Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 4 november 2013
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook spreekt zich uit voor gelijkheid

Het gebeurt niet elke dag dat je als redacteur een ingezonden stuk van Tim Cook op je bureau krijgt. Sterker nog, volgens onze informatie is het nog nooit gebeurd, tot deze week. De Wall Street Journal plaatst vandaag een ingezonden opiniestuk van Apple’s CEO waarin hij zich uitspreekt tegen discriminatie op de werkvloer, op basis van ras, geslacht of geaardheid.

Onder de titel Workspace Equality is Good for Business vertelt Cook dat er bij Apple een strict anti-discriminatiebeleid voor werknemers gehandhaafd wordt. Het respecteren van ieder individu binnen het bedrijf is volgens hem niets minder dan een grondrecht dat voor iedere medewerker gegarandeerd moet zijn. Daarbij merkt Apple dat een dergelijk klimaat ervoor zorgt dat medewerkers bij Apple zich op hun gemak en zelfverzekerd voelen, waardoor ze het beste uit zichzelf halen voor het bedrijf.

As we see it, embracing people’s individuality is a matter of basic human dignity and civil rights. It also turns out to be great for the creativity that drives our business. We’ve found that when people feel valued for who they are, they have the comfort and confidence to do the best work of their lives.

Cook doet in zijn opiniestuk een oproep om de zekerheid die Apple-medewerkers genieten wettelijk vast te leggen zodat iedereen in Amerika zich veilig en gewaardeerd kan voelen op het werk. Dat hij hier nu mee komt is niet toevallig. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij het Amerikaanse congres waarin discriminatie op basis van geslacht of geaardheid strenger bestraft wordt.

Apple’s antidiscrimination policy goes beyond the legal protections U.S. workers currently enjoy under federal law, most notably because we prohibit discrimination against Apple’s gay, lesbian, bisexual and transgender employees. A bill now before the U.S. Senate would update those employment laws, at long last, to protect workers against discrimination based on sexual orientation and gender identity. […] We urge senators to support the Employment Nondiscrimination Act, and we challenge the House of Representatives to bring it to the floor for a vote.

Zowel binnen als buiten Apple wordt algemeen aangenomen dat CEO Tim Cook zelf tot zo’n minderheid behoort die door de wet verder beschermd zal worden. Ondanks zijn boodschap dat elke medewerker bij Apple veilig uit kan komen voor wie hij is, heeft Cook zelf nog niets losgelaten over zijn geaardheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.