Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 november 2013
Leestijd: 4 minuten

Domotica via je iPhone; twee opties getest

Domotica oftewel huisautomatisering wordt steeds vaker onderdeel van het dagelijks leven. De mengkraan in de douche, zonnewering die automatisch naar beneden gaat of een garagedeur die te openen is met een afstandsbediening. Anno 2013 is domotica een stuk verder en is het mogelijk om diverse elementen van een huis vanaf je iPhone te besturen.

OMT testte de iConnect Home control starter-kit van eSaver en de WeMo Switch van Belkin. Beide systemen bestaan uit één of meer stopcontacten die met een app te bedienen zijn. Daarnaast zijn er uitbreidingen zoals een energiemeter, babyfoon en regensensor beschikbaar.

Verschillende samenstellingen
Bij het openen van de verpakkingen, blijkt dat de twee fabrikanten voor een verschillende opzet hebben gekozen. Belkin kiest voor een systeem met individuele units die geen centrale aansturing nodig hebben. De WeMo-units zijn per stuk verkrijgbaar voor € 49,95 en zien er strak uit.

De Belkin WeMo Switch wordt per stuk verkocht en heeft geen centrale hub nodig.

eSaver levert de iConnect kit als complete set voor € 199. In de doos treffen we vier stopcontact-units en een centrale hub aan. De hub moet met een netwerkkabel aangesloten worden op een router. Hoewel de stopcontact-units er strak uitzien, voelt de hub wat goedkoop aan. Het is jammer dat de netwerkkabel vast aan de hub zit, we hadden liever een gewone LAN-poort gezien.

eSaver iConnect bestaat uit een set van 4 stopcontact-units en een hub.

Installeren en instellen
De eerste stap is het aansluiten van de apparaten. Voor beide apparaten is een app beschikbaar, met de eSaver Cloud en WeMo apps konden we aan de slag.

eSaver iConnect
Het aansluiten van de eSaver set is erg makkelijk. De meegeleverde gateway (hub) kan op een bestaande router aangesloten worden. Bij het opstarten van de app werd de gateway meteen gevonden en kon een stopcontact-socket toegevoegd worden.
Na het indrukken van de knop op de socket (de stopcontact-unit) verschijnt deze in de app en kan van een naam en foto voorzien worden. Het proces is simpel. De app voelt wat outdated aan doordat er oude besturingselementen worden gebruikt. Ook de schaling op een iPhone 5s gaat niet altijd goed.

WeMo Switch
Op esthetisch gebied is het ontbreken van een centrale unit een voordeel voor de WeMo Switch van Belkin, dit maakt het installeren en instellen van de unit wel iets omslachtiger. Er moet eerst verbinding gemaakt met een interne hotspot in de WeMo om de configuratie te doen.Eenmaal met de interne hotspot verbonden, kan het vaste Wi-Fi netwerk geselecteerd worden. De procedure is eenvoudig, maar het verbindingen met de verschillende netwerken duurt redelijk lang. Op gebied van verdere configuratie wijken Belkin en eSaver weinig van elkaar af. Onze voorkeur gaat op dit punt uit naar de eSaver iConnect.

Gebruiksgemak
Wie een lamp aan en uit kan zetten, kan de apps van Belkin en eSaver bedienen. De apps emuleren een set knoppen waarop gedrukt kan worden. De knoppen van de eSaver iConnect-app zijn vrij groot, waardoor de vier meegeleverde stopcontact-units niet allemaal in beeld passen. Als een unit niet bereikbaar is, blijft er vrij lang een melding in beeld dat de unit gezocht wordt, de andere units zijn dan niet te bedienen.

Interface eSaver iConnect.

Belkin doet het er met de WeMo-app beter. Er passen meer units in beeld en bij uitval van één unit blijven de andere bereikbaar. Het zijn kleine verschillen die het dagelijkse gebruik net iets aangenamer maken, zeker bij het bedienen van meerdere apparaten.

Interface Belkin WeMo Switch.

Uitbreidingen en extra functies
Naast de stopcontacten bieden beide fabrikanten een energiemeter. Wil je echter je hele huis in een app? Dan kom je met beide sets bedrogen uit.

Een WeMo-netwerk kan uitgebreid worden met een bewegingssensor en babyfoon. eSaver heeft wat meer hardwarematige uitbreidingen beschikbaar, een regenmeter, windmeter, bodemsensor en temperatuurmeter.

Softwarematig kunnen beide apps voorzien worden van cloud-toegang, het is dan niet nodig om in hetzelfde Wi-Fi netwerk te zitten om de units te bedienen. De eSaver-app kent verder geen noemenswaardige softwarematige functies. We hadden juist door de naam, functies als patroonherkenning om energie te besparen verwacht.

De WeMo-app heeft een ingebouwde tijdklok en de mogelijkheid om acties te koppelen aan IfThisThanThat. Vooral dit laatste geeft een enorme boost aan de mogelijkheden, via IFTT kan de WeMo-set aan diverse sociale netwerken en andere webapplicaties gekoppeld worden.

Leuk speelgoed of echt nuttig?
Beide sets zijn erg leuk speelgoed, het is vermakelijk om met je iPhone in je hand allerhande apparaten in te kunnen schakelen. Het nut van domotica in deze vorm zal voor iedereen verschillend zijn. Voorlopig is de beschikbaarheid van zowel hard- als software beperkt en de prijs redelijk hoog. De kenmerken van iedere technologie die nog niet uit de kinderschoenen is.

Beide apps werken in de basis prima. De iConnect-set van eSavers is een goede keus om snel en eenvoudig aan de slag te gaan. Toch gaat onze voorkeur uit naar het WeMo-platform van Belkin omdat met name dankzij IFTT-integratie de softwarematige mogelijkheden hiermee groter zijn.

Zowel eSaver als WeMo zijn online te koop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.