Geen intocht voor Piet in de App Store

50 reacties

Een niet begrepen traditie, of puur racisme? De ‘pietendiscussie’ is anno 2013 heviger dan ooit. Wie vandaag luisterde naar Goedemorgen Nederland op Radio 1, heeft kunnen opmerken dat zelfs Apple zich heeft uitgesproken over de trouwe hulp van Sinterklaas.

De producers van “De Club van Sinterklaas” hebben een app ontwikkeld waarmee het mogelijk is digitaal met Sint en Piet op de foto te gaan. Helaas zag Apple het feestelijke karakter van de app niet in en heeft deze na indiening in de App Store geweigerd met het stempel “aanstootgevend”.

Mike Steenvoorden van The Content Farm, reageerde vanmorgen in het eerder genoemde radioprogramma op de afwijzing van de app. Geheel verrast door de actie van Apple was hij niet:

Aan de ene kant kan ik me het voorstellen. Aangezien de commissie namelijk bestaat uit Amerikanen die dit beoordelen en niet Nederlanders. Dat er wat apart gekeken wordt naar de traditie die wij kennen in Nederland; dan is dit wat lastiger uitleggen. Wat dat betreft ben ik niet verbaasd.

Apple staat bekend om het strenge toelatingsbeleid van apps in de App Store. De consistentie van dit beleid laat echter te wensen over. Een behoorlijk aantal Sinterklaas apps, waaronder de officiële De Club van Sinterklaas app, zijn gewoon te downloaden. Steenvoorden geeft aan niet direct actie te hebben ondernomen tegen het besluit.

Luister het fragment hieronder terug:

[jwplayer player=”2″ mediaid=”2627080″]

 

 

 

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  Niels13

  Volgens mij ken ze het verhaal van de Sint niet

 • Profielfoto
  MEEUW

  De ‘pietendiscussie’ is anno 2013 heviger dan ooit.

  Dat komt door de media… die overal maar wat van maken wat ze maar willen.
  Net als dit artikel.
  Als werkelijk sinterklaas en zwarte piet de issue was, dan waren er toch wel meer apps verwijderd of geweigerd…?
  Waarschijnlijk is er simpelweg gewoon een ander probleem wat puur met de app te maken heeft en niets met sinterklaas of zwarte piet.

 • Profielfoto
  polansky

  Dit is natuurlijk ronduit belachelijk en pure hypocratie van Apple!

  Sint is Sint -> Een katholieke kindervriend (dat zegt op zich al genoeg);)
  En Piet is Zwart.

  Zo is het al een paar honderd jaar en nu komen er een paar ‘politiek correcte’ menschen en ineens mag het kinderfeest niet meer gevoerd worden.

  Apple is gewoon belachelijk bezig!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Hoe vreemd ook, Apple neemt waarschijnlijk liever het zekere voor het onzekere. Weten zij veel…

  Het lijkt mij sterk dat Apple het om andere redenen doet dan dit. Wat zou er anders aanstootgevend zijn aan zo’n app?

 • Profielfoto
  Jam Bad

  Je brengt je kinderen met sinterklaas ook een slavenverhaal mee. Je leert de kinderen dat het normaal is dat allemaal negers (en nee niet door t roet want dan zouden ze geen afro en negerlippen hebbn) werken voor een blanke man voor niks. Ik vind t oke als ze gwn mensen met “roet” insmeren, maar niet als een zwarte bos krullen hebben en rode negerlippen. Sinterklaas is leuk, maar breng je kinderen geen slavenverhalen mee alsof het goed is.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Ik heb nog nooit een echte Zwarte Piet met negerlippen gezien hoor… Dat kroeshaar mogen ze wel aanpassen wat mij betreft.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Je leert de kinderen dat het normaal is dat allemaal negers (…) werken voor een blanke man voor niks….

  .
  En zo ben je maanden later nog geen steek opgeschoten, en snappen de meesten nog steeds helemaal niets van de geschiedenis van Sint Nicolaas.

  Overigens staan er diverse Sinterklaas en Pieten-apps in de store.

 • Profielfoto
  NeXT

  Je brengt je kinderen met sinterklaas ook een slavenverhaal mee. Je leert de kinderen dat het normaal is dat allemaal negers (en nee niet door t roet want dan zouden ze geen afro en negerlippen hebbn) werken voor een blanke man voor niks. Ik vind t oke als ze gwn mensen met “roet” insmeren, maar niet als een zwarte bos krullen hebben en rode negerlippen. Sinterklaas is leuk, maar breng je kinderen geen slavenverhalen mee alsof het goed is.

  Zucht!

  Niet alle donkere mensen waren vroeger slaven. Als je dat wilt beweren vind ik dat juist ronduit racistisch. Weleens van een Moor gehoord? Je weet wel, de donkerste van de drie wijzen uit de kerststal. Of de gapende medicijnman aan de gevel van de drogist vroeger? Slaven droegen geen goud maar staal, als boeien.

  Denk eens vijf seconden na voordat je een kindersprookje een lading geeft die niet alleen misplaatst is maar ook de betekenis van het woord slaaf naar beneden haalt. Sinterklaas is wat wij er van maken…

  En die rode lippen hebben praktisch nut. Ik associeer rood niet met dik en dat is nooit de betekenis geweest. Wat een onzin. Rode lippen zijn gemaakt om het gezicht uitdrukking te geven.

 • Profielfoto
  Night

  +1(y)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Piet is aanstootgevend wegens slavernij terwijl in Ethiopië massa’s mensen werken voor een loon waar ze niet van kunnen leven om kledij te maken voor alle grote merken, waaronder H&M en anderen.
  Maar dát is geen slavernij en niet aanstootgevend natuurlijk. Want dan gaat het plots over economie.
  Maar Piet: how maar!

 • Profielfoto
  exilim

  En dan te bedenken dat santa Claus gewoon een dikke commerciële uitvoering is van Sinterklaas en dat de zwarte pieten in dwergen met puntoren zijn veranderd!!! Hahahah

 • Profielfoto
  exilim

  Aanvulling op vorig bericht…

  Hebben ze nu ook alle apps mbt. Santa Claus uit de Apps Store gehaald???:wink:

  Dat zal vast niet. Arme dwergen en…. Lange leve Sinterklaas!!!!

 • Profielfoto
  Zender

  Het wordt tijd voor het boek over de oorsprong van Zwarte Piet : een plaatje uit 1671

 • Profielfoto
  Hermanko

  Santaclaus, de Kerstman, heeft geen knecht-pieten, laat staan zwarte. Het is zo een onzin, opgerakeld door types met een minderwaardigheid complex.

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Ze maken mooie producten, maar verder…

 • Profielfoto
  Multimediaknaller
 • Profielfoto
  maconly

  kut amerikanen moeten zich niet bemoeien met onze tradities en die zeurpieten moeten hun tenen in laten korten .

  IK heb de Sint en Piet nog nooit met negers geassocieerd totdat de mislukte naar bekendheid hunkerende subsidie “kunstenaar” de boel even op scherp moest zetten.

  Slavernij daar moet je voor zijn in de foxcon fabrieken.

 • Profielfoto
  maconly

  Je brengt je kinderen met sinterklaas ook een slavenverhaal mee. Je leert de kinderen dat het normaal is dat allemaal negers (en nee niet door t roet want dan zouden ze geen afro en negerlippen hebbn) werken voor een blanke man voor niks. Ik vind t oke als ze gwn mensen met “roet” insmeren, maar niet als een zwarte bos krullen hebben en rode negerlippen. Sinterklaas is leuk, maar breng je kinderen geen slavenverhalen mee alsof het goed is.

  dom links gelul , maar het is zo cultureel verantwoord .

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Tja, in Amerika ligt dat allemaal veel gevoeliger dan hier, en misschien is dat niet echt erg.

 • Profielfoto
  Jeffry

  @maconly… mensen die alleen in rechts of links kunnen denken… dat is dom en gelul!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Je brengt je kinderen met sinterklaas ook een slavenverhaal mee. Je leert de kinderen dat het normaal is dat allemaal negers (en nee niet door t roet want dan zouden ze geen afro en negerlippen hebbn) werken voor een blanke man voor niks. Ik vind t oke als ze gwn mensen met “roet” insmeren, maar niet als een zwarte bos krullen hebben en rode negerlippen. Sinterklaas is leuk, maar breng je kinderen geen slavenverhalen mee alsof het goed is.

  dom links gelul , maar het is zo cultureel verantwoord .

  Dan is die opmerking van jou dom rechts gelul of wat?;)

 • Profielfoto
  maconly

  @jeffrey

  Intergreren door de gebruiken van het land dat je voedt proberen te veranderen is zo (s)links .

  Dit zeikverhaal omtrent Zwarte Piet zet aan tot racisme.

 • Profielfoto
  Nikita

  Ik weet niet hoor, de ‘linkse’ partijen stonden nou ook niet echt te juichen om zich achter die vrouw van de VN te scharen (die ook overduidelijk niet weet waar ze het exact over heeft…).

 • Profielfoto
  eugy

  ‘Ook al ben ik zo zwart als roet, ik meen het wel goed’ en Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ en ga zo nog maar even doen. Ieder weldenkend mens zal beamen dat dergelijke teksten in samenhang met het uiterlijk van zwarte piet en het slavernijverleden op zijn minst grievend is voor een bepaald ras/deel van de wereldbevolking.

  Waarom geen bonte piet? Een piet met leuke fleurige kleuren. Dat is een geweldige toevoeging voor dit kinderfeest. Al zou je gezien de meningen pro zwarte piet bijna denken dat het een volwassenenfeest is dat ten koste van alles in de huidige vorm gehandhaaft moet worden.

  Ook ten koste van het Nederlands imago in het buitenland? Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat die al een aardige deuk heeft opgelopen. Zaterdagavond zat ik in het vliegtuig naast een Canadese dame die zich jegens mij beklaagde over het sinterklaasfeest. Ik heb haar toen gezegd dat ik niet kan begrijpen dat indien je kennelijk een traditie (lees: feest) voert die als grievend wordt ervaren door een deel van de (wereld)bevolking, je een dergelijke traditie voort zet terwijl de oplossing om iedereen van de traditie te laten genieten zo voor de hand ligt en niks afdoet aan het feest. Wat schaam ik mij soms een Nederlander te zijn.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De hele zwarte Piet discussie gaat helemaal nergens over!
  De mensen die direct “discriminatie” of “racisme” roepen, roepen om het roepen omdat ze niet eerst hun huiswerk een beetje hebben gedaan.

  Het is net als dat kleine groepje klagende niet-rokers die het voor elkaar kregen om in een democratie de minderheid te laten winnen. Zo had het enkele weken geleden gestarte “handhaaf zwarte Piet” topic op facebook binnen no-time de 2 miljoen volgers bereikt terwijl de tegenstanders die daar twee jaar geleden al mee begonnen nog maar op een paar duizend staan. Maar het zal mij niet verbazen als mede door de VN club zwarte piet gewoon verdwijnt.

  En dan te bedenken dat zwarte Piet zijn intrede deed in ons feest vanwege een boek dat geschreven was in 1850 toen Nederland nog aan slavernij deed. Het feit dat zwarte Piet nu nog bestaat geeft al aan dat er weinig mensen waren die zich er aan stoorden ook toen de slavernij volledig was afgeschaft wat in Nederland erg laat gebeurde (1910). Wij waren het laatste land dat slavernij afschafte.

  Toen Sinterklaas in 1934 voor het eerst ‘aan land kwam’ (in Amsterdam) lag er toevallig een Surinaams schip in de haven waarvan een stuk of 6 matrozen zich spontaan als zwarte Piet gingen verkleden en zich bij de optocht aansloten. En zo ontstond de echte zwarte Piet vanaf dat moment.

  Nu, ±80 jaar later komt er een vage VN commissie die loze kreten slaakt en onze traditie eventjes wil afschaffen. Stel je eens voor dat de dierenbescherming niet meer wil dat het paard de daken op gaat, dat zou net zo belachelijk zijn. De ‘echte’ oorsprong van zwarte Piet verteld dat boek niet en dus is het een aanname dat het een slaaf zou zijn terwijl het evenzo goed een soort page kan zijn.

  Ook het feit dat wij verschillende Pieten hebben die vaak zonder tussenkomst van Sinterklaas hun werk doen en alleen gekscherend door de Sint wel eens op de vingers worden getikt (ze krijgen in ieder geval niet met de roe!) bewijst gewoon dat in ons Sinterklaasfeest geen spraak is van slavernij of wat dan ook. Feitelijk hebben de Pieten per traditie een belangrijke taak die moeilijk gehandhaafd kan worden als ze uit het beeld moeten verdwijnen en als de klagers consequent zijn moet dat gebeuren en niet van die halfzachte dingen als ‘gekleurde Pieten’.

 • Profielfoto
  petervl57

  Voor de nodige relativering wijs ik jullie graag op het prachtige filmpje “six to black men”, waar David Sedaris de Amerikaanse visie op het sinterklaasfeest geeft.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Santaclaus, de Kerstman, heeft geen knecht-pieten, laat staan zwarte. Het is zo een onzin, opgerakeld door types met een minderwaardigheid complex.

  De VN (of zeg maar de Amerikanen) zijn zo hypocriet als de pest want wie waren het in de jaren 60 toen de slavernij was afgeschaft die zwarte bedienden in huis hadden? Dat waren weliswaar geen slaven maar wel per definitie zwart:

  In de jaren ’60 van de vorige eeuw was het in bepaalde staten van Amerika heel normaal om zwarte bedienden te hebben. Deze zwarte vrouwen kregen de zorg voor de kinderen van de blanken, maar werden strikt gecontroleerd – lees gewantrouwd – als ze het zilver moesten poetsen. Deze zwarte bedienden moesten de kinderen in bed leggen, verzorgen als ze ziek waren, maar mochten het toilet van de blanken niet gebruiken.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  De hele zwarte Piet discussie gaat helemaal nergens over!
  De mensen die direct “discriminatie” of “racisme” roepen, roepen om het roepen omdat ze niet eerst hun huiswerk een beetje hebben gedaan.

  Het is net als dat kleine groepje klagende niet-rokers die het voor elkaar kregen om in een democratie de minderheid te laten winnen. Zo had het enkele weken geleden gestarte “handhaaf zwarte Piet” topic op facebook binnen no-time de 2 miljoen volgers bereikt terwijl de tegenstanders die daar twee jaar geleden al mee begonnen nog maar op een paar duizend staan. Maar het zal mij niet verbazen als mede door de VN club zwarte piet gewoon verdwijnt.

  En dan te bedenken dat zwarte Piet zijn intrede deed in ons feest vanwege een boek dat geschreven was in 1850 toen Nederland nog aan slavernij deed. Het feit dat zwarte Piet nu nog bestaat geeft al aan dat er weinig mensen waren die zich er aan stoorden ook toen de slavernij volledig was afgeschaft wat in Nederland erg laat gebeurde (1910). Wij waren het laatste land dat slavernij afschafte.

  Toen Sinterklaas in 1934 voor het eerst \’aan land kwam\’ (in Amsterdam) lag er toevallig een Surinaams schip in de haven waarvan een stuk of 6 matrozen zich spontaan als zwarte Piet gingen verkleden en zich bij de optocht aansloten. En zo ontstond de echte zwarte Piet vanaf dat moment.

  Nu, ±80 jaar later komt er een vage VN commissie die loze kreten slaakt en onze traditie eventjes wil afschaffen. Stel je eens voor dat de dierenbescherming niet meer wil dat het paard de daken op gaat, dat zou net zo belachelijk zijn. De \’echte\’ oorsprong van zwarte Piet verteld dat boek niet en dus is het een aanname dat het een slaaf zou zijn terwijl het evenzo goed een soort page kan zijn.

  Ook het feit dat wij verschillende Pieten hebben die vaak zonder tussenkomst van Sinterklaas hun werk doen en alleen gekscherend door de Sint wel eens op de vingers worden getikt (ze krijgen in ieder geval niet met de roe!) bewijst gewoon dat in ons Sinterklaasfeest geen spraak is van slavernij of wat dan ook. Feitelijk hebben de Pieten per traditie een belangrijke taak die moeilijk gehandhaafd kan worden als ze uit het beeld moeten verdwijnen en als de klagers consequent zijn moet dat gebeuren en niet van die halfzachte dingen als \’gekleurde Pieten\’.

  Mooi gezegd. Helemaal mee eens.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Wat schaam ik mij soms een Nederlander te zijn.

  Ook je huiswerk niet gedaan m.b.t. het sinterklaasfeest?
  De klagers zijn gewoon enorme zeikers die klagen om het klagen!
  Je moet er rekening mee houden dat de klagers een zeer kleine groep mensen betreft die niet verder kijken dan hun neus lang is en die niet eerst diep ingaan op onze sinterklaastraditie. Dat geklaag is al jaren aan de gang en nu gaat zelfs de VN zich er mee bemoeien.

  Als Piet straks verdwenen is heeft een kleine groep mensen het gewonnen van een overgrote meerderheid en dat vind ik een veel enger idee dan dat zwarte Piet heel misschien (we weten zelf niet eens de ‘oorsprong’!) wel eens een slaaf zou kunnen zijn i.p.v. een ijverige en trouwe bediende.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Wij waren het laatste land dat slavernij afschafte.

  Dit is niet helemaal correct. De slavernij in de koloniën is afgeschaft in 1863 en in 1814 werd de slavenhandel al afgeschaft. Maar zeer beperkt werd er nog aan slavernij gedaan na het einde van de 19de eeuw.

  Bovendien zijn er nog steeds landen die aan slavernij doen, al noemen ze dat niet zo. Ik heb het persoonlijk gezien in Noord-Korea. Dat ze het niet zo noemen, maakt ze nog niet minder een slaaf.
  Daarmee is vooralsnog geen enkel land het laatste;)!

  Het is net als dat kleine groepje klagende niet-rokers die het voor elkaar kregen om in een democratie de minderheid te laten winnen.

  Ook dit ben ik niet helemaal met je eens. Als iemand naast mij rookt is dat schadelijk voor mijn gezondheid. Bovendien was het niet een minderheid die ertegen was. Iemand die een algemeen geaccepteerd kinderfeest viert doet verder niemand schade.

  Maar dat een gekleurde Piet geen oplossing is, ben ik met je eens, hendrik.

  Mensen die geschiedenisdocentje gaan spelen en zeggen dat ze het ‘zeker weten’ over Zwarte Piet zou ik graag willen vragen daar mee op te houden. Zoals met de meeste dingen in de geschiedenis, is het discutabel waar iets vandaan komt en ‘hoe het zo gekomen is’. En dat is zeer zeker met Zwarte Piet zo!

  Waar het om gaat is wat het nu is en het is nu een onschuldig feest. Kinderen worden echt niet racistisch omdat ze als kind Zwarte Piet hebben gezien. Sterker nog, ze vinden Zwarte Piet en Sinterklaas prachtig! Ze verkleden zich zelfs als Zwarte Piet! Ik heb veel racistische teksten gelezen en mijn leven, maar ik zie John C. Calhoun of wie dan ook zich niet snel verkleden als zwarte man. Bovendien komen kinderen in onze multiculturele samenleving met zoveel verschillende mensen in aanraking met verschillende huidskleuren dat Zwarte Piet echt niet gaat bepalen hoe ze daar tegenaan kijken.

  Ook ten koste van het Nederlands imago in het buitenland?

  Wat een quatsch. Meneer de wetenschapper baseert het Nederlandse imago in het buitenland op basis van een gesprek met één Canadese vrouw die toevallig Sinterklaas kent? Een beetje misbruik van de inductie-methode, lijkt mij! Het gros van de wereld heeft al moeite Nederland te vinden en ons imago is voor het grootste gedeelte al verziekt door mensen die voor de verkoop van wiet en legalisering van prostitutie zijn. Maar dit imago stopt niemand om gewoon zaken met ons te doen.

  Welk imago hebben we het precies over? Denk je nou werkelijk dat mensen geen zaken met ons doen of ons uitjoelen omdat we één keer in het jaar een feest vieren met geschmienkte mensen? Give me a freaking break!

 • Profielfoto
  Zakske

  Tja, in Amerika ligt dat allemaal veel gevoeliger dan hier, en misschien is dat niet echt erg.

  Ja, laten we de Amerikaanse denkwijze volgen. Nee, nog beter… laat ons doen zoals Apple, zo ongeveer het meest hypocriete bedrijf op deze aardkloot.

  Een bedrijf waarvan de gewezen baas ooit zei “imitation is the sincerest form of flattery”, maar vervolgens iedereen die dit adagium in de praktijk bracht voor de rechtbank sleept omdat ze “imitation” plotsklaps hebben gepatenteerd. Apple; het bedrijf dat Zwarte Piet in de ban doet, maar zelf schuldig is aan moderne slavernij en literatuur verbiedt omdat er (oei!) een blote tiet op de cover staat.

  Amerikaanse politiek correcte puriteinse bullshit!

 • Profielfoto
  eugy

  @Hendrik Ik ga graag de inhoudelijke discussie met je aan, vooral nu ik constateer dat je argumenten weinig steekhoudend is, al vraag ik mij af of dit het juiste platform daarvoor is.

  Overigens is het in beginsel inherent aan een democratische samenleving dat de minderheid wordt onderdrukt. Echter betekent dit niet dat deze minderheid monddood is. Ook een minderheid kan met gegronde redenen de meerderheid ‘onderdrukken’. Daarbij komt dat je in mijn optiek in deze (nog) geen meerderheid of minderheid kan kwalificeren aan de hand van een facebook-vriendenlijst.

  Verder stoort het mij dat er zo laagdunkend wordt gesproken over de VN. Ja, de VN heeft aan slagkracht verloren door landen als Rusland tot de vetogroep toe te laten maar verder valt en staat de wereldvrede bij de VN. Dat is ook de reden dat de VN na de tweede wereldoorlog is opgericht.

 • Profielfoto
  eugy

  @Maverick oh nee, oh nee, oh nee Maverick heeft weer moeite met begrijpend lezen. Ga eerst hier http://www.oefenplein.nl/begrijpend-lezen even spelen en kom dan terug. Dan en alleen dan neem ik je gewauwel iets serieuzer.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hoe vreemd ook, Apple neemt waarschijnlijk liever het zekere voor het onzekere. Weten zij veel…

  Het lijkt mij sterk dat Apple het om andere redenen doet dan dit. Wat zou er anders aanstootgevend zijn aan zo\’n app?

  Het is des te vreemder omdat Apple hiermee op de zaken vooruitloopt aangezien er nog niets besloten is. (Net als die muts van die VN commissie)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Wij waren het laatste land dat slavernij afschafte.

  Dit is niet helemaal correct. De slavernij in de koloniën is afgeschaft in 1863
  Bovendien zijn er nog steeds landen die aan slavernij doen,

  De laatste Nederlandse slaven dat was in 1910 (één kleine enclave) zoals ik al zei en ik verwachtte niet dat ik je dan ook nog moest gaan uitleggen dat ik doelde op de slavernij jaren vanaf de gouden eeuw en niet wat er nu nog plaats vindt. Doelend op die jaren waren wij het laatste land dat slavernij officieel afschafte.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het is net als dat kleine groepje klagende niet-rokers die het voor elkaar kregen om in een democratie de minderheid te laten winnen.

  Ook dit ben ik niet helemaal met je eens. Als iemand naast mij rookt is dat schadelijk voor mijn gezondheid. Bovendien was het niet een minderheid die ertegen was. Iemand die een algemeen geaccepteerd kinderfeest viert doet verder niemand schade.

  Hoewel er vrij veel niet-rokers zijn of waren was het echter maar een kleine groep die ook daadwerkelijk klaagde hoor. En wat is het resultaat? Een veel te ver doorgeschoten rookverbod waarbij je al parken en pleinen kunt verwachten waar je niet mag roken. En wat de gezondheid betref: dat is net zo iets als Piet verbieden maar niet de ‘sweat shops’ in Taiwan. Als je roken verbied uit oogpunt van gezondheid moet ook iedereen zijn auto laten staan en moeten bedrijven die overmatig vervuilen gesloten worden anders doet dat verbod uiteindelijk weinig.

  p.s. Ik heb nog nooit gerookt maar ik vind dit diepgaande rookverbod een beroving van iemands vrijheid!

 • Profielfoto
  maconly

  Absolute non discussie van een donkere racist die beter op de antillen had kunnen blijven .

  Maar hij kreeg in het landverraders hol van 020 bijval van de culturele elite en van wat partij van de aftocht lieden met in de hoofdrol fatima elatik de oplichtster die de gemeente van 020 getild heeft en gewoon mag blijven, deze racist besliste afgelopen week zelfstandig over het lot van Zwarte Piet wat nou democratie.

  En de steeds zeldzaam wordende Nederlander staat erbij en kijkt ernaar .

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Hendrik Ik ga graag de inhoudelijke discussie met je aan, vooral nu ik constateer dat je argumenten weinig steekhoudend is, al vraag ik mij af of dit het juiste platform daarvoor is.

  Verder stoort het mij dat er zo laagdunkend wordt gesproken over de VN. Ja, de VN heeft aan slagkracht verloren door landen als Rusland tot de vetogroep toe te laten maar verder valt en staat de wereldvrede bij de VN. Dat is ook de reden dat de VN na de tweede wereldoorlog is opgericht.

  Ten eerste: ik heb eigenlijk helemaal geen argumenten genoemd. Alles wat ik zeg zijn feiten:

  1)
  Zo had het enkele weken geleden gestarte “handhaaf zwarte Piet” topic op facebook binnen no-time de 2 miljoen volgers bereikt terwijl de tegenstanders die daar twee jaar geleden al mee begonnen nog maar op een paar duizend staan.

  2)
  En dan te bedenken dat zwarte Piet zijn intrede deed in ons feest vanwege een boek dat geschreven was in 1850 toen Nederland nog aan slavernij deed. Het feit dat zwarte Piet nu nog bestaat geeft al aan dat er weinig mensen waren die zich er aan stoorden ook toen de slavernij volledig was afgeschaft wat in Nederland erg laat gebeurde (1910). Wij waren het laatste land dat slavernij afschafte.

  3)
  Toen Sinterklaas in 1934 voor het eerst ‘aan land kwam’ (in Amsterdam) lag er toevallig een Surinaams schip in de haven waarvan een stuk of 6 matrozen zich spontaan als zwarte Piet gingen verkleden en zich bij de optocht aansloten. En zo ontstond de echte zwarte Piet vanaf dat moment.

  4)
  Nu, ±80 jaar later komt er een vage VN commissie die loze kreten slaakt en onze traditie eventjes wil afschaffen. Stel je eens voor dat de dierenbescherming niet meer wil dat het paard de daken op gaat, dat zou net zo belachelijk zijn. De ‘echte’ oorsprong van zwarte Piet verteld dat boek niet en dus is het een aanname dat het een slaaf zou zijn terwijl het evenzo goed een soort page kan zijn.

  5)
  Ook het feit dat wij verschillende Pieten hebben die vaak zonder tussenkomst van Sinterklaas hun werk doen en alleen gekscherend door de Sint wel eens op de vingers worden getikt (ze krijgen in ieder geval niet met de roe!) bewijst gewoon dat in ons Sinterklaasfeest geen spraak is van slavernij of wat dan ook.

  En als ik dan iets beargumenteerd dan is dat gebaseerd op deze feiten. Het zou een heel ander verhaal worden als tijdens die intocht in 1934 die matrozen gingen demonstreren in plaats van meelopen in de optocht. Wat er de laatste jaren aan de hand is met dit soort dingen is dat men op het minst geringste overtrokken reageert om toch vooral politiek correct over te komen. Dat betekent dus dat het onderhavig onderwerp veel te groot wordt opgeblazen.

  Daarbij komt dat je in mijn optiek in deze (nog) geen meerderheid of minderheid kan kwalificeren aan de hand van een facebook-vriendenlijst.

  Dat kun je juist wel want wat je leest is de publieke opinie ook al staat het op internet en is het geen officiële enquête.

  En wat de VN betreft: die heeft genoeg blunders begaan en is een beetje uit de tijd. Al die zogenaamde ‘vredesmissies’ waren uiteindelijk niet beter als wat Amerika wel eens op eigen houtje doet en hebben het leed echt niet verminderd. In tegendeel: op 4 mei moeten we nu ook onze blauwhelmen herdenken…Weg met die club. Vooral als ze een heuse commissie hebben die onze Piet gaat onderzoeken alsof het een echte stamboom betreft.

  Verder is dit gelijk mijn laatste reactie want zoals ik aan het begin al zei: dit gaat nergens over.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  ik verwachtte niet dat ik je dan ook nog moest gaan uitleggen dat ik doelde op de slavernij jaren vanaf de gouden eeuw en niet wat er nu nog plaats vindt. Doelend op die jaren waren wij het laatste land dat slavernij officieel afschafte.

  Maar tussen de Gouden Eeuw en 1910 zijn er zoveel verschuivingen geweest in landen of beter gezegd ‘staten’. En dat even afgezien van het feit of je je kan vragen of Nederland in de Gouden Eeuw wel één land was. Een beetje een arbitrair gekozen hoeveelheid landen en ook een onvergelijkbare situatie.

  Maar dan nog. China bestond ook tijdens de Gouden Eeuw en ook daarna, terwijl Mao net zo goed aan slavernij deed en zo zijn er wel meer te noemen.

  Dat soort uitspraken van ‘Nederland was het laatste land dat aan slavernij deed’ is zinloos, arbitrair en simpelweg niet waar, terwijl er wel een behoorlijke waarde oordeel aanhangt. Dat soort uitspraken kan je gewoon niet eens maken. Dat doen alleen wetenschappers als eugy;)!

 • Profielfoto
  wouter57

  Ook op dit forum een discussie over zwarte piet. Ik kan me er soms enorm over opwinden wetend vanuit welke hoek het weer komt. Amerika is nep en hypocriet daar is niets en dan ook niets origineel en hebben geen enkel historie. Het Afrikaans continent van noord naar zuid hangt met moord plunderingen en verkrachtingen aan elkaar soms onder het motto van de islam. Die daar vandaan komen hebben al heel wat op hun kerfstok en wordt het aldaar te heet onder de voeten en komen naar het Europese vasteland. Mensen uit Afrikaanse landen die hierheen komen zijn veel te jong en weten niet wat slavenhandel is. Het verhaaltje over die slavenhandel wordt alleen maar gebruikt in hun wil om hun zin te krijgen die ze niet meer krijgen in hun thuisland. Zij willen ons hier de wet voorschrijven en als die niet wordt ingewilligd gaan ze wijken terroriseren mensen beroven in fietstunnels scholieren afpersen oftewel je kunt als nuchtere Hollander s,avonds niet meer de straat op. Je moet je bejaarde moeder er op wijzen om de voordeur niet meer zomaar open te doen.Eerst waren het de negerzoenen nu zwartepiet en wat word het de volgende keer Kerstmis ??? Politie doet niets anders krijgt Rutten het aan de stok met die graaiers uit Brussel. Ik wordt over een paar maanden 88 en heb de oorlog meegemaakt en kan jullie alvast vertellen dat die man uit Oostenrijk zich vergist heeft met de keuze van het ras. Nu mag Pete,Z dit topic wat mij betreft wel sluiten want daar is ie toch zo goed in,het heeft verder niets met Apple te maken.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Wat schaam ik mij soms een Nederlander te zijn.

  Ook je huiswerk niet gedaan m.b.t. het sinterklaasfeest?
  De klagers zijn gewoon enorme zeikers die klagen om het klagen!
  Je moet er rekening mee houden dat de klagers een zeer kleine groep mensen betreft die niet verder kijken dan hun neus lang is en die niet eerst diep ingaan op onze sinterklaastraditie. Dat geklaag is al jaren aan de gang en nu gaat zelfs de VN zich er mee bemoeien.

  Als Piet straks verdwenen is heeft een kleine groep mensen het gewonnen van een overgrote meerderheid en dat vind ik een veel enger idee dan dat zwarte Piet heel misschien (we weten zelf niet eens de \’oorsprong\’!) wel eens een slaaf zou kunnen zijn i.p.v. een ijverige en trouwe bediende.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ach, op Bonaire was ook een Sinterklaas intocht, met een geschminkte witte Sinterklaas hoor je verder ook niemand over…:???:

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  wouter57 24 minuten geleden

  De meeste kritiek komt uit de Surinaamse hoek en dat zijn mensen met een Nederlands paspoort.
  Het gaat hier om politieke correctheid uit de VS, waar soms geen Kerstmis meer wordt gevierd op scholen omdat het de joden, moslims, hindoes en atheïsten zou kwetsen. Daarom vieren ze de Solstice, de zonnewende. Het is krankzinnig, maar het is niet anders.
  Als iedereen zijn kop had gehouden was Sinterklaas onder invloed van de commercie langzaam gaan verschuiven naar de Kerstman, die ook maar in de 19de eeuw bedacht is door een Amerikaan om hangjongeren van de straat te houden, op basis van Sint Nicolaas, een orthodoxe bisschop uit wat later Turkije zou worden.

 • Profielfoto
  Haike

  Aanstootgevend??? Volgens mij zijn de arbeidsomstandigheden in China waar iphone’s en aanverwante worden gemaakt aanstootgevend… Om maar helemaal te zwijgen over de salariëring…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  wouter57 24 minuten geleden

  De meeste kritiek komt uit de Surinaamse hoek en dat zijn mensen met een Nederlands paspoort.
  Het gaat hier om politieke correctheid uit de VS, waar soms geen Kerstmis meer wordt gevierd op scholen omdat het de joden, moslims, hindoes en atheïsten zou kwetsen. Daarom vieren ze de Solstice, de zonnewende. Het is krankzinnig, maar het is niet anders.
  Als iedereen zijn kop had gehouden was Sinterklaas onder invloed van de commercie langzaam gaan verschuiven naar de Kerstman, die ook maar in de 19de eeuw bedacht is door een Amerikaan om hangjongeren van de straat te houden, op basis van Sint Nicolaas, een orthodoxe bisschop uit wat later Turkije zou worden.

  En die kerstman is dan weer aanstootgevend voor dikke mensen.

 • Profielfoto
  Richard74

  Beginnen we nu hier daar ook al over? Alsjeblieft niet….

 • Profielfoto
  Hans V R

  Alle van Apple in de ban.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het gaat hier om politieke correctheid uit de VS, waar soms geen Kerstmis meer wordt gevierd op scholen omdat het de joden, moslims, hindoes en atheïsten zou kwetsen.

  Ja dat heb ik ook wel eens gelezen, maar draai het nu eens om: het is een christelijke traditie en wij worden dan NIET ‘gekwetst’ door al die andere feesten??? Waarom moeten wij inbinden en niet andersom? Altijd wordt er geroepen: “laat iemand in zijn waarde!”. Dat is dus ook ONZE waarde en ONS kerstfeest!!!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  eugy op 25 november 2013
  ‘Ook al ben ik zo zwart als roet, ik meen het wel goed’ en Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ en ga zo nog maar even doen. Ieder weldenkend mens zal beamen dat dergelijke teksten in samenhang met het uiterlijk van zwarte piet en het slavernijverleden op zijn minst grievend is voor een bepaald ras/deel van de wereldbevolking.

  Wat een hoop slap gelul hier ook weer. Hoor jij de blanke mensen zeuren dat Mr.Proper in de reclame blank is en zegt dat hij op de wereld is gekomen om schoon te maken? Voelen alle blanke zich dan aangesproken? Nee. Echt gezever van de bovenste plank.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Hermanko op 25 november 2013
  Santaclaus, de Kerstman, heeft geen knecht-pieten, laat staan zwarte. Het is zo een onzin, opgerakeld door types met een minderwaardigheid complex.

  En al die elven dan? Altijd gespeeld door kleine mensen (…..putters)………
  Ik vind dat niet kunnen hoor!
  Maar eens een hartig woordje met Amerika gaan praten daarover.