Maarten
Maarten Nieuws 30 december 2013

2013: De iPad won, de MacBook verloor

Het afgelopen jaar stond wederom in het teken van financiële instabiliteit en onzekere beurskoersen. Nu het einde van het jaar nadert worden de verkoopcijfers over 2013 bekend. Waar de iPad de tabletmarkt opnieuw domineerde moest de MacBook ruim baan maken voor de Chromebook.

Deze conclusie kan getrokken worden aan de hand van nieuwe cijfers gepubliceerd door de NPD Group. De NPD Group baseert de cijfers op de eigen “Distributor Track and Commercial Reseller Tracking Service.”. Hetgeen de verkopen via de Amerikaanse verkoopkanalen peilt. Ondanks de eerste plaats van de iPad heeft Apple over het algemeen moeten inleveren op de concurrentie. De in de regel goedkopere Android tablets en de opkomende Chromebooks vormden een serieuze bedreiging in 2013 voor het bedrijf uit Cupertino.

Verkoopcijfers van (standaard config.) computers en tablets via Amerikaanse verkoopkanalen – Bron

Ondanks de stijging van 1,4% in de verkopen van Windows tablets blijkt de grootste verliezer van 2013 Microsoft, met een vermindering van 8,8% bij de laptopverkopen. De grootste winnaar is de Chromebook, met een stijging van maar liefst 9,4%. Apple heeft 0,8% moeten inleveren op de laptop verkopen en houdt daarmee nog maar 1,8% over. Het aantal verkochte iPads verminderde met 1,3% maar blijft, zoals eerder genoemd, de tabletmarkt domineren.

Apple komt dus zeker niet ongeschonden uit de strijd. De aankoop van de dure MacBooks blijkt uitgesteld te worden of er wordt gekozen voor een goedkopere laptop van derden. Kwamen de verliezen onverwacht en is dit aan Apple te wijten of worden de producten van concurrenten steeds beter? Heb jij een antwoord op deze vragen, plaats deze dan onder dit artikel.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
2013: De iPad won, de MacBook verloor
Sluiten