Apple’s verlanglijstje; 10 miljard aan robots

13 reacties

Hoeveel controleurs, coaches en boetes Apple ook richting zijn toeleveranciers en fabrikanten stuurt, er blijven zich problemen voordoen met de werkomstandigheden van de arbeiders in de fabrieken waar Macs en iOS-apparaten gemaakt worden. Apple lijkt daarom een nieuwe weg te willen inslaan: minder mensen, meer robots.

Volgens een bericht op Bloomberg is Apple van plan om het komende jaar meer dan tien miljard dollar te investeren in robots en andere machines die werk over kunnen nemen van arbeiders. Het zou daarbij bijvoorbeeld gaan om robots die het plastic van de iPhone 5c polijsten, machines die automatisch het aluminium voor MacBooks kunnen snijden en apparatuur waarmee iPhone- en iPad-camera’s getest worden.

Volgens het artikel werkt Apple al jaren aan zeer geavanceerde apparatuur voor de productie van zijn producten. Daarbij gaat het vaak om technologie die tot nu toe alleen gebruikt werd voor defensie- of ruimtevaarttoepassingen. Omdat Apple zoveel geld uit kan trekken voor de ontwikkeling van dit soort apparaten hebben concurrenten vaak het nakijken, zo suggereert Bloomberg.

De investering in nieuwe technologie is overigens niet beperkt tot robots en andere apparaten. Onlangs werd al bekend dat Apple een licentieovereenkomst heeft gesloten voor de productie van industrieel saffierglas. Dit na een aantal jaren terug al een exclusieve licentie op het mysterieuze Liquid Metal verkregen te hebben.

Kortom, of je Apple’s producten nu innovatief vindt of niet, de manier waarop en de materialen waarmee ze gemaakt worden zijn dat in ieder geval wel.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Liquid Metal gebruikten ze voor de paperclip die bij de iPhone zat… en vervolgens nooit meer iets van gehoord.

 • Profielfoto
  iMacer

  @Zakske
  Apple is een firma die aan lange termijn politiek doet.
  Lees het boek eens van GTD van David Allen. Waar wil je over 1 of 10 jaar staan!!!
  Apple denkt daar heel goed over na. Ze weten allang wat dat TV project moet zijn. Waarschijnlijk als je het idee hoort, val je van je stoel af en verklaar je ze voor gek.
  Maar ze stippel heel het traject uit tot dat punt wat ze willen.

  Dat liquid metal is allang duidelijk, maar we zijn nog niet op dat punt.

  geduld ;-)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @iMacer:

  Jij bent al echt mee in de Apple-idolatie. Nog een beetje, en je hebt een wit kleed of een blauw t-shirt verdiend ! Apple, sinds de dood van Steve, koudwatervrees.

  “Liquid metal” is zoals Gorilla-glas, niet geschikt voor producten die bestemd zijn voor consumenten. Consumenten moeten consumeren. Het moet dus kapot gaan of minstens snel verslijten.

  Ooit werden onverslijtbare nylon-kousen bedacht. Technisch perfect mogelijk, maar dodelijk voor de economische leefbaarheid van bedrijven, dus werd er een verslijtbare vezel tussen geweven.

 • Profielfoto
  ro_me

  Wat raar, in het artikel op Bloomberg staat dat Apple hele andere motivaties heeft om deze investeringen te doen!

 • Profielfoto
  spacefreek

  Goede zaak, in de autoindustrie lukt het ook, dus waarom hier niet. Al gaan automodellen wat langer mee dan een model iPhone of MacBook etc., maar door dat slim aan te pakken kun je robots zeker voor meerdere modellen gebruiken. Daarnaast helpen de gigantische verkoopaantallen natuurlijk ook (iPhone haalt minstens 10-20 miljard per jaar omzet, tegenover 2 tot 10 miljard voor een redelijk tot zeer goedlopende auto)

 • Profielfoto
  Tee Loo

  @Bartvdv:
  Ben daar niet helemaal mee eens. Ik kan nog steeds mijn Nokia uit 2005 gebruiken. Geen noemenswaardige slijtage. Toch gebruik ik ‘m niet meer: outdated.

  Maw: slijtage is niet altijd van economische waarde.
  mode en technologie eerder.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dat liquid metal is allang duidelijk, maar we zijn nog niet op dat punt.

  Hoezo? Liquid metal bestaat al tien jaar, en wordt gebruikt in o.a. de luchtvaart, golfclubs en horloges. Probleem is alleen dat het bedrijf (Liquidmetal Technologies Inc.) erg slecht loopt, en daarom een exclusieve deal met Apple op het gebied van consumentenelektronica is aangegaan in ruil voor $20 miljoen. Helaas heeft dat niet mogen baten, want momenteel is het bedrijf wederom virtueel failliet. Gisteren heeft Liquidmetal Technologies een noodgreep moeten uithalen om te kunnen blijven bestaan, deze keer $20 miljoen in ruil voor zo goed als het hele bedrijf.

  Geduld lijkt me hier geen goede zaak…

 • Profielfoto
  iMacer

  @bartvdv

  Dat is juist wat ik bedoel, welke firma komt op het idee een onverslijtbaar product te maken.?!!

  Waarom brengt Apple mondjesmaat de vernieuwingen uit.

  Nu de iPad air z’n grote sprong vooruit maakt, gaan ze zich concentreren op iets anders. De concurrentie ligt ver achter hun.

  Waarschijnlijk gaan ze software matig veel aanpakken. De hardware is snel en veelzijdig genoeg ondertussen. Maar de meeste hardware profiteert daar niet van.

  Het iOS en OS X zal meer en meer samenwerken. Zodat je eenmaal met Apple begonnen er niet makkelijk vanaf komt. (daar gelaten dat het werkt natuurlijk)

  Launchpad op de mac, vond ik een belachelijk iets. Maar ondertussen meerdere iPad of iPhone starters gezien die dan toch de overstap wagen naar een iMac. En die groep gebruikt Launchpad ipv het dock.

  Touchscreen op de mac zal zeker bewaakt worden.

  Wanneer je bij de configuratie van je mac aanklikt dat info verstuurd mag worden naar Apple, wat denk je wat ze daar onderzoeken.

  Als je van een afstandje kijkt naar de ‘denkwijze’ van deze firma, word het interessant.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Tee Loo :

  U neemt me het antwoord van de lippen : Al is een apparaat technisch nog zo goed in orde, je doet er niets mee. Toevallig dit weekend in een museum nog enkele elektrische rekenmachines van de eerste generatie mogen bewonderen – heb er zelf nog heel vaak mee gewerkt. Ze zijn in prima staat, maar je doet er niets meer mee.

  En voor de rest, ik denk dat Apple helemaal verkeerd bezig. Er zijn duidelijk observatoren aan de kant die het veel, en vele malen beter weten. Zij zullen het zeker bij het rechte eind hebben. Nietwaar, Bart ?

 • Profielfoto
  Hydræ

  En nu nog mensen inhuren om die robots te maken…

 • Profielfoto
  1984

  Er blijven zich problemen voordoen met de werkomstandigheden van de arbeiders in de fabrieken waar Macs en iOS-apparaten gemaakt worden. Apple lijkt daarom een nieuwe weg te willen inslaan: minder mensen, meer robots.

 • Profielfoto
  Blackie

  Uiteindelijk gaat iedereen dus weer voorbij aan waar het nou eigenlijk om gaat…. al die mensen die onderbetaald en slecht behandeld worden om het spul te maken. In plaats van dat probleem aan te pakken sluit iedereen de ogen en wordt er geïnvesteerd op robots….

 • Profielfoto
  Stendec

  Wanneer komen er ontwerprobots? Dan lekt er ook nooit meer wat uit.