Apple bouwt ondersteuning OS X 10.6 Snow Leopard af

28 reacties

In september van 2009 bracht Apple OS X 10.6 Snow Leopard uit. Vandaag de dag wordt Snow Leopard nog vaak gezien als de meest stabiele en lichte versie van OS X. Tot nu toe werd het inmiddels meer dan drie jaar oude OS nog steeds van beveiligingsupdates voorzien.

Het einde van OS X 10.6 lijkt nu echter in zicht. Voor het eerst sinds 2010 heeft Apple deze week OS X 10.6 overgeslagen bij het uitbrengen van nieuwe versies van Safari en iTunes, deze kwamen alleen voor OS X 10.7, 10.8 en 10.9 uit. Voorheen werden updates ook voor OS X 10.6 uitgebracht, mogelijk een teken dat ondersteuning voor OS X 10.6 langzaam afgebouwd wordt. 

De App Store is sinds Snow Leopard 10.6.6 op Macs aanwezig.
De App Store is sinds Snow Leopard 10.6.6 op Macs aanwezig.

De App Store deed zijn intrede op Snow Leopard, ook was het het eerste OS dat ingebouwde anti-malware in de vorm van XProtect kreeg. Zowel de App Store als XProtect zullen nog geüpdatet worden. OS X 10.6 wordt door Apple nog steeds op DVD verkocht en is na OS X 10.8 en 10.9 het derde populairste besturingssysteem op Mac-computers.

Het lijkt erop dat Apple upgrades naar OS X 10.9 Mavericks wil stimuleren. Mavericks draait op veel oude hardware en is een gratis update voor iedere Mac-gebruiker. Heb jij nog behoefte aan snelle updates voor OS X 10.6 Snow Leopard?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Лукас

  Ik gebruik op m’n productiemac nog 10.6 maar daar zijn ook geen updates meer voor nodig. Het draait stabiel en nieuwere zwaardere versies van standaardprogramma’s hebben geen nut voor mij.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik heb een iMac en een MacBook Pro die nog op Snow Leopard draaien, zonder twijfel het fijnste OS van Apple ooit. Snel, stabiel, vraagt weinig van de hardware, nauwelijks bugs en geen overbodige Apple-onzin.

  Veiligheidsupdates zullen nog wel blijven komen, anders zou Apple het niet meer verkopen. Mavericks? Zelfs gratis hoef ik het niet… sorry, Apple!

 • Profielfoto
  jebman

  mavericks is gratis ja.

  Maar van allerlei 3rd party software updates moeten aanschaffen om van 10.6 naar 10.9 te kunnen gaan. Alles bij elkaar toch een paar honderd euri kunnen aftikken. En voor wat? Om te kunnen blijven doen wat ik al deed.
  De iOS gimmicks laat ik liever over aan de ipad..

 • Profielfoto
  SvS

  tja, MacBook uit 2006 doet het prima voor internet en spelletjes, alleen upgraden gaat niet meer. Helaas. Was wel handig geweest met enkele Apple’s app’s. Maar als iets prima doet, so be it….

 • Profielfoto
  Hydræ

  Logisch, zou ik zeggen. MS is onderhand ook gestopt met Windows XP ondersteuning, hoe hardnekkig het nog in gebruik is. Dat krijg je als je een super fijn OS bouwt. Net als met Snow Leopard. Het was alleen niet aardig van ome Craig om deze groep ‘laggards’ te noemen, vind ik.

 • Profielfoto
  donut

  Moet zeggen dat Mavericks het eerste OS is dat me weer iets beter bevalt, Maar zoals voorgaande sprekers al terecht opmerkten- wat brengt het nu voor nieuws?

  Het slechte van Mavericks is vooralsnog de gedwongen synchronisatie van je iphone met i-Kuch-Wolk. Om dit weer teniet te doen heb je een 20 euro versie nodig van OSX server en moet je je daar gedwongen in gaan verdiepen. Hoezo gratis? hoezo intuïtief gebruiksgemak? ( gratis dealen en hup!: alle appeleters de wolk in – dat is het plan)
  Verder mis ik de handige RSS reader in Safari… vind ik labels in de finder van OSX10.6 mooier, is Totalfinder toch nog steeds veel beter dan hun eigen tabs etc..
  Echter Mavericks is niet slecht en voegt weer daadwerkelijk vernieuwing toe onder de motorkap zoals compressie van gebruikt geheugen, waardoor je meer ramgeheugen hebt als het ware en voor laptop gebruikers is het een energiebesparing die ertoe doet.
  Sommige programma’s werken niet meer in 10.6 zoals Lightroom5 … dus zoals altijd is dat de ware bottleneck. ook is de HTML engine van safari in 10.9 beter upto date en wordt nieuw hardware alleen door mavericks ondersteunt.
  Kortom – ik draai 10.9 nu als proef en kijk of ik de overstap ga doen.

 • Profielfoto
  Tuvix

  Logisch, zou ik zeggen. MS is onderhand ook gestopt met Windows XP ondersteuning, hoe hardnekkig het nog in gebruik is. Dat krijg je als je een super fijn OS bouwt. Net als met Snow Leopard. Het was alleen niet aardig van ome Craig om deze groep \’laggards\’ te noemen, vind ik.

  Ja maar windows xp werd wel geïntroduceerd in 2001 en zal nog ondersteund worden tot 8 april 2014, dat is 13 Jaar, Mac os x 10.6 is pas in 2009 geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  Stef.Doornewaard

  Helaas kan ik mijn macbook met core duo processor niet updaten, core duo wordt niet ondersteund door osx 10.9. Maar snow leapard loopt prima en werkt erg fijn!!! Mis alleen af en toe de integratie van de icloud. Misschien mijn oude xp desktop dan maar een keer inruilen voor een imac :).

 • Profielfoto
  Hydræ

  Microsoft is dus veel coulanter geweest al die jaren. Daarbij brengt Apple wat sneller OS updates uit.

 • Profielfoto
  Rickje

  Apple maakt het daarentegen wel makkelijker dan Microsoft om te updaten

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Net nu vandaag dat dit in het nieuws was: Zeldzame sneeuwpanter doodgeschoten in Aywaille

 • Profielfoto
  computer space

  Ik dacht dat niemand iTunes naar versie 11 of hoger wil tillen, dus dat is al geen probleem, en Safari kan me ook weinig boeien. Om dit nu als teken te zien.
  De echte vraag blijft: is ie nog te koop in de Apple Store? Als ze er van af willen, moeten ze m niet meer verkopen. Ik ga nog maar gauw een Snow Server kopen, die mag je iig virtualiseren op Mavericks. Kan Freehand weer een paar jaartjes mee.

  Mijn buurman’s iMac spookt compleet met Mavericks, ik wacht graag nog even. Als je bijvoorbeeld in de finder een foto aanklikt en spatie drukt toont ie 3 foto’s erboven. Drag en drop werkt voor geen meter en nog meer gekkigheid.

 • Profielfoto
  tomhhw

  Geen iOS 6 Apps meer, geen OS X 10.6 binnenkort: De next-gen van Apple…

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @Hydrae: dat Microsoft zo lang XP ondersteunt zegt meer over het totale gebrek aan innovatie bij MS, dan over coulance.

  Als je zo vernieuwend bent als Apple is het logisch dat een OS eerder veroudert. Vind je dat vervelend? Niemand die je dwingt je software te updaten (veiligheidsupdates daargelaten). Als je alles bij het oude laat, hoef je ook niet bang te zijn dat je computer trager wordt. Maar moet je niet klagen als je computer op een gegeven moment niet meer alles kan en ondersteunt.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @mvmaastricht: Ik mag hopen dat dit grappig bedoelt is.

 • Profielfoto
  Xcode

  Het was alleen niet aardig van ome Craig om deze groep ‘laggards’ te noemen, vind ik.

  Heeft niks met de negatieve connotatie van de term te maken, maar eerder met een veelgebruikt concept wanneer er naar de verspreiding (diffusion) van innovaties wordt gekeken. De volgorde van groepen die het product gebruiken/kopen is als volgt: innovators, early adopters, early majority, late majority, laggards (laatste 16%).

 • Profielfoto
  The Redesigner

  @Hydrae: dat Microsoft zo lang XP ondersteunt zegt meer over het totale gebrek aan innovatie bij MS, dan over coulance.

  Als je zo vernieuwend bent als Apple is het logisch dat een OS eerder veroudert. Vind je dat vervelend? Niemand die je dwingt je software te updaten (veiligheidsupdates daargelaten). Als je alles bij het oude laat, hoef je ook niet bang te zijn dat je computer trager wordt. Maar moet je niet klagen als je computer op een gegeven moment niet meer alles kan en ondersteunt.

  Het kan bedrijven geen ruk schelen of MS innovatief is of niet. Windows XP was een goed OS voor bedrijven. Zeker door de LTS support die dit OS kreeg.

  Je kan XP vergelijken met Ubuntu 12.04 LTS. Long term support is wat bedrijven nu eenmaal willen.

 • Profielfoto
  jebman

  en nu het toch zoveel over XP gaat: ik had dus XP virtueel draaien in VMFusion onder 10.6
  Tja en dan koop je een nieuwe imac en dan moet je naar Mavericks en dan moet je naar een betaalde upgrade van VMFusion. Maar wat je ook doet, en zelfs met vele uren online support van VMWare en zelfs door hen bouwen van een virtuele XP machine is die niet stabiel te krijgen. Meerdere kernelpanics per dag eerder regel dan uitzondering. De enige oplossing was XP upgraden naar W7, echt waar. ;!Dat dus maar gedaan en nu draait mijn windows toepassing weer, in w7.
  Ik heb dus een licentie W7 moeten kopen omdat ik naar 10.9 ging, leuk he. :mad:Dat deed deze apple fanboy wel erg veel pijn.

 • Profielfoto
  Verwijder

  Ik wil niet naar Mavericks vanwege de visuele effecten. Ik vind ze irritant en ze maken mijn Mac langzamer. Ik stel het overstappen zo lang mogelijk uit maar zal ooit wel eens moeten als mijn iMac het begeeft of als ik niet meer met Mac OS X 10.6 mag internetbankieren.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  ja doei ik blijft lekker op SNOW!

 • Profielfoto
  Jeffry

  Wat ik toch wel ernstig vind is dat Apple geen End of Life aankondigt en publiceert. Hoe weet je dan of je nog veilig zit… Nergens zichtbaar bijvoorbeeld dat je 10.5 niet meer moet draaien, maar update voor PPC is niet mogelijk. Ik snap dat ondersteuning niet eeuwig kan duren, maar wees transparant. Bij 10.5 heb ik al meegemaakt dat DNS instellingen gewijzigd waren door malware en wachtwoorden zijn geconfisqueerd. Op een ‘up 2 date’ systeem met alleen maar office en safari voor browsen.

  http://www.intego.com/mac-security-blog/what-to-do-if-your-mac-cant-run-os-x-mavericks/

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  De enige reden dat ik over zou willen stappen op 10.9 is dat Lightroom 5 daarop draait. Nou ja, jammer dan.
  Voorlopig houd ik het nog maar bij 10.6.8. op alle machines hier.
  Ook al omdat mijn MacBook Black OS 10.9 Mavericks blijkbaar niet kan draaien.
  Maar er is verder niets mis met de sneeuwkat.
  Als ik ALLEEN enthousiaste verhalen lees over Mavericks, zal ik misschien eens over gaan.

 • Profielfoto
  dinck

  mavericks is gratis ja.

  Maar van allerlei 3rd party software updates moeten aanschaffen om van 10.6 naar 10.9 te kunnen gaan. Alles bij elkaar toch een paar honderd euri kunnen aftikken. En voor wat? Om te kunnen blijven doen wat ik al deed.
  De iOS gimmicks laat ik liever over aan de ipad..

  Het zelfde geldt voor mij. Voor mij is dat ook een reden om voorlopig af te zien van een nieuwe MacBook, met de noodzakelijke updates van bestaande software is het voor mij eigenlijk onbetaalbaar. Als mijn Mac het begeeft zou ik, terwijl ik sinds1990 privé altijd op een Mac heb gewerkt, zelfs overwegen compleet van platform te wisselen – met pijn in het hart, dat dan weer wel.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Uiteindelijk wil Apple natuurlijk zoveel mogelijk nieuwe hardware verkopen. Dat zal de voornaamste reden zijn om SL niet meer te gaan ondersteunen.

  Het was van Apple netjes geweest om de SL-klanten te laten weten dat ze niet meer in aanmerking komen voor updates van Safari en iTunes. Het is de zoveelste klantonvriendelijke zet die ik meemaak als relatief oude klant (sinds 1986) van Apple.

  De knagende vraag blijft of SL wel veilig genoeg blijft nu Apple geen updates meer levert voor deze versie van OSX. Wie het weet mag het zeggen.

 • Profielfoto
  sedikit

  OS 10.6 na vier jaar al te oud?!:mad: Ik heb een auto van 37 jaar. Dat is oud en hij doet het nog uitstekend, net als mijn Snow Leopard. Kunnen die paar (veiligheids) updates niet af van die absurd grote winst (waar n.b. hier nogal eens op gegeild wordt)? Het door de strot duwen van het “prachtige design”:mad: van iOS 7 was ook al zo aardig. Ik blijf mooi bij mijn Snow Leopard, want daar is helemaal niets mis mee!! Apple klantvriendelijk?……….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik denk er net als de meeste hier net zo over. Op mijn iMac die nu 2,5 jaar oud is zat 10.6 en terwijl ik alle vorige OS-X versies van 10.2 tot en met 10.6 steeds een verbetering vond kwam daar met 10.7 abrupt een einde aan.

  Ik kan hier alles doen wat ik wil dus wat moet ik met facebook integratie of een message center? Wat heb ik aan een veredelde programma map (of te wel launchpad) en waarom krijgt haast alles een grijstint i.p.v. duidelijke kleuren?
  Neem b.v. de grijze balkjes in de appstore app met daarin de vrij kleine witte cijfertjes die de prijs laten zien. Ben ik nu de enige die dat haast niet kan lezen vanwege het lage contrast?

  Ik heb gewoon uit nieuwsgierigheid en ‘voor dat ene leuke spel’ 10.9 op een externe drive staan, maar als ik die opstart moet ik eerst de spinnenwebben weghalen…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik wil niet naar Mavericks vanwege de visuele effecten. Ik vind ze irritant en ze maken mijn Mac langzamer. Ik stel het overstappen zo lang mogelijk uit maar zal ooit wel eens moeten als mijn iMac het begeeft of als ik niet meer met Mac OS X 10.6 mag internetbankieren.

  Doe dan zoals ik. Blijf 10.6 gebruiken maar zet voor internet bankieren e.d. 10.9 op een externe schijf. Als je het een beetje efficiënt doet, dan kost dat misschien twee keer opstarten in 10.9 per maand…

 • Profielfoto
  iAgree

  tja als je de laatste itunes nodig hebt om te verbinden met je idevice, dan ben je dus nu ook de klos met 10.6 en dat is natuurlijk niet fijn, als dat niet zo s makt dat voor nu niet zoveel uit.