Maarten
Maarten Nieuws 18 november 2013

iBeacon binnenkort in Apple Stores

Tijdens een eerdere uitzending van OMT Café smeedde redacteur Jan-David al plannen om de Nachtwacht te voorzien van een iBeacon. Deze Bluetooth 4.0-chips zijn zich bewust van de afstand tussen zender en ontvanger. Dit maakt de toepassing van iBeacon in openbare ruimtes interessanter dan NFC.

Terwijl Jan-David bezig is met de blauwdrukken van het Rijksmuseum, heeft Apple zijn plannen voor de iBeacon al klaar. Dit weekend meldde 9to5Mac dat het bedrijf uit Cupertino op korte termijn gaat beginnen met de integratie van iBeacons in Apple Stores in de VS.

Een iBeacon kan de afstand tussen de zender en ontvanger bepalen.

De komst van iBeacons in de Apple Store moet de winkelervaring naar een nog hoger niveau tillen. Denk hierbij aan een indoor kaart van de Apple Store, maar ook suggesties op basis van je positie in de winkel. Op het moment dat je de iBeacon van een iPad passeert, verschijnen op je iPhone suggesties voor bijpassende accessoires. Vervolgens is het mogelijk dat de iBeacon van de iPhone 5s je een pushbericht stuurt over een iOS 7 workshop, die over enkele ogenblikken zal beginnen.

Dit zijn twee voorbeelden van de rol die de iBeacon kan gaan spelen. Om deze ervaringen te optimaliseren zal Apple de uitrol combineren met een update van de Apple Store iPhone app. Een bijzondere winkelervaring waarbij de beleving centraal staat, het zou zo een idee van Steve geweest kunnen zijn.

Intussen ontdekken ook andere bedrijven de kracht van de iBeacon. Eerder schreven wij over het MLB Stadion, in dit Baseball-stadion worden iBeacons op ingenieuze wijze ingezet om het publiek naar hun plaats te leiden en de verkopen in de fanshops te verhogen.

Tijdens de WWDC van dit jaar deed Apple met de introductie van de iBeacon een directe aanval op NFC. Deze chip vormt de ideale brug tussen je iDevice en je directe omgeving. iBeacons communiceren via Bluetooth LE/4.0, hetgeen de mogelijkheden vergroot ten opzichte van NFC, maar toch het energieverbruik laag houdt.

Wanneer de iBeacon naar de Nederlandse Apple Store komt is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iBeacon binnenkort in Apple Stores
Sluiten