iPad mini, iPad Air… iPad Pro?

28 reacties

Apple koos ervoor om de vijfde generatie iPad de iPad Air te noemen. Dit na vorig jaar al met een iPad mini uit te brengen. Met een schuin oog kijkend naar de MacBook-divise lijken de overeenkomsten in naamgeving niet toevallig. Zou de iPad-familie dan misschien pas compleet zijn als er, net als bij de MacBook, ook een iPad Pro uitkomt? In China denken ze van wel.

De website PadNews zegt uit bronnen vernomen te hebben dat er op dit moment bij fabrikant Foxconn tests gedaan worden met de productie van een groter formaat iPad. Dit model zou volgend jaar lente op de markt komen en krijgt dan een 11,4 of 12,9 inch-scherm, aldus de PadNews.

Geruchten over een grote iPad gaan al langer. In mei van dit jaar berichtten we over het Koreaanse ETnews dat een op handen zijnde ‘iPad Maxi’ voorspelde. Ook toen werd een 12,9 inch-schermgrootte en een uitrol in de lente van 2014 genoemd. Tegelijkertijd werd onlangs nog beweerd dat Apple de mogelijkheden test van iPad-covers met ingebouwd toetsenbord, een functie die met name professionele gebruikers aan zal spreken.

Met de uitkomst van de iPad Air, voorzien van een razendsnelle A7-processor heeft Apple al laten zien dat tablets nog lang niet aan de limiet van hun kunnen zitten. De 64-bit dualcore-chip is qua snelheid al te vergelijken met een MacBook Pro uit 2008 of een MacBook Air uit 2010. Er gaan echter al langer geruchten dat Apple werkt aan een eigen quadcore-processor. Zo’n opgevoerde A7-chip zou van een groot formaat iPad pas echt een krachtpatser maken.

Wat er ook gaat gebeuren, over één ding kunnen we het nu waarschijnlijk al eens zijn; ‘iPad Pro’ klinkt nu al beter dan ‘iPad Maxi’.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Deze vraag is dan of deze iPad ‘pro’ IOS zal draaien of toch een touch versie van Mac Os x

 • Profielfoto
  Peter Smitshuyzen

  Nou kom maar op:-)

 • Profielfoto
  Edward Van Tilburg

  Maxi gaat-ie sowieso niet heten. Apple komt niet uit Duitsland.

 • Profielfoto
  Cees Jol

  Ipad table: 70 inch scherm. Verkrijgbaar met gratis stoel.

 • Profielfoto
  sunapple

  Een 3,5″ OS opgeblazen naar 13″..
  .
  Gaat Apple weer passief toekijken hoe ontwikkelaars het nieuwe formaat gaan oppakken, of gaat Apple er nu ook echt voor zorgen in de software dat dat schermformaat wat gaat toevoegen?
  .
  Het is al een minpuntje aan de 9,7″ iPad, maar zo’n iPad “Pro” zal een software upgrade al helemaal kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  Benjamin3691

  Ipad is een ios apparaat dus waarschijnlijk ios. @abelvoyen

 • Profielfoto
  Bman

  Hier hoef je natuurlijk geen analist voor te zijn:
  Mac Mini, MacBook Air, MacBook Pro…
  iPad Mini, iPad Air, iPad Pro…

 • Profielfoto
  tomc

  @Cees

  Verkrijgbaar met gratis stoel.

  iPad Pro Smart Chair.

 • Profielfoto
  tomc

  *iPad Table

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Ik vind m’n ipad air ook al razend snel!

 • Profielfoto
  chrispis

  Graag met scherm waarop met drukgevoelige pennetjes (met smalle punt) gewerkt kan worden. Liever geen wacom companion met android of windows. Zou me echt heel blij maken!

 • Profielfoto
  adsum

  Ik wil een 30 inch versie in m’n bureau, soort van digitale tekentafel…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Rustig aan, eerst nog even genieten van m’n iPad Air.:smile:

 • Profielfoto
  iberno

  Losse schermen hebben toekomst. Scherm in woonkamer, op de bank, op bureau, enz. Dan bedien je die met losse toetsenborden en gestures. Dát is toekomst én Apple tv. Alles is in de Cloud beschikbaar (radio on demand, tv on demand, boeken, documenten, foto’s enz) op ieder scherm te bedienden met ieder device

 • Profielfoto
  iberno

  Dus inderdaad een groot iPad scherm voor op bureau

 • Profielfoto
  knekkie

  Op http://www.onemorething.nl/community/topic/ipad-pro-op-de-wwdc-2014/#post-2612159

  Loopt al een discussie over de mogelijkheden van een iPad pro. En wat de meerwaarde kan zijn ten opzichte van een gewone iPad die eigenlijk niet veel meer kan dan de iPad 2

  Behalve dat ie rete snel is geworden en de helft minder weegt.

  Ik denk dat een iPad Pro wel deuren opent en opnieuw de competitie verwart met een dilemma.

 • Profielfoto
  SanderApple

  Ik denk dat de succesfactor achter de iPad het gewicht en formaat is (en iOS natuurlijk). Als je een iPad Pro zou maken zou dit een krachtige powermachine moeten zijn, zoals de MacBook Pro dat ook is. Hiermee gaat het gewicht omhoog en wordt hij ook veel dikker. Daarnaast loopt de iPad als snel genoeg en is er weinig op de vorm aan te merken.

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Modbook Pro?:)

 • Profielfoto
  exilim

  Gisteren kwam ik de volgende case tegen http://clamcase.com/bluetooth-ipad-keyboard-case.html. Deze komt er ook voor de ipad air. Wanneer je dit ziet dan is het een interessante optie wanneer je de MacBook air net even te prijzig vindt. Zeker als je m alleen maar gebruikt om te internetten en bv een film te kijken. Het is natuurlijk echte geen vervanger van een mb air, maar voor snel gebruik wordt ie wel heel interessant

 • Profielfoto
  knekkie

  @exilim

  tot dat je tegen de grenzen van iOS aan loopt. Typen zal prima gaan. Alleen heb je vandaag de dag nog niet de mogelijkheid om twee (of meer) apps tegelijk naast elkaar in beeld te hebben wat best gek is met zon hoge resolutie.

  Scenario hoorcollege
  Een plek waar veel iPad’s met een dergelijk keyboard cases voorbij komen. De studenten switchen continu tussen hun aantekeningen, internet en hun digitale lesboek. in dit filmpje wordt deze beperking (terecht) belachelijk gemaakt.

  http://youtu.be/U523EKcV4UM

  Dit laat ik zien niet om te bashen maar puur om aan te tippen dat Apple met de iPad nog wat UI en UX kansen heeft laten liggen. (Dus niet weg halen Koen) Dit is door Apple simpel op te lossen binnen het huidige iOS waardoor het een enorme productiviteits boost zal geven aan de iPad als productiviteits tablet.

  Ik ben daarom ook heel erg benieuwd OF ze dat gaan (en willen) doen. Door deze beslissing ligt de reden tot een MacBook AIR namelijk op de loer.

  Ik zie juist graag dit soort mogelijkheden op een iPad (Pro) verschijnen.
  De iPad AIR heeft er hardware matig alle potentie toe alleen iOS lijkt die potentie nog niet te benuetten. Ik ben daarom ook erg benieuwd ALS de iPad pro er al komt of hij op het oude vertrouwde iOS zal draaien of dat ze iOS gaan herzien om dit mogelijk te maken. Wellicht wel een blend met Mac OSX om zo ook de mogelijkheid te hebben om desktop software bij je te hebben in plaats van de companion versies die speciaal voor iOS ontwikkeld zijn.

 • Profielfoto
  exilim

  @knekkie ik denk idd dat iOS nu de beperkende factor is en niet de hardware. Aan iOS kan natuurlijk eenvoudig gesleuteld worden, maar dat moet dan natuurlijk wel gebeuren. Ik ga die video zeker even bekijken. Het nut van een grotere ipad zie ik niet zo want daar zal ook een hogere prijs aan hangen en dan kun je volgens mij net zo goed gaan voor een MB air of zelfs MB pro

 • Profielfoto
  NeXT

  Ik denk dat iedere vormgever zit te wachten op een iPad waar je een volledig A4 met afloop op waar formaat kan bekijken. En belangrijker nog, in godsnaam een keer CMYK ondersteuning voor iOS. Drukwerk/PDF bestanden zijn vrijwel onbruikbaar voor overleg op een iPad. Daar verbaas ik me over omdat Apple toch een basis heeft liggen in de reclamewereld.

 • Profielfoto
  1984

  Ik denk dat iedere vormgever zit te wachten op een iPad waar je een volledig A4 met afloop op waar formaat kan bekijken…….

  Daar zat ik van het begin al op te wachten, o.a sinds de Lenovo IdeaPad U1 had ik al dat er meer met de iPad kon. de Asus Eee Slate EP121 bewees dat je met een tablet meer kon.
  Momenteel zijn dergelijke tablets te verkrijgen bij de concurentie die W8 en OSX draaien, het is nu wachten op het antwoord van Apple. iPad Pro of MacPad of is het wachten op een nieuw OS voordat dat alle mogelijkheden bied.

 • Profielfoto
  NeXT

  @1984 – Heb je toevallig ook ervaring met de weergave van CMYK PDF bestanden op bovengenoemde tablets?

 • Profielfoto
  1984

  ATIV Smart PC Pro :11.6″ FHD LED Display (1920 x 1080)
  Surface Pro : 41% of the AdobeRGB 1998 and 60% of the sRGB gamut.

  The ATIV 700T has the same basic specs as the Surface Pro (10.6″), and that means it’s a capable Ultrabook in terms of performance,Colors are reasonable enough to do artwork and contrast is excellent. . bron


  http://www.youtube.com/watch?v=f24eIPg-8Tw#t=360 voor echte goede kleurweergave kom je in de richting van een ColorEdge (Eizo) of een goedkoper soortgelijk scherm die je er desgewenst aan kunt hangen.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Apple had toch gezegd in de keynote dat ze van de ipad geen macbook/laptop of mac/pc wouden gaan maken

 • Profielfoto
  remcojan

  In het filmpje tijdens de keynote lieten ze al verschillende pro-toepassingen zien met de “normale” iPads. Qua performance voldoen de nieuwe modellen prima, het enige waar je nog wat onderscheidt zou kunnen maken is robuustheid. Maar daar heb je al prima oplossingen voor met de juiste hoezen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple had toch gezegd in de keynote dat ze van de ipad geen macbook/laptop of mac/pc wouden gaan maken

  Apple heeft wel vaker on stage gezegd dat ze iets niet zouden doen dat ze later alsnog uitbrachten. Herinner je je Steve jobs nog over de iPod met video en een 7inch iPad?

  In het filmpje tijdens de keynote lieten ze al verschillende pro-toepassingen zien met de “normale” iPads. Qua performance voldoen de nieuwe modellen prima, het enige waar je nog wat onderscheidt zou kunnen maken is robuustheid. Maar daar heb je al prima oplossingen voor met de juiste hoezen.

  Deze toepassingen liggen allemaal op de grens van wat een laptop kan. Maar ze zijn bewust kort gehouden. Je zal dus vaak tegen die grens aan lopen waar de iPad zegt dit kan ik niet. Moet je alsnog de MacBook pakken. Als Apple die barrière weg kan nemen in iOS dan os een iPad pro niet nodig voor zulk soort apps.

  Maar wil je photoshop in design en soortgelijke software kunnen draaien is de hardware niet krachtig genoeg en iOS is qua argitectuur te beperkt. Dan wil je meer iets als Mac OSX. Onmogelijk is het niet. Dat bewijzen de buren met Windows 8 gebaseerde tablets. En met een beetje hacken draai je er moeiteloos Mac OSX op.

  Het is voor Apple een kwestie van de markt WILLEN betreden met een dergelijk product. Ze zijn denk ik gewoon bang voor kannibalisatie.

  Ik klink misschien wat zuur over de huidige iPad’s maar ik zie een potentie bij een nu al geweldig product dat nog veel spectaculairder zou kunnen zijn. Maar dat is iets waar Apple misschien terecht (nog) niks mee doet en dat is jammer.