Gameweekend: Plague inc. en Metro: Last Light

17 reacties

Ieder weekend bespreken we op OMT twee games voor iOS of OS X. Deze week zowel een game voor iOS als voor OS X. Hou je van tactieken bedenken en de wereld overnemen of juist redden? Dan zijn de games Plague inc. (iOS) en Metro: Last Light (OS X) iets voor jou.

Zowel Plague inc. als Metro: Last Light zijn niet nagelnieuw. Plague inc. werd vorig jaar uitgebracht en kreeg lovende kritiek. Een grote uitbreiding die de game recent gekregen heeft, maakt deze de moeite van het herontdekken waard. Metro: Last Light kwam in mei al naar PC, Xbox en PS3 en is inmiddels ook in de Mac App Store te downloaden.

Plague inc. (iOS)
Ndemic Creations draait de gebruikelijke goed/slecht rollen om in de game Plague inc. Als virus, fungus of biochemisch wapen is het aan jou de taak de volledige wereldbevolking uit te roeien.

Infecteer de wereld met een virus in Plague Inc.
Infecteer de wereld met een virus in Plague Inc.

In de game zijn standaard zeven plagen beschikbaar. Het spel begint altijd met één plaag, als deze succesvol is wordt de volgende plaag vrijgegeven. De speler verzamelt tijdens het spelen DNA-punten waarmee een plaag gemuteerd kan worden. De mutaties kunnen de infectiesnelheid, verspreidingssnelheid of dodelijkheid van een plaag verbeteren. Tact in deze keuzes is vereist om de wereld over te kunnen nemen.

De speler heeft de keuze uit vele typen plagen.
De speler heeft de keuze uit vele typen plagen.

De ontwikkelaars van het spel zitten niet stil, deze week heeft Plague Inc. een uitbreidingspakket gekregen waarmee naast traditionele ziektes ook een financiële crisis of vulkaanuitbarstingen kunnen worden ingezet. Doorgewinterde spelers van de game zullen hiermee nieuwe mogelijkheden ontdekken om nóg meer kwaad op de wereld los te laten.

Metro: Last Light
De gemiddelde Mac heeft tegenwoordig meer dan genoeg grafische kracht om een Xbox 360 of Playstation 3 weg te blazen. Metro: Last Light is een first-person shooter die geschikt is voor iedereen die serieus gamen op de Mac wil ontdekken. De game speelt zicht af in het ondergrondse metrostelsel van Moskou dat verwoest is door een nucleaire oorlog.

Met hoofdpersoon Artyom op missie door de metrogangen en de verwoeste bovengrondse wereld.
Met hoofdpersoon Artyom op missie door de metrogangen en de verwoeste bovengrondse wereld.

Hoofdpersoon Artyom die lid is van The Order krijgt de opdracht om een ‘Dark One’, een gemuteerd wezen dat bovengronds leeft, te doden. Intussen dreigt er ondergronds ook een oorlog tussen de verschillende groepen: De Nazi’s, Communisten en The Order. Terwijl Artyom zich een weg baant, zorgen onverwachte gebeurtenissen voor de nodige spanning.

Gasmaskers zin essentieel tijdens bovengrondse missies.
Gasmaskers zijn essentieel tijdens bovengrondse missies.

Ondanks dat de game een shooter is, kan er ook gekozen worden om tegenstanders op een meer tactische manier om te brengen. Ondergronds is het donker, dus is het geen probleem om op een tegenstander af te sluipen en het werk met een mes te doen. Tegenstanders kunnen ondergronds gemuteerde ratten zijn, maar ook groepen menselijke soldaten.

Het begint met schietles.
Het begint met schietles.

De verhaallijn is in Metro: Last Light erg dominant aanwezig, afwijken kan bijna niet. Dit is deels een gevolg van de beperking van ondergrondse gangen, maar ook de keuze van de ontwikkelaar om de speler in het begin aan de hand mee te nemen en te laten wennen aan de game. Mede door de mooie graphics, het krachtige verhaal en de bijzondere spelwereld is Metro: Last Light erg geschikt voor de beginnende Mac-gamer, maar kan het zich toch meten met grote titels als BioShock en Half Life.

Downloaden en spelen

Deze rubriek is in pilotfase. Heb je een mening of tips? Laat deze in een reactie achter of e-mail redactie (at) onemorething.nl

^ Door: Maarten (Plague Inc.) en Raymon (Eindredactie + Metro: Last Light).

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Ewoud Koremans

  Beetje duur dat laatste spel! Ziet er wel gaaf uit.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ligt er helemaal aan waar je heen wilt.

  Is het een sporadisch ervaring die je aan ons mee wil delen over vette games die je bent tegen gekomen dan kan jet zo laten. Wil je er een game revieuw rubriek van gaan maken met meerdere items over verschillenden game genres specifiek voor iOS dan zouden video captures van de gameplay een gave toevoeging zijn. Daarmee maak je de reviews van de games inzichtelijker.

  Beelden zeggen meer dan 1000 woorden.

  En wellicht kan je de reviews meetbaar maken door ze allemaal langs de zelfde kwaliteitscriteria te houden. of je er bij je conclusie dan een eind cijfer or een gevoel aan geeft is aan jou. Game kings geeft bijvoorbeeld nooit een cijfer aan games. Polygon (de game tak van the verge) wel. Maar die stellen hun cijfers dan weer regelmatig bij.

  – Wekelijks nieuwe items.
  – kijken of je game developers kan betrekken bij de reviews voor promocodes en of diepgaande interviews over de tot stand koming van de games

  en zo heb ik ideeen genoeg voor een OMT game rubriek.
  Geen idee of je die allemaal wilt horen. laat maar weten. Ik werk er graag aan mee.

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Zoals knekkie zegt kan een gamerubriek inderdaad nog veel duidelijker. Grootste punt is dat filmpjes vaak een goed beeld geven van de gameplay, gameflow en graphics van een spel waardoor je een duidelijker beeld hebt.

  Daarnaast zie ik ook graag mmo’s verschijnen, deze hebben als voordeel dat ze (meestal) gratis zijn en er zijn er inmiddels steeds meer op mac, Denk aan Guildwars 2 (niet gratis, wel goed!), League of Legends.

  En hoewel het leuk is om elke week wat over 2 games te leren is het nu niet heel makkelijk om bij het zoeken naar spellen deze rubrieken terug te vinden, dus wellicht zou een game-kopje ergens op de site dit versterken.

  Het ligt er vooraal aan hoe groot de game-rubriek moet worden maar er zijn geweldige dingen mee te doen!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Leuk deze nieuwe rubriek.
  Een wens die ik heb, het zou leuk zijn als iets dieper ingegaan wordt op het spel. Het is niet veel meer dan een korte beschrijving. Die kan ik ook wel in de Appstore lezen.

 • Profielfoto
  Nic

  Plague Inc. is echt een fantastich spel voor op iOS/Android!:)

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  wow interessant! bedankt OMT

 • Profielfoto
  knekkie

  @emielgroenendijk,
  OMT heeft in deze versie van de site labels geïntroduceerd. Daarmee is het terugvinden van game gerelateerde items een fluitje van een cent.;)

  Ze zitten verstopt onder het knopje nieuws.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Gamen op Mac…

  :’)

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  @emielgroenendijk,
  OMT heeft in deze versie van de site labels geïntroduceerd. Daarmee is het terugvinden van game gerelateerde items een fluitje van een cent.;)

  Ze zitten verstopt onder het knopje nieuws.

  Klopt, nooit zelf gezien. Dank

  Gamen op Mac…

  :\’)

  Heb 3 jaar lang op een macbook pro 13 inch instap gegamed. Gaat prima hoor:)

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @The Redesigner: het kan prima hoor. Meer en meer grote(re) titels vinden nu ook hun weg naar de Mac. Ok, als je een diehard gamer bent zit je nog steeds op het verkeerde platform, maar voor een casual gamer als ikzelf is het aanbod prima.

  On-topic: ik vind persoonlijk Metro Last Light bij lange na niet kunnen tippen aan de Bioshock reeks, met name kwa sterke verhaallijn.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ziet er goed uit, ik krijg al zin om te spelen:smile:

 • Profielfoto
  Stutger

  Persoonlijk hoeft het voor mij geen indepth-review te zijn want die lees ik eerlijk gezegd toch wel op een gespecialiseerde gamesite.

  Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe een iOS-spel verschilt van hetzelfde spel voor een console/PC. Hoe werken de controls, zitten er exclusieve onderdelen in de iOS versie et cetera.

  Het starten van deze rubriek juich ik toe!

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Mensen veel plezier met Metro Last Light op jullie iMac 21,5 inch 2013 met Iris pro…

  Oh my framedrops…of niet als je nog even 600€ extra wilt bijleggen voor een Nvidia kaart met maar 1GB VRAM…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @ The Redesigner : Op mijn MacBook Pro 2010 met een 256MB GeForce 320M was Metro: Last Light best speelbaar.

  Ik neem aan dat IRIS gehakt maakt van die oude GPU. Kan dus best:)

 • Profielfoto
  The Redesigner

  @ The Redesigner : Op mijn MacBook Pro 2010 met een 256MB GeForce 320M was Metro: Last Light best speelbaar.

  Ik neem aan dat IRIS gehakt maakt van die oude GPU. Kan dus best:)

  Met alles op low kan zelfs zo’n kreupel Dell met een Celeron CPU deze game spelen dus ja geloof ik best.

 • Profielfoto
  menu

  Goeie shooter die Metro: Last Light
  Leuke vijanden en mooie sfeer. Hoop wel op iets meer variatie in de levels want die donkere tunnels met spinnewebben heb ik nu wel gezien.

 • Profielfoto
  pimoomen

  Leuke rubriek, maar toch raar dat zelfs nadat een schrijver én een eindredacteur erna zouden moeten hebben gekeken, er nog steeds spelfouten inzitten;)