2013: De iPad won, de MacBook verloor

Door: Maarten - 32 reacties

Het afgelopen jaar stond wederom in het teken van financiële instabiliteit en onzekere beurskoersen. Nu het einde van het jaar nadert worden de verkoopcijfers over 2013 bekend. Waar de iPad de tabletmarkt opnieuw domineerde moest de MacBook ruim baan maken voor de Chromebook.

Deze conclusie kan getrokken worden aan de hand van nieuwe cijfers gepubliceerd door de NPD Group. De NPD Group baseert de cijfers op de eigen “Distributor Track and Commercial Reseller Tracking Service.”. Hetgeen de verkopen via de Amerikaanse verkoopkanalen peilt. Ondanks de eerste plaats van de iPad heeft Apple over het algemeen moeten inleveren op de concurrentie. De in de regel goedkopere Android tablets en de opkomende Chromebooks vormden een serieuze bedreiging in 2013 voor het bedrijf uit Cupertino.

CijfersVerkopen2013
Verkoopcijfers van (standaard config.) computers en tablets via Amerikaanse verkoopkanalen – Bron

Ondanks de stijging van 1,4% in de verkopen van Windows tablets blijkt de grootste verliezer van 2013 Microsoft, met een vermindering van 8,8% bij de laptopverkopen. De grootste winnaar is de Chromebook, met een stijging van maar liefst 9,4%. Apple heeft 0,8% moeten inleveren op de laptop verkopen en houdt daarmee nog maar 1,8% over. Het aantal verkochte iPads verminderde met 1,3% maar blijft, zoals eerder genoemd, de tabletmarkt domineren.

Apple komt dus zeker niet ongeschonden uit de strijd. De aankoop van de dure MacBooks blijkt uitgesteld te worden of er wordt gekozen voor een goedkopere laptop van derden. Kwamen de verliezen onverwacht en is dit aan Apple te wijten of worden de producten van concurrenten steeds beter? Heb jij een antwoord op deze vragen, plaats deze dan onder dit artikel.

 

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Tot dat mensen erachter komen dat je niks aan een chromebook hebt

 • Profielfoto
  bassbug

  Hebben ze de Netbook achter gelaten in de kast, blijkt de Chromebook weer zo’n beperkt gevalletje…

 • Profielfoto
  Supermacfreak

  Remember the NoteBook! RIP

 • Profielfoto
  MacAanZee

  We hebben hier weinig aan de verkopen in de Verenigde Staten. Hoeveel procent maken die eigenlijk uit van de totale verkoop van Apple?
  Laat Apple maar ’s behoorlijke marketing en reclame gaan doen in Europa, dan kunnen ze de achterstand op andere merken misschien nog een beetje inlopen.

 • Profielfoto
  polansky

  Apple komt dus zeker niet ongeschonden uit de strijd. De aankoop van de dure MacBooks blijkt uitgesteld te worden of er wordt gekozen voor een goedkopere laptop van derden.

  Enorm voorbarige conclusie zeg!
  Typisch OMT door zomaar wat te roepen in plaats van feiten te checken.

  Bovendien gaat het in de tabel over verkopen via winkelketens in de US.
  Hoeveel MBP’s worden er via winkelketens verkocht? De grootste verkopen van Apple zitten hem via direct sales kanalen, niet in verkopen via winkelketens….

 • Profielfoto
  Supermacfreak

  Ik bedoel de NetBook, dat was zeer populair aan het worden voor dat de iPad op de markt kwam. Eens met @MacAanZee, Apple’s marketing is niet te zien…

 • Profielfoto
  klonic

  Wat wel ernstig is is dat de Macbook marktaandeel verliest ten opzichte van de Windows notebook. De macbook is 29% sales verloren waar de windows notebook 19% sales zijn verloren. Het zelfde geldt natuurlijk voor de iPad maar die is natuurlijk nog wel dominant. Waar ik voor vrees is dat de macbook op termijn zou kunnen verdwijnen en als Macfan (niet zozeer iOS fan) zou dat voor mij een ramp zijn.

 • Profielfoto
  wacon

  Missch is een MacBookPro gewoon best wel erg duur…

  Heb net de recente versie 15″ Retina uitvoering. Prachtige machine en vervangt gelijktijdig mijn oudere MacBook als ook mijn iMac.

  Niettemin is zo’n €2700 een rip uit je portemonnee. Ik gebruik deze zakelijk anders was het exit Apple Laptop geworden. Geheugen niet uit te breiden na aankoop, batterij zit vast dus niet of duur bij vervanging.

  Ben er blij mee om op te kunnen werken, maar hoe Apple producten zoals de MacBookPro ed in de markt zet momenteel begin ik vraagtekens mee te hebben.

 • Profielfoto
  steveb

  pff
  eventjes relatieveren. in eigen mening.
  dat de verkoop wat gezakt is? mss wel. Logisch toch.
  1. als de kwaliteit van apple echt hoger ligt dan bij andere merken, dan doe je langer met je toestel.
  2. niet iedereen heeft elk (half) jaar nood aan een nieuw toestel, om welke reden dan ook.
  3. crisis vs prijs. Veel mensen beseffen dat ze met hun toestel nog een jaartje verder kunnen. Dan is er nog wat tijd om te sparen. En hopen dat ze dan misschien wel specs vinden waar ze naar veralngen (vb. mb air retina, ipad met vinderafdruk scanner)

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik vraag me ook af of verkopen via Apple’s eigen winkels en online store wel worden meegeteld. Als dat niet zo is dan ontstaat natuurlijk een sterk vertekend beeld. Bij de cijfers van de Chromebook worden ook al vraagtekens gezet. De Chromebooks zijn nog nauwelijks terug te vinden in de statistieken van website bezoekers. Het gebruik ligt nog ver onder de 1 procent.
  En @wacon: je hebt blijkbaar gekozen voor retina, SSD, lange batterijduur, en het bijbehorende prijskaartje (“best wel erg duur”). Dat vind ik een goede keuze (ik heb zo’n zelfde machine) maar het hoeft natuurlijk niet per se.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Als je een MBP koopt bij walmartk of bestbuy dan zit er een steekje aan je lost neem aan dat bij a iedereen die dingen koopt bij Apple zelf

 • Profielfoto
  Buzz

  Bovendien zijn veranderingen in unit sales cijfers niet zo van belang voor de toekomst van Apple. Het bedrijf richt zich op het zeer rendabele hoog geprijsde segment (>$1000 voor computers en >$400 voor telefoons en tablets). Het hoeft daarom geen hoog marktaandeel te hebben om toch goed te functioneren. Als andere fabrikanten meer producten verkopen, met een zeer lage marge, of tegen verlies, terwijl Apple wat minder exemplaren verkoopt, maar met een gezonde hoge marge, dan is Apple toch het bedrijf dat er uiteindelijk het beste voor staat. Alleen zie je dat in dit plaatje helemaal niet terug.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Tot dat mensen erachter komen dat je niks aan een chromebook hebt

  Uiteraard niet waar.

  Zo zou mijn vriendin al 100% van haar zaken kunnen doen:

  – mail
  – websurfen
  – foto uploaden/bewerken/bestellen
  – facebook
  – chatten
  – youtube
  – documentjes bewerken

  Een chromebook is zelfs voor de overgrote meerderheid van de mensen voldoende.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Tot dat mensen erachter komen dat je niks aan een chromebook hebt

  Second that, er zit niet eens Silverlight op, waar je amper zonder kan tegenwoordig.

  En dat hoeven we niet te verwachten, Microsoft is Google niet door zichzelf in de vingers te snijden.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Ik heb geen Silverlight op m’n MBP en ik zou niet weten waarvoor ik het zou missen…

  Wat kan je dan “allemaal” niet meer zonder Silverlight?

 • Profielfoto
  Targaryen

  @ MichaelB

  Alle kranten die ik online lees hier in België gebruiken Silverlight bij hun video’s.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Ah, okee, nooit geweten.(y)

  Kan me niet herinneren dat me ooit de vraag gesteld is om Silverlight te installeren en net heb ik het gecontroleerd, maar er staat werkelijk niets onder /Library/Internet Plug-ins/

 • Profielfoto
  Targaryen

  Silverlight staat bij mij gewoon tussen de programma’s in de programmamap.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Bij mij niet:smile:

 • Profielfoto
  Mich

  Netbook, Chromebook. Ik zie het verschil niet. Gaan ze hetzelfde leventje hebben?

 • Profielfoto
  J-P-H

  Onlangs zakelijk iemand uit de brand moeten helpen met een chromebook. Kon geen bestanden lezen van verschillende office-versies en gezipt. Oude laptop bracht uitkomst. Die chromebook kon terug in de tas.
  Grappig dat omt-ers de cijfers proberen te relativeren. De verkoop van pc’s en notebooks loopt gewoon sterk terug (feit). Daarnaast zijn de notebooks van Apple erg mooi gemaakt (feit) maar ook errug duur (feit). Die koop je dus alleen als je overtuigd bent van de kwaliteit en mogelijkheden. Dus nieuwe consumenten zal Apple met deze prijzen niet snel over de streep trekken.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple is altijd duurder geweest dat zal het probleem niet zijn.
  De macbook air is een geweldig apparaat, van de macbook pro weet ik niet xp goed wat dat pro tegenwoordig nog inhoudt.
  Pas de snelste imac gekocht fenomenaal .
  Apple betekent gewoon state off the art en daar betaal je ook voor , waar andere veel voor weinig proberen te verkopen daar verdient Apple serieus geld.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Bij mij niet:smile:

  Bij mij wel:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @ MichaelB

  Alle kranten die ik online lees hier in België gebruiken Silverlight bij hun video\’s.

  Mij is onlangs ook de vraag gesteld om het te installeren:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Tot dat mensen erachter komen dat je niks aan een chromebook hebt

  Uiteraard niet waar.

  Zo zou mijn vriendin al 100% van haar zaken kunnen doen:

  – mail
  – websurfen
  – foto uploaden/bewerken/bestellen
  – facebook
  – chatten
  – youtube
  – documentjes bewerken

  Een chromebook is zelfs voor de overgrote meerderheid van de mensen voldoende.

  jammer maar helaas, is dat de waarheid. Hoewel ik niemand zal aanraden om een chromebook/windowsmachine te komen. Ik ben een super tevreden switcher:-)

 • Profielfoto
  staaf

  Ik vind het lastig om een nieuwe macbook te kopen, nu ons beider laptops aan het ‘dementeren’ zijn. Vroeger kon je voor 1000 en iets meer een leuke instapper kopen. Dat kan nu nog steeds met het wat verouderde model van 2012, maar als die er niet meer zijn zit je vast aan een Retina met een instapprijs van rond de 1500 euri. (256 gig). Zal wel goed zijn, maar een aantal dingen bevallen me niet aan het apparaat. Dus geen nieuwe meer voor mij. Het is wel wat duurder geworden hoor !

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb net de MBP 15″ 2.6 quad core i7 gekocht ter vervanging van mijn MBP 17″ 2.66 dual core i7. Ik erger me nog steeds aan het feit dat de 17″ niet meer wordt gemaakt en heb een 27″ IIyama van 2540×1440 erbij gekocht want op 15″ kan ik niet werken. De snelheid van de nieuwe MBP (ook door SSD) is echter fantastisch.
  Een Windows laptop? Ik vind Windows 8 een draak en weiger opnieuw in de computerschoolbanken te gaan zitten. Ik heb van MS DOS 6.11, via Windows 3.11 en alle Windows-versies daarna genoeg meegemaakt. Een Chromebook? De dag dat ik Google iets anders toevertrouw dan mijn zoekopdrachten moet nog komen. Verder is hij voor *mijn* doeleinden gewoon ongeschikt. Een Linux-doos? Mijn stellige overtuiging is dat Linux voor servers en een vrij kleine groep liefhebbers is, maar ik heb er nooit op kunnen werken en heb toch meerdere versies van diverse distributies geprobeerd.

  Apple maakt high end machines en zit daarbij goed in de marge. Het zou voor mij best beter betaalbaar mogen zijn maar de concurrenten maken, voor mijn doeleinden, gewoon geen interessante alternatieven en zijn daarmee dus feitelijk geen concurrenten.

  Valt er dan niets meer te wensen aan de Apple hardware en software: zeker wel. Ook iedere aanschaf die ik bij Apple doe blijft een compromis in de vorm van de voor mij beste keus binnen de beperkingen.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Deze Editorial van Apple Insider even ter compensatie: http://goo.gl/EvgZLg

 • Profielfoto
  bestbier

  Na de “Geen BTW” actie van Media Markt liggen de verhoudingen wel weer anders denk ik.

 • Profielfoto
  knekkie

  Prijs en duurzaamheid. Apple producten blijven lang goed… En daar betaal je stevig voor. Geen reden om elk jaar te refreshen.

  Producten van de competitie worden ongetwijfeld beter. Niet dat je voor goed spul alleen bij Apple terecht kon…

  Wie weet heeft het wel met de crisis te maken. Men kiest en koopt bewuster. En idd hebben alternatieven als tablets en chromebooks vaak voldoende functionaliteit voor de meerderheid van de computer gebruikers. Wij kunnen hier wel gaan roepen dat dit onzin is maar wij zijn die doelgroep niet. De gemiddelde OMTer zit een paar user schalen hoger en doet/verlangt meer van soft en hardware.

  Als de verkopen van de laptops echt tegen blijven vallen zoals die artikel suggereert zal apple dat ook wel door hebben en komen ze in 2014 met een product op de markt die daar verandering in brengt.

  Een product refresh zat er toch al aan te komen. Wie weet doet Apple dat door de iPad familie uit te breiden. Net een iPad Pro en iMac Touch bijvoorbeeld. iPad Pro als tablet /Laptop hybride’s ter vervanging van de MacBook Pro.
  En wie weet een touch iMac. Hopelijk gaan we daar op de WWDC 2014 meer van zien samen met een touch vriendelijke versie van het Mac OS en een nieuw iOS8.

 • Profielfoto
  Dutch_Lux

  onzekere beurskoersen? Laatste jaar duidelijk niet meer de beurzen in de gaten gehouden…..

 • Profielfoto
  Macman

  Natuurlijk worden er meer windows notebooks verkocht, na 1-2 jaar valt de behuizing uit elkaar of worden heel traag, en je krijgt er niks voor terug. En als je een macbook(pro/air) koopt en die een tijd later weer verkoopt krijg je er nog een leuk bedrag voor terug. Alleen rekenen de meeste mensen niet zo, en over het algemeen hebben de meeste mensen genoeg aan een iPad, dat zie je ook aan de verkoopcijfers.