Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 december 2013
Leestijd: 1 minuut

Apple en China Mobile sluiten deal na 5 jaar onderhandelen

Het wordt een mooie kerst voor Tim Cook en de zijnen. Na vijf jaar onderhandelen is het Apple namelijk gelukt om misschien wel de belangrijkste deal van de afgelopen jaren te sluiten. Vanaf 2014 zal de iPhone verkocht worden door China Mobile, ‘s werelds grootste mobiele provider met meer dan 750 miljoen abonnees.

In een persbericht maken China Mobile en Apple bekend dat de iPhone 5s en 5c vanaf  17 januari 2014 te koop zullen zijn in winkels van China Mobile en in Chinese Apple Stores. Abonnees kunnen de telefoon dan voor het eerst officieel gebruiken op het 3G/4G-netwerk van China Mobile. Het gaat om een meerjarige overeenkomst tussen de Amerikanen en de Chinezen. 

Volgens analisten zitten er nu al zo’n 35 tot 40 miljoen iPhones op China Mobile, via grijze import of andere kanalen. Daar zouden er in 2014 20 tot 24 miljoen bij kunnen komen nu China Mobile de iPhone officieel zal ondersteunen en verkopen.

Al sinds 2008 worden er gesprekken gevoerd tussen China Mobile en Apple over de iPhone. Toch lukte het keer op keer niet om tot een deal te komen. Wat daar de reden voor was is nooit bekend geworden, maar vermoed wordt dat China Mobile moeite had met Apple’s gesloten systeem waarbij apps en content alleen via de App Store en iTunes Store gekocht kunnen worden.

Sinds vorig jaar heeft Apple’s CEO Tim Cook een aantal handelsreizen naar China gemaakt, waarbij ook gesproken is met China Mobile. Dit heeft nu geleid tot de meerjarige overeenkomst waar beide partijen waarschijnlijk veel profijt uit kunnen halen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple en China Mobile sluiten deal na 5 jaar onderhandelen
Sluiten