Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 6 november 2013

Apple laat een foto opportunity liggen

(OPINIE) Gedwongen door omstandigheden nam ik enkele maanden geleden de gok. Ik meldde me aan bij everpix.com en uploadde 13 jaar aan foto’s. Mijn iPhoto library, Aperture library en enkele losse mappen met foto’s stonden voortaan alleen nog maar online; een kleine 100 GB. Totdat het mis ging.

Begin dit jaar kocht ik een MacBook Air. De snelheid en het lage gewicht waren welkom. Maar op één punt moest ingeleverd worden: opslagruimte. In plaats van 768 GB moest ik het doen met 256 GB. Een nieuwe manier van werken was vereist. M’n muziekcollectie werd eens kritisch doorgenomen, Final Cut Pro projecten van weleer werden verwijderd en werk werd van privé gescheiden. Maar de grootste kluif bleek mijn fotoarchief: 90 GB werd opgeslokt door de iPhoto library, 7 GB door de Aperture library en 3 GB aan enkele overige mappen met foto’s. Kortom: 35% van m’n totale opslagruimte.

Everpix
Ik nam een boud besluit. Nog 1 back-up op een externe harde schijf werd gemaakt, vervolgens werd m’n complete iPhoto en Aperture libraries geüpload naar Everpix. Lokaal werden ze van m’n MacBook Air verwijderd. M’n foto’s waren nu altijd bereikbaar dankzij de website en de perfecte iOS apps. Die ene foto van een vakantie in 2001? Ik had hem binnen een paar seconden te pakken, waar dan ook.

De webversie van Everpix

Niet alleen had ik plots schijfruimte te over op m’n MacBook, het onverwachte neveneffect was dat 13 jaar aan foto’s tot leven kwamen. Ieder dag stuurde Everpix me een mailtje met foto’s van die dag, maar dan 4, 7 of bijvoorbeeld 12 jaar geleden. Het gebeurde regelmatig dat ik de foto’s uit zo’n mailtje doorstuurde naar jan en alleman om herinneringen op te rakelen. Hoe anders was dat met iPhoto. Dat slokte niet alleen tientallen GB’s van m’n harde schijf op, ik merkte dat niks deed met m’n foto’s. iPhoto had slechts een archieffunctie.

Het einde van Everpix
Gisteren kwam daar het plotse einde van Everpix. Samenvattend had het 7-koppige team teveel tijd gestoken in het bouwen van de perfecte tool en te weinig tijd in het aan de man brengen ervan. Everpix had slechts 6800 betalende gebruikers, het geld is nu op en er is niemand die de fotodienst wil overnemen. Een uitvoerig verslag van de ondergang is opgetekend door The Verge.

Help me Apple!
Zo zit ik nu weer opgescheept met 100 Gb aan fotoarchief en smeek ik Apple om een oplossing te bieden. De digital hub van weleer zorgt nu voor problemen. Laptops krijgen kleinere SSD schijven. Foto’s worden met iPhones steeds makkelijker gemaakt en Photostream blijkt tegen alle limieten aan te lopen.

Geef me een betaalde dienst à la Music Match waar ik voor een jaarlijks bedrag al mijn foto’s kan bewaren. Een online dienst die iPhoto overbodig maakt. Een dienst die al het goede van Everpix bevat.

Reageer op artikel:
Apple laat een foto opportunity liggen
Sluiten