Gameweekend: Clumsy Ninja en Hatch

12 reacties

Ieder weekend bespreken we op OMT twee games voor iOS of OS X, deze week bekijken we twee langverwachte iOS-games. Zowel Clumsy Ninja als Hatch zouden in het najaar van 2012 uitkomen, maar lieten op zich wachten tot eind 2013. Was het het wachten waard?

Zowel Hatch als Clumsy Ninja toveren een heus wezen op je iPhone, de een is een virtueel huisdiertje van het ras ‘Fugu’ en de ander een onhandige Ninja. Beiden hebben aandacht nodig, de Ninja moet minder onhandig worden en de Fugu heeft vooral liefde, eten en een goed baasje nodig. Ook de Ninja kan echter een aai over de bol waarderen.

Clumsy Ninja
Tijdens de presentatie van de iPod 5G in september van 2012 gaf ontwikkelaar NaturalMotion al een korte demo van deze game over een onhandige ninja. De ninja beweegt erg natuurlijk en de verschillende ledematen reageren behoorlijk menselijk. NaturalMotion maakt zijn naam in deze game zonder meer waar. Hoewel het vermakelijk is om je ninja heen en weer te gooien en te porren, bestaat het spel uit meer dan dat.

Clumsy Ninja in training.
Clumsy Ninja in training.

De speler is geacht zijn ninja op verschillende manieren te trainen. Dit kan onder andere door het springen op een trampoline, het stukslaan van meloenen en op allerhande objecten klimmen. Zo wordt de ninja steeds een beetje minder clumsy. Er zijn meer dan genoeg levels en de oefeningen zijn niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk.

Hatch pet
Hatch noemt zich een nieuw soort huisdier voor de iPhone-generatie. De 90’s kids herinneren zich ongetwijfeld de Tamagotchi nog, hiermee zijn wat raakvlakken. Het diertje in de game heet Fugu, bij het opstarten kan gekozen worden uit verschillende kleuren Fugu. De omgeving van het dier is mooi gemaakt, de game kent verschil tussen dag en nacht en de omgeving past zich hierop aan. Ook wordt het Parallax-effect van iOS 7 gebruikt.

Fugu-beestje 'Grey' in zijn natuurlijke iOS-habitat.
Fugu-beestje ‘Grey’ in zijn natuurlijk iOS-habitat.

Aaien, eten geven, accessoires kopen en het opruimen van ontlasting zijn de belangrijkste dagtaken. Het diertje toont waardering door geluidjes te maken, te zwaaien, likken en er verschijnen regelmatig hartjes op het scherm. De interactie voelt niet gescript, maar is ook niet erg snel. Het spel bestaat uit weinig meer dan het onderhouden van je diertje, de paar grappige elementen zijn in het begin leuk, maar kunnen gaan vervelen.

Spelen: Clumsy Ninja of Hatch?
Een uurtje over dit weekend? Dan raden wij Clumsy Ninja aan. Het spel is gratis (freemium) en biedt meer vermaak dan het Fugu-beestje in Hatch waar € 1.79 voor betaald moet worden. Ondanks het freemium-model is Clumsy Ninja ook zonder extra’s te kopen prima speelbaar en ook daarom een aanrader.

Deze rubriek is in pilotfase. Heb je een mening of tips? Laat deze in een reactie achter of e-mail redactie (at) onemorething.nl

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Iphone13

  Speel zelf clumsy ninja en heb er 1,5 jaar opgewacht maar het was het waard want hij is geweldig!!!!

 • Profielfoto
  Cees Jol

  Goed artikel, alleen clumsy ninja werd gepresenteerd bij de ipod touch 5g, niet de iphone 5.

  ~ Foutje gefixt -red.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Cool, is mijn suggestie toch aangenomen over meer games op OMT!:smile:

 • Profielfoto
  Ihagens

  Nog een suggestie voor de rubriek pak altijd een ios en een osx game. Ios games reviews word je op het hele www mee doodgegooid. Osx games daarin tegen kom je veel minder tegen. Terwijl er best wel wat in de store staan.

 • Profielfoto
  jarnoleconte

  Clumsy Ninja is leuk om te spelen.

  De game bevat echter wel een bug, want ik krijg een reeks ‘level ups’ zonder iets te doen. Na het afspelen van de ‘level up’-animatie start de volgende ‘level up’ alweer. Dit lijkt me niet de bedoeling.

 • Profielfoto
  sciletto

  Nog een suggestie voor de rubriek pak altijd een ios en een osx game. Ios games reviews word je op het hele www mee doodgegooid. Osx games daarin tegen kom je veel minder tegen. Terwijl er best wel wat in de store staan.

  Deze mening deel ik OMT. OSX Games worden echt een beetje in het duister achter gelaten. Zo heb ik een Mac Pro met de ”nieuwe” HD Radeon 7950 en met de ”27 Led display met 1440P kan je Starcraft, world of warcraft, Metro, Bioshock en nog meer games met veel plezier spelen. Al is het om de graphics en de resolutie, man, wat is dat een kick zeg! Aanraders!

 • Profielfoto
  sciletto

  Clumsy Ninja is leuk om te spelen.

  De game bevat echter wel een bug, want ik krijg een reeks \’level ups\’ zonder iets te doen. Na het afspelen van de \’level up\’-animatie start de volgende \’level up\’ alweer. Dit lijkt me niet de bedoeling.

  Echt? dit is bij mij niet voorgekomen:( moet toch echt alle levels door. Bij welk level is dat want ik ben pas bij 7.

 • Profielfoto
  recoiller

  iOS reviews, eindelijk!

 • Profielfoto
  Rickje

  Nog een suggestie voor de rubriek pak altijd een ios en een osx game. Ios games reviews word je op het hele www mee doodgegooid. Osx games daarin tegen kom je veel minder tegen. Terwijl er best wel wat in de store staan.

  Deze mening deel ik OMT. OSX Games worden echt een beetje in het duister achter gelaten. Zo heb ik een Mac Pro met de \’\’nieuwe\’\’ HD Radeon 7950 en met de \’\’27 Led display met 1440P kan je Starcraft, world of warcraft, Metro, Bioshock en nog meer games met veel plezier spelen. Al is het om de graphics en de resolutie, man, wat is dat een kick zeg! Aanraders!

  Starcraft Arcade! Je koopt Starcraft, maar krijgt er tientallen zeer goede mini-games of bijna zelfs volwaardige (custom) games bij! Ik ken genoeg mensen die nog nooit een ladder game hebben gespeeld, alleen maar custom!:grin:

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik heb zowel Hatch als Clumsy Ninja. Beide prachtige apps, Hatch is meer voor kinderen en Clumsy Ninja heeft een beetje het probleem dat het freemium (ook al maak je er geen gebruik van) toch ruikbaar is.

  Tip: meer OSX reviews lijkt me leuk, bovendien unieker dan iOS reviews.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Jammer dat er niet gepraat word over Oceanhorn, misschien we de meest geanticipeerde ios game ooit

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op reviews van iOS games. Persoonlijk ben ik wel voorstander van reviews van de Apps die in de keynotes gebruikt worden.