iWork krijgt (eerste) beloofde update

26 reacties

Apple houdt woord. Begin deze maand beloofde het binnen 6 maanden met updates te komen waarmee weggevallen functionaliteit weer zou terugkeren. Vandaag brengt Apple de eerste update voor iWork. En inderdaad, we kunnen deels weer wat we vroeger al konden.

Behalve de bekende “bug fixes” en “performance improvements” heeft Apple ‘nieuwe’ features weer teruggebracht. Allereerst kun je de toolbar weer zelf aanpassen. Hierdoor kun je functies die jij het meest gebruikt in de toolbar plaatsen en functies die je zelden gebruikt verwijderen.

Daarnaast heeft Keynote voor iOS én OSX nieuwe overgangen gekregen: Blinds, Color Planes, Confetti, Fall, Perspective, Pivot en Swoosh.

De toolbar kun je weer naar hartelust zelf inrichten

De toolbar kun je weer naar hartelust zelf inrichten

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Undaunted

  Nu nog vanilla-mode uitschakelbaar maken in Numbers

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Nu nog een betere Office-import. Dat stelt helaas nog steeds weinig voor…

 • Profielfoto
  Pim Bodzinga

  Eindelijk weer automatisch hoofdletters na een zin

 • Profielfoto
  THX-1138

  Kunnen we al weer mail-mergen????

 • Profielfoto
  karelschapie

  Office export is ook de reden voor mij helaas om MS word te gebruiken

 • Profielfoto
  Nic

  Too little too late.

 • Profielfoto
  KrijnB

  hmmm… bij mij verschijnt de update eniet in de mac app store. Vreemd….

 • Profielfoto
  Bento

  Blinds in Keynote! Zeer vooruitstrevend.

 • Profielfoto
  Bento
 • Profielfoto
  marcelnijman

  @KrijnB: even geduld. Ik kreeg eerst een notification dat er updates waren, maar toen ik de App Store app opende stonden daar geen updates klaar. Een uur later wel. Dus blijkbaar komen de notifications en de updates van verschillende bronnen die niet altijd synchroon zijn.

 • Profielfoto
  BAJKubbenga

  Blijft jammer dat Numbers geen excel sheet met macro’s kan importeren…..

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  Zal mooi zijn als je nu ook weer aleen geselecteerde cellen kunt sorteren ipv alleen hele kolommen.

 • Profielfoto
  knekkie

  We zijn er helaas nog lang niet. Ook al kan de meerderheid uit de voeten met wat er nu al in zit.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Alweer een dode mus.

  Je kan je afvragen waarom ze de functies er in de eerste plaats hebben uitgehaald. Als het nu kan, dan kon het toen ook. En waarom alweer half werk leveren (en zelfs minder) een maand na de aankondiging, als ze over enkele maanden wel een degelijke versie zouden kunnen voorstellen? Of gaat er nu elke maand een update komen?

  Iemand met een paranoïde geest zou gaan geloven dat de afbraak van o.a. Pages een test is geweest, vreemde beleidsbeslissingen.

 • Profielfoto
  stel maar

  kan je nu wel weer function + enter doen? voor, verder op de volgende blz, of hoe dat ook heet.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Je kan je afvragen waarom ze de functies er in de eerste plaats hebben uitgehaald.

  Ze hebben er niets uitgehaald. Ze zijn vanaf 0 begonnen met een nieuwe versie bouwen om de boel weer eens flink snel te maken zonder oude meuk. Ze kunnen nu de app nog verder uitbouwen met functies die nodig zijn en een snelle stabiele veelzijdige app maken.

  De oude wordt niet overschreven (toch?) dus je kunt zonder problemen de oude versie blijven gebruiken als de nieuwe nu tekort schiet.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @SunKeeper:

  Ze zijn vanaf 0 begonnen met een nieuwe versie bouwen om de boel weer eens flink snel te maken zonder oude meuk. Ze kunnen nu de app nog verder uitbouwen met functies die nodig zijn en een snelle stabiele veelzijdige app maken

  Ze hebben nooit de intentie gehad om de extra functies te voorzien. Het is pas na onvrede dat Apple gereageerd heeft. Hadden ze de functies wél voorzien, dan hadden ze evengoed een paar maanden kunnen wachten en zich kunnen beperken tot een aankondiging van ‘iets nieuws’.

 • Profielfoto
  cmug

  Wat zijn ‘Blinds’ ? (zie reactie Bento)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Blinds is Engels voor jaloezieën. Er wordt hier de overgang bedoeld tussen twee dia’s die dan zichtbaar worden alsof je de lamellen kantelt.

  Erg ‘vooruitstrevend’ is het echter niet want Quicktime b.v. heeft dit al jaren in het ‘effecten pakket’ zitten.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  @SunKeeper:

  Ze zijn vanaf 0 begonnen met een nieuwe versie bouwen om de boel weer eens flink snel te maken zonder oude meuk. Ze kunnen nu de app nog verder uitbouwen met functies die nodig zijn en een snelle stabiele veelzijdige app maken

  Ze hebben nooit de intentie gehad om de extra functies te voorzien. Het is pas na onvrede dat Apple gereageerd heeft. Hadden ze de functies wél voorzien, dan hadden ze evengoed een paar maanden kunnen wachten en zich kunnen beperken tot een aankondiging van \’iets nieuws\’.

  Er wordt hier een hoop onwetendheid geventileerd maar deze post verdient in het bijzonder aangehaald te worden. U beweert dat Apple na de reactie van de gemeenschap aan het ontwikkelen is geslagen en deze update er ‘even’ uitgestampt heeft?

  Naast die andere flippo die denkt dat Tim Cook voor een geheime rechtbank zou worden veroordeeld als hij geen informatie aan de NSA zou uitleveren denk ik dat u een van de verst van de werkelijkheid verwijderde mensen op deze gemeenschap bent.

  En ja, ze hadden deze functies – gezien deze update – duidelijk voorzien. Maar gezien deze features niet essentieel zijn voor het functioneren van iWork en ze iWork als een project met blijvende verbeteringen zien hebben ze het ‘as is’ uitgebracht zodat mensen er mee aan de slag kunnen.

  Wat een niveau.

 • Profielfoto
  wbreeman

  ‘Oude’ Keynote presentaties worden slecht geimporteerd! Thema’s worden niet meegenomen en films worde ‘geoptimaliseerd’ voor iOS of voor deze versie. Jammer dat sommige filmpjes dan niet meer afspelen. Of zonder geluid… Ongelooflijk slecht! J,a je kunt je oude versie erop laten staan. Maar eenmaal geconverteerde presentaties kun je niet meer terugdraaien. Ik gebruik nu ong 10 jaar keynote: elke updatenis probleemloos gegaan. Maar nu laat Apple toch wel hele grote steken vallen! Slordig! Lay out is ook al geen verbetering: overweeg voor het eerst over te stappen op Powerpoint!

 • Profielfoto
  wbreeman

  En excuus vd typefouten!

 • Profielfoto
  BensApple

  weet iemand hoe je het automatisch invullen kan inschakelen, ik heb een paar numbers lijsten, en daar komen steeds de zelfde woorden in voor, oner elkaar bv, vroeger vulde Numbers automatisch aan en kon je op enter drukken en stond gelijk het woord daar, dat werkt sinds de nieuwe numbers niet meer

 • Profielfoto
  Buzz

  wbreeman: terugdraaien kan natuurlijk altijd heel gemakkelijk als je Time Machine gebruikt. Maar ik ben het wel met je eens dat het jammer is dat dat nodig is. Apple heeft vooral erg slecht gecommuniceerd hierover. Ze hadden hiervoor uitgebreid moeten waarschuwen.

 • Profielfoto
  mbaert

  BensApple op 23 november 2013
  weet iemand hoe je het automatisch invullen kan inschakelen, ik heb een paar numbers lijsten, en daar komen steeds de zelfde woorden in voor, oner elkaar bv, vroeger vulde Numbers automatisch aan en kon je op enter drukken en stond gelijk het woord daar, dat werkt sinds de nieuwe numbers niet meer

  Die mis ik ook erg!

 • Profielfoto
  vincentvega

  Weet iemand of het mogelijk is om kop en voetteksten uit te zetten?