Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 november 2013

Samsung kaapt J.D. Power Award weg

Tweemaal per jaar doet het (nu nog) gerespecteerde bureau J.D. Power onderzoek naar de tevredenheid van gebruikers van consumentenelektronica. Afgelopen jaren was Apple steevast de winnaar in de categorieën mobiele telefoons en tablets. Er blijkt echter iets vreemds aan de hand.

Niet Apple, maar Samsung blijkt het hoogst te scoren op het gebied van gebruikerstevredenheid. De resultaten van het onderzoek zoals deze gepubliceerd werden op de website van J.D. Power spreken deze uitslag echter tegen en beoordelen Apple het hoogst op alle gebieden, behalve prijs. In het onderzoek zou prijs bovendien maar voor 16% tellen in de eindafweging.

De discutabele uitslag leidde tot flink wat discussie op internet. In een reactie liet J.D. Power weten dat Samsung een totale score van 835 van de 1000 punten behaalde, Apple 833. Prestaties zouden voor 26% tellen, gebruiksgemak voor 22%, design voor 19%, features voor 17% en prijs voor 16%. Als we aan de hand van deze weging de score berekenen, krijgt Apple 4,52 bolletjes en Samsung 3,52.

J.D. Power stelt als reactie hierop dat de score in ‘bolletjes’ niet representatief is voor de echte score. Men wil de echte, ruwe score echter niet publiek bekend maken. Wij vragen ons af wat die tabel dan te betekenen heeft en waarom die überhaupt op de website van J.D. power verschijnt? Zouden er gewoon meer dollars vanuit Korea dan uit Cupertino overgemaakt zijn?

Reageer op artikel:
Samsung kaapt J.D. Power Award weg
Sluiten