‘iPhone 5c vooral in trek bij vrouwen’

26 reacties

Dat de kleurrijke iPhone 5c minder goed verkoopt dan zijn duurdere broer is ondertussen bekend. Inmiddels proberen wij er achter te komen wie nu precies de doelgroep van de iPhone 5c is. Budgetbewuste consumenten en ex-fandroids? Uit nieuwe statistieken blijkt dat vooral vrouwen voor de kleuren en curves van de 5c vallen.

Benedict Evans, een onafhankelijke analist uit het Verenigd Koninkrijk, becijferde dit aan de hand van gebruikscijfers van Facebook. Deze data is grotendeels inzichtelijk via de advertentieconsole van het sociale netwerk, bezoekers kunnen gesorteerd worden op telefoon en geslacht. Uit de cijfers blijkt dat bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen een iPhone 5c bezitten. In Nederland is een vergelijkbaar beeld te zien.

iPhone 5c mannen vs. vrouwen in de VS en UK.
iPhone 5c mannen vs. vrouwen in de VS en UK.

De data in het onderzoek van Evans gaat alleen over de VS en UK. Uit analyse van dezelfde data door One More Thing blijkt dat ook in Nederland de iPhone 5c onder vrouwen populair is. In de meetperiode logden ongeveer 6400 Nederlandse mannen op Facebook in vanaf een iPhone 5c, ruim 11.000 vrouwen deden hetzelfde. Bij de iPhone 5s blijkt het omgekeerde op te gaan.

Gebruik iPhone 5c en 5s in Nederland.
Gebruik iPhone 5c en 5s in Nederland.

Facebook heeft iets meer vrouwelijke dan mannelijke gebruikers, het verschil is echter bijzonder klein en heeft dan ook geen grote invloed op de hier gepresenteerde cijfers. Onder vrouwen wordt verstaan: vrouwelijke Facebook-gebruikers vanaf 13 jaar.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Maar zijn van de facebook-gebruikers er ook niet bijna 2 keer zoveel vrouwen als mannen?

 • Profielfoto
  koolenboer

  Dan zal ik dadelijk nog eens kijken of ik een jongetje ben.

  Ps: wat een meuk artikelen de laatste tijd.
  Ach ja, de schrijver moet toch ook wat op zijn vrije zondag avond.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beetje vaag onderzoek. Alleen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Ik ben meer geïnteresseerd in leeftijden. Worden meisjes van 15 of 16 ook tot de groep ‘vrouwen’ gerekend en jongens tot de mannengroep? Of gaat het om mensen boven 21 jaar? Leeftijd is absoluut nodig om een goed beeld te krijgen.

 • Profielfoto
  mausje68

  Nou, mijn vrouw wilde alleen de iPhone 5S.

 • Profielfoto
  Janjans

  Voordat er weer hordes zure, zogenaamd kritische, reacties komen, neem eerst even de moeite op de link naar het onderzoek te klikken

  “Women are a (very) slight majority in Facebook MAUs overall (which is probably within the margin of error). But they’re a little more likely than men to buy iPhones, particularly in the USA, and much more likely to buy the iPhone 5C.”

  En hoezo is het onderzoek meteen vaag, het is toch maar net wat je onderzoekt, wat je als uitgangspunt neemt en wat je wilt weten. Dat jij iets anders wilt weten, prima, doe je eigen onderzoek zou ik zeggen.
  Verder valt er via facebook weinig te zeggen over leeftijd aangezien er een minimum leeftijd is en veel jongere mensen hun leeftijd niet eerlijk opgeven om toch op facebook te kunnen komen en vervolgens aan een foutieve leeftijd vastzitten.

  Wat een zuur gebeuren weer, maar wel meteen lezen en reageren, blijkbaar dus wel behoeftig.

  Ik vind het een grappig en leuk onderzoek, ook al kan je de wetenschappelijke geldigheid ervan in twijfel trekken, er wordt dan ook nergens beweerd dat het wetenschappelijk is. Verder geeft het oorspronkelijke verslag van het onderzoek ook al aan dat er ruimte zit in de data, maar dat het verschil toch ook wel zo duidelijk is dat er toch iets over gezegd kan worden. Ook vind ik het een leuk artikel, beter dan de veroordeling van 5c gebruikers tot armoedzaaiers. Het artikel heeft een leuke entertainment waarde voor mij.

 • Profielfoto
  Rickje

  Kulonderzoek en dat geldt ook voor de conclusies die weer eens worden getrokken.

 • Profielfoto
  koen

  De iPhone 5c, voor vrouwen en andere armoedzaaiers.:evil:

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel aangepast met meer verduidelijking over de onderzochte populatie.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Hoezo? Eerst voor armoedzaaiers, nu voor vrouwen? Je moet wel weten wat je wil hé.:wink:

 • Profielfoto
  Zender

  Hmja, vrouwen zijn over het algemeen minder bang voor kleuren.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Zender Haha, ja, misschien wel…. Ik heb zelf geen iPhone, maar zie bij vriendinnen wel meer van die dingen komen, ook in allerlei kleurtjes, maar ook dat andere model, dat er al langer is. Maar gelukkig zijn er ook nog wel wat mannen die ervoor kiezen. Maar welke kleur kiezen ze? Wit, de kleur die geen kleur is? Eigenlijk mag deze helemaal niet in de serie 5c verkocht worden;!

 • Profielfoto
  wacon

  Targaryen
  ‘Hoezo? Eerst voor armoedzaaiers, nu voor vrouwen? Je moet wel weten wat je wil hé. :wink:’

  IDD!

  Kom op OMT. Plaats of géén updates of plaats iets wat enige nieuwswaarde heeft.

  Hebben jullie wel de reacties op dit recente OMT bericht gelezen…??
  http://www.onemorething.nl/2013/12/iphone-5c-de-telefoon-voor-armoedzaaiers-en-android-switchers/

  Hopelijk zorgt dat voor betere overwegingen wat wel/niet geplaatst wordt op deze site en welke koptekst daarboven komt. Dit hoeft voor mij ook geen puur technische site te worden, zeker niet. Maar recent stoor ik met toch met regelmaat. Iets wat eerder zelden of niet gebeurde!

 • Profielfoto
  mymac

  Niet heel onlogisch eigenlijk. Mannen kijken naar specs en laten dit vooral in hun keuze zwaarder meewegen dan vrouwen. Vrouwen kijken meer naar looks terwijl mannen dat toch anders benaderen. Gemiddeld genomen dan hè!

 • Profielfoto
  MacRay

  Leuk artikel en te weten.

 • Profielfoto
  wesleyrl

  Ik ben een man, en ben erg tevreden met m’n blauwe 5C ! Werkt perfect, en meer hoef ik niet te vragen.

 • Profielfoto
  Jor1

  Ok en nu?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat is het doel van dit onderzoek? Om te kunnen zeggen dat vrouwen een 5C aanschaffen?

 • Profielfoto
  rvschuil

  Dus met andere woorden, de 5C is voor goedkope vrouwen.

 • Profielfoto
  sedikit

  Andere onderzoeken:
  -merendeel Apple-gebruikers zitten in korte broek aan de computer (onderzoek Universiteit Harare, Zimbabwe).
  – 76,9830% van de vrouwen weten niet wat ze willen als ze een iDevice aanzetten (zeer groot onderzoek Universiteit van Palikir, Micronesia).
  -30% van iPad-gebruikers is gek op aardbeienjam (Chavez Institute Caracas, Venezula).
  -0,1% van Apple gebruikers heeft tijdens het internetten een kat op schoot (Cruyff Foundation Barcelona, Spanje).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oké. Ik heb de 5C uitvoering bekeken in Haarlem.
  En zou er absoluut direct voor kiezen, als er een iets behoudender kleur was.

  Nu is het wel érg… eh, vrouwelijk?

  Aan de andere kant.
  Een beetje vrolijkheid t.o.v. al dat zwart en grijs heeft de wereld ook wel nodig.;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Er worden binnenkort in de organisatie waar ik werk een stuk of 200-250 iPhone 5c uitgerold. We gaan af van het standaard bellen en stappen over op VOIP. De vraag is dan, welke van deze collega’s gaat ook met deze iPhone op Facebook?

  Stel dat ze dat allemaal doen dan is de verhouding man-vrouw ongv. 70%-30%, zeg maar daahaaag tegen je onderzoek.

 • Profielfoto
  Janjans

  @MM Op een populatie van 11000 zal dit weinig effect hebben.

 • Profielfoto
  KeKo

  Dit is wel kulonderzoek. Met dezelfde gegevens kan ik namelijk ‘net zo hard’ concluderen dat vrouwen met een iphone 5c vaker op Facebook inloggen vergeleken met vrouwen die een 5s hebben.
  Ga ik dan door met fantaseren en andere loze feitjes erbij halen, kan ik zeggen dat de 5S duurder is en een andere klasse bedient die minder bezig is met social media.

 • Profielfoto
  Janjans

  Dit is wel kulonderzoek. Met dezelfde gegevens kan ik namelijk \’net zo hard\’ concluderen dat vrouwen met een iphone 5c vaker op Facebook inloggen vergeleken met vrouwen die een 5s hebben.
  Ga ik dan door met fantaseren en andere loze feitjes erbij halen, kan ik zeggen dat de 5S duurder is en een andere klasse bedient die minder bezig is met social media.

  @KeKo Ja, en? Het gaat om de verhouding man/vrouw onder gebruikers van een bepaalde telefoon, niet om het aantal keren inloggen. Die vervuiling zullen ze er echt wel uit hebben gehaald. Er staat dan ook duidelijk boven de tabel “facebook users”. Er wordt dus wel degelijk rekening gehouden met users en uses.

  En dat laatste kan je niet zeggen, aangezien het erg duidelijk te lezen valt in het tabel dat er overduidelijk veel meer wordt ingelogd op facebook door gebruikers met 5s telefoon. Wanneer je echter de cijfer van het gebruik van 5c en 5s op facebook in procenten tegen elkaar zou gaan afzetten en deze zou gaan vergelijken met de procentuele verhouding tussen de verkoop van 5c’s en 5s’en, welke cijfers Apple wellicht helaas nooit openbaar zal maken, pas dan kan je hier wat over zeggen.

  De cijfers spreken ook niet over hoeveel gebruik de verschillende gebruikers maken van facebook, hoe actief ze zijn of hoe vaak ze inloggen. Dergelijke cijfers zouden meer inzicht geven in of een bepaalde gebruikers groep meer bezig is met sociale media. In het oorspronkelijke artikel staat er volgens mij wel een fout in de kop van de tweede tabel, daar wordt gesproken over facebook “uses”, maar dat lijkt niet te passen bij de cijfers, dat moet volgens mij “users” zijn.

  Wel is het opvallend hoe de cijfers voor NL mbt de 5s en de verhouding tussen man en vrouw afwijken tov die van de VS en de UK.

 • Profielfoto
  aukem

  Hmja, vrouwen zijn over het algemeen minder bang voor kleuren.

  hahha eens!

 • Profielfoto
  KeKo

  Dit is wel kulonderzoek. Met dezelfde gegevens kan ik namelijk \\\’net zo hard\\\’ concluderen dat vrouwen met een iphone 5c vaker op Facebook inloggen vergeleken met vrouwen die een 5s hebben.
  Ga ik dan door met fantaseren en andere loze feitjes erbij halen, kan ik zeggen dat de 5S duurder is en een andere klasse bedient die minder bezig is met social media.

  @KeKo Ja, en? Het gaat om de verhouding man/vrouw onder gebruikers van een bepaalde telefoon, niet om het aantal keren inloggen. Die vervuiling zullen ze er echt wel uit hebben gehaald. Er staat dan ook duidelijk boven de tabel “facebook users”. Er wordt dus wel degelijk rekening gehouden met users en uses.

  En dat laatste kan je niet zeggen, aangezien het erg duidelijk te lezen valt in het tabel dat er overduidelijk veel meer wordt ingelogd op facebook door gebruikers met 5s telefoon. Wanneer je echter de cijfer van het gebruik van 5c en 5s op facebook in procenten tegen elkaar zou gaan afzetten en deze zou gaan vergelijken met de procentuele verhouding tussen de verkoop van 5c\’s en 5s\’en, welke cijfers Apple wellicht helaas nooit openbaar zal maken, pas dan kan je hier wat over zeggen.

  De cijfers spreken ook niet over hoeveel gebruik de verschillende gebruikers maken van facebook, hoe actief ze zijn of hoe vaak ze inloggen. Dergelijke cijfers zouden meer inzicht geven in of een bepaalde gebruikers groep meer bezig is met sociale media. In het oorspronkelijke artikel staat er volgens mij wel een fout in de kop van de tweede tabel, daar wordt gesproken over facebook “uses”, maar dat lijkt niet te passen bij de cijfers, dat moet volgens mij “users” zijn.

  Wel is het opvallend hoe de cijfers voor NL mbt de 5s en de verhouding tussen man en vrouw afwijken tov die van de VS en de UK.

  Vervang in mijn eerste opmerking inloggen door gebruiken en mijn argument gaat wel nog op. Verder zul je vast gelijk hebben.