Het Apple-jaaroverzicht van 2013

11 reacties

Wie in januari van 2013 de iPhone 5c en iOS 7 had gezien, zou moeilijk kunnen geloven dat Apple deze producten een half jaar later op de markt zou brengen. Het afgelopen jaar was een jaar van veranderingen, onder leiding van Tim Cook liet Apple zich van een nieuwe kant zien.

Ondanks dat 2013 rustig begon, kwam er in de tweede helft van het jaar een flinke vloed aan nieuwe Apple-producten. Aan het eind van dit bewogen Apple-jaar blikken we terug op de onthullingen, geruchten, voorspellingen en mijlpalen met betrekking tot Apple en alles daar omheen.

Januari 2013: Alles wordt groter
jan2013
In de eerste maand van 2013 wordt de iPad een maatje groter, niet op gebied van scherm, maar op gebied van opslag. Apple brengt een 128 GB variant van de succesvolle tablet uit. Volgens een Chinese krant gaat Apple ook het scherm van de iPhone in 2013 groter maken, er wordt gesproken over een iPhone Math met een schermgrootte van 4,8-inch. Dit gerucht blijkt uiteindelijk niet waar te zijn.

Terwijl het meest succesvolle Kickstarter-project ooit, Pebble, op de markt komt, steken geruchten over een nieuwe Mac Pro de kop op. Apple stopt met het leveren van het inmiddels oude model. OMT onthult in januari van 2013 als eerste website veel details over de toekomstige Apple Store in Den Haag. Lezers van onze website krijgen van hoofdredacteur Koen een interessant college over Apple en wat innovatie nu eigenlijk is.

Februari 2013: Bugs, bugs, bugs en een jailbreak
feb2013
In februari van 2013 is nog geen zicht op iOS 7, daarom hielp de jailbreak-community een handje. De Evasi0n-jailbreak komt uit. iOS 6 heeft intussen last van bugs, er zijn problemen met Exchange en het codeslot van de iPhone blijkt te omzeilen. OS X blijkt ook door een bug getroffen, deze kan praktisch iedere app laten crashen.

In het geruchtencircuit gaat het in februari over de iWatch. Ook over een ophanden zijnde iTV wordt veel gespeculeerd. Beiden bleken niet in 2013 op de markt te komen. Naast een nieuwe Apple Store in Den Haag, bereiken langzaam meer geruchten over een Apple Store in Haarlem de redactie. De Haarlemse Apple Store opende uiteindelijk op 7 december 2013. Tijdens onze talkshow OMT Live zochten we uit of Apple EarPods waterproef zijn,

Maart 2013: De toekomst blijkt plat en keurrijk
mrt2013
Terwijl het aandeel Apple door diepe dalen gaat, komen de geruchten over de toekomst van iOS en de iPhone in maart van 2013 sterk op gang. In een update van de podcast-app luidt Apple het einde van het skeumorphisme in. Een andere update, iOS 6.1.3, maakt een eind aan de Evasi0n jailbreak. Naast plat, blijkt de toekomst ook kleurrijk, analist Ming-Chi Kuo voorspelt een op basis van zijn bronnen een kleurrijke budget-iPhone. Uiteindelijk zou dit de iPhone 5c worden.

De maand maart blijkt ook veel Nederlands Apple-nieuws te brengen. One More Thing start naast de succesvolle video-talkshow ‘OMT Live’ met een nieuwe audio-talkshow genaamd ‘OMT Café’. Het Nederlandse Apple-museum verhuist naar een museumdorp en OMT onthult een hele berg details over de toekomstige Apple Store in Haarlem.

April 2013: Feest met iTunes en WWDC
aprl2013
Een mijlpaal voor Apple, de iTunes Store mag 10 kaarsjes uitblazen. Wat ooit begin als een klein muziekwinkeltje is in april van 2013 uitgegroeid tot een grote store die toegankelijk is voor 150 landen en is gevuld met miljoenen muziektracks, films, tv-programma’s, boeken en apps. De eerste Steve Jobs-film is die maand niet te downloaden via iTunes, maar te bekijken via Funny Or Die welke de film ook gemaakt heeft.

In April van 2013 gaat ook de ticketverkoop voor Apple’s WWDC-conferentie van start. In een recordtempo is de WWDC uitverkocht. De conferentie begint traditioneel gezien altijd met een Keynote met daarin aankondigingen van nieuwe producten. Speculaties gaan over een dunnere en lichtere iPad 5 en een streaming-muziekdienst iRadio. Wederom bleek analist analist Ming-Chi Kuo het bij het juiste eind te hebben. Niemand weet in april van 2013 nog hoe iOS 7 of OS X 10.9 eruit gaan zien.

Mei 2013: Stilte voor de storm
mei2013
Met nog een maand te gaan tot de onthulling van iOS 7 tijdens WWDC, gaat het in het geruchtencirquit het verhaal rond dat iOS 7 vooral wit, zwart en plat zal worden. Uiteindelijk werd iOS 7 alles behalve wit en zwart. Iedereen die hoopte op een iWatch werd teleur gesteld, naar verluidt was Apple in mei van dit jaar nog volop aan het knutselen. Speculerende analisten voorspelden dat de budget-iPhone helemaal niet zo budget zou worden en kregen gelijk.

Mijlpalen werden bereikt met de iPod Touch en de iMac. In mei van 2013 maakte Apple bekend dat de iPod Touch in totaal meer dan 100 miljoen keer verkocht is. De iMac mocht 15 kaarsjes uitblazen. Terwijl de eerste onderdelen van de iPhone 5s uitlekten, maakte Apple de eerste namen voor het jaarlijkse iTunes Festival bekend.

Juni 2013: Can’t innovate anymore, my ass
jun2013
Eindelijk was het moment dan daar. Na een half jaar geen enkel nieuw product aangekondigd te hebben, barstte WWDC 2013 los met een boel aankondigingen. iOS 7 bracht vernieuwing in gebruik en design, OS X 10.9 Mavericks luidde het eind van de katachtigen in en de nieuwe Mac Pro verbaasde iedereen. In de volle Keynote was ook nog ruimte voor iTunes Radio, een nieuwe MacBook Air met twaalf uur accuduur en een nieuwe Airport Extreme. iWork vond zijn plaats in iCloud.

Apple’s marketingman Phil Schiller sprak tijdens de WWDC 2013 Keynote misschien wel hét Apple-zinnetje van het jaar uit: Can’t innovatie anymore, my ass. Minder leuk nieuws kwam uit Nederland, de APR-keten iCentre vraagt faillissement aan. Uiteindelijk nam BAS Groep, onder andere eigenaar van Dixons en MyCom de APR-keten over.

Juli 2013: Een zomer vol geruchten
jul2013
Terwijl OMT de nieuwe MacBook Air aan de tand voelde en concludeerde dat de accuduur inderdaad indrukwekkend genoemd mocht worden, bereikten de geruchten over de budget-iPhone in juli van 2013 een hoogtepunt. Foto’s en video’s van de iPhone die toen bekend stond als felgekleurde iPhone Lite doken op. Later die maand werd bekend dat de iPhone Lite waarschijnlijk iPhone 5c ging heten. Weinig lezers konden zich voorstellen dat Apple een felle, plastic iPhone op de markt ging brengen.

In een bètaversie van iOS 7 die in juli uitkwam, werden verwijzingen naar een vingerafdruklezer gevonden. Langzaam werd duidelijk welke kant Apple op wil met de nieuwe iPhones en worden de vage lijnen duidelijk. De vingerafdruklezer werd niet door iedereen enthousiast ontvangen. De PRISM en NSA-onthullingen die in juli van 2013 op gang kwamen, roepen veel vragen op.

Augustus 2013: Het is goud wat blinkt
aug2013
De iPhone 5s en iPhone 5c houden de gemoederen in augustus flink bezig. Met nog een maand te gaan tot de onthulling van nieuwe iPhones claimden diverse bronnen dat een gouden iPhone 5s tot een van de nieuwe modellen zou behoren. Ook over de iPhone 5c lekt in augustus van 2013 veel uit, het toestel wordt op de testbank in een Chinese fabriek gespot, later lekt zelfs een foto van de iPhone 5c in retail-verpakking uit.

Naast geruchten over de iPhone, werd er in augustus van 2013 ook volop gespeculeerd over een Retina iPad mini en de ‘iPad 5‘ waarbij vooral de dunnere bezels opvielen. Terwijl OMT rechtstreeks verslag deed van de filmpremière van de JOBS-film, keerde ook het fenomeen Keynote Party weer terug.

September 2013: De belangrijkste maand van 2013
sept2013
September was misschien wel de belangrijkste maand van 2013. Apple nam de iPhone-lineup grondig onder handen. Tim Cook en zijn kompanen presenteerden een iPhone 5c, een iPhone 5s en een 4s die onverwacht voort bleef bestaan. Ook werd iWork voor iOS gratis en werd de releasedatum van iOS 7 bekend gemaakt, dat werd 18 september. Naast de iPhone kreeg ook de iMac een kleine specbump.

De OMT Keynote Party in bioscoop Cinerama in Rotterdam bleek een groot succes, evenals het eerste verkoopweekend van de nieuwe iPhones, Apple verkocht 9 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhone-modellen.

Oktober 2013: Software wordt gratis
okt2013
Terwijl de aankondigingen van september nog vers in het geheugen lagen, gingen niet alle wensen in vervulling. Nieuwe MacBooks, iPads en de langverwachte Mac Pro waren nog niet op het toneel verschenen. In oktober beloonde Apple het lange wachten door OS X 10.9 Mavericks aan te kondigen en gratis voor iedereen beschikbaar te maken. Ook iWork werd gratis bij aankoop van een nieuwe Mac, of met een trucje voor iedereen.

Op gebied van hardware bracht oktober ook de nodige vernieuwingen. De nieuwe Mac Pro, iPad mini met Retina-display, goedkopere MacBooks en tot ieders verbazing geen iPad 5, maar een iPad Air.

November 2013: De puntjes op de i
nov2013

Na enkele drukke maanden met nieuwe hardware en software, is het voor Apple in november tijd om de puntjes op de i te zetten. De apps Find My Friends en Remote krijgen een iOS 7-likje. Apple mengde zich in de Zwarte Pieten-discussie door in eerste instantie een app met Zwarte Piet te weigeren, maar later toch toe te laten.

In de Belgische stad Genk vond voor het 15e jaar MacMeet, een beurs voor Apple-gebruikers plaats, OMT was er de hele dag live bij met ieder uur een speciale uitzending van OMT LIVE. De maand november stond ook in het teken van de start van een nieuwe rubriek op OMT, Mac en iOS-gamers worden in ‘Gameweekend’ ieder weekend getrakteerd op twee verse games die de moeite van het spelen waard zijn.

December 2013: In 4k naar China en Haarlem
dec2013
Van een rustig eind van het jaar is voor Apple geen sprake. In december van 2013 opende niet alleen een nieuwe Apple Store in Haarlem, ook in het Duitse Düsseldorf opende in de laatste maand van 2013 een nieuwe Apple Store. Naast Haarlem, is in De Passage in Den Haag ook een Apple Store in aanbouw. De gemoederen liepen hoog op toen bekend werd dat Apple geen kerstboom in de Haagse Passage wilde, uiteindelijk zwichtte de iPhone-maker toch en kreeg Den Haag zijn boom terug.

Professionele Apple-gebruikers konden in december rekenen op een aangenaam bericht, aan het eind van de maand stelde Apple de orders voor de langverwachte nieuwe Mac Pro open. Door middel van Final Cut Pro 10.1 en de nieuwe Mac Pro is het bewerken van 4k-video voor iedereen die een budget van minimaal € 3049 mogelijk. Ook langverwacht was de deal tussen Apple en China Mobile, uiteindelijk sloten de bedrijven na 5 jaar onderhandelen in december van 2013 een deal die ervoor gaat zorgen dat de iPhone ook officieel bij China’s groote provider verkrijgbaar is.

 

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  hanspoot

  1. De zgn. ‘sportverslag-tegenwoordige-tijd’ *] gebruiken in een terugkijkend jaaroverzicht is verwarrend en
  2. Als je het dan toch doet, doe het dan consequent en switch niet steeds van tegenwoordige- naar verleden tijd!

  *] zoals: ik kom dan in de derde minuut in de buurt van de scheids ten val en hij vlagt voor schwalbe

 • Profielfoto
  ro_me

  Haha tja, een ‘Apple jaaroverzicht’ is geen wielerwedstrijd Raymond!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  2013: het jaar dat Apple de bruinlederen stiksels uit OSX gooide. Nog altijd het beste nieuws van het jaar. Qua design zowat het slechtste wat ik van Apple ooit zag (met kort daarop volgend de hockeypuck-muis en de Magic Clitoris).

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Ik blijf het vreemd vinden dat Apple iOS 7 naar de iPhone 4 heeft geport…
  Man wat is dat stront door een trechter heen doen.
  Slecht hoor.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gek dat die ervaringen op een 4 zo verschillend zijn.
  Ik kan met de beste wil van de wereld die traagheid niet ervaren.

  Oké, het is geen Mac Pro 2013, maar het werkt allemaal netjes en vlot genoeg.
  Zelfs met jailbreak, parallax en toegevoegd blur werkt mijn 4-tje als een zonnetje.

 • Profielfoto
  knekkie

  Gaaf zon jaaroverzicht. Er is best veel gebeurt eigenlijk.

  Maar stiekem ben ik nog het meest benieuwd naar de vooruitzichten van 2014.

 • Profielfoto
  hanspoot

  Ik ben nog nieuwsgieriger naar de vooruitzichten van 2021.

 • Profielfoto
  hanspoot

  En van de vooruitzichten van 2033 kan ik nu al niet slapen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik blijf het vreemd vinden dat Apple iOS 7 naar de iPhone 4 heeft geport…
  Man wat is dat stront door een trechter heen doen.
  Slecht hoor.

  Geen last van hoor. Werkt hier allemaal vlotjes.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Wel jammer dat men beloofd om deel 2 van de serie op oudejaarsdag te plaatsen….

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Leuk zo’n terugblik. Ik ben benieuwd naar deel 2 en 3.