iOS en privacy; Tros Radar snapt het niet

Apple Koen van Tongeren 19 nov 2013
Leestijd: 3 minuten

Voorvechter voor consumentenrecht en privacybescherming Antoinette Hertsenberg ging gisteren in haar programma Tros Radar weer tekeer tegen al het onrecht dat consumenten aangedaan wordt. Dit keer waren Apple’s iOS en Google’s Android aan de beurt.

Een reportage in de uitzending ging in op de gegevens die apps uit de App Store en Google Play opvragen van je telefoon. In tegenstelling tot Android zou dat bij iOS zomaar, zonder waarschuwing vooraf gebeuren. Weten ze bij Tros Radar iets dat wij niet weten of is de redactie in de honger naar consumentenonrecht weer eens de realiteit uit het oog verloren?

In de reportage kwamen Bits of Freedom-activiste Janneke Sloëtjes en jurist Arnoud Engelfriet aan het woord. Beiden lijken hun huiswerk niet gedaante hebben door te suggereren dat je iPhone zonder waarschuwing vooraf gegevens deelt met derden. Als voorbeelden worden je contactgegevens, camera en SMS-berichten genoemd.

Blijkbaar is de research-afdeling van Radar gestopt na het downloaden van de besproken apps. Had men de moeite genomen om de app daadwerkelijk te openen dan was duidelijk geworden dat apps in iOS gesandboxed zijn waardoor ze niet bij persoonlijke informatie kunnen komen of gebruik kunnen maken van onderdelen van het apparaat, zonder toestemming van de gebruiker.

iOS vraagt toestemming voor gebruik van contacten, berichten, de camera of microfoon.

Als tegenhanger van iOS wordt Android genoemd. Daar wordt de gebruiker geconfronteerd met een licentieovereenkomst voordat een app gedownload kan worden. Hierin staat omschreven wat een app allemaal mag doen. Verwarrend genoeg wordt verderop in dezelfde reportage aangegeven dat zulke licenties zo lang zijn dat ze niet gelezen worden, waardoor consumenten niet weten welke informatie ze prijsgeven.

Volgens Radar blijken veel apps ook het unieke nummer van de telefoon te versturen om zo de verworven data gegroepeerd door te kunnen verkopen. In hoeverre dit voor Android-telefoons geldt is bij de OMT-redactie niet bekend maar Apple heeft het gebruik van de zogenaamde UDID in apps al meer dan anderhalf jaar terug verboden. Apps die nog op zoek gaan naar een UDID worden geweigerd in de App Store.

Het gebrek aan kennis over mobiele apps blijft niet beperkt tot de basisprincipes van privacy in iOS. Zo vindt Bits of Freedom-activiste Sloëtjes het onbegrijpelijk dat een zaklamp-app toegang nodig heeft tot de camera van een telefoon. Het feit dat het lampje in eerste instantie dienst doet als flitser en daarom alleen gebruikt kan worden via de camera-module is niet in haar opgekomen.

Wel is men er bij Radar achter gekomen dat de eigen app, Apptoinette, op Android óók gegevens opgevraagt van gebruikers. In tegenstelling tot de rest van de app-ontwikkelingswereld ging het hierbij natuurlijk om een foutje dat snel hersteld wordt. Dat valt te lezen in een artikel dat bij de uitzending geplaatst is.

De bedenkelijke Radar-reportage komt niet ten goede aan het belang van het onderwerp, terwijl dat er wel degelijk is. Consumenten realiseren te weinig dat met name gratis apps inkomsten generen uit de verkoop van klantgegevens. Omdat ze anoniem zijn en je er via de Instellingen van iOS eerst toestemming voor moeten geven, zul je er als gebruiker weinig last van hebben. Toch kan het helpen bij de afweging rond het downloaden van het zoveelste gratis spelletje.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen