Maarten
Maarten Nieuws 9 december 2013
Leestijd: 2 minuten

Apple onderdeel van actie tegen afluisterpraktijken NSA

Afgelopen jaar zijn we overspoeld met berichtgeving over de NSA, PRISM en het verminderen van onze privacy door gebruik van internet en telefonie. De technologische bedrijfssector in Silicon Valley leek hierin onderhevig aan de Amerikaanse overheid.

Een bijzondere wending in deze verhoudingen ontstond vandaag. Onder andere Apple, Google, Facebook en Microsoft zijn een gezamenlijke campagne gestart om het massale afluisteren in te dammen. De campagne draagt de naam ‘Reform Government Surveillance’. De oproep op de website van het initiatief is duidelijk:

The undersigned companies believe that it is time for the world’s governments to address the practices and laws regulating government surveillance of individuals and access to their information. – Bron

Acht grote technologiebedrijven ondertekenen de oproep.

De boodschap wordt door de bedrijven uiteengezet in 5 speerpunten. De punten zijn zo geformuleerd dat ze op alle belangrijke vlakken van digitale communicatie, pleiten voor verscherping of creatie van wetten. Denk hierbij aan het het verminderen van opslag van persoonlijke gegevens, maar ook het voorkomen van internationale conflicten ten gevolge van afluisterpraktijken. Het geheel wordt samengevat in een open brief naar president Obama en de leden van het congres. De brief is in het geheel te lezen op de eerder genoemde website. Om de actie compleet te maken hebben een aantal CEO’s van de bedrijven een uitspraak gedaan over de kwestie en deze gepubliceerd. Tim Cook zien we echter niet in het rijtje staan.

Reports about government surveillance have shown there is a real need for greater disclosure and new limits on how governments collect information. The US government should take this opportunity to lead this reform effort and make things right. – Mark Zuckerburg, CEO, Facebook

The security of users’ data is critical, which is why we’ve invested so much in encryption and fight for transparency around government requests for information. This is undermined by the apparent wholesale collection of data, in secret and without independent oversight, by many governments around the world. It’s time for reform and we urge the US government to lead the way. – Larry Page, CEO, Google

Het feit dat juist de elektronicabedrijven op dit moment dit initiatief nemen in niet geheel onlogisch. Het afgelopen jaar is de publieke opinie omtrent ‘digitale bescherming’ door de overheid fors in het negatieve terecht gekomen. De vrijgekomen informatie omtrent de enorme opslag van persoonlijke informatie op overheidsservers is hiervan een belangrijke oorzaak. De huidige consument wil graag veilige elektronica en om in die vraag te kunnen voorzien is een actie als deze geen vreemde ontwikkeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.