Maarten
Maarten Nieuws 27 december 2013
Leestijd: 3 minuten

De nieuwe Mac Pro is een koopje!

De Apple gebruiker moet een behoorlijke portemonnee op zak hebben of goed kunnen sparen. Want, aan een gemiddeld Apple product hangt een behoorlijk prijskaartje. Sommigen wijten dit aan het merk, anderen aan de kwaliteit. Om dit te onderzoeken bouwde futurelooks.com een Windows 8 equivalent van de duurste Mac Pro.

Na het configureren van de krachtigste Mac Pro met een totaalprijs van $ 9.599,00 en de specificaties hiervan genoteerd te hebben, begon redacteur Stephen Fung zijn zoektocht naar componenten. De Windows equivalent werd een feit en de conclusie was verrassend.

De configuratie van de krachtigste Mac Pro – Klik voor vergroting

De doe-het-zelf computerspecialist verzamelde bijna geheel gelijkwaardige componenten, maar moest direct een concessie doen wat betreft de omvang van de Windows machine. Een kast met bijna twee maal de grootte van de Mac Pro was nodig om de Windows componenten te huisvesten. De Mac Pro heeft een hoogte 251 mm. en een diameter van 167 mm.

De Silverstone FT03 is gebruikt voor de test

Ook het werkgeheugen moest het ontgelden bij de Windows machine. Een werkende combinatie geheugenmodules, passend in de kast en compatible met de rest van het systeem was niet beschikbaar. Het bouwpakket kreeg dan ook maar 32GB ECC mee in de test.

Na een grote hoeveelheid kostbare top-level componenten te hebben ingekocht, de machine te hebben gebouwd en deze werkend te hebben bevonden kon de grote optelsom gemaak worden:

After tabulating all the major component costs (plus another $99.99 US for Windows 8 Pro), we are at a total of around $11,530.54 US using today’s prices at retailers that actually stock the hardware. – Bron

We tellen hier een positief verschil van $ 1931,45 voor het doe-het-zelf Windows workstation. Dit is omgerekend een slordige €1398,18 die je extra neertelt voor een Windows workstation gelijkend de nieuwe Mac Pro met de beste specificaties. Fung concludeert in zijn artikel dan ook dat de nieuwe Mac Pro op dit moment het beste workstation is in zijn verschijning (grootte) en prijs.

Apple has created an extremely specialized machine that appeals to high end workstation enthusiasts, with current top spec components, for less than the price of its PC DIY counterparts. Because it’s so small, it’s almost like the “anti-workstation” because you typically expect that class of system to be larger. – Bron

Je krijgt bij aankoop van een top-level Mac Pro dus echt waar voor je geld. Mocht je echter geïnteresseerd zijn in het ‘instapmodel’ van de Mac Pro, dan heeft Fung hetzelfde onderzoek gedaan. Ook hier ging hij aan de slag met het bijeenzoeken van Windows componenten, echter nu naar de standaard Mac Pro configuratie met een prijs van $ 2.999,00. Ditmaal creëerde hij een configuratie met iets betere specificaties dan de vergelijkbare Mac Pro, maar het prijsverschil was opnieuw niet mis:

So here we are again. We’ve researched and taken our best parts that match the Apple Mac Pro’s entry level configuration, spec for spec, and have come up with our final totals. After tabulating everything, from the enclosure, to the operating system (add another $99.99 USfor Windows 8 Pro), we have managed to achieve a total of $3994.65 US using today’s prices at retailers that actually stock the hardware. – Bron

Lees de uitgebreide beschrijvingen van beide projecten:

Let op dat deze vergelijking gedaan is met Amerikaanse prijzen in US Dollars. Een eerlijke vergelijking in euro’s ontstaat als je zowel de prijs van de Mac Pro als de Windows equivalent omrekent naar de laatste wisselkoersen.

Heb jij al een Mac Pro besteld, of ga je toch liever knutselen met Windows componenten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De nieuwe Mac Pro is een koopje!
Sluiten