Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 november 2013

Mavericks volgt bewegingen via lichtsensor

Als je in een donkere ruimte komt, dimt het scherm van je MacBook automatisch en gaat de verlichting van het toetsenbord aan. Hiervoor gebruikt OS X al enige tijd de lichtsensor die op iedere Mac(Book) zit. In OS X 10.9 Mavericks wordt deze sensor voor nog een andere slimme toepassing gebruikt.

Via de lichtsensor meet OS X 10.9 Mavericks bewegingen, deze worden ingezet om te bepalen of de computer of het scherm in sluimerstand gezet mogen worden. Voorheen werden hiervoor alleen het toetsenbord en de muis als indicatoren gebruikt.

Mavericks reset de timers voor sluimerstand op het moment dat er beweging wordt waargenomen.

Dit kan bijzonder handig zijn bij bijvoorbeeld het lezen van een grote hoeveelheid tekst om het scherm. De trackbad en het toetsenbord worden niet gebruikt, maar het is wel wenselijk dat het scherm aanblijft. Mavericks weet dus of de gebruiker nog actief gebruik maakt van de Mac.

Aanvankelijk werd gedacht dat de iSight-camera verantwoordelijk was voor de bewegingsdetectie, na verder onderzoek bleek echter de lichtsensor de spin in het web bij deze handige feature. Doordat deze sensor alleen veranderingen in de lichtsterkte kan registeren, valt aan de nauwkeurigheid te twijfelen. Vanuit privacy-oogpunt is het echter een geruststellende gedachte dat Mavericks je niet via de webcam volgt.

Reageer op artikel:
Mavericks volgt bewegingen via lichtsensor
Sluiten