Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 december 2013

Bluetooth 4 krijgt software-update

Vroeger was het leven nog simpel; het besturingssysteem van je computer en de software die er op draaide konden software-updates krijgen en dat was het dan. Tegenwoordig lijkt alles geüpdatet te kunnen worden; van je robot-stofzuiger tot je quadcopter drone. Binnenkort kun je misschien een software-update verwachten waarmee de Bluetooth-module in je Mac, iPhone of iPad nieuwe functies krijgt.

De Bluetooth Special Insterest Group (afgekort SIG) bewaakt de Bluetooth-standaard namens een aantal grote tech-bedrijven, waaronder Apple. De organisatie heeft via een persbericht bekend gemaakt dat de nieuwste Bluetooth 4 standaard via een software-update naar versie 4.1 gebracht zal worden. Deze nieuwe standaard krijgt de naam Bluetooth Smart en krijgt een aantal nieuwe en verbeterde functies. Deze zijn voornamelijk bedoeld om het verbinden met apparaten sneller en makkelijker te maken.

Volgens SIG zal de software-update een probleem verhelpen waardoor Bluetooth-chips nu nog kunnen storen als ze direct naast een 4G LTE-chip geplaatst zijn, bijvoorbeeld in een iPhone of iPad. Bluetooth 4.1 stelt een fabrikant in staat om de chips met elkaar te laten communiceren waardoor storingen voorkomen worden.

Een tweede functie heeft te maken met zogenaamde wearable electronics die via Bluetooth in contact staan met je iPhone/ SmartPhone. Denk daarbij aan fitness-armbanden, fietscomputers of hartslagmeters. Met Bluetooth Smart is het mogelijk dat deze apparaten data kunnen verzamelen zonder dat een verbinding nodig is. Zodra die verbinding er wel is, bijvoorbeeld na het sporten, dan kan de data in één keer op hoge snelheid doorgestuurd worden naar de telefoon.

Ook wordt het nu mogelijk om Bluetooth-apparaten tegelijkertijd rand-apparaat en hub te laten zijn. SIG noemt zelf het voorbeeld van een smartwatch. Het horloge kan via Bluetooth in contact staan met je smartphone en tegelijkertijd zelf als hub dienen om data van een Bluetooth-hartmonitor te verwerken.

Tot slot krijgen fabrikanten na de software-update meer invloed op een aantal parameters op de Bluetooth-chip. Zo kunnen ze installen hoe snel of met welke interval een Bluetooth-apparaat moet proberen om een connectie te maken. Daardoor moet het mogelijk worden dat Bluetooth 4-apparaten direct elkaar vinden zodra ze in de buurt komen, zonder dat de verbinding eerst geïnitieerd moet worden door de gebruiker.

Wanneer de Bluetooth 4.1-update uit zal komen maakt SIG niet bekend. Uiteindelijk zullen het hardware-fabrikanten zelf zijn die bepalen of en zo ja, wanneer de update op bestaande Bluetooth 4-apparaten beschikbaar komt.

Reageer op artikel:
Bluetooth 4 krijgt software-update
Sluiten