Mavericks volgt bewegingen via lichtsensor

13 reacties

Als je in een donkere ruimte komt, dimt het scherm van je MacBook automatisch en gaat de verlichting van het toetsenbord aan. Hiervoor gebruikt OS X al enige tijd de lichtsensor die op iedere Mac(Book) zit. In OS X 10.9 Mavericks wordt deze sensor voor nog een andere slimme toepassing gebruikt.

Via de lichtsensor meet OS X 10.9 Mavericks bewegingen, deze worden ingezet om te bepalen of de computer of het scherm in sluimerstand gezet mogen worden. Voorheen werden hiervoor alleen het toetsenbord en de muis als indicatoren gebruikt.

Mavericks reset de timers voor sluimerstand op het moment dat er beweging wordt waargenomen.
Mavericks reset de timers voor sluimerstand op het moment dat er beweging wordt waargenomen.

Dit kan bijzonder handig zijn bij bijvoorbeeld het lezen van een grote hoeveelheid tekst om het scherm. De trackbad en het toetsenbord worden niet gebruikt, maar het is wel wenselijk dat het scherm aanblijft. Mavericks weet dus of de gebruiker nog actief gebruik maakt van de Mac.

Aanvankelijk werd gedacht dat de iSight-camera verantwoordelijk was voor de bewegingsdetectie, na verder onderzoek bleek echter de lichtsensor de spin in het web bij deze handige feature. Doordat deze sensor alleen veranderingen in de lichtsterkte kan registeren, valt aan de nauwkeurigheid te twijfelen. Vanuit privacy-oogpunt is het echter een geruststellende gedachte dat Mavericks je niet via de webcam volgt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Froggle

  De webcam staat ook in serie met het groene lampje. Gaat de webcam aan, dan gaat het lampje ook aan. Dit kan volgens mij ook op geen enkele manier omzeilt worden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  “Schat, gaan we douchen vanavond, of gaan we gezellig in het trackbad??”

 • Profielfoto
  Dydefox

  THX: en wat gebeurt er dan in dat bad? On topic: slimme vinding, houdt de WBP-gekkies op afstand. Alleen: als je nauwelijks beweegt tijdens het lezen?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Alleen: als je nauwelijks beweegt tijdens het lezen?

  Inderdaad, maar even los daarvan: hoe sloom je lees je dan? Zelfs op het grootste scherm van Apple is een tekst nooit zo groot dat je er zo lang over doet om het te lezen. Je moet altijd je muis en toetsenbord gebruiken om verder te komen. Leuk bedacht, maar voegt niet enorm veel toe IMO.

 • Profielfoto
  desafiadore

  Mmmm… werkt dit ook op een iMac (medio 2011) ?

  Ik kan geen instelling hiervan vinden, en hier is het juist wel
  wenselijk dat, ook bij beweging in de buurt van de iMac,
  het scherm na 15 minuten uit gaat.

  Hoe dan ook, bij mij gaat de iMac NU (nog?), ook bij bewegingen,
  gewoon netjes het scherm uitzetten na de 15 minuten.

 • Profielfoto
  AT024

  misschien een andere titel?

 • Profielfoto
  Rolandvbalen

  Ik zeg: Batterij vervangen! Als hij zich opblaast –> geen garantie ;).

 • Profielfoto
  Gerben Goedhardt

  Caffeine is een prima app om te zorgen dat het scherm niet donker wordt.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik zeg : NSA zit hier achter…

 • Profielfoto
  Xcode

  De webcam staat ook in serie met het groene lampje. Gaat de webcam aan, dan gaat het lampje ook aan. Dit kan volgens mij ook op geen enkele manier omzeilt worden.

  Yep. Er ontstond ook aanvankelijk een enorme ophef over dit nieuws, maar de iSight camera kan gewoon niet aan zonder dat het groene lampje aan gaat.

  Zelfs op het grootste scherm van Apple is een tekst nooit zo groot dat je er zo lang over doet om het te lezen. Je moet altijd je muis en toetsenbord gebruiken om verder te komen. Leuk bedacht, maar voegt niet enorm veel toe IMO.

  Ik heb wel eens PowerPoint-slides en PDF-artikelen open staan terwijl ik dingen opschrijf. Ik heb er even op gelet en het werkt wel degelijk. Het is dus niet altijd nodig (omdat je vaak muisbewegingen maakt), maar eens in de zoveel tijd kan het dus toch wel van pas komen. Het gaat er niet om dát je het gebruikt, maar het is een feature die Macs net even weer wat fijnere producten maken dan de gemiddelde Windows PC.:smile:

 • Profielfoto
  Joerian

  Inderdaad, maar even los daarvan: hoe sloom je lees je dan? Zelfs op het grootste scherm van Apple is een tekst nooit zo groot dat je er zo lang over doet om het te lezen. Je moet altijd je muis en toetsenbord gebruiken om verder te komen. Leuk bedacht, maar voegt niet enorm veel toe IMO.

  Nou misschien leest niet iedereen zo snel als jij/gemiddelde. Daarnaast is het wel is handig als je tegelijk dingen aan het schrijven bent zoals ”Xcode” omschrijft.

  En is het niet zo dat je dat handmatig kan aanpassen hoe snel het scherm uitgaat? Op die manier kun je 1minuut instellen en er toch geen last van hebben.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Vanuit privacy-oogpunt is het echter een geruststellende gedachte dat Mavericks je niet via de webcam volgt.

  Dat wordt de toekomst he, dat het OS je humeur kan uitlezen aan de hand van de bek die je trekt…:smile:

 • Profielfoto
  BartbookAir

  En heeft iemand al getest of dat effectief werkt? Bij mij lijkt dat toch niet echt te werken. Even getest door de standaardtijd voor het uitschakelen van het scherm op 1 minuut te zetten en dan te zorgen dat de mijn schaduw af en toe over de lichtsensor viel en dan weer niet. Maar toch ging m’n scherm na exact een minuut uit.

  Iemand bij wie het wél werkt? Of moet je ergens iets speciaals instellen?

  P.S. Ik heb het getest bij werken op netstroom.