Final Cut Pro X 10.1 brengt ondersteuning voor 4k-video en nieuwe Mac Pro

8 reacties

Naast het openstellen van orders voor de nieuwe Mac Pro, heeft Apple vandaag ook een update voor het videobewerkingsprogramma Final Cut Pro vrijgegeven. Versie 10.1 focust vooral op ondersteuning voor 4k-video en optimalisaties voor de nieuwe Mac Pro.

Tijdens WWDC 2013 werd aangekondigd dat de nieuwe versie van Final Cut Pro X samen met het nieuwe model Mac Pro uit zou komen. De update komt daarom niet als een verrassing, maar tot nu toe was onduidelijk welke nieuwe features deze update met zich mee zou brengen. Naast ondersteuning voor 4k en de nieuwe Mac Pro, bevat de update namelijk nog een dertigtal nieuwe features en bugfixes.

Final Cut Pro X 10.1 is klaar voor 4k editing op de nieuwe Mac Pro.
Final Cut Pro X 10.1 is klaar voor 4k editing op de nieuwe Mac Pro.

In de releasenotes lezen we dat versie 10.1 onder andere native ondersteuning voor .MTS and .MT2S bestanden van AVCHD camera’s toevoegt. Ook is er nu een optie om foto’s direct vanaf iOS-apparaten te importeren en kunnen video’s direct in 4k-resolutie naar YouTube geüpload worden. Door middel van project snapshots kunnen editors tussentijdse stappen in projecten nu snel opslaan.

De lange lijst met verbeteringen en nieuwe features is te vinden op de website van Apple. Het wordt aangeraden om een back-up van projecten en de huidige versie te maken alvorens de update te installeren.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  RTM85

  OMF output? Fully functional viewer met timecode reader? Come on Apple!!

 • Profielfoto
  knekkie

  @RTM85 hoeveel ontbreekt er nog aan Finale Cut X?
  Is het voor jou al blijkbaar?

  Voor mij was dat het op dag 1 al maar ik doe geen complexe dingen.

 • Profielfoto
  Qmagic

  OMF output? Fully functional viewer met timecode reader?

  Timecode scherm kan alles al aangeven en je kan ook gewoon tc invoeren met je toetsenbord als je een bepaalde lengte/positie wilt, etc. Wat mis je dan?
  En gebruik je OMF voor protools? Er zijn meer mogelijkheden beschikbaar (met plugins) dan alleen OMF.

 • Profielfoto
  RTM85

  Het tijdcodescherm in FCP X zoals die nu is, is te simpel. Ik wil tijdcodes kunnen lezen in de viewer van de clips, en originele tijdcodes van de clips in de timeline. En ik wil kunnen scrubben in de viewer, dat skimming in clips werkt gewoon niet voor mij. En ik wil inderdaad audio uit kunnen sturen naar degene die de audionabewerking doet.

 • Profielfoto
  Qmagic

  Voor het audio exporteren van FCP X naar ProTools moet je even kijken naar: http://www.x2pro.net
  Werkt met AAF ipv OMF. (Plugin is helaas niet gratis, maar er is een LE en Pro uitvoering van).

 • Profielfoto
  bart87

  Dat ze nu “pas” met 4K ondersteuning komen zegt al genoeg over dat de ze niet echt op de professionele markt zitten. Tot nu toe was op R3D editen nog niet mogelijk dus op “iMovie Pro X”. Vind ’t nog steeds een lachertje.

 • Profielfoto
  ropiko

  Final Cut Pro X ondersteunde vanaf dag 1 al 5K resoluties, ze hebben alleen de functie toegevoegd voor een directe YouTube upload en voor de Mac pro hardware. Niet iets afzijken waar je 0 ervaring mee hebt..

 • Profielfoto
  Triumph

  Ik zou toch eens deze video bekijken, want wat betreft FCP-X lig je onder een steen, kortom je wilt niet iets nieuw leren en daarom gooi je maar bagger.
  http://vimeo.com/75027239