Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 december 2013

Gaat er voor Apple niets boven Groningen?

Apple heeft zijn zinnen gezet op het Groningse Eemshavengebied voor de bouw van een nieuw datacentrum voor online diensten. Het Dagblad van het Noorden meldde dit afgelopen weekend. Apple zou na Google de tweede grote speler zijn die Groningen kiest als locatie voor een groot Europees datacentrum.

Er zijn diverse redenen te verzinnen voor de keuze van Groningen voor Apple. Allereerst ligt het Eemshavengebied op één van de drie internetknooppunten van Nederland. Daarmee dient het als een link tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. Daarnaast kunnen bedrijven in het gebied volledig van groene stroom voorzien worden door een nabijgelegen windmolenpark, iets wat voor Apple erg belangrijk is.

De provincie Groningen heeft vorig jaar al een gebied van 40 hectaren bij de Eemshaven aangewezen waar dit soort datacentra gebouwd mogen worden. Zoekgigant Google heeft er inmiddels al een datacentrum neergezet.

Wat Apple van plan zou zijn met het datacentrum laat zich raden. Om ervoor te zorgen dat online diensten als iCloud, iTunes en de App Store ook in Europa vlot werken is nodig dat de data niet enkel uit de Verenigde Staten hoeft te komen, maar ook dichter bij huis beschikbaar is.

Ook zou het datacentrum misschien een stap richting een Nederlandse versie van Siri kunnen betekenen. De digitale assistent werkt immers volledig als serverdienst waarbij elk gesproken commando eerst op Apple’s servers wordt geanalyseerd voordat het antwoord teruggestuurd wordt.

Mocht het datacentrum er daadwerkelijk komen dan zal het weinig impact hebben op de hoge werkloosheid en de leegloop in Groningen. Apple’s grootste datacentrum, in Maiden, North Carolina, biedt slechts werkgelegenheid aan een paar honderd werknemers. Dus mocht het nieuws waar zijn, dan haalt Apple meer uit Groningen dan Groningen uit Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaat er voor Apple niets boven Groningen?
Sluiten