Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 15 november 2013
Leestijd: 1 minuut

NLziet: komt Steve’s droom uit in Hilversum?

“I finally cracked it”, zei Steve Jobs tegen Walter Isaacson die z’n biografie optekende. Hij had het over een nieuwe manier van televisie kijken. Op een geïntegreerde televisie die ontzettend eenvoudig te bedienen was, zonder ingewikkelde afstandsbedieningen en user interfaces.

Nu, twee jaar later, lijkt er iets in Hilversum te gebeuren wat de droom van Steve dichterbij brengt voor Nederlanders: NLziet, een gezamenlijke ‘uitzending gemist’ voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL én SBS. Ok, in eerste instantie is NLziet alleen te bekijken op Mac, Pc en Linux-computers, maar tablet- en smartphone-versies zullen snel volgen.

Begin 2014 moet de gezamenlijke video-on-demand-abonnementsdienst de lucht ingaan. Wanneer precies en wat ervoor betaald moet worden is nog niet bekend. De programma’s zijn reclamevrij tot 365 dagen na uitzending terug te kijken en in sommige gevallen wordt het zelfs mogelijk om 7 dagen vooruit te kijken. Een gezamenlijke zoekfunctie zorgt ervoor dat je je niet meer hoeft af te vragen bij welke omroep of op welke zender iets is uitgezonden. De video-content zelf komt vervolgens vanaf de platformen van de oorspronkelijke aanbieders.

Naast NLziet blijven de NPO-app (voorheen Uitzending Gemist), RTL XL-app en Kijk-app (SBS) gewoon bestaan. Aan de NPO-app is kortgeleden live kijken naar Nederland 1, 2 en 3 toegevoegd. Het is onduidelijk of we live kijken ook in NLziet terug zullen zien, maar als ze goed naar Steve hebben geluisterd, kan daar natuurlijk eigenlijk geen twijfel over bestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.