Gerucht: Grote iPad komt in oktober 2014

35 reacties

Op 5 november schreven wij al over geruchten met betrekking tot een grotere iPad, voorzichtig betiteld als de iPad Pro. Vandaag verschenen er op DigiTimes meer specifieke geruchten over een iPad met een 12,9″ scherm, op basis van onderzoek naar de productieketen van Apple.

Geruchten zijn verschenen dat fabrikant Quanta Computer de opdracht heeft gekregen om voor lancering in oktober 2014, op grote schaal een iPad met een 12,9 inch scherm te produceren. Bij de release van deze mega-iPad zal Apple zich in het begin richten op de educatieve markt van Noord-Amerika. Een logisch gevolg lijkt dat Apple met de introductie van de grote iPad, de MacBook Air geleidelijk wil gaan vervangen. Een gerucht dat nog aannemelijker wordt na het zien van de render door Macrumors na de break. 

Een render van een 12,9" iPad naast de 13" MacBook Air - Bron:
Een render van een 12,9″ iPad naast de 13″ MacBook Air  –  Bron: MacRumors

Qua prestaties zal de 12,9″ iPad, aangenomen dat deze dezelfde hardware meekrijgt als de iPad Air, zeker de concurrentiestrijd aan kunnen gaan met de MacBook Air. Wij maakte in een eerder artikel al de vergelijking, dat de 64-bit dualcore-chip qua snelheid te vergelijken is met een MacBook Pro uit 2008 of een MacBook Air uit 2010.

Samen met de geruchten over deze nieuwe iPad zijn er ook geruchten verschenen over de introductie van een grotere iPhone in mei 2014. Deze maand is opmerkelijk gezien het feit dat de vorige drie iPhones geïntroduceerd zijn in de maand september. De gedachten over een grotere iPhone zijn echter niet vreemd gezien de concurrentie. De vraag is of Apple hier gevoelig voor is en mee zal gaan met de trend van zeer grote smartphones.

Zit jij te wachten op een grote iPhone of een iPad Pro?

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  patrickdaan

  Ik zit vooral niet te wachten op een uitfasering van de MacBook air! Qua hardware zou de grote iPad een vervanging kunnen zijn, maar qua software, i.e. OS X versus iOS 7, absoluut niet!

 • Profielfoto
  williamdekker

  Gaaf voor foto en video bewerking! Of als extern scherm voor gaming met je iPhone als controller!

 • Profielfoto
  Dickdewit

  Vind de 5s wel een fijne maat voor telefoon. Voor groter scherm zou ik dan iPad mini gebruiken aangezien ik groter scherm alleen fijn vind voor bv. uitzending gemist.

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Tjongens, wat een loei van een apparaat; hoe zwaar wordt dat ding wel niet?

  Het grote voordeel van een iPad is dat je hem gemakkelijk mee kunt nemen, maar dan wordt toch lastiger met zo’n grote iPad. En als je er een hoes omheen doet om het scherm te beschermen, zit je qua gewicht toch al snel aan dat van een MacBook Air en die heeft tenminste nog een toetsenbord.

  Ik zie weinig toegevoegde waarde.

 • Profielfoto
  Di May

  Het zou wel eens kunnen dat de toegevoegde waarde heel vlug zal blijken eens de iP.P op de markt is. Ik zou wel een aantal doelgroepen kunnen bedenken die lekker gediend zijn met een iets groter device.

  En, de iPad Air in gedachten, zou het me ook niet verwonderen mocht die bijvoorbeeld slechts 2 pluimen zwaarder wegen dan de Air. Wedden ?

  Doelgerichte en doordachte diversificatie is Apple niet vreemd meer.

 • Profielfoto
  knekkie

  Op iOS gedoemd te falen.

 • Profielfoto
  Xcode

  Tjongens, wat een loei van een apparaat; hoe zwaar wordt dat ding wel niet?

  Als het ding dezelfde opbouw heeft als de iPad Air, dan gaat dat heel erg meevallen. De iPad Air is fors lichter geworden ten opzichte van de vorige generatie iPad, die al een stuk lichter was dan de eerste generatie. Wat betreft schermgrootte, daar kan nog niemand over oordelen tot het product er werkelijk is. Als iemand er goed over nadenkt, dan is Apple dat wel. Een belangrijk voorbeeld is de Samsung Smartwatch, ze proberen Apple af te troeven door eerder met een smartwatch te komen, maar hebben nooit goed nagedacht over het concept. Zelfs de bijbehorende marketingcampagne is tenenkrommend.

  Op iOS gedoemd te falen.

  Aha, en waarom dan wel? Misschien wel eens aan gedacht dat Apple volgend jaar iOS 8 uitbrengt? Voor dagelijks gebruik (internet, e-mail, lezen van artikelen, nieuws, Netflix) vind ik de iPad een beter apparaat dan een MacBook, die ik enkel nog gebruik voor grote projecten (Pages, Excel, SPSS, etc.). Waar studiegenoten grote mappen vol met artikelen hebben, heb ik een iPad met dezelfde artikelen erop. Dat heet vooruitgang. Voor bepaalde bedrijven en het onderwijs kan een grotere iPad wel degelijk wat toevoegen, het gaat er maar net om hoe goed Apple over het concept nagedacht heeft.

 • Profielfoto
  tomc

  Een render van een 12,9″ iPad naast de 13″ MacBook Air

  Tiens, op die render lijkt het scherm van de “iPad” toch echt wel groter dan dat van de MacBook Air.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik zie er persoonlijk niet zo veel voordelen van. Maar voor andere misschien wel. Maar het zal niet de functies van de macbook air vervangen als het op iOS draait.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Xcode

  Om een aantal simpele redenen. Die ook voor de door jou opgegeven functionaliteit en een boost geven in bruikbaarheid.

  Voor dagelijks gebruik (internet, e-mail, lezen van artikelen, nieuws, Netflix) vind ik de iPad een beter apparaat dan een MacBook, die ik enkel nog gebruik voor grote projecten (Pages, Excel, SPSS, etc.).

  Multisplit screen
  Het huidige iOs is niet in staat meer dan 1 app tegelijkertijd te tonen.
  Waarom kan dat handig zijn? Zowel je schoolboeken als je aantekeningen naast elkaar op het scherm. Als je een FB of Skype berichtje krijgt schuiven de twee vensters iets op zodat je 3 vensters hebt zonder dat je letterlijk van app moet wisselen en maar 1 app tegelijkertijd in beeld hebt.

  Bestand deling en benadering
  Dat het huidige iOS geen file of label systeem heeft net zoals Maverics maakt het benaderen en delen van data tussen gebruikers en apps moeizaam. Helemaal als het crosplatform gaat zelfs binnen Apple.

  Waar studiegenoten grote mappen vol met artikelen hebben, heb ik een iPad met dezelfde artikelen erop. Dat heet vooruitgang.

  Ik omarm die vooruitgang mar zie ook in dat de weg die Apple ingeslagen is te beperkt is en vooruitgang alleen maar tegenhoudt.

  Simpel voorbeeld: je werkstuk delen met een collega student of de bestanden aanleveren daarvoor zodat hij zij op op zijn Mac of PC verder kan. Apple geeft je weinig opties behalve iWork in the Cloud. Alle traditionele wegen zijn kreupel

  Airdrop Bluetooth en het iCloud file systeem zijn te gesloten.
  Strikt beperkt tot (de laatste) Apple apparatuur.

  iCloud is een redelijke oplossing voor het delen van bestanden maar het kan veel beter geïntegreerd en het kan veel opener voor NIET Apple producten. Heb je alles van Apple en neem je genoegen met iCloud va de browser dan kan je redelijk uit de voeten. simpel een bestaande naar je buurman met een PC sturen of simpel een bestaande van iOS7 op een iPhone 5 of nieuwer naar iemand op iOS6 of ouder sturen gaat niet op al te gangbare wegen.

  Slechts twee simpele redenen die de iPad een stuk bruikbaarder zou maken voor studie doel einden. En vast meer dan dat. De iPad is geweldig zoals hij is. Een groter formaat nodigt uit tot meer functionaliteit. Functionaliteit die nu kreupel is of simpelweg niet aanwezig is. Functionaliteit die toe te voegen is in iOS8 of later zonder er Mac OSX Touch van te hoeven maken.

  Voor bepaalde bedrijven en het onderwijs kan een grotere iPad wel degelijk wat toevoegen, het gaat er maar net om hoe goed Apple over het concept nagedacht heeft.

  Ik hoop dat Apple er een touch vriendelijk Mac OSX op knalt of dat ze met iOS8 haar game upstept. Want de competitie heeft deze twee problemen in Android en Windows RT in ieder geval al getackeld.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik acht de kans klein dat Apple het gaat doen maar persoonlijk zit persoonlijk wel op een grotere krachtigere iPad (Pro) te wachten als dit betekend dat het 1 op 1 de strijd aan gaat met de Wacom Companion tablets.

  Dit soort tablets zijn voor Grafische Pro’s bedoeld. Apple kan dit vast beter.
  Denk aan een tablet met MacOSXer op geschikt voor touch en in staat om iOS apps gelijkertijd te draaien naast de klassieke Mac apps.

  Een beetje wat je nu op je Mac kan Parallels desktop met de Unity mode.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Als professional zie ik het nut niet in. Ik wil gewoon OsX draaien met een toetsenbord en muis.

 • Profielfoto
  Janjans

  @tomc Lijkt inderdaad meer een 11″ MBA.

 • Profielfoto
  IOS dude

  als er dan ipv een dual core een quad core komt en minstens 4GB geheugen

 • Profielfoto
  BoniMacX

  een gerucht ook dat de grote iPad de macbookair gaat vervangen? Prijs waard voor de grootste nonsens volgens mij.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Kijk, dat zou nou n’s een waardige opvolger zijn voor mn 1, hardware technisch gezien dan.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Waarom zou Apple de macbook air vervangen? Een ultra-portable alleskunner?

  Het lijkt mij eerder dat Apple de Macbook Pro gaat vervangen, en dan wel het instapmodel. Met een air voor ca. 1000 euro en een retina voor de mensen die een krachtpatser nodig hebben is de ‘normale’ Pro er enkel voor de personen geen bak met rekenkracht nodig hebben en niet ultramobiel hoeven te zijn. Een groot iPad kan de perfecte ‘thuis’ computer zijn voor veel mensen.

  Ik weet in ieder geval dat ik geen enkele 65-plusser meer een laptop adviseer, ga maar voor een grote iPad.

 • Profielfoto
  tomc

  als er dan ipv een dual core een quad core komt en minstens 4GB geheugen

  Hoeveel cores je hebt heeft niet altijd te maken met de snelheid net zoals het aantal GHz.

  bv: De Samsung Galaxy S4 als directe concurrent van de iPhone 5s heeft een 1,9GHz quad-core processor en 2GB RAM, de iPhone 5s heeft een 1,3 GHz
  dual-core processor en 1GB RAM. Maar in iedere benchmark verslaat de iphone 5s de Galaxy S4.
  Maar ja meer klinkt beter zeker?

  Bovendien denk ik echt niet dat er veel mensen zitten te wachten om professioneel films en foto’s de bewerken met touch-screen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Tomc je mist het grote plaatje.
  Een ipad gebruikt men ook niet puur alleen met de vinger. Men kiest voor de app die ze gebruiken een input device als stylus, de vinger of het keyboard. Die vrijheid naar meer precisie en accurater werken daar gaat het om.

  Ik wil niet zeggen dat iedereen massaal op een tablet gaat zitten monteren illustreren of ontwerpen. Maar als je ziet hoe populair de iPad nu al is in die doelgroep en hoe groot de matkt is voor betere input devices voor de iPad die je naast multitouch kan gebruiken dan debk ik dat een iPad met een groter scherm oppervlak, een actieve stylus met palm rejection een hoop artiesten weg kan trekken bij de wacom cintiq companion devices en soortgelijke apparaten als de surface.

  De enige reden dat die apparaten gekocht worden is dat je er volwassen software op kan draaien en daarmee dus overal kan werken. Voor wie al een wacom tablet naast zijn laptop gebruikt snapt dat een pen nauwkeuriger dan je muist of trackpad is.

  Het zou voor die zelfde editors, illustrators en vormgevers die gewend zijn met een wacomtablet te werken een hele handige tool kunnen zijn voor hun werk in en buiten de studio als het apparaat ingewanden krijgt van de macbook pro.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Als ze de MacBook Air maar handhaven, ik gebruik sinds 1995 laptops maar de MBA die ik sinds 2011 gebruik is een openbaring. Krachtig genoeg om ook een virtual machine te draaien zodat zelfs Windows 8.1 er als een zonnetje BIJ kan draaien. Wat zakelijk soms – helaas – nodig is. En een heerlijk keyboard, dat nooit te vervangen is door een virtuele.

 • Profielfoto
  knekkie

  Even bladeren in google images levert leuke dingen op. Dit moet Apple vast beter kunnen.

  Eigenlijk bestaat dit al zonder Multi touch in de vorm van de ModBook PRO

 • Profielfoto
  Funboy99

  Nee, ik zit er niet echt op te wachten. Maar ik zit wel te wachten op de iWatch!

 • Profielfoto
  mymac

  Hoe kan een iOS device nou een Mac vervangen. De MacBook Air is voor mij al jaren de beste Mac die er is. Razendsnel in gebruik, vederlicht en het is nog steeds een volwaardige computer. iPad: not so much.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe dan ook. Het succes van grote tablets valt of staat met het OS en de software. Het huidige iOS7 is perfect voor een telefoon. iOS7 op tablets slaagt er nog niet in om zijn volledige potentie te pakken.

  Je wilt een groter scherm om meer te zien/kunnen als je een Mac of PC koopt. Een groter scherm hoort je meer mogelijkheden te geven. Een groter scherm laat je in het algemeen fijner werken (meer ruimte voor content en interface)

  Bijvoorbeeld:
  – 2A4 naast elkaar in Indesign leesbaar en wel
  – 2 of meer programma’s naast elkaar

  Het zelfde kan op gaan bij een tablet. Maar helaas schaalt apple alleen het OS op en niet de daarbij te verwachten functionaliteit. Wat is de meerwaarde als het OS je verder niks extra’s laat doen met die extra scherm ruimte? Je kijkt dan simpelweg naar een uitvergrote iPod touch.

  Ik hoop dat als apple een grote iPad uitbreng ze ook zorgen dat het een duidelijk onderscheid maakt in mogelijkheden en werk ruimte. Met alleen uitvergroten en een gestretcht iOS er op heeft het product voor de huidige doelgroep 0,0 meerwaarde. Tenzij ze slechter ziend aan het worden zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Reden te meer voor iOS dat splitscreen ondersteund net zoals windows 8dit doet.

  En wil Apple revolutionair gaan dan moeten ze dit doen. Een primesense multitouch scherm dat de UI aanpast aan het type gebruik.

  Alletwee dingen die binnen het bereik van apple liggen en tijdens een WWDC onthult kunnen worden. Devvers hoeven niet eens veel aan te passen.

  Ik zou het zo oplossen als ik de opdracht kreeg:

  Introductie van een API voor smart Hybrid apps die detecteert of je met vingers, stylus of trackpad / muis en keyboard werkt.

  Deze API laat de interface zichzelf aanpassen zodra je met vingers aan de slag gaat. Kom je met je vingers in de buurt van de knoppen dan zal de interface ( menu’s en knoppen ) net als het dock van Mac OSX opbollen. Gebruik je een stylus dan bollen ze minder groot op. Maar groot genoeg dat de knoppen makkelijk aan raakbaar zijn.

  Dit is mogelijk met de primesense technologie. Het scherm detecteert vingers handenn enz nog voor dat ze het scherm aanraken. Op basis van wat het scherm detecteerd kan het de UI aanpassen als je er met je vinger over heen gaat.

  Zo kan je de interface slank houden voor normaal gebruik en stretchen de knoppen bij vinger en actieve stylus gebruik

 • Profielfoto
  tomc

  En waarom dan geen Mac Touch i.p.v. een iPad Pro daar zou ik wat meer in geloven.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Qua rekenkracht zal de iPad wel voldoende in huis hebben om een Air te vervangen. De iPhone 5S heeft al een hogere Geekbench score dan mijn 2010 Core 2 Duo MacBook Pro, en daar draai ik nog prima FCPX op.

  Maar wat software en connectiviteit betreft ga je er een heel stuk op achteruit. Geen USB, geen Thunderbolt, geen bestandssysteem, slechts 128GB opslag en 1GB geheugen, geen Pro apps… Het zou een slechte zet zijn zoals het er nu voor zit.

  Maarja, voor alles is een oplossing. Ze kunnen een Thunderbolt -> Lightning adapter maken, Pro apps kunnen (al dan niet met iets minder functionaliteit) geport worden. Zoals ik al zei, rekenkracht is geen probleem en dat wordt alleen maar beter… Ik ben benieuwd hoe de Apple line-up er over 2 jaar uit ziet, wanneer ik weer toe ben aan een nieuwe Mac.

 • Profielfoto
  knekkie

  @tomc

  Het is maar een naam. We doelen op het zelfde product met Mac OSX en Multitouch in tablet/hybride jasje dat lijkt op een 12″ iPad;)

  Of het nou Mac Pad, iPad Pro of Mac Touch gaat heten maakt niet uit. Van mij mag Apple de lijn Touch devices uitbreiden met grotere en krachtigere apparaten als alternatief op de huidige MacBook en iMac lijn.

  En dan met de schermtechnologie mix van primesense en multitouch en UI tweak zoals ik eerder beschreef.

 • Profielfoto
  jeroentje

  deze maand me zelf een iPad mini retina kado gedaan, fijner als m’n ipad 3. Met de iPad mini mis ik niet de cm’s van zijn grotere broer, vraag me af wat de toepassingen van een grotere iPad kunnen zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  @jeroentje

  Voor jou is het misschien leuk om hier eens te kijken.

  Apple heeft de luxe om de tijd te nemen en met een drastisch andere iPad te komen. Maar zolang niemand een hap uit de iPad markt neemt op een manier die Apple financieel raakt zal er geen reden zijn voor Apple om dit te doen.

  Aan de andere kant… op een gegeven moment kan het niet meer dunner en lichter. Dus ja… wat gaat Apple dan voor een iPad op de markt zetten? Alleen een maatje groter? Of gaat dat apparaat ook echt onderscheid maken op basis van andere kenmerken dan zijn formaat?

  Ben erg benieuwd naar de rol van iOS 8 daarin. Wie weet komt iOS 8 voor de iPad niet voor een iPad boven de 9″ maar knalt men daar de opvolger van Maverics op. Wie zal het zeggen.

  WWDC 2014 kan best wel eens interessant worden.

 • Profielfoto
  Frank1964

  Ook ik zit niet echt op deze dingen te wachten….. iPhone 5 is een mooi maatje, evenals beide iPad modellen.
  En als de Air uitgefaseerd gaat worden missen ze denk ik een stukje markt. De Air is een mooi compact product voor heel veel huis tuin en keuken werk en zelfs meer.
  Ik monteer er zelfs comfortabel audio op met Adobe Audition. Dat zie ik mezelf nog niet zo snel op een tablet doen.
  Vergeet ook de download mogelijkheid niet die iOS niet kent. De air is toch wel een favoriet van mij, hoewel ik dit bericht weer op een MacBook pro 13′ zit te typen wat ik vanwege zijn hoge opslag capaciteit (500Gb) ook weer een fijn apparaat vind.
  Echt meerwaarde van deze aangekondigde toestellen zie ik niet echt, maar er zal best wel weer een markt voor te vinden zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Frank1964

  Ik monteer er zelfs comfortabel audio op met Adobe Audition. Dat zie ik mezelf nog niet zo snel op een tablet doen.

  Apple promoot het nu op dit moment al actief.

 • Profielfoto
  abderrahman12349

  Als dat zou kunnen dan zou ik er misschien een kopen ,maar dan moet hij wel dun zijn.:smile:

 • Profielfoto
  chrisvers12

  Denk niet dat ze een formaat groter de naam ‘pro’ zullen geven. Er zal zeker wel een iPad komen met een 12inch scherm. De iPad gebruik je voor steeds meer toepassingen en bij een aantal is het extra formaat meer dan welkom. Geloof overigens wel in een iPad pro maar dan beschikbaar voor elk formaat iPad.

  De prijsbepaling op basis van geheugen is wel geweest denk ik. Zou me niks verbazen als dit na september niet meer of in ieder geval minder bepalend zal zijn.