iPhone 5c: de telefoon voor armoedzaaiers en Android switchers

56 reacties

De iPhone 5c wordt door veel bestaande iPhone-gebruikers gezien als een ‘hard sale’. Het toestel is technisch een iPhone 5 met een goedkoper plastic buitenkantje, dat verkocht wordt voor een prijs die slechts 100 euro lager is dan de veel geavanceerdere en luxer afgewerkte iPhone 5s. Toch blijkt de iPhone 5c wel degelijk doelgroepen aan te spreken; mensen met een lager inkomen en afvallige Android-gebruikers.

Onderzoeksbureau Kantar Worldpanel heeft in verschillende landen de populariteit van verschillende smartphones onderzocht. In de Verenigde Staten blijkt 42 procent van de iPhone 5c-kopers minder dan 49000 dollar per jaar te verdienen terwijl slechts 21 procent van de 5s-bezitters onder deze inkomensgrens zit. Ook blijkt bijna de helft van de 5c-kopers overgestapt te zijn van een Android-toestel terwijl 80 procent van de 5s-kopers upgradet van een ouder iPhone-model.

Volgens Kantar kan wereldwijd gesproken worden van een sterke nominale verkoop van iPhone 5s en 5c. Toch moet iOS in vrijwel elk land marktaandeel inleveren aan Android en Windows Phone. Alleen in Japan heeft iOS een absolute monopoliepositie. Daar is de iPhone sinds dit jaar verkrijgbaar op het grootste netwerk, wat resulteert in een marktaandeel van 61,1 procent.

ComTech-des13-data

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  jackybe67

  Het gaat de laatste nogal veel over deze voor mij onbelangrijke onderzoeken. Wat zal het mij boeien wie of wat koopt. Zolang als Apple maar zijn best blijft doen en volgend jaar een breder scherm uitbrengt voor de iPhone ben ik al lang gelukkig.

 • Profielfoto
  koolenboer

  En bedankt. Ik wordt dubbel uitgescholden:mad:
  Prima telefoon trouwens die Pauper iPhone:nerd:

 • Profielfoto
  Odyssey

  Wat het marktaandeel van android tov iOS betreft… Er zijn maar 2 modellen iPhone en een 3e ouder toestel, maar nog steeds een iPhone. Ik denk dat we vingers en tenen te kort komen om het allegaartje aan android toestellen te tellen.

  Het spreekwoordelijke “vuurt en veel” komt mij dan ook spontaan voor de geest.
  Ik heb al meerdere malen verschillende droid toestellen vast gehad en gebruikt en nog geen enkel heeft mij kunnen overtuigen. ironisch gezien in android de ‘windows’ onder de mobiele operating systemen geworden. Ik vind eerlijk waar zelf een windows phone gebruiksvriendelijker dan android…

 • Profielfoto
  ajongebreur

  Ben heel blij met de 5C. Ik ben geen afvallige android gebruiker en ik heb geen laag inkomen. Kan het zijn dat je het gewoon leuk/fijn vindt om een 5 C tekopen?
  Ik zag het nut niet in van een duurdere iphone. Ook heb ik al een 3 en een 4 iphone gehad.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Ben ik de enige die de sterke opkomst van windows phone ziet? Boven de 10% al in een aantal landen. Selectieve conclusies weer door propagandist koen.

 • Profielfoto
  maconly

  wat een hersenloze kop boven dit artikel .

 • Profielfoto
  ThomasVis

  Nou, lekker dan. Ik ben dus zo’n armoedzaaier die een 5c heeft gekocht. Ik voel me echt welkom hier. NOT!!!

 • Profielfoto
  TLM

  Kwestie dat je het zou verstaan Maconly:evil::razz:

 • Profielfoto
  Mendoza

  Hoe wereldvreemd moet je zijn om dit artikel te schrijven? Als je in de VS $49.000 verdient ben je niet bepaald arm . . . . Het is zelfs geen laag inkomen. Niet eens lager.
  Het is ongeveer $30 per uur. Ik denk dat menig bezoeker van dit forum dat niet haalt. Eigenlijk denk ik dat de meerderheid dat niet haalt.

 • Profielfoto
  Janjans

  Wat is nu werkelijk het verschil met de situatie van voor de 5c? Buiten het kleurige plastic dan? Want toen was het voorgaande model toch ook 100 euro of dollar goedkoper, maar dat was toen toch geen pauper ding of iets voor zogenaamde afvalligen van een ander merk of OS? Toch? Of ben ik nou gek?

 • Profielfoto
  defores

  ik koop alleen maar een iPhone omdat het aansluit op mijn eco-systeem.
  – Niet om tegen Android in te gaan;
  – Niet om te showen;

  ik koop geen 5(c/s) omdat:
  – Te weinig vernieuwing;
  – Mijn huidige werkt prima;
  – Te duur zowel los als de prijzen bij telecom providers;
  – Het Android vs Apple me de keel uit komt;

  En dat hele Android vs Apple is niet hip, cool maar puur irritant.
  Als Apple gebruiker ben ik geïnteresseerd wat Apple te bieden heeft en in de komende tijd als ontwikkeling heeft. Niet in Android en niet in welke beter verkoopt.

  Als iemand Android, Linux of windows wil gebruiken prima gun het hun.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Het toestel is technische een iPhone 5 met een goedkoper plastic buitenkantje en dat verkocht wordt voor een prijs die slechts 100 euro lager is dan de iPhone veel geavanceerdere en luxer afgewerkte iPhone 5s.

  Het toestel is technisch een iPhone 5 met een goedkoper plastic buitenkantje. Dat wordt verkocht voor een prijs die slechts 100 euro lager is dan de veel geavanceerdere en luxer afgewerkte iPhone 5s.

 • Profielfoto
  wacon

  Belachelijke kop! Punt!

  Heb zelf helemaal geen iPhone. Wel 5x verschillende Macs. 3x Desktop en 2x MacBookPro.

  Als ik een iPhone zou kopen ga ik ook voor de 5c, want afhankelijke van welk hoesje kan ik precies de kleuren verkrijgen welke mijn bedrijfslogo heeft(zzp’er). Ik lees graag en veelvuldig op de OMT site. Maar lees wel meer en meer koppen welke stemmingmakerij lijken te zijn. En bashen op andere merken vind ik ook niet nodig in het algemeen. Apple is ook niet perfect altijd.

 • Profielfoto
  AliO

  Seriously OMT? Are you kidding me?
  Doe gewoon ff normaal met de titels ajb!!!

 • Profielfoto
  WeKra

  Jullie raken wel weer mooi leden kwijt met zo’n titel.

  En allemachtig: lees je berichten even na, de zinsopbouw en het spellinggebruik is echt als dat van een kleuter.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Typisch middenkader geneuzel. Het (veel te dure) middenkader moet zijn ( veel te dure) loon verantwoorden door allerlei prietpraat en rapporteringen te braken. Wat de oorzaak is van veel te dure producten. Zegt iemand die productie draait.:evil: A bucket for Monsieur?

 • Profielfoto
  john1979

  Ach OMT toch! Deze kop boven een bericht had ik van jullie niet verwacht. Ik had jullie toch wel iets hoger zitten!

  Ik heb helemaal nog geen nieuwe iPhone 5C/5S maar nog gewoon een 4S. Wat ben ik nu, nog minder dan een armoedzaaier?

  Kom op redactie, deze koppen kunnen echt niet!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ja het telegraaf sfeer straal er weer vanaf.
  Het lijkt raymon wel…

  Weinig respect voor de gebruiker van iphone in dit artikel.
  Zal de invloed van abonnement prijzen niet meer van invloed zijn?

 • Profielfoto
  Gates

  Lees ik die kop nou goed of ben ik op Geenstijl beland?

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Koen vindt zichzelf elitair en boven de rest van jullie verheven.Hij heeft namelijk een iphone 5s en iedereen die een mindere iphone heeft is een armoedzaaier volgens hem. Duidelijk geval van je status afhankelijk van je telefoon maken. Wat een zielig mannetje is koen toch..

 • Profielfoto
  Rowin

  € 600 binnen het budget van een armoedzaaier? Wat een trieste vertoning:???:

 • Profielfoto
  Funboy99

  Die losers van android kunnen gwn geen Apple hebben omdat ze daar te dom voor zijn

 • Profielfoto
  crazylegs

  Jullie moeten nog ff zo doorgaan met van die niks zeggende titels en waardeloze artikels vol schrijffouten hier op OMT.. Armoedzaaiers? Fixen jullie eerst zelf maar eens een degelijke stream en cameraman voor jullie filmpjes…

 • Profielfoto
  balken07

  Beetje ongepaste titel. Mensen die zich een iPhone (of uberhaupt een smartphone) kunnen veroorloven, zijn beslist geen armoedzaaiers… ☺️

 • Profielfoto
  MacBermaster

  En Koen mag best even reageren op deze belachelijke en respectloze titel maar het blijft angstvallig stil… Jammer!

 • Profielfoto
  Zakske

  Die losers van android kunnen gwn geen Apple hebben omdat ze daar te dom voor zijn

  Je hebt absoluut gelijk. Tot recent draaide alles hier in huis exclusief op OSX & iOS, maar mijn volgende smartphone wordt de Moto G van Motorola. Waarom? Omdat ik sinds kort dom ben… en een armoedzaaier; ik ben een domme armoedzaaier.

 • Profielfoto
  Janjans

  @MacBermaster Wie immer.

 • Profielfoto
  andro

  De kop van dit artikel is er eentje waarvoor zelfs de telegraaf zich zou schamen, maar gelukkig weten ze daar wel hoe ze een zin moeten opbouwen en hebben ze spellingschecker aan staan.

  Maar goed… 49000 euro is in de Verenigde Staten het modaal inkomen (je weet wel, de armoedzaaiers) en dat is een segment waar Apple traditioneel niet goed vertegenwoordigd is. Ze zijn er blijkbaar dus in geslaagd om een model te maken wat aanslaat bij de doelgroep.

 • Profielfoto
  ReusVRotterdam

  Nou zeg, ik ben van de witte 5 naar een witte 5S overgestapt, mijn vrouw van de witte 5 naar een gele 5C. Wij gebruiken al sinds de 3G de iPhone, waar we ieder jaar upgrade. Maar waar Koen het nou over heeft, slaat werkelijk nergens op. Met alleen iPad en iPhone evenementen bij de Cinerama kom je er niet jongens, kwalitatief journalistiek gaat hard achteruit bij OMT.

 • Profielfoto
  roembaroe

  Wow Koen, lekker stukje man! Je verwacht het ook niet he, dat het instap model veel door instappers gekocht wordt.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Monopolie
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nominaal

 • Profielfoto
  1984

  Koen vindt zichzelf elitair en boven de rest van jullie verheven.Hij heeft namelijk een iphone 5s en iedereen die een mindere iphone heeft is een armoedzaaier volgens hem. Duidelijk geval van je status afhankelijk van je telefoon maken. Wat een zielig mannetje is koen toch..

  Het gaat er niet om wat Koen v T uit R bezit , het is triest te lezen en te horen dat hij aan het doordraaien is betreft Apple producten en hoe andere er over denken. en de aanval op personen die objectief een oordeel over hard en software moeten geven.
  Dergelijke manier van berichtgeving doet je twijfelen aan Apple producten….een goede wijn …..

 • Profielfoto
  NTG

  Ben ik de enige die de sterke opkomst van windows phone ziet? Boven de 10% al in een aantal landen. Selectieve conclusies weer door propagandist koen.

  +1

  Koen, hoe je het ook wend of keert, het is overduidelijk dat de iPhone 5c alleen maar bestaat om de iPhone 5s beter uit de verf te laten komen omdat de verkoop-cijfers van voorgaande s-modellen de aandeelhouders niet aanstonden.

  De beste en mooiste smartphone van vrolijk gekleurd plastic van dit moment is een Nokia Lumia. Serieus. In tegenstelling tot Android en soortgelijk tot iDevices draait Windows Phone op dedicated hardware (Nokia Lumia that is, niet persé de andere merken) en heeft een overzichtelijk ecosysteem. En qua design is het ’t mooiste mobile OS van dit moment.

 • Profielfoto
  Brims

  Niet alle Mac fans zitten in de slappe was!
  Ik hoop niet dat het hier alleen voor elite is?

  Ben het met heel veel fans eens (hierboven) dat er best even wat ruimer gedacht mag worden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Maar goed… 49000 euro is in de Verenigde Staten het modaal inkomen.

  Het gemiddelde gezinsinkomen in de Verenigde Staten was dit jaar $51.017, dat is met de huidige wisselkoers €37.673.

 • Profielfoto
  NTG

  Om even op mijzelf en dit artikel terug te komen:
  Het volgende druist misschien tegen alles in waar deze website voor staat, maar wees GEEN fanboy, wees een slimme consument!

  Mijn computer is een Mac, mijn cloud-diensten (mail, agenda, opslag) zijn (voor een groot deel) geregeld door Google en mijn telefoon draait Windows Phone 8. Deze producten heb ik gekozen omdat ze simpelweg het beste zijn in wat ze doen, niet omdat ik zo nodig ergens bij wil horen.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Nog even naar de cijfers gekeken en Window phone groeit in sommige landen wel erg had. Een verdubbeling in sommige landen. Nou is 2.3% naar 6.3% misschien niet zo heel veel maar toch. In Frankrijk van 5.1% naar 12.5%

  En je kunt je ook afvragen waar de Windows phone gebruikers vandaan komen. Zijn ze overgestapt van Blackberry, Android of toch ook van IOS?

  http://finchannel.com/Main_News/Tech/129051_Windows_Phone_remains_second_mobile_platform_in_Latin_America/

  Ook in Zuid-Amerika wint windows phone terrein.

 • Profielfoto
  NTG

  Nog even naar de cijfers gekeken en Window phone groeit in sommige landen wel erg had. Een verdubbeling in sommige landen. Nou is 2.3% naar 6.3% misschien niet zo heel veel maar toch. In Frankrijk van 5.1% naar 12.5%

  En je kunt je ook afvragen waar de Windows phone gebruikers vandaan komen. Zijn ze overgestapt van Blackberry, Android of toch ook van IOS?

  http://finchannel.com/Main_News/Tech/129051_Windows_Phone_remains_second_mobile_platform_in_Latin_America/

  Ook in Zuid-Amerika wint windows phone terrein.

  Zelf denk ik dat veel mensen die overschakelen op Windows Phone komen van gefaalde producten als Blackberry, WebOS, Symbian en Tizen. Maar ik denk ook het deel ex-iOS gebruikers die niet langer bereid zijn om zoveel te betalen voor een nieuw iDevice. Ik ken zeker drie mensen waarbij dit laatste van toepassing is.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik denk niet dat windows phone ooit een super groot success gaat worden, ik denk dat het voor beperkte doelgroepen goed is, maar niet in de buurt gaat komen van android/iOS

 • Profielfoto
  appievanr

  Begint een beetje op nu.nl tech draadjes te lijken hier.

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Wat een droevige titel boven dit artikel. Alsof alle 5C bezitters armoedzaaiers zouden zijn.

  Mijn tiener dochter die pas een 5C heeft gekocht nadat ze er lang voor gespaard had,zal het graag lezen !

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Ik denk niet dat windows phone ooit een super groot success gaat worden, ik denk dat het voor beperkte doelgroepen goed is, maar niet in de buurt gaat komen van android/iOS

  Jij bent echt dom he? Heb je de cijfers wel eens gezien? In sommige landen heeft windows phone ios al ingehaald. Zo zie je maar weer dat sommige mensen hier gewoon maar wat neer zetten zonder eerst te lezen

 • Profielfoto
  jf

  Met Windows heeft Nokia wat het verdiende: een goed OS dat past bij de prima hardware die ze al hadden. En met Nokia heeft Windows wat het voor zijn mobile toepassingen verdiende: goede hardware die ze een stuk minder afhankelijk maakt van de nukken van een veelheid aan hardwarefabrikanten die het als slechts 1 van de mogelijke OS-en zagen. Heb al een paar keer zo’n Lumia mogen proberen en vind het echt prettige toestellen met een fraai en goed werkend OS.

  De kop boven het artikel is te sneu voor woorden, trouwens. Het was dat het uiteindleijk maar 50 euro scheelde, anders had hier nu ook een 5c gelegen. Een mooie update van de al goede 5, met een hoogwaardige kunststof casing.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Ik vind het erg triest dat jullie deze mensen uitmaken voor armoedzaaiers.

  Het niveau daalt hier echt de laatste tijd.

 • Profielfoto
  desafiadore

  Mmm… is de schrijver van dit artikel zelf geen armoedzaaier? Jaloers ?
  Wat een flauwe kul zeg! Een armoedzaaier, ofwel net gezegd, iemand die het financieel niet
  al te breed heeft, zal wel 10x nadenken om een iPhone, laat staan een smartphone, te kopen. (wellicht koopt hij/zij een simpele nokia met een pre paid kaartje, en geen die persoon groot gelijk ook dan!) En als er al een smartphone wordt aangeschaft dan zal dat een instap Samsung o.i.d zijn.

  Switchers van android zullen wellicht eerst een 2ehand iphone 4 of 4s proberen van enkele honderd euro’s, alvorens een dikke 500-600 euro voor een 5c uit te geven…

  En die statistieken… bffrrrrlllll !

  Het niveau van OMT daalt wel steeds verder zeg!

 • Profielfoto
  koen

  De meerderheid van de 5c kopers verdient dus meer dan $49k.:nerd:

  (andere koen)

 • Profielfoto
  mmww

  Wat een onzin! Alsof een Android telefoon altijd goedkoop is! Daarnaast zijn er naar mijn weten erg veel mensen met een iPhone 5s die doen alsof ze geld hebben maar ondertussen wel in de schuldsanering zitten!

  Onzinnig onderzoek, als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  mmww

  Het is maar een telefoon! Laten we er niet meer van maken.:cool:

 • Profielfoto
  mmww

  Mijn voorspelling

  Marktaandeel over 5 jaar

  iOS 5%
  Windows 30%
  Android 65

 • Profielfoto
  sanomi78

  Ook ik wil nog even mijn ergernis uitspreken over de titel van dit artikel. Het is ongetwijfeld grappig bedoeld, maar het schiet zijn doel ver voorbij. Allereerst is de 5c natuurlijk niet goedkoop te noemen met z’n ruim 500 euro. En als je dan toch voor de 5c gekozen hebt, om welke reden dan ook, dan zit je niet te wachten op iemand die je uitmaakt voor ‘armoedzaaier’. Zit er wellicht wat onderhuidse frustratie bij de artikelschrijver?

 • Profielfoto
  Janjans

  Heeft Lucas niet een iPhone 5c? …. Een gele toch? Van je vrienden moet je het hebben, zullen we maar zeggen.

 • Profielfoto
  maconly

  Kwestie dat je het zou verstaan Maconly:evil::razz:

  ik heb nog een 4s dan zal ik wel bij de voedselbank lopen volgens de tekstschrijver.

 • Profielfoto
  maconly

  de 5c is gewoon te duur .

 • Profielfoto
  Janjans

  @maconly Ik heb nog een Nokia 6300, ik zal wel het voedsel voor de honden zijn….

 • Profielfoto
  Rimko Wolfs

  Armoedzaaiers is voor mij een onterechte benaming. Voor mijn gevoel is de iPhone 5s meer voor de zakelijke mensen. Of mensen die design belangrijk genoeg vinden om meer geld te betalen. Ik vind de 5c wel een beetje kinderachtig ogen door de felle kleuren en het gebrek aan een zwarte of geheel witte versie om het een beetje normaal te houden. Neemt niet weg dat ik hem best mooi vind. Heb niet lang getwijfeld toen ik de zilveren 5S kocht. Wat een prachtig apparaat!

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly Ik heb nog een Nokia 6300, ik zal wel het voedsel voor de honden zijn….

  een van de beste telefoons ooit , ik hoop dat er ooit een iphone komt waarvan het telefoon gedeelte ooit op dit nivo komt.

  daar moet nokia zich trouwens weer op richten alleen een telefoon.