Creëer een ‘Fusion Mac’ met Chrome Apps voor OS X

Door: Maarten - 26 reacties

Het beste van twee werelden of een directe aanval naar de Mac App Store? Google lanceerde gisteravond ‘Chrome Apps’ voor de Mac, zoals eerder aangekondigd. Chrome Apps zijn programma’s voor je Mac, verkrijgbaar via de Chrome Web Store. Het zijn volwaardige Mac apps die offline te gebruiken zijn.

Samen met Chrome Apps introduceert Google ook een eigen Chrome App Launcher. De Launcher heeft de vorm van een blokje en verschijnt in het dock na het downloaden van een Chrome App. Echter is het gebruik van de launcher niet noodzakelijk vanwege de volledige integratie, zo laat Google trots weten op hun blog.

Chrome Apps work offline, update automatically and sync to any computer where you’re signed into Chrome, so you can pick up where you left off. Your Chrome Apps on Mac behave and feel just like native software. For example, you can find your Chrome Apps in the Applications folder on the Dock. Search for apps by name in the Spotlight search—just like any other Mac program that you already use. – Google

Het is duidelijk dat Google de nadruk legt op de integratie in het systeem en het overal beschikbaar zijn van de apps. Verandering van werken is volgens Google dus niet nodig.

De Chrome App Launcher in de illustratie van Google.
De Chrome App Launcher in een illustratie van Google.

We moeten de verschillen tussen Mac apps en Chrome Apps voor de Mac zoeken op het gebied van cross-device gebruik en veiligheid. Op het gebied van cross-device gebruik heeft Google meer te bieden dan Apple met deze ontwikkeling. Denk hierbij aan de Mac-gebruiker die verknocht is aan zijn Android toestel en Google diensten. Daarentegen heeft Google een slechte reputatie op het gebied van de veiligheid en heeft Apple hier weer een stapje voor. Of de Chrome Apps dus echt een bedreiging gaan vormen voor de Mac App Store blijft nog even afwachten.

Zelf proberen?
Voor het gebruik van Chrome Apps is het installeren en gebruik van Google Chrome vereist. Na het installeren van Google Chrome zijn de Chrome Apps hier te vinden.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  Ik ben dan wel geen android gebruiker, maar dit is toch wel een mooie stap vooruit. Ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen met een Mac thuis zijn die een android telefoon hebben/prefereren en dat wordt nu dus makkelijker, top Google!

 • Profielfoto
  Janjans

  Voordat ik Google Chrome ook maar ergens instaleer moet er echt heel wat gebeuren. Chrome is volgens mij een nog grotere oogstmachine dan de zoekfunctie van Google zelf, en deze App een soort trojan horse, eenmaal binnen is niets meer veilig

  . Ik ben aan het kijken naar een overstap naar een andere maildienst, ik gebruik Gmail, al een jaar of tien, en dat werkt gewoon echt heel goed. Maar ik vind het ook wel weer eens tijd voor een breuk in de informatieopslag. Ruimt ook altijd lekker op….

  Weet iemanid trouwens hoe ik mappen met mails uit Gmail kan downloaden, incusief bojlagen, en opslaan op een harde schijf?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha. Mooie tekst Janjans.:)

  In één stap van Google als trojan horse, tot iemand die al tien jaar zijn vertrouwelijkst gegevens aan datzelfde Google toevertrouwd.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Google is your friend…. with benefits. Google dat maar eens en dan weet je wat ik bedoel.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Voordat ik Google Chrome ook maar ergens instaleer moet er echt heel wat gebeuren. Chrome is volgens mij een nog grotere oogstmachine dan de zoekfunctie van Google zelf, en deze App een soort trojan horse, eenmaal binnen is niets meer veilig

  . Ik ben aan het kijken naar een overstap naar een andere maildienst, ik gebruik Gmail, al een jaar of tien, en dat werkt gewoon echt heel goed. Maar ik vind het ook wel weer eens tijd voor een breuk in de informatieopslag. Ruimt ook altijd lekker op….

  Weet iemanid trouwens hoe ik mappen met mails uit Gmail kan downloaden, incusief bojlagen, en opslaan op een harde schijf?

  Ik snap je gevoel en ik zou ook graag naar iets anders overstappen. Het zou handig zijn als er iemand een maildienst aan zou bieden die je privacy kan garanderen én tegelijk de overstap makkelijk maakt door je mails uit Gmail over te nemen. Ik weet niet of zoiets mogelijk is, maar in dat geval ben ik onmiddellijk weg bij Google.

 • Profielfoto
  Janjans

  Ja KW, ik ben ook al lang bezig met een overstap, maar ik kom er maar niet toe…. De breuk zou ook mooi zijn na tien jaar. Denk dat ik maar voor een betaalde dienst ga. Verder staat er niet zoveel van belang in die prive-mailtjes hoor. Wat liefdes gebeuren en familie gezeik en vrienden geklets. Daarmee houdt het wel op. Zakelijk gebruik ik het niet. Google is ergens eigenlijk wel een nogal pervers bedrijf, aangezien ze moedwillig en vrijwillig bereid zijn door die zooi heen te spitten.

  In een ander draadje kwam ik een uitspraak tegen met de strekking ‘if the product is free, you’re the product’.

  Ik hoef de mails niet eens in een andere mailbox te hebben, maar gewoon opslaan op mijn harde schijf zou al mooi zijn, incl. bijlagen dan. Iemand een idee?

 • Profielfoto
  Obi

  Er bestaan toch ‘alternatieve’ Chrome versies, die wel op Chrome zijn gebaseerd
  zoals ‘Superbird’

  http://superbird-browser.com/

 • Profielfoto
  Hydræ

  In eerste instantie na het lezen van het artikel kreeg ik de rillingen dat Google hiermee je Mac veranderd in een soort Chromebook. Al je apps en data in de Cloud zodat zij er *kuch* veilig over kunnen waken.

 • Profielfoto
  Zakske

  Weet iemanid trouwens hoe ik mappen met mails uit Gmail kan downloaden, inclusief bijlagen, kan opslaan op een harde schijf?

  Ik krijg het idee dat je niet echt hebt gezocht.

  The Data Liberation Front

  The Data Liberation Front is an engineering team at Google whose singular goal is to make it easier for users to move their data in and out of Google products. We do this because we believe that you should be able to export any data that you create in (or import into) a product. We help and consult other engineering teams within Google on how to “liberate” their products.

  Je kunt klagen over Google zoveel je wilt, maar het is wel het enige bedrijf waar je zonder gezeik al je data kunt exporteren.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Normaal reageer ik nooit op taalfouten, maar dat er tot twee keer toe “intergratie” wordt geschreven in het artikel vond ik wel opvallend …

  @Janjans: Wat ook mooi is aan Google is dat ze het je gemakkelijk (willen) maken om je data te exporteren. Ik geloof dat het binnen enkele weken mogelijk moet zijn om je Gmail-gegevens integraal te exporteren via Google Takeout (https://www.google.com/settings/takeout)

  Edit: Oh, Zakske was me net voor zo te zien:)

 • Profielfoto
  dragovic05

  ik heb een paar desktop apps geinstalleerd maar ik krijg de app launcher niet in mijn dock ??

  hoe kan ik dit wel krijgen?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik zie niet direct in waarom Apple een stapje voor zou zijn op Google betreft veiligheid. (Google biedt in elk geval al de mogelijkheid om dubbele authenticatie in te stellen. Iets waar Apple zwaar in achter blijft. Althans, in Nederland)

 • Profielfoto
  bestbier

  Google=NSA, dus weg ermee!

 • Profielfoto
  Janjans

  @Zakske Klopt helemaal, heb niet gezocht nog….;! Dank voor de link!

 • Profielfoto
  RobertBV

  Zijn er echt mensen die applicaties van Google gebruiken, op de zoekmachine na? Als ik ergens wel voor uitkijk is dat het achterlaten van persoonlijke info bij Google. En ja, ik google gewoon anoniem.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Google=NSA, dus weg ermee!

  Nou Michel, word je er nou zelf echt niet moe van om dat elke keer weer te roepen?

  https://www.google.nl/#q=%22Google%3DNSA%2C+dus+weg+ermee%22

  Het zal er vast niet in gaan bij jou, maar Apple is wat de NSA betreft niets anders dan Google hoor.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Zijn er echt mensen die applicaties van Google gebruiken, op de zoekmachine na? Als ik ergens wel voor uitkijk is dat het achterlaten van persoonlijke info bij Google. En ja, ik google gewoon anoniem.

  Het zal je verrassen maar er zijn inderdaad mensen die wat minder paranoïde zijn.;)

 • Profielfoto
  hatolex

  En morgen met z’n allen met de ov kaart in de metro op weg naar AH met je bonus kaart en vervolgens betalen met je pin.

  Laat je mobiel aan weten we ook waar je precies uithangt, en vergeet niet de facebooken natuurlijk.

  Hoezo privacy?

 • Profielfoto
  defores

  Dat komt er hier dus niet op … no google no ms … keep my OS clean.

 • Profielfoto
  Night

  Jezus Christus (oops) heeft iemand die appstore al eens bekeken? Wat een ongeorganiseerde, onoverzichtelijke, onduidelijke puinbak is dat zeg…. Ik denk dat ik alleen dáárom al mijn Andoid foon ga omruilen voor een iPhone…

  Die kunnen echt eerst eens goed kijken naar de opzet van de Appe AppStore zeg!

 • Profielfoto
  leavestone

  “Fusion Mac” erg verwarrende benaming omdat fusion binnen Mac al gebruikt is om de fusion drive aan te geven combinatie van HD en Flash en je kan dit zelf ook bewerkstelligen met een HD en een flashdrive.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En morgen met z\’n allen met de ov kaart in de metro op weg naar AH met je bonus kaart en vervolgens betalen met je pin.

  Laat je mobiel aan weten we ook waar je precies uithangt, en vergeet niet de facebooken natuurlijk.

  Hoezo privacy?

  (y) Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Als je op internet zit ben je sowieso niet anoniem hoor, natuurlijk zijn er wel mensen die alles kunnen omzeilen enz… Maar goed, die hebben dan meestal we wat te verstoppen (ik zeg wel meestal) dat zal niet altijd zo zijn. Verder mogen ze bij mij komen rondneuzen ik heb niets te verbergen maar het is gewoon niet fijn dat er in je privé geneusd kan worden ook al heb je niets te verbergen er zijn gewoon dingen die je wilt delen met vrienden/familie en daar heeft de NSA of wie dan ook geen zaken mee:-)

  Ik gebruik verder gewoon nog altijd hotmail, ik heb wel een gmail account maar gebruik dat eigenlijk niet. hoe gebruiken jullie trouwens Hotmail/Gmail op je mac? Ik gebruik het via de mail applicatie van de mac omdat ik anders steeds een webbrowser moest openen maar ik heb sinds een 2-tal weken een app gevonden in de Appstore waardoor ik mijn mail dus native kan bekijken op mijn mac met dezelfde interface alsof je dat in een webbrowser zou doen:-)

 • Profielfoto
  Verwijder

  Zijn er echt mensen die applicaties van Google gebruiken

  Ja, ik gebruik Picasa om oude familiefoto’s met namen op Internet te zetten. Ik heb niets beters voor die prijs kunnen vinden. Met wat moeite heb ik de updater uitgeschakeld.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Google shit gebruiken is je ziel en zaligheid verkopen, oh nee: gratis weggeven!

  Naïviteit is nog dommer:
  “ook al heb je niets te verbergen er zijn gewoon dingen die je wilt delen met vrienden/familie en daar heeft de NSA of wie dan ook geen zaken mee ”
  kijk deze maar eens: nee joh niks aan de hand
  ook te vinden op de bekende sites.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik hoef de mails niet eens in een andere mailbox te hebben, maar gewoon opslaan op mijn harde schijf zou al mooi zijn, incl. bijlagen dan. Iemand een idee?

  Gewoon Thunderbird installeren en eigen domein nemen?
  Mooie van Google is dan wel weer dat ze op goede export hebben. Je kunt je mailbox exporteren naar .mbox, en Thunderbird leest dat direct in. Apple Mail kan ook natuurlijk, die heeft ook .mbox import, alleen maakt die er daarna een zooitje van waardoor ik het zakelijk backuppen maar niks vind (iedere mail 1 file met onzinnige naam).

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Google shit gebruiken is je ziel en zaligheid verkopen, oh nee: gratis weggeven!

  Naïviteit is nog dommer:
  “ook al heb je niets te verbergen er zijn gewoon dingen die je wilt delen met vrienden/familie en daar heeft de NSA of wie dan ook geen zaken mee ”
  kijk deze maar eens: nee joh niks aan de hand
  ook te vinden op de bekende sites.

  Druktemakertje.