Tim Cook spreekt zich uit voor gelijkheid

22 reacties

Het gebeurt niet elke dag dat je als redacteur een ingezonden stuk van Tim Cook op je bureau krijgt. Sterker nog, volgens onze informatie is het nog nooit gebeurd, tot deze week. De Wall Street Journal plaatst vandaag een ingezonden opiniestuk van Apple’s CEO waarin hij zich uitspreekt tegen discriminatie op de werkvloer, op basis van ras, geslacht of geaardheid.

Onder de titel Workspace Equality is Good for Business vertelt Cook dat er bij Apple een strict anti-discriminatiebeleid voor werknemers gehandhaafd wordt. Het respecteren van ieder individu binnen het bedrijf is volgens hem niets minder dan een grondrecht dat voor iedere medewerker gegarandeerd moet zijn. Daarbij merkt Apple dat een dergelijk klimaat ervoor zorgt dat medewerkers bij Apple zich op hun gemak en zelfverzekerd voelen, waardoor ze het beste uit zichzelf halen voor het bedrijf.

As we see it, embracing people’s individuality is a matter of basic human dignity and civil rights. It also turns out to be great for the creativity that drives our business. We’ve found that when people feel valued for who they are, they have the comfort and confidence to do the best work of their lives.

Cook doet in zijn opiniestuk een oproep om de zekerheid die Apple-medewerkers genieten wettelijk vast te leggen zodat iedereen in Amerika zich veilig en gewaardeerd kan voelen op het werk. Dat hij hier nu mee komt is niet toevallig. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij het Amerikaanse congres waarin discriminatie op basis van geslacht of geaardheid strenger bestraft wordt.

Apple’s antidiscrimination policy goes beyond the legal protections U.S. workers currently enjoy under federal law, most notably because we prohibit discrimination against Apple’s gay, lesbian, bisexual and transgender employees. A bill now before the U.S. Senate would update those employment laws, at long last, to protect workers against discrimination based on sexual orientation and gender identity. […] We urge senators to support the Employment Nondiscrimination Act, and we challenge the House of Representatives to bring it to the floor for a vote.

Zowel binnen als buiten Apple wordt algemeen aangenomen dat CEO Tim Cook zelf tot zo’n minderheid behoort die door de wet verder beschermd zal worden. Ondanks zijn boodschap dat elke medewerker bij Apple veilig uit kan komen voor wie hij is, heeft Cook zelf nog niets losgelaten over zijn geaardheid.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  JWB

  “Het respecteren van ieder individu binnen het bedrijf is volgens hem niet een grondrecht dat voor iedere medewerker gegarandeerd moet zijn. ”

  Ik lees de zin, maar snappen doe ik hem niet.

 • Profielfoto
  Xcode

  “Het respecteren van ieder individu binnen het bedrijf is volgens hem niet een grondrecht dat voor iedere medewerker gegarandeerd moet zijn. ”

  Ik lees de zin, maar snappen doe ik hem niet.

  Ik struikelde ook al over die zin.:roll:

  Ik ben voor het terugdringen van discriminatie, maar het ‘strenger straffen’ zit mij dwars. In de discussie rondom Zwarte Piet wordt de discriminatiekaart ook al zeer snel en onnodig getrokken. Discriminatie is gewoon een te vaag begrip.

 • Profielfoto
  NeXT

  Een citaat zou een stuk beter zijn in dit artikel dan een link.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @JWB, kan kloppen want ik was wat woorden vergeten. Nu issie wel leesbaar.:-)

 • Profielfoto
  JWB

  @Koen: oh, bedoelt Tim dat!;-)

 • Profielfoto
  Xcode

  @Koen
  Veel beter zo.:smile:

 • Profielfoto
  JWB

  Ik ben voor het terugdringen van discriminatie, maar het ‘strenger straffen’ zit mij dwars. In de discussie rondom Zwarte Piet wordt de discriminatiekaart ook al zeer snel en onnodig getrokken. Discriminatie is gewoon een te vaag begrip.

  Mee eens! Al is het wel goed dat de CEO van één van de grootste bedrijven dit bespreekbaar wil maken.

 • Profielfoto
  NeXT

  Nooit geweten trouwens dat Cook homo is. Boeit mij ook eigenlijk niet. Alsof mijn collega’s er op zitten te wachten dat ik officieel ga aankondigen dat ik hetero ben. Dat zou net zo irrelevant als ongepast zijn.

  @ Koen Mooi zo, niks meer aan doen!

 • Profielfoto
  tampert

  Ik ben voor het terugdringen van discriminatie, maar het \’strenger straffen\’ zit mij dwars. In de discussie rondom Zwarte Piet wordt de discriminatiekaart ook al zeer snel en onnodig getrokken. Discriminatie is gewoon een te vaag begrip.

  Eens dat de discriminatiekaart veel te snel wordt getrokken, maar discriminatie is m.i. geen vaag begrip. Discriminatie is een redelijk nauw begrip, zeker wanneer je de juridisprudentie erbij trekt (maar ook wanneer je het over het maatschappelijke begrip discriminatie hebt).

  Vaak roepen mensen dat ze gediscrimineerd worden, terwijl ze niet eens de moeite hebben genomen om uit te zoeken wat discriminatie precies is. Net zoals met die hele zwartepietendiscussie: zielig doen zonder de moeite te nemen je een uurtje in het onderwerp te verdiepen, ordinaire aandachtshoererij is het, die afbreuk doet aan het gevecht dat is geleverd om van discriminatie af te komen.

  My $0.02

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dan kunnen we eindelijk ook Android, Windows en andere besturingssystemen liefdevol gaan omarmen.

 • Profielfoto
  sedikit

  “Tim Cook spreekt zich uit voor gelijkheid” Tjee, daar sla ik stijl van achterover! Nee maar! Tim Cook is ook maar een mens! Moet zo’n vanzelfsprekendheid nou echt apart als nieuws gebracht worden? Straks krijgen we nog het opzienbarende nieuws dat Tim Cook tegen geweld is, een fervent tegenstander van dierenmishandeling is, bejaardenmishandeling verafschuwt, zijn vriend principieel niet slaat, geen burenoverlast veroorzaakt, enz. enz. Ik vind dit soort nieuws behoorlijk klef. Er zullen ongetwijfeld in deze topic meer open deuren verschijnen. Er staan er al een paar (zie b.v. het essay van tampert hierboven).

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Hou wel in je achterhoofd dat in dat moderne amerika er grote delen zijn waar er gewoon volop gediscrimineerd wordt en het helemaal niet slim is om bv voor je geaardheid uit te komen, grof gezegd valt je bek open als je als nuchtere hollander daar het openlijk discrimineren nog altijd tegenkomt wat betreft afkomst ,geaardheid en meer.
  Het is echt niet zoals hier (alhoewel hier ook homostellen weggetreiterd worden uit hun woonomgeving)

 • Profielfoto
  sedikit

  k-the-ripper,
  Alsjeblieft, ga ook niet nog eens uitleggen wat iedereen al lang weet, of liever gezegd, behoort te weten. Ieder nieuws over het (politiek) correcte gedrag en opvattingen van een CEO, van een wereldmerk is totaal overbodig, en zie ik eerlijk gezegd, als een tamelijk doorzichtige, zo niet ordinaire pr-campagne. Het tegendeel van ’s mans opvattingen zou pas echt nieuws zijn.

 • Profielfoto
  Haike

  Hij doet het dus helemaal niet uit zichzelf, hij doet het omdat er een wet zit aan te komen, en hij de trammelant voor wil zijn.

  En het is van de gekke dat er een wet moet komen omdat af te dwingen. Ieder weldenkend mens zou dat gewoon in zijn bewustzijn moeten hebben.

  En als Tim zijn woorden echt kracht wil bijzetten en laten zien dat hij het meent, dan haalt hij alle productie weg uit China, of hij zorgt ervoor dat de huidige arbeidsomstandigheden daar snel en drastisch verbeteren.

  Overigens: Mensen zijn niet gelijk, het is onzin om dat te beweren en ook niet vol te houden.

  Mensen hebben wél gelijke rechten ongeacht hun geslacht, afkomst, herkomst, religie, homo, hetero, blank, zwart, bruin, groen, rood, of paars met witten stippen.
  Iedereen moet slapen dus heb je recht op een bed, en een onderkomen zodat je beschermd bent tegen wind en weer, En iedereen heeft behoefte aan voedsel dus moet daar van voorzien worden, enz..

 • Profielfoto
  donut

  Nu moet hij ook nog uitkomen voor het feit dat het persoonlijk verdienen van miljoenen $ per jaar ook onwenselijk is en gelijkheid niet in de hand werkt.
  (om deze ongelijkheid te ervaren hoeft hij maar even iets buiten zijn campus naar een woonwagen/tenten kamp te gaan)

 • Profielfoto
  Bamboe81

  Mooie actie van Cook! Petje af!

 • Profielfoto
  bartvdv

  Veel of weinig geld verdienen valt niet onder de noemer ‘discriminatie’. Dus daar hoeft hij zich geen zorgen om te maken.

 • Profielfoto
  Lukkiey

  Tim heeft net getweet over zijn artikel

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Hou wel in je achterhoofd dat in dat moderne amerika er grote delen zijn waar er gewoon volop gediscrimineerd wordt en het helemaal niet slim is om bv voor je geaardheid uit te komen,

  Nee, klopt. In Nederland wordt je als een sociale paria beschouwt als je vindt dat Nederlanders bijzonder ver zijn doorgeslagen in hun tolerantie. Het enige wat echt nog taboe is, is pedoseksualiteit (alhoewel eind jaren ’70, begin jaren ’80 waren er best wat mensen die daar openlijk voor uitkwamen en dat genoot in Nederland gewoon wederhoor, met name bij de liberalen van de samenleving).

  Ik moet je eerlijk bekennen dat ik mij meer gediscrimineerd voel in Nederland, dan in de Verenigde Staten. Men staat open voor de meningen van anderen. Als je in Nederland ook maar iets zegt dat mensen niet bevalt en dat men ziet als ‘intolerant’….. DAT is pas intolerant.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Altijd goed als een CEO zich over algemene waarden uitlaat die ze in hun bedrijf hanteren, of waarvan ze vinden dat die gehanteerd moeten worden. Maar of Cook in zijn vrije tijd nou gearmd loopt met zijn vriend, in een jurk loopt of transgender is, zal me worst wezen. Als mijn iPhone maar goed werkt

 • Profielfoto
  maconly

  lijkt mij niet meer dan normaal.

  PS. handen af van Zwarte Piet.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik merk zelf ook op mijn werk. Sommige mensen zijn hele dag geobsedeerd door 1 persoon, achter de rug om kletsen en in de lach schieten als diegene iets zegt. Zulke mensen verdienen het om hard aangepakt te worden. Mentaal geweld is net zo erg als fysiek geweld.