iPhone 5s: toekomstvisie met een gouden randje (review)

20 reacties

Na de eerste iPhone heeft Apple zich consequent gehouden aan het mantra; eerst buitenkant, dan binnenkant. Een nieuwe generatie iPhone wordt standaard opgevolgd door een versie die er hetzelfde uitziet maar van binnen zo nieuw is dat er elk jaar weer lange rijen voor de winkels staan. Na de 3G kwam de 3GS, na de 4 de 4S en na de iPhone 5 is er nu de iPhone 5s.

Buiten een tweetal nieuwe kleurtjes (donkergrijs en goudkleurig) lijkt de 5s identiek aan de iPhone 5. Nou ja, de LED-flits heeft een gekleurd broertje gekregen en dan heb je nog dat mysterieuze metalen ringetje rond de homeknop. Laten daar nou net twee van de meest opzienbarende nieuwe functies achter schuilgaan die de iPhone 5s te bieden heeft. OMT heeft de iPhone 5s een week uit mogen proberen.

Schoonheid van buiten, snelheid van binnen
Over de buitenkant van de iPhone 5s zijn we snel uitgepraat. Wie wel eens een iPhone 5 heeft vastgehad kan zich er een prima voorstelling van maken. De gebruikte materialen, de afwerking, zelfs het gewicht; in alles voelt de iPhone 5s als zijn voorganger.

Daarmee is het waarschijnlijk dat een bekend euvel van de iPhone 5 ook meegekomen is. Het geanodiseerde metaal raakt snel beschadigd bij een val, wat met name bij het gouden en donkergrijze model goed zichtbaar zal zijn. Het ging ons echter iets te ver om dit proefondervindelijk vast te stellen met ons review-model. Wel kan het een reden zijn om nog even door te sparen voor Apple’s uiterst chique en goed-passende leren hoesje. Dit schermt de achter- en zijkant van de iPhone af en heeft een opstaand randje zodat het scherm van je iPhone niet de grond raakt bij een val.

iphone2

A7
De echte meerwaarde van de iPhone 5s zit verstopt achter de behuizing, te beginnen met de nieuwe A7-processor. Nu heeft Apple elk jaar zijn iPhone uitgerust met een nieuwe, nog snellere chip maar de A7 is meer dan een simpele speed-bump. In 2003 kwam de eerste 64-bit Mac uit. Nu is het voor het eerst de beurt aan een smartphone.

Simpel gezegd betekent een 64-bit architectuur dat processors die het ondersteunen véél sneller informatie kunnen verwerken. Apps moeten hiervoor echter wel herschreven worden. Voor iOS 7 en alle apps die Apple zelf bouwt is dat al gebeurd. Praktisch merk je echter weinig van deze mobiele processorrevolutie, simpelweg omdat het systeem en Apple’s apps geen grote wig draaien op de processor.

Het échte verschil tussen 32-bit en 64-bit ga je pas merken bij meer processor-intensieve apps en games. Op een enkele uitzondering na moeten deze echter nog geschreven worden. Tot nu toe is de 64-bit A7 chip dus vooral een belofte dat je er de komende jaren steeds meer profijt van zult krijgen, als mobiele apps en games zich verder zullen ontwikkelen.

M7
Samen met de A7-processor introduceert Apple met de iPhone 5s nog een chip; de M7. Eigenlijk kan dit kleine chipje niets wat de grote processor niet kan, maar de M7 zorgt er wél voor dat je langer met een acculading kunt doen door een aantal taken van zijn grote broer over te nemen.

De M7-chip registreert en verwerkt zelfstandig de data van de gyroscoop, de accelerometer en het kompas van de iPhone 5s. Ook kan het chipje algoritmes loslaten op deze data, allemaal zonder de energieslurpende hoofdprocessor aan te spreken. Vooral met apps die continue de gegevens van deze sensors willen registreren en verwerken, zoals Moves of Nike+, kunnen dankzij de M7 chip nu in de achtergrond draaien zonder noemenswaardig extra accuverbruik.

iphone3

Touch ID
Elk jaar worden er meer smartphones gekocht en elk jaar gebruiken we die telefoons meer om ons eigen leven vast te leggen en te beheren. Daarmee is privacy-inbreuk bij verlies of diefstal van een telefoon een steef groter risico. Afscherming met een pincode of wachtwoord helpt hiertegen, maar lang niet iedereen neemt de moeite. Apple heeft er nu een oplossing voor verzonnen; Touch ID. Je iPhone beveiligen wordt verplicht, maar gaat makkelijker en sneller dan ooit.

Touch ID koppelt een pincode aan je vingerafdruk. Daardoor hoef je niet elke keer je code in te tikken om de iPhone te ontgrendelen. Je legt simpelweg je vinger op de homeknop en binnen een seconde is je scherm ontgrendeld. Deel je de iPhone met je partner? Geen probleem; je kunt 5 vingerafdrukken opslaan. Het toevoegen van een vingerafdruk is eenvoudig en zelfs leuk gemaakt. Tijdens de installatie van de iPhone wordt je gevraagd om je vinger een aantal keer op de home knop te leggen in verschillende posities. Vervolgens kun je er de iPhone mee ontgrendelen, maar ook apps, muziek en films kopen zonder je Apple ID-wachtwoord te hoeven opgeven.

In de praktijk werkt Touch ID eigenlijk feilloos. Alleen als je vinger nat of vettig is, lukt het de scanner niet om de afdruk te herkennen. In dat geval zul je je passcode moeten gebruiken om te ontgrendelen. Toch zal deze belangrijke functie in de iPhone 5s vooral gewaardeerd worden door gebruikers die gewend waren aan het gebruik van een passcode. Wie dat voorheen niet deed zal weinig verschil merken. Alleem de wetenschap dat gegevens nu wél veilig zijn opgeborgen en het niet meer hoeven invoeren van een wachtwoord bij aankopen in de App en iTunes Store zullen door iedereen als verbetering ervaren worden.

Camera
Volgens Apple is de camera één van de meest geliefde en gebruikte onderdelen van een iPhone. Ongeacht of dat waar is, Apple heeft er veel aandacht aan besteed bij de iPhone 5s. In tegenstelling tot concurrerende merken is daarbij niet gekozen voor meer megapixels, maar voor een betere sensor die samen met de A7-chip zorgt voor betere foto’s en video.

De iPhone 5s heeft een nieuwe lens die met een 2.2 diafragma meer licht binnenlaat dan zijn voorganger. Dat licht valt nog steeds op een 8 Megapixel sensor, maar deze is wel 15 procent groter, resulterend in grotere pixels, een hoger dynamisch bereik én minder ruis bij weinig licht. Het verschil is vooral goed te merken bij foto’s en video’s waarin donkere en lichte delen zitten. Het contrast tussen ertussen is kleiner wat een mooier beeld oplevert. Daarbij zit er minder ruis in het beeld als in het donker gefotografeerd of gefilmd wordt.

foto-1

 

 

foto-3

Macro's, zonder HDR.
Macro’s, zonder HDR.

De tweekleurige flits maakt per foto een unieke menging van wit en oranje LED-licht, afhankelijk van lichtbronnen in de omgeving. Daarmee worden met name foto’s waarop mensen te zien zijn minder snel ‘doodgeflitst’ en blijft er meer over van de natuurlijk huidskleur. Verwacht echter niet een natuurlijk-uitziende foto. Je blijft altijd zien dat een flitser gebruikt is.

Ook de A7-processor helpt mee om betere foto’s en video’s te maken, bijvoorbeeld door beweging weg te filteren bij foto’s die in een donkere omgeving gemaakt worden. Dat gebeurt door nagenoeg tegelijkertijd vier foto’s te maken. Deze worden direct gecombineerd wat resulteert in één scherpere foto.

Panorama-foto's
Panorama-foto’s

Door de enorme hoeveelheid rekenkracht is het nu mogelijk om 10 foto’s per seconde te schieten en om 720p video in 120 frames per seconde te filmen, naast de gebruikelijke 30 frames per seconde. Zo’n video kun je vervolgens tot een kwart van de oorspronkelijke snelheid vertragen zonder een schokkerige video te krijgen, resulterend in indrukwekkende slow-motion filmpjes.

Accu
De iPhone 5s heeft een 1570mAh accu, 10 procent meer dan de iPhone 5. Dat is ook nodig want een krachtiger processor vraagt ook meer energie. Toch is het gelukt om iets meer leven uit de accu te persen, mede dankzij de M7-chip. Deze neemt niet alleen taken van de A7-processor over, maar merkt ook op wanneer de iPhone compleet stil ligt, bijvoorbeeld in je kluisje op de sportschool of op je nachtkastje. Op dat moment wordt automatisch minder vaak ‘gepingt’ naar je telecomprovider, waarmee je accu gespaard wordt.

Deze handigheidjes, gecombineerd met de krachtiger accu kunnen volgens Apple resulteren in extra uren bel-, internet- of standbytijd. In de praktijk is het verschil met de iPhone 5 echter niet bijzonder opvallend. Wie de iPhone regelmatig gebruikt zal nog steeds rekening moeten houden met dagelijkse oplaadbeurten.

Conclusie
Elke iPhone was sneller dan de vorige. Niet eerder was het verschil echter zo noemenswaardig. Door over te gaan op 64-bit processors in mobiele apparaten zet Apple een grote stap voorwaarts. In dagelijks gebruik zal de iPhone 5s echter niet veel verschillen van de iPhone 5. Daarvoor zijn de meeste apps nu immers niet processor-intensief genoeg. Er komt echter een dag dat 64-bit de standaard wordt voor nieuwe apps en de iPhone 5s zal er dan klaar voor zijn.

Misschien is de kracht van de nieuwe processor nog het beste te herkennen in de nieuwe functies van de camera-app. Dankzij de A7-chip, de nieuwe lens én de verbeterde sensor maakt de iPhone 5s in sommige gevallen betere foto’s dan compacte camera’s en worden videocamera’s voor consumenten sneller overbodig.

Het belangrijkste van de iPhone zal echter altijd niet de snelheid van de processor, of de kwaliteit van de camera zijn. Smartphones zijn er om altijd en overal in verbinding te staan. Op dat gebied biedt de iPhone 5s meer LTE 4G banden dan zijn voorganger en worden nu alle 4G-frequenties in Nederland en België ondersteund. Door de energiezuinige A7-processor en de bijhorende M7-chip in combinatie met een sterkere accu is het Apple ook gelukt om de minstens zo belangrijke accuduur te verbeteren, al is het verschil met zijn voorganger niet schokkend groot.

Touch ID is meer dan een mooie add-on die het goed doet voor demonstraties voor je collega’s bij de koffieautomaat. Apple verplicht iPhone-bezitters om goed na te denken over de beveiliging van hun data maar maakt het zo eenvoudig en snel dat het niet als belemmering ervaren zal worden, zelfs als je er het belang niet zo van inziet.

iphone1

De iPhone 5s is een toekomstbestendige update voor nieuwe iPhone-gebruikers of bestaande iPhone-bezitters die na een paar jaar toe zijn aan iets nieuws. De nieuwe 64-bit architectuur zal binnen een paar jaar de gouden standaard worden voor mobiele apparaten. Dit, samen met de volledige 4G-ondersteuning, de hoogstaande camera-functies  en Touch ID maken een toekomstbestendige iPhone, met een gouden randje.

De iPhone 5s is verkrijgbaar in wit/zilver, wit/goud en zwart/grijs. Daarbij kun je kiezen tussen 16 GB (€699), 32 GB (€799) en 64 GB (€ 899). In combinatie met een abonnement bij T-Mobile, KPN of Vodafone krijg je het toestel met korting.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  deze ga ik eens rustig lezen zie. Ik ben nog steeds aan het twijfelen… tweedehands iphone 5 of de nieuwe 5s

 • Profielfoto
  tomhhw

  Waarom is er geen unboxing?:(

 • Profielfoto
  Melle

  standaard review > niets nieuws geleerd, maar duidelijk en kort en bondig.

 • Profielfoto
  Hans V R

  iPhone 4S was nog uitstekend, maar bij overstap naar 5S valt de vlotheid meteen op. Vingerafdrukscan gaat veel vlotter dan verwacht en geeft snelheidswinst tov code.
  Langer scherm is ook fijn, rijtje icoontjes extra. Ook filmpjes komen soms beter uit.
  De camera is zichtbaar beter. De flits geeft inderdaad een veel natuurlijker beeld. Filmend inzoomen en ook terwijl je filmt een foto maken zijn ook welkome aanvullingen.
  Onaanvaardbaar slecht vind ik de contact-sync problemen, maar die hangen met iOS 7 samen en helaas doet de 5S daar niks aan af.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als ik de foto’s nog eens vergoot bekijk dan ben k het meest onder de indruk van de iPhone 5 foto’s op de panorama foto’s na dan. Bij de panorama foor is de iPhone 5S duidelijk mooier

 • Profielfoto
  Hans V R

  Vergeet ik nog: keurige review!

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Leuk dat hij toekomst bestendig is maar over een jaar toch maar weer een nieuwe heb me leren hoesje van Apple al binnen idd een erg mooi en stevig hoesje me aller eerste

  Voor om me gouden iPhone 5S alleen zie je dan niet dat hij goud is haha

 • Profielfoto
  JohnHenry

  nee haha beetje loos die hoesjes altijd, design is mooi, maar met hoesje erbij is natuurlijk erg zonde.

  Ik ga gewoon voor de Nexus 5, net wat nettere prijs, en gewoon lekker zonder hoesje!

 • Profielfoto
  Arthur345

  Die foto van de Mercedes lijkt op de iPhone 5 scherper dat de 5S

 • Profielfoto
  Bman

  ^ dat is een klein foutje van OMT; op die foto’s liggen de focuspunten niet op dezelfde plek. @Arthur345

 • Profielfoto
  Guust K

  Even een vraag, hoe is de antenne van de 5s in vergelijk tot de 4??

 • Profielfoto
  Garbera

  Maar, breekt het glas snel, Koen?

 • Profielfoto
  ramrod

  Batterij duur valt toch tegen bij de 5s , blijft het zwakste gedeelte van het toestel .

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Jammer dat het geanodiseerde metaal nog kan slijten, ook bij normaal gebruik.
  Dat was voor Apple een zeer wijze les, maar die hebben ze jammerlijk niet opgepakt…

 • Profielfoto
  AT024

  mooi review

 • Profielfoto
  Hans V R

  Geen problemen met antenne,aar dat had Apple ook bij de 4S al opgelost volgens mij.

  De batterijduur is veel beter dan die van mn 4S. Die was al wat ouder natuurlijk, maar de 5S redt het met gemak de hele dag, tot ’s Avonds. Subjectief natuurlijk, maar de 4S hield het bij mij in z’n beste dagen maar tot einde middag uit.

  Geen idee hoeveel her met de 5 scheelt want die heb ik niet gehad. Maar de 5S is wat dat betreft dus ook echt super. Ik las dat er exemplaren zijn met productie fout: als je daar dus mee zit meteen melden bij Apple, probleem gekend en ik meen gelezen te hebben det je dan een nieuwe krijgt. Terecht natuurlijk!

 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Ik hou mijn iPhone 5, volgend jaar koop ik de iPhone 6 wel:)

 • Profielfoto
  Edwin377

  Beetje weinig crema op de koffie!:wink:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  SloMo is leuker bij snelle dingen, zoals bijvoorbeeld sport e.d. maar ik kan me voorstellen dat daarvoor op de OMT redactie weinig tijd overblijft. Maakt niet uit, mijn belangrijkste lichaamsbeweging is ook het vegen en tippen op mijn iPhone schermpje. Een addict en dat op mijn leeftijd:razz:
  Ik ben inderdaad ook een bezitter van – achtereenvolgens iPhone’s 3s, 4S en 5S, dus ik hop steeds naar de beste en slimste modellen, om bij nieuwe vormgeving wel weer een jaartje te moeten knarsentanden, dat ik dan weer ff niet bij de early adaptors hoor.
  Het getuigt van durf dat Apple wat camera betreft gaat voor kwaliteit, verbeteren van flits, pixels, chips en lenzen in plaats van domweg de pixels te verhogen, zonder dat je daar veel van ziet.
  .
  De meest opmerkelijke verbetering vind ik het enorm verbeterde batterijgebruik. Of dat door de M7 chip komt of door iets anders, ik weet het niet.
  Mijn iPhone 4S ging bij mijn (erg intensieve) gebruik (veel whatsapp, nieuws hele dag door bijhouden, weer, Facebook updaten, internetten, apps met GPS, wordfeud, emailen, bankbetalingen etc etc) ongeveer 8 uur mee voordat ik weer moest laden. Mijn nieuwe iPhone 5S gaat met een even intensief gebruik tussen de 20 tot zelfs 24 uur mee na één keer laden en dat vind ik bijna ongelooflijk.
  Bij standby gebruik gebruikt de iPhone inderdaad bijna niets meer: een dag had ik voor het slapen nog 2%. Volgende ochtend werd ik wakker, stond hij op 1%…!! Vandaag druk aan het werk en alleen wat gewhatsappt (prachtig woord!) en kom ik op een gebruik van 1 tot hooguit 2% per uur…!! Ik vind het echt ongelooflijk. Na 5 uur zat ik nog op 94%. Een enorme verbetering!!

 • Profielfoto
  Radioactivetoy

  Ben super blij en tevreden met de ‘gouden’ 5s. Grote stap na mijn HTC DesireS.