iBeacon-pioniers halen 3.1 miljoen op

13 reacties

Tijdens WWDC 2013 maakte Apple al even melding van iBeacons, samen met vele nieuwe features van iOS 7 stonden ze op een sheet. Inmiddels, bijna een half jaar verder, lijkt het erop dat iBeacons serious business worden. Naast Apple zijn vele andere bedrijven gestart met het uitrollen van iBeacons.

Ook investeerders lijken nu hun vertrouwen uit te spreken in de mede door Apple ontworpen techniek. Estimote, een bedrijf dat al iBeacons verkoopt aan onder andere retailers en ontwikkelaars, heeft 3.1 miljoen dollar opgehaald bij diverse investeringsmaatschappijen. Het bedrijf verwacht in 2014 een flinke toename in het gebruik van iBeacons.

iBeacons maken gebruik van Bluetooth LE/4.0 om te communiceren. Het bereik van deze nieuwe Bluetooth-variant is even groot, maar het energiegebruik is aanzienlijk minder. Een iBeacon kan hierdoor meer dan een simpele NFC-tag. Zo kan een iBeacon meer data verzenden en is locatiebepaling mogelijk. Van deze twee technieken wordt steeds meer, op grote schaal gebruik gemaakt.

Inmiddels zijn alle Apple Stores in de VS al voorzien van iBeacons en wordt in het Nederlandse Rijksmuseum onderzocht of iBeacons een toegevoegde waarde hebben binnen de museumbeleving. Stadions van Major League Baseball in de VS gebruiken iBeacons om bezoekers naar hun plaats te leiden en relevante aanbiedingen te laten zien in de fanshops.

 

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Balloobear

  Nou ik hoop echt van ganse harre dat ibeacons snel op heel veel plaatsen te vinden is en dat het tot heel veel goeds mag leiden. Ik ben zeer te spreken over de mogelijkheden die het te bieden heeft. Weer een hoera voor Apple!!!!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  IBeacon technologie is toch van Qualcomm? Apple past het toe.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Qualcomm heeft een eigen systeem ontwikkelt, Gimbal. Werkt eveneens met Bluetooth. Geschikt voor zowel iOS als Android en dat voor een paar dollar per sensor.

 • Profielfoto
  sciletto

  Op deze manier blijft Apple toch innoveren, waar zijn de investeerders dan zo bang voor? Mijn geld laat ik lekker staan:smile:

  Echt een vette toepassing voor de rest. Ik hoop dat de juiste bedrijven de juiste dingen ermee gaan doen. Het schept giga veel mogelijkheden.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  iBeacons kunnen meer maar toch zou ik graag NFC zien in een iPhone. De use cases zijn namelijk niet helemaal hetzelfde. Ik wil gewoon een tag kunnen scannen zonder dat ik die tag moet voorzien van stroom (kan wel met NFC, niet met iBeacons) en zonder dat ik daar Bluetooth voor aan moet hebben staan (kan wel met NFC, niet met iBeacons).

  Ik kan thuis met microcontrollers die ik gebouwd en geprogrammeerd heb alle lampen thuis schakelen en heb daarvoor ook een NFC tag opgehangen. Die kostte een euro ofzo. Als ik daar een Android-telefoon tegenaan houd kan ik direct alle lampen aan- of uitschakelen. Op mijn iPhone moet ik helaas handmatig naar een webapp en daar alles doen. Veel langzamer.:(

 • Profielfoto
  GuidoH

  @franklinvv Dat je geen bluetooth nodig hebt voor NFC slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je hebt wel gelijk dat je geen bluetooth nodig hebt, maar de NFC-lezer zelf heb je wel nodig… Als die continu aan staat, zal die ongetwijfeld minstens net zo veel stroom kosten als Bluetooth.

 • Profielfoto
  GuidoH

  @franklinvv: Verder kan je natuurlijk wel wat vets met de iBeacons doen in jouw situatie. Hang een iBeacon op in je kamer die je verlicht wil hebben. Vervolgens kan je je iPhone een automatisch bericht laten sturen naar je webapp op het moment dat je de kamer in komt of uit gaat… Op die manier hoef je helemaal niks handmatig te doen!

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Mijn Bluetooth staat altijd uit sus geen last van deze reclame als ze het gaan toepassen

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @franklinvv Dat je geen bluetooth nodig hebt voor NFC slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je hebt wel gelijk dat je geen bluetooth nodig hebt, maar de NFC-lezer zelf heb je wel nodig… Als die continu aan staat, zal die ongetwijfeld minstens net zo veel stroom kosten als Bluetooth.

  Slaat nergens op? Het is toch gewoon zo dat je geen bluetooth nodig hebt? Daarnaast moeten er in het geval van iBeacons BEIDE kanten van stroom worden voorzien. Bij NFC is dat dus niet nodig.:)

  @franklinvv: Verder kan je natuurlijk wel wat vets met de iBeacons doen in jouw situatie. Hang een iBeacon op in je kamer die je verlicht wil hebben. Vervolgens kan je je iPhone een automatisch bericht laten sturen naar je webapp op het moment dat je de kamer in komt of uit gaat… Op die manier hoef je helemaal niks handmatig te doen!

  Maar ik woon samen met mijn vriendin dus dat wordt dan lastiger. Bovendien, kunnen iBeacons echt zien in welke kamer ik zit? En dat als ik op de WC zit, dat ik dan niet op de gang ben bijvoorbeeld? Ik weet niet hoe nauwkeurig die dingen zijn.

  Zal eens kijken of ik iets kan verzinnen. Als alles helemaal automatisch gaat zonder dat ik mijn iPhone ergens tegenaan hoef te houden zou dat nóg mooier zijn natuurlijk.;-)

 • Profielfoto
  RodneyYziek

  Ik wil gewoon een tag kunnen scannen zonder dat ik die tag moet voorzien van stroom

  Sommige iBeacons redden het één jaar op een knoop batterij dat lijkt me dus verwaarloosbaar.

  Tevens gebruiken verschillende NFC oplossingen na het pairen bluetooth of wifi denk maar bijvoorbeeld aan Android Beam voor data overdracht waarom dan een andere techniek toevoegen als Bluetooth het zelf al kan oplossen?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Sommige iBeacons redden het één jaar op een knoop batterij dat lijkt me dus verwaarloosbaar.

  Tot nu toe heb ik nog nergens een iBeacon gezien die ik kan kopen en testen dus ik hou wat dat betreft nog maar een slag om de arm. Ook dat is een nadeel van iBeacons … ze zijn nog nauwelijks beschikbaar!

  Tevens gebruiken verschillende NFC oplossingen na het pairen bluetooth of wifi denk maar bijvoorbeeld aan Android Beam voor data overdracht waarom dan een andere techniek toevoegen als Bluetooth het zelf al kan oplossen?

  Er zijn oplossingen die NFC alleen als handshake gebruiken inderdaad. Er zijn echter ook oplossingen die dat niet doen. In mijn use case heb ik absoluut geen bluetooth nodig. Dat is dus verder geen argument.

 • Profielfoto
  GuidoH

  […]
  Slaat nergens op? Het is toch gewoon zo dat je geen bluetooth nodig hebt? Daarnaast moeten er in het geval van iBeacons BEIDE kanten van stroom worden voorzien. Bij NFC is dat dus niet nodig.:)

  Zoals ik aangaf klopt het inderdaad dat je geel bluetooth nodig hebt, maar je hebt wel een NFC-lezer nodig die actief is. Dat kost ook weer stroom, dus dat kan je in principe tegenover elkaar afstrepen. iBeacons hebben tenslotte het voordeel dat je geen actieve NFC-lezer nodig hebt!

  […]

  Maar ik woon samen met mijn vriendin dus dat wordt dan lastiger. Bovendien, kunnen iBeacons echt zien in welke kamer ik zit? En dat als ik op de WC zit, dat ik dan niet op de gang ben bijvoorbeeld? Ik weet niet hoe nauwkeurig die dingen zijn.

  Zal eens kijken of ik iets kan verzinnen. Als alles helemaal automatisch gaat zonder dat ik mijn iPhone ergens tegenaan hoef te houden zou dat nóg mooier zijn natuurlijk.;-)

  Het signaal gaat elke kant op, in principe gaan ze ook door muren/deuren heen. Toch zou je door middel van de juiste plaatsing en juiste kracht er voor kunnen zorgen dat hij het enkel in de kamer ziet.

  Ze zijn redelijk precies, echter kan je zonder dat een app open staat niet van de volledige precisie gebruik maken, enkel of je een “region” in of uit gaat. Zodra je in die “region” zit, heb je vervolgens zo’n 5-10 seconden de tijd om – met volledige precisie – te bepalen of je er dicht genoeg bij in de buurt bent en eventueel iets doorsturen naar je server of wat je er ook mee wilt doen.

  Je kan er in ieder geval mooie dingen mee. Ik zit er zelf aan te denken om iets te maken met een Arduino in combinatie met beacons. Wellicht het zelfde principe, dus een lamp (of led – om het simpel te houden) die aan gaat als je een kamer binnenloopt.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Het signaal gaat elke kant op, in principe gaan ze ook door muren/deuren heen. Toch zou je door middel van de juiste plaatsing en juiste kracht er voor kunnen zorgen dat hij het enkel in de kamer ziet.

  Ze zijn redelijk precies, echter kan je zonder dat een app open staat niet van de volledige precisie gebruik maken, enkel of je een “region” in of uit gaat. Zodra je in die “region” zit, heb je vervolgens zo\’n 5-10 seconden de tijd om – met volledige precisie – te bepalen of je er dicht genoeg bij in de buurt bent en eventueel iets doorsturen naar je server of wat je er ook mee wilt doen.

  Je kan er in ieder geval mooie dingen mee. Ik zit er zelf aan te denken om iets te maken met een Arduino in combinatie met beacons. Wellicht het zelfde principe, dus een lamp (of led – om het simpel te houden) die aan gaat als je een kamer binnenloopt.

  Het is dus een soort indoor geofencing? Je hebt dan denk ik wel meerdere iBeacons nodig om écht nauwkeurig te kunnen bepalen waar iemand is en je moet de locatie van de iBeaoncs zelf nauwkeurig bepalen/weten. Maakt het toch wel weer wat lastiger dan NFC waar je daar niets mee te maken hebt. Less is more, zeg maar.

  Ik heb mijn domotica-gebeuren gebouwd met dezelfde Atmel-microcontrollers als die gebruikt worden op de verschillende Arduino-bordjes. Vooralsnog is na een beetje googlen duidelijk geworden dat ik voorlopig nog niet hoef te denken dat ik met iBeacons kan spelen. Jammer.

  Toevallig heb ik er net nog wat aan zitten programmeren. Ik kan nu met mijn Pebble alle lichten schakelen.;-)