Hoe Google 40.000 Macs beheert

17 reacties

Waarschijnlijk is Google niet het eerste bedrijf waaraan je denkt bij het op grote schaal gebruiken van Apple-hardware. Verrassend genoeg zijn Google-medewerkers verplicht een Mac te gebruiken. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen medewerkers van de zoekgigant Windows, Ubuntu of Chrome OS gebruiken.

Hierdoor heeft Google meer dan 40.000 Macs te beheren in 60 kantoren wereldwijd. Tijdens een presentatie op de USENIX-conferentie van dit jaar, deden medewerkers van Google’s Macintosh Operations-team een boekje open over het beheer van de 40.000 Macs. Google blijkt geen standaard Apple-tools te gebruiken, deze zouden slechts geschikt zijn voor een klein netwerk van maximaal 200 machines. Google doet het anders en zelf.

‘Apple is focus op netwerkgebruik kwijt’
De Google-beheerders stellen dat Apple sinds de release van de iPhone weinig meer heeft gedaan aan het verbeteren van de beheertools voor OS X. Hoewel OS X Server nog regelmatig wordt bijgewerkt, staat de ontwikkeling van Apple Remote Desktop al jaren stil. In een grafiek laten de Google-mederwerkers zien dat de release van de iPhone zorgde voor een ontwikkelstop op Apple Remote Dekstop, een van Apple’s eigen beheertools voor OS X.

Ontwikkeling van Apple Remote Dekstop. Rode lijn = lancering van iPhone.
Ontwikkeling van Apple Remote Dekstop. Rode lijn = lancering van iPhone.

Google’s eigen manier: vooral Unix-tools
Google gebruikt een set van Unix en open source tools om de Macs te beheren. Alle beheer gaat grotendeels over het internet, zodat Macs die zich buiten Google’s gesloten netwerk bevinden ook beheerbaar blijven. Google begint met één image waar door middel van Puppet de nodige wijzigingen naartoe gepusht worden. Voor het automatisch installeren van bijvoorbeeld de Adobe Suite gebruikt men Munki, een open source packagemanager.

De door Google gebruikte tools om 40.000 Macs te beheren. Meesten zijn open source.
De door Google gebruikte tools om 40.000 Macs te beheren. Groot deel is open source.

Encryptie en monitoring
Omdat Google-medewerkers vaak vertrouwelijke informatie op hun MacBooks hebben staan, wordt de volledige harde schijf voorzien van encryptie. Hiervoor gebruikt Google het standaard in OS X aanwezige FileVault. Omdat het geen doen is om 40000 encryptiesleutels handmatig te beheren, heeft de zoekgigant Cauliflower Vest ontwikkeld, dit is inmiddels een open source-project. Voor monitoring worden eigen scripts gebruikt die allerhande informatie over de Macs doorgeven.

Alle door Google gebruikte tools op een rijtje.
Adviezen van de Google-beheerders.

Door de intern ontwikkelde beheertools is Google probleemloos in staat de 40.000 Macs te beheren, ook slaagt het bedrijf erin de nieuwste versie van OS X relatief snel uit te rollen. Doe je zelf iets met netwerkbeheer of Macs in een bedrijfsomgeving? Dan is het interessant de presentatie hieronder terug te kijken. Deze begint bij 8:30 min.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”2628423″]

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  AmirIHz

  “(…) deze zouden slecht geschikt zijn voor een klein netwerk van maximaal 200 machines.”

  Ik neem aan dat je “slechts geschikt” bedoelt.;-)

 • Profielfoto
  Zakske

  Raar dat Apple de tools voor netwerkbeheer verwaarloost, en dat Google dat werk dan maar zelf moet doen. Apple zit op een absurde berg cash, dan kunnen ze toch gewoon wat extra programmeurs inhuren?

 • Profielfoto
  essiw

  Volgensmij wisten we trouwens al lang dat google macs gebruikt;) een paar jaar geleden op OMT geweest als ik me het goed herinner:)

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik ben heel blij dat Google bevestigt waar ik al jaren mee zit: als je meer dan 50 Macs moet beheren (in mijn geval meer dan 400), dan zit je echt niet goed met de tools van Apple. Hun 10.6 server zag er goed uit en had heel wat functies. Waarom slopen ze die er dan maar uit in 10.7, 10.8 en 10.9? Trek je plan maar, zoek maar alternatieven. Gelukkig zijn die alternatieven er én werken ze nog ook.

  Remote Desktop: dat is een super handige tool die mij al uren werk gespaard heeft. Echter, hij heeft mij ook al veel tijd gekost. Bugreports worden steevast beantwoord met ‘known issue’. Los dat dan ook eens op!

  Wat mij ook stoort: je bent nu bijna verplicht om 10.9 te installeren terwijl dat in netwerk nog niet werkt zoals het hoort. Waarom blijft die 10.8 niet beschikbaar in de App Store? Ik heb er voor betaald, laat dat toch staan. Nu zou ik moeten bijbetalen om een CD’ke te kunnen krijgen???

 • Profielfoto
  essiw

  ^Lukt dat niet gewoon met een kopie van 10.8 op een USB? Volgensmij kan dat gewoon.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik deel inderdaad de mening dat Apple de netwerk/zakelijke markt een beetje laten versloppen door teveel focus op de consumenten markt.

  1 ding begrijp ik niet. Apple is zo een groot bedrijf, heeft een enorme cashflow. Ik zou als ik Apple was 2 gigantische divisies opzetten en dat is de consumenten divisie en de zakelijke divisie. Tim Cook op de consumenten bank en Philip W. Schiller op de zakelijke bank.

  Voor de rest ga ik lekker OS X Server uitvogelen en hopelijk pakken ze beide markten een keer aan.

 • Profielfoto
  ro_me

  Apple doet niet zomaar wat, als Apple heeft besloten bepaalde onderdelen niet meer verder te ontwikkelen dan is dat omdat deze niet meer rendabel zijn. Bij bedrijven als Apple draait alles om geld. Een nieuwe iPhone met een kleurtje levert geld op, die paar gefrustreerde netwerkbeheerders schijnbaar niet. De hardware wordt och wel aangeschaft. Apple is nog steeds groeiende op de zakelijk markt.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Volgensmij wisten we trouwens al lang dat google macs gebruikt;) een paar jaar geleden op OMT geweest als ik me het goed herinner:)

  Het is algemeen bekend dat men bij Google Macs gebruikt. Ze proberen dat ook niet echt te verhullen, zeg maar.;-)

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Nou: wie weet zorgt de media-aandacht die Google hiermee genereert voor een board meeting bij Apple om het weer op de roadmap te krijgen!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dit stond ook op Webwereld.

  De focus van Apple is nu vooral de consument, niet de zakelijke wereld. Apple is allang niet meer de ‘niche’ van vroeger en de ‘elite’ is opgegaan in de rest waar aardig wat digibeten bij zitten.
  Alles wat Apple doet wijst erop dat alleen het grote geld nog belangrijk is en niet tevreden (zakelijke) klanten. Neem b.v. het Apple Maps debacle of de verwijderde functies (ja ik weet dat ze weer terug komen) uit iWork. De klanten die daarover geklaagd hebben zijn voor het grootste deel gewone consumenten waarvan Apple niet bang hoeft te zijn dat er een ‘revolte’ komt. De zakelijke klanten die b.v. geklaagd hebben over FCPX stellen niks voor. Daar haalt Apple zijn schouders voor op.

 • Profielfoto
  ernst.

  En toch blijft Apple elke keer zijn zwakte ten tentoonstellen door bijna Stasi achtige praktijken erop na te houden die vervolgens door de fanboys van Apple met drogredenen weer wordt goed gepraat omdat….het Apple is. Vooral het aanpakken van de kleine individu laat de lafheid van Apple zien en in hoeverre ze wel durven. Als het een land is…laten we zeggen China… die vervolgens tegen alle internationale verdragen ingaat m.b.t mensenrechten en beloningen dan moet je zien hoe inconsequent Apple als bedrijf. Met als beste voorbeeld het ‘fabriek’ verhaal.:sad:

 • Profielfoto
  sanomi78

  En toch blijft Apple elke keer zijn zwakte ten tentoonstellen door bijna Stasi achtige praktijken erop na te houden die vervolgens door de fanboys van Apple met drogredenen weer wordt goed gepraat omdat….het Apple is. Vooral het aanpakken van de kleine individu laat de lafheid van Apple zien en in hoeverre ze wel durven. Als het een land is…laten we zeggen China… die vervolgens tegen alle internationale verdragen ingaat m.b.t mensenrechten en beloningen dan moet je zien hoe inconsequent Apple als bedrijf. Met als beste voorbeeld het ‘fabriek’ verhaal.:sad:

  @ernst.: nu reageer jij als een Google fanboy. Het enige wat Google hier aantoont is dat Apple op dit moment de consumentenmarkt op de eerste plaats heeft staan en de zakelijke markt op een laag pitje. Dat is een keuze. En dat heeft nou eens niks met mensenrechten in China te maken, hoe erg dat ook is.

 • Profielfoto
  sciletto

  En toch blijft Apple elke keer zijn zwakte ten tentoonstellen door bijna Stasi achtige praktijken erop na te houden die vervolgens door de fanboys van Apple met drogredenen weer wordt goed gepraat omdat….het Apple is. Vooral het aanpakken van de kleine individu laat de lafheid van Apple zien en in hoeverre ze wel durven. Als het een land is…laten we zeggen China… die vervolgens tegen alle internationale verdragen ingaat m.b.t mensenrechten en beloningen dan moet je zien hoe inconsequent Apple als bedrijf. Met als beste voorbeeld het \’fabriek\’ verhaal.:sad:

  Je verraad jezelf door dat vleugje haat wat in je tekst zit plus dat je praat als 3e persoon en dit doe je niet als je zelf de producten gebruikt.

 • Profielfoto
  Elduderino

  En toch blijft Apple elke keer zijn zwakte ten tentoonstellen door bijna Stasi achtige praktijken erop na te houden die vervolgens door de fanboys van Apple met drogredenen weer wordt goed gepraat omdat….het Apple is. Vooral het aanpakken van de kleine individu laat de lafheid van Apple zien en in hoeverre ze wel durven. Als het een land is…laten we zeggen China… die vervolgens tegen alle internationale verdragen ingaat m.b.t mensenrechten en beloningen dan moet je zien hoe inconsequent Apple als bedrijf. Met als beste voorbeeld het ‘fabriek’ verhaal.

  Wat mankeert jou? zelden zoveel onzin gezien gedreven door een ene of vage afgunst tegen Apple. Stasi achtige redenen… Welke stasi achtige praktijken en wat heeft het in hemelsnaam met die artikel te maken.
  Sneu.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Ernst zijn reactie mag dan op zich weinig te maken hebben met dit artikel, de reacties op zijn reactie zijn nogal makkelijk. Dus als je zelf hun producten gebruikt, hoor je braaf alles goed te vinden aan Apple? Of als je kritiek hebt, ben je een Google fanboy? Jawadde dadde… Het concept argumenten pro en contra is sommigen blijkbaar vreemd.

  Verder heeft Google gelijk. Apple is al een tijdje gestopt met enterprise-oplossingen. Ik vind het zelfs vreemd dat ARD nog bestaat.
  Nu ja, genoeg alternatieven. FileWave is een schitterend product bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @ernst
  Apple is een graag geziene gast in de media, en is er ook niet vies van om zijn gezicht te laten zien als ze op bezoek gaan bij die bedrijven (kampen?) waar niet alles volgens het boekje gaat. Met name Foxconn dus. En gebeurt daar iets wat het daglicht niet verdraagt dan krijgt Apple de schuld.

  Dat is onterecht, want ook veel (minder mediageile) andere bedrijven laten daar hun spullen maken hoor. Als men dus geen spullen wilt gebruiken die onder deze omstandigheden zijn gemaakt dan moeten wij heel wat meer dan alleen onze Apple producten laten vallen en dat doet niemand omdat dat niet praktisch is.

  Het mensenrechten probleem in China speelt al jaren en beperkt zich niet alleen tot Foxconn. Daarom is dat niet het probleem van Apple om op te lossen of van welk ander bedrijf dan ook maar is het een probleem van de internationale gemeenschap.
  Dat Apple überhaupt toch persoonlijk gaat kijken bij Foxconn siert ze alleen maar. (Ik lees in ieder geval nooit dat de CEO van b.v. LG, Dell of HP op bezoek is geweest)

  Apple patenteerde vroeger haast niets en kon dus ook geen ‘aanval’ uitvoeren als iemand een product nabootste of als een logo teveel ergens op leek. Maar toen Apple steeds populairder werd kon Apple niet anders dan overal een patent op nemen omdat ze er anders veel op zouden verliezen. Hoe groter je marktaandeel hoe belangrijker een patent wordt en opbrengt.
  Dat kun je Apple niet kwalijk nemen want zo werkt het nu eenmaal voor elk groot bedrijf.

 • Profielfoto
  remcojan

  Het is maar de vraag wat het op zou leveren als Apple een business unit zou opzetten die groot gaat inzetten op de zakelijke markt. Je gaat dan concurreren in een Windows markt die al gedomineerd wordt door een aantal hardware levernanciers. Alleen prijsconcurrentie zou iets kunnen opleveren, maar dan blijf je nog steeds met technische issues als legacy applicaties zitten. Als je van scratch begint met je bedrijf dan maakt dat niet uit (en bij start-ups zie je dan weer wel veel Apple omdat die geen historie hoeven mee te slepen), maar de rest van de markt is al vergeven.