iBeacon binnenkort in Apple Stores

11 reacties

Tijdens een eerdere uitzending van OMT Café smeedde redacteur Jan-David al plannen om de Nachtwacht te voorzien van een iBeacon. Deze Bluetooth 4.0-chips zijn zich bewust van de afstand tussen zender en ontvanger. Dit maakt de toepassing van iBeacon in openbare ruimtes interessanter dan NFC.

Terwijl Jan-David bezig is met de blauwdrukken van het Rijksmuseum, heeft Apple zijn plannen voor de iBeacon al klaar. Dit weekend meldde 9to5Mac dat het bedrijf uit Cupertino op korte termijn gaat beginnen met de integratie van iBeacons in Apple Stores in de VS.

Een iBeacon kan de afstand tussen de zender en ontvanger bepalen.
Een iBeacon kan de afstand tussen de zender en ontvanger bepalen.

De komst van iBeacons in de Apple Store moet de winkelervaring naar een nog hoger niveau tillen. Denk hierbij aan een indoor kaart van de Apple Store, maar ook suggesties op basis van je positie in de winkel. Op het moment dat je de iBeacon van een iPad passeert, verschijnen op je iPhone suggesties voor bijpassende accessoires. Vervolgens is het mogelijk dat de iBeacon van de iPhone 5s je een pushbericht stuurt over een iOS 7 workshop, die over enkele ogenblikken zal beginnen.

Dit zijn twee voorbeelden van de rol die de iBeacon kan gaan spelen. Om deze ervaringen te optimaliseren zal Apple de uitrol combineren met een update van de Apple Store iPhone app. Een bijzondere winkelervaring waarbij de beleving centraal staat, het zou zo een idee van Steve geweest kunnen zijn.

Intussen ontdekken ook andere bedrijven de kracht van de iBeacon. Eerder schreven wij over het MLB Stadion, in dit Baseball-stadion worden iBeacons op ingenieuze wijze ingezet om het publiek naar hun plaats te leiden en de verkopen in de fanshops te verhogen.

Tijdens de WWDC van dit jaar deed Apple met de introductie van de iBeacon een directe aanval op NFC. Deze chip vormt de ideale brug tussen je iDevice en je directe omgeving. iBeacons communiceren via Bluetooth LE/4.0, hetgeen de mogelijkheden vergroot ten opzichte van NFC, maar toch het energieverbruik laag houdt.

Wanneer de iBeacon naar de Nederlandse Apple Store komt is nog niet bekend.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  McNismo

  Gaaf!

 • Profielfoto
  Iphone13

  Super vet! Willen we ook hebben!

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Leuk voor de Appie icm Appie app

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Emm… ‘integratie’, niet ‘intergratie’. En de Nachtwacht mag met een hoofdletter worden geschreven .

 • Profielfoto
  chrispis

  Emmm… en ilja.nieuwland mag een zeur genoemd worden.

 • Profielfoto
  steffex

  mijn iBeacons komen vandaag met de post!:)
  De toepassing is eindeloos. Al is het een beste investering voor een winkel om een hoop van deze dingen te hebben liggen/hangen.

 • Profielfoto
  klaasb

  Het maakt het voor Apple ongetwijfeld ook mogelijk om te zien welke routes mensen nemen door de store en daar hun product presentatie op aan te passen.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @chrispis: Misschien. Maar a) ze hebben het gelukkig verbeterd en b) als je op een publiek forum iets schrijft, mag je toch tenminste geacht worden de taal te beheersen waarin je het schrijft. Lijkt me.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Is het zo dat je voor deze functionaliteit op je iPhone altijd Bluetooth aan moet hebben staan? Want dan daalt het bereik gelijk met 90% ofzo?

  Ik hoop nog steeds dat Apple ooit NFC wil integreren. Ik heb een Android-telefoon die ik thuis bij de voordeur (aan de binnenkant natuurlijk) tegen een NFC-chip kan houden waardoor een microcontroller die ik heb geprogrammeerd wordt aangestuurd die alle lampen in- of uitschakelt. Ik zou dat ook graag met mijn iPhone kunnen.

  Ik zie niet snel hoe ik dat met een iBeacon zou kunnen doen, zodat het én betaalbaar is én cross-platform werkt. En het zou dan idealiter ook alleen moeten werken als ik de iPhone ergens tegenaan houd. Kan dat überhaupt met een iBeacon?

  Please, Apple, doe nou niet zo dwars en gooi gewoon NFC in die iPhones …:-(

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  @franklinvv Denk dat je het niet begrijpt nee ;). NFC werkt inderdaad alleen op een dusdanig korte afstand dat jij je telefoon tegen de ontvanger moet wrijven.
  Met iBeacon ziet de ontvanger je al vanaf 50 meter aankomen, en kan de deur dus al open zijn op het moment dat jij bij de deur bent aangekomen. En zo zijn er nog eindeloos veel meer voorbeelden.

  Leuk filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=sUIqfjpInxY

 • Profielfoto
  s17574

  Benieuwd waarnaar dit naar toe gaat!