Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 november 2013
Leestijd: 3 minuten

Nederlandse Justitie krijgt beperkt data van Apple

In juni deed voormalig NSA-medewerker Edward Snowden een boekje open over de wijdverspreide afluisterpraktijken van zijn voormalige werkgever. Yahoo, Google en Apple werden daarbij genoemd als bedrijven die, al dan niet bewust, gegevens afstaand aan de NSA over hun gebruikers. Apple reageerde hierop door te ontkennen samen te werken met de NSA, maar gaf wel aan in uitzonderlijke gevallen data over te dragen aan politie en justitie in verschillende landen.

Hoe vaak Apple verzoeken tot informatieoverdracht krijgt is nu door het bedrijf openbaar gemaakt in een rapport. Daarin staat per land gespecificeerd staat hoevaak data opgevraagd is en hoevaak hier aan tegemoet gekomen is in de eerste helft van 2013. Hieruit blijkt dat Nederlandse justitie- en politiediensten om informatie over personen en Apple-apparaten heeft gevraagd. In het grootste deel van de gevallen wees Apple de verzoeken af, maar niet altijd.

In het onderzoek wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten verzoeken om informatie: accountinformatie en apparaat-informatie. In het eerste geval gaat het om accountgegevens (zoals creditcards, e-mailadresssen, telefoonnummers of de aankoopgeschiedenis, gelinkt aan een Apple-ID’s) of om persoonlijke data (zoals foto’s uit Photostream, emails, agenda’s of adresboekgegevens uit iCloud). De tweede categorie betreft gegevens die niet aan een account maar aan een specifieke Mac, iPhone of iPad gelinkt zijn (zoals registratie-data, abonnementen, reparatiegeschiedenis of aankoopinformatie).

Apple heeft in de eerste helft van 2013 vier aanvragen voor gegevens van verschillende gebruikersaccounts vanuit Nederlandse instanties gekregen. Slechts in één geval is alle gevraagde data overgedragen. In de twee gevallen heeft Apple beperkte hoeveelheden data overgedragen en in één geval is besloten niet in te gaan op het verzoek. In geen van de gevallen heeft Apple persoonlijke data afgegeven. In dezelfde periode kwamen 61 verzoeken vanuit Nederland binnen voor informatie, gelinkt aan 229 apparaten. Aan 40 van deze verzoeken is gehoor gegeven.

In vergelijking met onze buurlanden lijken politie en justitie in Nederland vrij terughoudend in het aanvragen van informatie bij Apple. Gemiddeld werden er 0,25 verzoeken tot accountinformatie per miljoen inwoners gedaan in ons land. In Duitsland gaat het om 1,13 en in België zelfs om 1,18 verzoeken per miljoen inwoners. Nederland vroeg om informatie over 3,8 apparaten per miljoen inwoners, terwijl het in Duitsland om 5,8 en in België om 3,8 apparaten per miljoen inwoners ging.

In het rapport staat te lezen dat het overgrote deel van de verzoeken die Apple krijgt te maken heeft met diefstal van een apparaat. Slechts in een klein aantal gevallen gaat het om ernstiger zaken zoals moord of vermissing. Elk verzoek wordt door een juridisch team van Apple beoordeeld. Alleen als er in Apple’s ogen een rechtmatig en geldig gerechtelijk bevel is wordt geheel of gedeeltelijk ingegaan op een verzoek, zo staat in het rapport te lezen.

[A]ny government agency demanding customer content from Apple must get a court order.1 When we receive such a demand, our legal team carefully reviews the order. If there is any question about the legitimacy or scope of the court order, we challenge it. Only when we are satisfied that the court order is valid and appropriate do we deliver the narrowest possible set of information responsive to the request.

Apple lijkt de privacy van zijn gebruikers erg serieus te nemen en geeft alleen bij hoge uitzondering informatie prijs. Zelfs dan gaat het in de meeste gevallen om zogenaamde contextuele informatie en niet om persoonlijke data. Ook kan geconcludeerd worden dat de Nederlandse politie- en justitie nog slecht de weg naar Cupertino weten te vinden voor hun onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Nederlandse Justitie krijgt beperkt data van Apple
Sluiten