Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 december 2013

In 2013 googelde de wereld naar iPhone 5s, Nederland naar iPhone 5

We zijn beland in de laatste weken van december. Daarmee wordt het steeds rustiger op nieuwsredacties. Het belangrijke nieuws van de dag maakt plaats voor jaaroverzichten en andere lijstjes waarin 2013 gevat moet worden. Google doet hier traditiegetrouw aan mee met Zeitgeist, een overzicht van de onderwerpen waar wij als mensheid in 2013 geïnteresseerd in waren en dus het meest naar zochten.

Apple blijkt diep geworteld te zijn in de Zeitgeist van 2013. De iPhone 5s is de op twee-na meestgezochte term dit jaar. Er omheen zijn alleen mannen te vinden die dit jaar overleden: Nelson Mandela op één, Paul Walker op twee en Cory Monteith op plek vier. De enige twee andere techtermen in de toptien zijn Samsung’s Galaxy S4 op plaats acht en de PlayStation 4 op plaats negen. iOS 7 heeft het nét niet tot de toptien gehaald en moest het met een elfde plek doen.

Naast de algemene Zeitgestlijst maakt Google ook lijstjes rond populaire zoektermen in verschillende categorieën. Binnen consumentenelectronica haalt de iPhone 5s een niet verrassende eerste plek, gevolgd door de Galaxy S4 en PS4. De iPad Air blijkt de meest gezochte tablet te zijn op Google met een zevende plek. Samsung’s Galaxy Note 3 staat op plek negen.


Ook als alleen gekeken wordt naar zoekacties binnen Nederland blijkt Apple populair. In de toptien van alle zoekopdrachten is Apple de enige hardwaremaker met een zesde plek voor iOS 7 en een achtste voor de iPhone 5. Opvallend genoeg komt de iPhone 5s niet terug in de Nederlandse lijstjes. Ook binnen de categorie technologie staat iOS 7 op de derde plek, met Netflix en Outlook voor zich. De iPhone 5 is nummer vier, gevolgd door de Galaxy S4.


Overigens zegt een hoge notering op Google’s zeitgeistlijst niet automatisch iets over de geliefdheid van een product. Zo krijgt het compleet mislukte Blackberry 10-besturingssysteem een achtste plek in de wereldwijde consumentenelectronica toptien. Maar goed, zoals Oscar Wilde al zo’n 150 jaar voor de eerste Google Zeitgeist zei: The only thing worse than being talked about is not being talked about.

Reageer op artikel:
In 2013 googelde de wereld naar iPhone 5s, Nederland naar iPhone 5
Sluiten