxconn bijna het dubbele.

 • Profielfoto
  MacUserT

  Heb vandaag mijn Mac Pro besteld. Ik heb maar gebeld en gevraagd waarom het zo lang duurt. Meer dan hoge vraag wist de helpdeskmedewerker ook niet. In de US nagekeken en daar hebben ze dezelfde levertijden. Het zal dan liggen aan de aanlevering van grafische kaarten, CPUs of ze hadden niet verwacht dat er zoveel Mac Pro’s verkocht zouden worden. Of alle drie.:smile:

  Ik had eigenlijk verwacht dat ze wel een voorraad zouden hebben in de Apple Stores, maar ook dat bleek niet zo te zijn. Jammer, nu moet ik tot februari wachten.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Belachelijk

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Belachelijk

  Is dat commentaar vanaf de zijlijn, of heb je een Mac Pro besteld en ben je nu teleurgesteld dat het langer duurt?

 • Profielfoto
  MEEUW

  nee het is belachelijk dat er altijd te kort is.
  Dat doen ze gewoon expres.
  Dat is ook belachelijk. Maar wel een marketingtruc.
  maar dan mogen wij het nog wel belachelijk vinden :).

 • Profielfoto
  Niels

  Niet belachelijk, immers Apple is een van de weinige bedrijven die producten zo grootschaals aankondigd en ook zo’n grote clientèle basis heeft (immers er zitten een heleboel developers, video programmers, etc. al een jaar te wachten op een nieuwe Mac Pro). Heb je het dan liever zoals HP, etc. het doen: niets van zich laten weten tot er een overproductie aan voorraad is?

 • Profielfoto
  belfortmac

  Wel belachelijk.
  En wel zo erg, dat er eens maatregelen moeten worden getroffen.
  Apple begint zo langzamerhand een stront vervelende onderneming te worden, wat meent zich maar alles te kunnen permitteren.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @NielsDam hp laat wel degelijk nieuwe producten zien. Alleen ze zijn niet zo populair of op de voet gevolgd als apple.
  Kijk maar naar samsung… die kan wel aan vraag voldoen, kondig het groots aan. (tv of telefoon) En daar zitten ook fan’s een jaar op te wachten :).

 • Profielfoto
  Targaryen

  Welles, nietes, welles, nietes.;!

 • Profielfoto
  McNismo

  …..en maar zeiken, en maar klagen!!!!
  (Zucht)

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  grappig

  Ik heb geen mac pro besteld. Als een product zooo lang op voorhand wordt aangekondigd vind ik het belachelijk dat de wachttijd zo absurd lang is. Daar zit zeker een deel vergroting van de hype achter, ergo marketing.

  Ik weet dat het hip is om daar vanalles achter te zoeken, maar dat is echt niet nodig.

 • Profielfoto
  Mark ter Luun

  Belachelijk, niet belachelijk, belachelijk, niet belachelijk, zeur, zanik, klaag steen en been… Volgens mij heeft de helft van de OMT members zich alleen maar geregistreerd om te kunnen schoppen. Het is bij elk bericht hetzelfde commentaar: óf Apple is gemaakt door de hand van God, óf Apple moet zo nodig overal op bekritiseerd worden en doet never nooit wat goed..! Leuke community maken jullie er zo van hoor! Nieuwe iPhone 5s: vertrouw ik niet; nieuwe iPhone 5c: lelijk en te duur(?!); nieuwe Mac Pro waar men al een beste poos op wacht, duurt te lang (echt? die 2 maandjes als je “al zo lang wacht”??); nieuwe OS X gratis: vast een marketing stunt dus vertrouw ik niet (Pages etc. idem); nieuwe iPad mini met retina: had ik meer van verwacht; nieuwe Mac Book: nog steeds te duur… Nieuwe winkel open: halleluja; nieuw datacenter: omg we horen er écht bij; opeens wel een kerstboom in Den Haag: dankzij Mr. Cook himself… Moet ik doorgaan? T is hier echt een opsomming geworden van neerknuppelarij en ophemeling.. Nou ja, t is leuk geweest jongens, dit was mijn laatste (klaag-)berichtje hiero, mij zie je niet weer.. Tabee!

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Ik voel me niet aangesproken door die zwart-wit theorie.

 • Profielfoto
  dualband

  Het leven is aan de klagers….
  Als al die klagers nu geen Pro bestellen, dan heeft de rest ‘m misschien sneller:-)

  Zéér verstandig van Apple om geen overstocks te creëeren (stocks = dood kapitaal)
  Kijk maar eens naar de Franse automobielmerken die kreunen onder de overstocks en permanent in re-organisatie zijn.
  Denk dat we het allemaal wel eens kunnen zijn dat Apple nu niet direct een bedrijf is dat in de slechte papieren staat;
  reden:
  – creëer een hype (en ik spreek me niet uit over het al of niet goed zijn van hun producten)
  – alle productie reeds verkocht
  en ja; daardoor kunnen ze zich véél permitteren!

  @deSpaanseRente (en andere klagers): les 1: vraag & aanbod

 • Profielfoto
  Janjans

  @Mark ter Luun Je bent er snel klaar mee, dat siert je:wink: En dank voor je vele positieve, constructieve en afgewogen(het midden vindend tussen neerknuppelen en ophemelen) bijdragen:roll:

  :grin:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Vind dit ook een beetje flauw van Apple. Zo ver van tevoren aankondigen en dan pas in februari leveren…. ze hadden het beter geheim kunnen houden en dan nu kunnen zeggen dat het in februari komt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Bizar!
  Als je ziet wat die Mac Pro’s kosten,…zeker als je een beetje een upgrade doet, ben je al snel meer dan 4000,- lichter. En dan hou je je nog in qua upgrades.
  Bij alles volledig upgraden en een standaard Apple scherm zit je op 9700,-.

  Dus,…als dan de computer tot Februari uitverkocht is,…dan vind ik dat bijzonder!

 • Profielfoto
  dualband

  @ Swiftly Bestel maar eens een nieuwe Porsche, zal je niet op je oprit hebben in feb…

 • Profielfoto
  peteha

  ik zit er aan te denken om de Mac Pro weer af te bestellen. Doet me erg denken aan de 1e Intel Macbook pro. Na zes weken wachten was hij er eindelijk….en de week erop kwam er een upgrade uit die sneller en goedkoper was…ik heb me nog niet vaak zo besodemieterd gevoeld. Apple gaf natuurlijk niet thuis. Volgens mij kun je beter wachten tot ze op voorraad zijn.
  Het is ook erg vreemd dat als je een product al een half jaar geleden presenteert en je weet dat de vraag zo groot zal zijn, dat er in dat halve jaar niet een enorme bult voorraad is opgebouwd.
  Mijn huidige Mac Pro is nu zes jaar oud en die zal het heus nog wel een paar maanden zonder problemen doen. Dat dan dus weer wel:)

 • Profielfoto
  vanadium

  Voor het klaag en piepvolk, jullie moeten je realiseren dat deze MacPro al maanden, misschien wel al langer in backorder staat bij de diverse resellers. Dus toen deze machine daadwerkelijk kon worden besteld bij Apple hebben ze een tsunami aan orders binnen gekregen. Valt nog mee dat deze machine over een kleine 6 weken leverbaar is.

  @Dualband, idd bestel maar een nieuwe luxe auto. Dan heb je het over maanden levertijd.

 • Profielfoto
  Zakske

  De nieuwe Mac Pro is op dit moment enkel interessant voor mensen die Final Cut Pro X gebruiken, als je monteert met Adobe Premiere Pro CC is hij een stuk trager dan de oude Mac Pro.

 • Profielfoto
  Buzz

  vanadium heeft helemaal gelijk. Er is niks aan de hand. En het is erg raar om te denken dat het marketing is om deze machine nu niet gelijk uit te leveren. Het is gewoon overmacht. Fijne marketing, als het zoveel negatieve reacties oplevert.

 • Profielfoto
  MacUserT

  Ik vind het geklaag over de levertijden ook een beetje vreemd. Het ding wordt aangekondigd en iedereen klaagt dat het te duur is. Er zijn zelfs mensen die denken voor dit geld een auto te kunnen kopen.

  Waarschijnlijk denkt Apple dit ook en bouwt een productielijn, die een beperkte vraag aan kan. Blijkt dat er toch ook mensen zijn die daadwerkelijk dit scheurijzer willen kopen, wordt er geklaagd over de levertijden.

  Apple weet dat in het begin de vraag hoger is, dan wanneer het product een tijdje loopt. Dit betekent dat ze zeker niet de productiecapaciteit inrichten op de beginvraag en de onderdelen van de Mac Pro zijn ook bij Intel en AMD nieuw ontwikkeld. Beide bedrijven moeten ook hun productiecapaciteit op de vraag inrichten.

  Ja, het product wordt gehyped. Het voordeel van het kapitalisme is dat de consument de keuze heeft wat hij koopt. De klagers kunnen altijd nog een HP machine kopen en Windows 8 erop zetten. Dan weet je pas wat slechte bedrijven zijn en heb je pas echt reden tot klagen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Waarschijnlijk denkt Apple dit ook en bouwt een productielijn, die een beperkte vraag aan kan.

  Apple bouwt zelf helemaal niks, dat is uitbesteed aan Syncreon in Austin.

 • Profielfoto
  peteha

  Mij hoor je niet klagen dat de pro te duur is. Dat vind ik namelijk helemaal niet. De huidige is zes jaar oud en een zeer goede investering geweest. Maar als ik dan zo’n product bestel na zoveel gehype, dan moet ie er ook staan. Voor zover ik weet is de pro nog nauwelijks uitgeleverd en ik kan me niet voorstellen dat ze pas beginnen te produceren op 19 december. De iPhone en iPad air waren toch ook na korte tijd volop leverbaar?
  Maar blijkbaar kan Apple zich dit soort dingen veroorloven, ze weten toch wel dat de kopers niet naar de concurrent (willen) lopen!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @ Swiftly Bestel maar eens een nieuwe Porsche, zal je niet op je oprit hebben in feb…

  Ik bedoelde het niet verwijtend naar Apple toe. Ik bedoelde te zeggen dat niemand had kunnen vermoeden dat de vraag zo extreem was dat er zo’n lange levertijd zou ontstaan.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  ik zit er aan te denken om de Mac Pro weer af te bestellen. Doet me erg denken aan de 1e Intel Macbook pro. Na zes weken wachten was hij er eindelijk….en de week erop kwam er een upgrade uit die sneller en goedkoper was…ik heb me nog niet vaak zo besodemieterd gevoeld. Apple gaf natuurlijk niet thuis. Volgens mij kun je beter wachten tot ze op voorraad zijn.
  Het is ook erg vreemd dat als je een product al een half jaar geleden presenteert en je weet dat de vraag zo groot zal zijn, dat er in dat halve jaar niet een enorme bult voorraad is opgebouwd.
  Mijn huidige Mac Pro is nu zes jaar oud en die zal het heus nog wel een paar maanden zonder problemen doen. Dat dan dus weer wel:)

  Dat gaat dus echt niet gebeuren, bij de huidige vraag gaan ze de prijs zeker niet verlagen. En Apple is sowieso niet van het aanpassen van de prijs. Dat doen ze pas als er goedkopere onderdelen in gaan bij een nieuwe versie, en die komt er pas over een jaar op zijn vroegst.

 • Profielfoto
  Janjans

  Iemand al ergens een geekbenchmark gevonden van het nieuwe zwarte schaap?

 • Profielfoto
  Trat

  Damn, en ik had net een nieuwe prullenbak voor op het toilet nodig.

 • Profielfoto
  Dapperdan

  Hier in NY staat ie al wel in de Applestore, damn wat is dat ding klein! Donkergrijs, glimmend, hele andere uitstraling dan rest van het spul. Nagevraagd, maar ook hier pas leverbaar vanaf februari. – foto uploaden lukt geloof ik niet –

 • Profielfoto
  Dapperdan

  nee, had ik waarschijnlijk iPhone moeten hebben :roll

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  En we blijven maar woorden verdraaien. Interessant wat er allemaal tegenwoordig gededuceerd kan worden uit één enkel woord ;).