Domotica via je iPhone; twee opties getest

18 reacties

Domotica oftewel huisautomatisering wordt steeds vaker onderdeel van het dagelijks leven. De mengkraan in de douche, zonnewering die automatisch naar beneden gaat of een garagedeur die te openen is met een afstandsbediening. Anno 2013 is domotica een stuk verder en is het mogelijk om diverse elementen van een huis vanaf je iPhone te besturen.

OMT testte de iConnect Home control starter-kit van eSaver en de WeMo Switch van Belkin. Beide systemen bestaan uit één of meer stopcontacten die met een app te bedienen zijn. Daarnaast zijn er uitbreidingen zoals een energiemeter, babyfoon en regensensor beschikbaar.

wemo-con-crop

Verschillende samenstellingen
Bij het openen van de verpakkingen, blijkt dat de twee fabrikanten voor een verschillende opzet hebben gekozen. Belkin kiest voor een systeem met individuele units die geen centrale aansturing nodig hebben. De WeMo-units zijn per stuk verkrijgbaar voor € 49,95 en zien er strak uit.

De Belkin WeMo Switch wordt per stuk verkocht en heeft geen centrale hub nodig.
De Belkin WeMo Switch wordt per stuk verkocht en heeft geen centrale hub nodig.

eSaver levert de iConnect kit als complete set voor € 199. In de doos treffen we vier stopcontact-units en een centrale hub aan. De hub moet met een netwerkkabel aangesloten worden op een router. Hoewel de stopcontact-units er strak uitzien, voelt de hub wat goedkoop aan. Het is jammer dat de netwerkkabel vast aan de hub zit, we hadden liever een gewone LAN-poort gezien.

eSaver iConnect bestaat uit een set van 4 stopcontact-units en een hub.
eSaver iConnect bestaat uit een set van 4 stopcontact-units en een hub.

Installeren en instellen
De eerste stap is het aansluiten van de apparaten. Voor beide apparaten is een app beschikbaar, met de eSaver Cloud en WeMo apps konden we aan de slag.

eSaver iConnect
Het aansluiten van de eSaver set is erg makkelijk. De meegeleverde gateway (hub) kan op een bestaande router aangesloten worden. Bij het opstarten van de app werd de gateway meteen gevonden en kon een stopcontact-socket toegevoegd worden.
esaver-1Na het indrukken van de knop op de socket (de stopcontact-unit) verschijnt deze in de app en kan van een naam en foto voorzien worden. Het proces is simpel. De app voelt wat outdated aan doordat er oude besturingselementen worden gebruikt. Ook de schaling op een iPhone 5s gaat niet altijd goed.

WeMo Switch
Op esthetisch gebied is het ontbreken van een centrale unit een voordeel voor de WeMo Switch van Belkin, dit maakt het installeren en instellen van de unit wel iets omslachtiger. Er moet eerst verbinding gemaakt met een interne hotspot in de WeMo om de configuratie te doen.wemo-1Eenmaal met de interne hotspot verbonden, kan het vaste Wi-Fi netwerk geselecteerd worden. De procedure is eenvoudig, maar het verbindingen met de verschillende netwerken duurt redelijk lang. Op gebied van verdere configuratie wijken Belkin en eSaver weinig van elkaar af. Onze voorkeur gaat op dit punt uit naar de eSaver iConnect.

Gebruiksgemak
Wie een lamp aan en uit kan zetten, kan de apps van Belkin en eSaver bedienen. De apps emuleren een set knoppen waarop gedrukt kan worden. De knoppen van de eSaver iConnect-app zijn vrij groot, waardoor de vier meegeleverde stopcontact-units niet allemaal in beeld passen. Als een unit niet bereikbaar is, blijft er vrij lang een melding in beeld dat de unit gezocht wordt, de andere units zijn dan niet te bedienen.

Interface eSaver iConnect.
Interface eSaver iConnect.

Belkin doet het er met de WeMo-app beter. Er passen meer units in beeld en bij uitval van één unit blijven de andere bereikbaar. Het zijn kleine verschillen die het dagelijkse gebruik net iets aangenamer maken, zeker bij het bedienen van meerdere apparaten.

Interface Belkin WeMo Switch
Interface Belkin WeMo Switch.

Uitbreidingen en extra functies
Naast de stopcontacten bieden beide fabrikanten een energiemeter. Wil je echter je hele huis in een app? Dan kom je met beide sets bedrogen uit.

Een WeMo-netwerk kan uitgebreid worden met een bewegingssensor en babyfoon. eSaver heeft wat meer hardwarematige uitbreidingen beschikbaar, een regenmeter, windmeter, bodemsensor en temperatuurmeter.

Softwarematig kunnen beide apps voorzien worden van cloud-toegang, het is dan niet nodig om in hetzelfde Wi-Fi netwerk te zitten om de units te bedienen. De eSaver-app kent verder geen noemenswaardige softwarematige functies. We hadden juist door de naam, functies als patroonherkenning om energie te besparen verwacht.
wemofeat
De WeMo-app heeft een ingebouwde tijdklok en de mogelijkheid om acties te koppelen aan IfThisThanThat. Vooral dit laatste geeft een enorme boost aan de mogelijkheden, via IFTT kan de WeMo-set aan diverse sociale netwerken en andere webapplicaties gekoppeld worden.

Leuk speelgoed of echt nuttig?
Beide sets zijn erg leuk speelgoed, het is vermakelijk om met je iPhone in je hand allerhande apparaten in te kunnen schakelen. Het nut van domotica in deze vorm zal voor iedereen verschillend zijn. Voorlopig is de beschikbaarheid van zowel hard- als software beperkt en de prijs redelijk hoog. De kenmerken van iedere technologie die nog niet uit de kinderschoenen is.

Beide apps werken in de basis prima. De iConnect-set van eSavers is een goede keus om snel en eenvoudig aan de slag te gaan. Toch gaat onze voorkeur uit naar het WeMo-platform van Belkin omdat met name dankzij IFTT-integratie de softwarematige mogelijkheden hiermee groter zijn.

Zowel eSaver als WeMo zijn online te koop.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  ARTHURHOFMAN

  Fijne test! Ik houd het fijn bij HomeWizard.

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Wat dachten jullie van “Home Wizard” en “Indigo Touch” met de bijbehorende Hardware?

 • Profielfoto
  Bas Jansen

  Ik heb al enige tijd de MiCasaVerde Vera in gebruik. Deze kan naar mijn idee meer, maar kost ook iets meer.

  Verder kan ik ook niet meer zonder. Niet alleen door het bedienen met de iPhone maar juist vanwege het kunnen instellen van scenes.

  Hoofd spots woonkamer aan, meteen gaat de rest ook gedimd aan.

 • Profielfoto
  NeXT

  Dit begint er al op te lijken. Hoewel, wie heeft er tegenwoordig nog een koffiezetter die je met de knop op “zetten” kan uit- of aanzetten? Dat zijn echt apparaten uit het jaar nul. Die van mij begint eerst eens aan een spoelprogramma…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Hm , ziet er niet naar uit dat ik snel zou aanschaffen.

  Ik hoef nu al zowat niet van mijn stoel af om alle lampen in een ruimte te kunnen bedienen. Dan ga ik al zeker mijn huis niet vol met schakelapparatuur hangen.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Ik heb met onze verbouwing gekozen voor Niko Home Control. Is uiteraard van een andere aard.
  Om eerlijk te zijn een prachtig systeem maar de iphone en ipad app zijn volgens mij leuke gadgets maar niet echt nuttig. Tegen dat je app opgestart is en je de juiste kamer vast hebt zijn we al 5sec verder. Beetje omslachtig om je licht aan de doen.

  Waar het wel handig voor kan zijn is het bedienen op afstand. Daar geloof ik meer in. Dat kan nu sinds de gateway module beschikbaar is.

  Ik wil zeker beide systemen niet gaan vergelijken is ook een ander prijskaartje. Maar de functionaliteit via een app is wel vergelijkbaar denk ik.

 • Profielfoto
  donut

  De voorbeelden spreken voor zich…

  een koffiezetter aan zetten op afstand….
  nu nog de koffie erin etc op afstand….
  IF NO Koffie DO NOT GO on :)

  een macpro uitzetten op afstand…?
  een macpro aanzetten op afstand…?

 • Profielfoto
  Macnido

  Eindelijk een artikel voor de Mac gebruiker over domotica. Een plek waar een enorme markt zou kunnen liggen voor Apple.

  Koppel je iWatch* aan een persoonlijk profiel (als een ST Communicator) dat licht en warmte regelt als je door je huis loopt. Regel ook zo alle entertainment als iTV*, game, muziek en radio in samenwerking met Siri (KITT idee)(of de big break waar ome Steve het over had). Je loopt je huis uit en gooit de deur dicht, en als er geen “profielen” meer in huis zijn kan automatisch het slot/alarm op het huis, stand-by killers aan, lichten uit en verwarming laag. Het kan al maar er moet nog een bedrijf opstaan die een universeel format neer zet (zoals een Airplay dat door andere bedrijven wordt geïmplementeerd). Momenteel is domotica duur, gefragmenteerd en er is geen universele standaard. Een enorme kans voor Apple!

  * Onder voorbehoud

 • Profielfoto
  Aidovive

  Van alles al geprobeerd en ben erg blij met m’n Philips Hue systeem.

 • Profielfoto
  Cderaedemaeker

  Ooit al eens van de smartenergy box van Electrabel ( België ) gehoort? Praktisch en de plugs zijn heel mooi ook de ‘hub’ is echt prachtig! Als je over de hub zwaait ( wat lijkt op de Mac Mini of Apple TV zie je lichtjes en zegt hij of hij verbonden is met het internet. Ook de app is heel mooi!

  ( waarschijnlijk wel niet in Nederland te koop)

 • Profielfoto
  Cderaedemaeker

  Er kan ook nog een smart termostat voor gekocht worden ( voordezelfde hub) en die kan je huis is speciale modusen zetten of de termostaat mee regelen:)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Voor degenen die wat afweten van elektronische schakelingen én enigszins kunnen programmeren: het is heel interessant om zelf met microcontrollers (of desnoods met een Arduino) aan de slag te gaan. Zo ben ik voor eigen gebruik domotica aan het bouwen.

  Ik heb bijvoorbeeld een apparaatje gebouwd met een Atmel-microcontroller die ik vanaf het internet kan benaderen via mijn iPhone of een ander devices met een browser, en waarmee ik alle lichten thuis kan schakelen met radiosignalen. Ook gaan de lampen vanzelf aan 30 minuten voor zonsondergang. Als je de lampen in huis elke dag steeds vroeger aan ziet gaan is dat wel wat confronterend.:P

  Volgende projecten: sensoren die een push notification naar mijn iPhone sturen als een plant gewaterd moet worden, en een zelfgemaakte programmeerbare thermostaat die statistieken bijhoudt over het verbruik en ook via internet bereikbaar is (alleen over VPN, voor de veiligheid). Het houdt me van de straat, zullen we maar zeggen …

 • Profielfoto
  Pad

  Ik meld het maar weer eens. Bij doe-het-zelf zaak de Gamma koop je voor weinig het Domotica systeem KlikaanKlikuit. Werkt voor je hele huis en de bedieningsapp is gratis via de AppStore verkrijgbaar.

 • Profielfoto
  Bas Post

  Ik hou het lekker bij mijn Arduino Nodo en HomeWizard! The sky is the limit! Met deze supercombinatie

 • Profielfoto
  wolkje18

  En wie kijkt eens naar de bedienbaarheid via voiceover? Licht op tijd aan, bedienbare thermostaat…

 • Profielfoto
  Apple-Pie-Order

  Geofencing zit al in Philips Hue en er zijn genoeg slimme thermostaten die dit ook hebben.

  Zo fijn dat apparaten al aan springen als je de auto/fiets parkeert. Nooit meer handmatig de verwarming of lampen aan doen!

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ik gebruik de Vera3 van Micasaverde, en vele Z-Wave modules. Veel flexibeler en krachtiger.

  Duidelijk is dat domotica hot begint te worden!

 • Profielfoto
  Chillie

  *knip* … Tegen dat je app opgestart is en je de juiste kamer vast hebt zijn we al 5sec verder. Beetje omslachtig om je licht aan de doen.

  Deze ervaring heb ik ook met de WeMo set van Belkin. Ik draai de app op een iPhone 4 (welke op zich al vrij traag is geworden sinds iOS7) en het opstarten van een app duurt echt enkele seconden. Dat is echt veel te lang om alleen even een lamp aan/uit te doen waarvan de schakelaar net buiten handbereik is.

  Nu merk ik dat ik de WeMo vooral gebruik als advanced tijdschakelaar. Als het om 6 uur donker wordt, staat m’n lamp in de woonkamer aan en als hij na 11 uur door de weeks nog aan staat, ben ik hem vergeten uit te doen toen ik ging slapen en moet hij dus automatisch uit gaan.

  Ik heb ook de wall switch. In eerste instantie bedoeld om de lichten op de veranda aan te zetten als we in het donker thuis komen maar helaas was de oude elektrische bedrading van ons huis niet compatibel. Als alternatief dan maar in de slaapkamer geinstalleerd en nu kunnen we in bed blijven liggen als de lamp nog aan staat.

  Zoals Pixelman al zei, leuk speelgoed maar het heeft vooral een hoog gadget gehalte.

  Hoe is jullie ervaring met de snelheid van de app, @Raymon?