NLziet: komt Steve’s droom uit in Hilversum?

20 reacties

“I finally cracked it”, zei Steve Jobs tegen Walter Isaacson die z’n biografie optekende. Hij had het over een nieuwe manier van televisie kijken. Op een geïntegreerde televisie die ontzettend eenvoudig te bedienen was, zonder ingewikkelde afstandsbedieningen en user interfaces.

Nu, twee jaar later, lijkt er iets in Hilversum te gebeuren wat de droom van Steve dichterbij brengt voor Nederlanders: NLziet, een gezamenlijke ‘uitzending gemist’ voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL én SBS. Ok, in eerste instantie is NLziet alleen te bekijken op Mac, Pc en Linux-computers, maar tablet- en smartphone-versies zullen snel volgen.

Begin 2014 moet de gezamenlijke video-on-demand-abonnementsdienst de lucht ingaan. Wanneer precies en wat ervoor betaald moet worden is nog niet bekend. De programma’s zijn reclamevrij tot 365 dagen na uitzending terug te kijken en in sommige gevallen wordt het zelfs mogelijk om 7 dagen vooruit te kijken. Een gezamenlijke zoekfunctie zorgt ervoor dat je je niet meer hoeft af te vragen bij welke omroep of op welke zender iets is uitgezonden. De video-content zelf komt vervolgens vanaf de platformen van de oorspronkelijke aanbieders.

Naast NLziet blijven de NPO-app (voorheen Uitzending Gemist), RTL XL-app en Kijk-app (SBS) gewoon bestaan. Aan de NPO-app is kortgeleden live kijken naar Nederland 1, 2 en 3 toegevoegd. Het is onduidelijk of we live kijken ook in NLziet terug zullen zien, maar als ze goed naar Steve hebben geluisterd, kan daar natuurlijk eigenlijk geen twijfel over bestaan.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Mooi om mee te maken…nu nog de AppleGlasses en dan kun je volledig genieten.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Zolang ik maar alle programma’s in full HD kan kijken op mijn Apple Tv vind ik het prima.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Dacht toch niet dat dit de droom van Jobs was, en bovendien weet niemand wat hij nu precies gecracked had…

 • Profielfoto
  Nic

  Het is nog maar de vraag of mensen er geld voor over hebben om Dansen met de Sterren, Koken met de Sterren, Schaatsen met de Dansinstructeurs van de Sterren, en Koken met de Schaatsenslijpers van de Fans van de Sterren nog een keer te mogen zien.

 • Profielfoto
  MacBermaster

  Dit heeft echt niets met “de droom” van Steve Jobs te maken! Dan kunnen we alles wat nieuw is en met tv kijken te maken heeft wel onder die droom schuiven.

 • Profielfoto
  Appletosh

  misleidende titel, is dit weer sluip recleame op omt?:???:

 • Profielfoto
  r vds

  Wat Steve gecracked had was wsl het gebruik van de iphone als touchpad voor het navigeren van tv menus. Zoals je nu de Remote app gebruikt voor de appleTV navigatie.

 • Profielfoto
  Xcode

  Dit is veelbelovend! Echter, het succes van deze dienst gaat afhangen van de prijs. Meestal probeert men de hoofdprijs te vragen, maar een lagere prijs doet meer mensen besluiten om een abonnement te nemen. Ze moeten maar eens goed naar Netflix kijken.:smile:

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Als er ook live tv bijkomt, kunnen we eindelijk van Ziggo af. Scheelt tientjes per maand en via Apple TV en airplay mirroring alles te kijken. Ik ben nu met de app NPO al ‘bijna’ zover. En dat komt dus snel dichterbij. Heerlijk!

 • Profielfoto
  MacJelle

  @appletosh: sluip reclame? Je meent het niet . .

 • Profielfoto
  Wyodor
 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Denk dat België de keer voor is met Stievie.be .

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Het is nog maar de vraag of mensen er geld voor over hebben om Dansen met de Sterren, Koken met de Sterren, Schaatsen met de Dansinstructeurs van de Sterren, en Koken met de Schaatsenslijpers van de Fans van de Sterren nog een keer te mogen zien.

  Goed gezegd! Ik vraag het me ook telkens af, maar als ik vandaag weer hoor dat 2,9 miljoen mensen in Nederland gisteren naar ‘The Voice of Holland’ hebben zitten kijken, dan is het blijkbaar nog niet afgelopen.

  Ik bedoel, hoeveel van die freaking talentenjachten moeten ze nog maken?

  Maar inderdaad, ik ben het met sommige posters hierboven eens. Dit is echt niet de ‘droom’ van Steve Jobs. Dit is combineren wat er al was in een abonnementsdienst. Als dat Steve zijn idee voor een TV was, dan is het niet echt innovatief.

 • Profielfoto
  Planetearth

  NL ziet en on demand tv kijken wordt de standaard, zoals S Jobs jaren en jaren geleden al voorspelde. Echter de wereld was er nog niet aan toe. Ben wel benieuwd naar het tarief.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  vraag me toch af hoe mensen dit zullen ter harte nemen. Nu kun je nog bij elke zender gratis progamma’s kijken. Hoe zal het zijn als we er ook nog voor moeten betalen? Het zou erg aan de content afhangen of het succesvol is. Wat een groot probleem word, omdat er alleen maar rotzooi uit Hilversum komt dezer dagen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Voor zover ik hierover op BNR Radio heb gehoord, gaat het hier gewoon over een soort gezamenlijke uitzending gemist en verder niets.
  In H Betalen kwam daar helemaal nier aan de orde. Ik zou ook niet weten waarom je zou betalen.
  Denk maar niet dat dit in de plaats komt van gewoon tv kijken en je Ziggo of andere providers kunt opzeggen. Daaraan verdienen de tv kanalen ook en die zijn niet zo gek om alle content gratis weg te geven.

  Met Steve Jobs TV droom heeft dit niets te maken. Dat kan niet anders dan dat het gaat om een soort super geïntegreerde interactieve tv met streams via internet en contact met alle andere mobiele en desktop apparaten in huis.
  Maar WANNEER…..!!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Voor zover ik hierover op BNR Radio heb gehoord, gaat het hier gewoon over een soort gezamenlijke uitzending gemist en verder niets.
  In H Betalen kwam daar helemaal nier aan de orde. Ik zou ook niet weten waarom je zou betalen.
  Denk maar niet dat dit in de plaats komt van gewoon tv kijken en je Ziggo of andere providers kunt opzeggen. Daaraan verdienen de tv kanalen ook en die zijn niet zo gek om alle content gratis weg te geven.

  Met Steve Jobs TV droom heeft dit niets te maken. Dat kan niet anders dan dat het gaat om een soort super geïntegreerde interactieve tv met streams via internet en contact met alle andere mobiele en desktop apparaten in huis.
  Maar WANNEER…..!!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  NB: eerste drie letters in regel vier zijn per ongeluk erin geslopen en horen niet bij mijn reactie. Op de OMT app kunnen we nog steeds onze reacties niet corrigeren/bewerken.

  Verder: live streams via de app zijn volgend mij veel te laag in resolutie (dus onscherp) om op grootbeeld tv te bekijken.

 • Profielfoto
  Bako70

  Het wordt pas leuk als hier Vinson voor wordt gebruikt.

 • Profielfoto
  De Henk

  Dit is een nieuwe uitzending gemist, in hogere kwaliteit, met meer terugkijken (een jaar oud, wie wil dat?) en vooruit (zal heel beperkt zijn anders kijkt er niemand meer reclame op tv) en dat moet je dan betalen. Een Netflix maar dan net niet.
  Niets met Apple of een droom te maken.