Apple: “Nog even geduld, iWork krijgt z’n functies weer terug”

55 reacties

Na 3 jaar zonder grote vernieuwingen presenteerde Apple in oktober een compleet nieuwe versie van iWork. Volledig herschreven zodat documenten compleet uitwisselbaar zijn op alle mogelijke platformen: iOS, OSX en het web. Maar wat bleek, flink wat features waren plots verdwenen. Apple verklaart zich nu nader.

In een online supportdocument erkent Apple dat tijdens de rewrite van iWork enkele features de boot hebben gemist. Maar geen nood, na deze biecht komt Apple met een belofte. Binnen een half jaar zullen via updates oude vertrouwde features hun herintrede doen. Denk aan de ruler, de aanpasbare toolbar, verbeterde Applescriptondersteuning. Daarnaast zullen in de komende updates ook compleet nieuwe features verschijnen. 

Heb jij na het lezen van het supportdocument nog meer wensen? Laat het weten. Wij zetten 6 mei in de agenda om te kijken of Apple zich aan zijn woord houdt.

iWork
Pages, Keynote en Numbers

 

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  Bamboe81

  Ben benieuwd… Het ontbreken van sommige functie is voor mij de reden dat ik voorlopig nog ff niet upgrade.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik heb niet echt dat ik dingen mis, Mocht ik toch nog dingen missen kan ik altijd de oude iwork apps openen.

 • Profielfoto
  Bram van Dam

  Heel erg fijn!

 • Profielfoto
  Clouren

  De RTF export optie graag terug Apple. Niet de hele wereld gebruikt Pages.

 • Profielfoto
  steveb

  volgens mij komt hier een uitbreiding.
  ok eerst een upgrade van de bestaande programma ‘s.
  maar waarom zouden andere programma ’s geen plaats vinden in iwork?
  mijn idee:
  ilife = consumenten lijn => gratis
  = iphoto, imovie, garage band…
  iwork = proffesionele lijn => app store
  = appature, final cut, logic, ….

 • Profielfoto
  KrijnB

  Wat ik mis is een snelle manier om tekst te arceren. Nu is er erg omslachtig geworden, dus niet fijn in gebruik

 • Profielfoto
  sling

  Ik mis al jaren de mogelijkheid om in pages portret en landscape pagina,s te kunnen plaatsen in één document.

 • Profielfoto
  iMad

  heeft hendrik ijzerbroot weer 2 dingen waarover hij niet kan zeuren:razz:

 • Profielfoto
  koolenboer

  Wat denk je van gewoon weer bestanden uit iWork kunnen opslaan ipv “kan ……nummers niet openen” wanneer ik een bestand probeer op te slaan. Zooooo irritant!

 • Profielfoto
  Swaeckers .

  Het heeft nooit écht gewerkt.

 • Profielfoto
  essiw

  @sling, in pages ’09 kon dat gewoon. Geen idee of dat nu ook kan.

 • Profielfoto
  McZibit

  …hopen dat de “illegale” downloads van Pages, Numbers en Keynote als legitiem geoormerkt zijn en ook tzt ge-update kunnen worden…

 • Profielfoto
  Hanno Wupper

  Ik mis een heleboel dingen die niet in het support document genoemd worden, bijvoorbeeld interne hyperlinks. Het gaat er niet om dat de pijn nu wat minder wordt. Het gaat erom dat men Apple niet meer kan vertrouwen. En zogenaamde update brengt je een gecastreerde versie, ne je kunt alleen met de grootste moeite terug.

 • Profielfoto
  Mr. Jones

  Kon ik maar terug, ik krijg de oude iWork met geen mogelijkheid werkend.:(

  Verder zou ik graag weer afbeeldingen in de header en footer kunnen plaatsen en weer samenvoegenvelden terug krijgen. Ook de optie om pagina’s te dupliceren, kopiëren, verwijderen en opslaan in een sjabloon is erg gewenst…

  Zoals hier boven al aangehaald, Pages 5 is een ‘gecastreerde’ versie van iWork ’09. Leuk dat het er mooi uit ziet, maar werkbaar…:(

 • Profielfoto
  jkuifje

  Een nieuwe ‘ziekte’ bij heel wat bedrijven. Ze zeggen tegen hun klanten dat ze een upgrade hebben maar eigenlijk is het een downgrade. Ofwel hadden ze gebrek aan tijd om alles te programmeren en dan vlug een halve release lanceren. Idem voor OS X 10.9 Mavericks. Het is tegenwoordig ‘belangrijker’ om de klote Facebook- en Twitter-integratie te hebben in je software i.p.v. een stabiele release uit te brengen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  heeft hendrik ijzerbroot weer 2 dingen waarover hij niet kan zeuren:razz:

  Toch wel: Apple brengt eerst (per ongeluk?) nieuwe versies op de markt waar features uit zijn verwijderd? Gaat toch weg! Dit was gewoon weer een test om te kijken of we het er mee eens waren. Nu we dat niet zijn gaat Apple zogenaamd ‘door het stof’ om de ‘fout’ te herstellen.
  Er zit een heel team van mensen op de ontwikkelafdeling en een groep testers en niemand had door dat complete features weg waren?

  Apple speelt nu weer mooi weer want er komt een update…

  Je moet wel een blinde fanboy zijn wil je dat niet doorhebben…

 • Profielfoto
  bartvdv

  En ik heb nog niet eens mijn mond geopend.

 • Profielfoto
  Buzz

  Hendrik: niemand zegt toch dat het per ongeluk zo zou zijn gegaan. Je kan wat mij betreft best flinke kritiek hebben op de manier waarop Apple hierover communiceert. De inhoud van dit bericht hadden ze gelijk in de presentatie moeten stoppen. Maar verder hebben ze hun zaakjes op orde. De oude iWork blijft gewoon op je computer staan. De nieuwe versie is gratis. Dus niemand is afgezet of op een andere manier onrecht aangedaan. Er is gewoonweg gekozen voor een bepaalde feature set die (tijdelijk) ten koste is gegaan van andere features.

  Voor wie Apple wat langer volgt is dat helemaal niets nieuws. Ze doen dat soort dingen regelmatig, zowel met hardware als software. Het is een strategische keuze met zowel voordelen als nadelen, om niet tot in de lengte van dagen aan alle oude features vast te blijven houden. Soms moet je eerst een stap terug doen om daarna twee stappen vooruit te kunnen maken. Dat is een belangrijk onderdeel van wat Apple anders maakt dan de concurrentie.

  Alleen zouden ze dit wel wat duidelijker (en dan bedoel ik in dit geval vooral sneller) over kunnen brengen aan hen die dit niet meteen doorhebben.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Apple brengt een prachtige suite uit die volledig compatibel is met iOS en iCloud. Geweldige innovatieve integratie. Deze apps zijn nog niet compleet, ze hebben nog niet alle features van de vorige versies, dus deze blijven gewoon bruikbaar (ze worden in een aparte map weggeschreven). Apple geeft aan voornemens te zijn de nieuwe apps te blijven ontwikkelen en ze op het niveau van de oude apps te brengen met een verwachte duur van zes maanden, met de intentie van blijvende verbeteringen aan het product.

  En nog zijn er zeurders?!? Wat een verzuurde gemeenschap; niet alleen hier maar Macrumors ook. Alstublieft, gooi uw Apple producten weg, koop een Dell en een Samsung en laat Apple Apple zijn.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  @clauren: rtf?!

  als je perse nagenoeg platte tekst, wil open dan texteditor hé!
  PDF niet goed genoeg ?!

 • Profielfoto
  iMad

  heeft hendrik ijzerbroot weer 2 dingen waarover hij niet kan zeuren:razz:

  Toch wel: Apple brengt eerst (per ongeluk?) nieuwe versies op de markt waar features uit zijn verwijderd? Gaat toch weg! Dit was gewoon weer een test om te kijken of we het er mee eens waren. Nu we dat niet zijn gaat Apple zogenaamd \’door het stof\’ om de \’fout\’ te herstellen.
  Er zit een heel team van mensen op de ontwikkelafdeling en een groep testers en niemand had door dat complete features weg waren?

  Apple speelt nu weer mooi weer want er komt een update…

  Je moet wel een blinde fanboy zijn wil je dat niet doorhebben…

  Hendrik maak je toch niet zo druk, begrijp best wel dat het moeilijk is dat op een bepaalde leeftijd dingen veranderen die vroeger beter waren.
  En soms toegeven is niet fout of verkeerd.

 • Profielfoto
  Janjans

  Is er dan nog een mogelijkheid dat ik op mijn iPad de vorige versies van iMovie en Keynote weer krijg? Deze had ik ge-update zonder te weten hoe en wat. Zie de oude versies ook niet in een apart mapje staan. Met pages kijk ik nu nog wel even uit met updaten, ook al vraagt ie er wel telkens om.

  Op mijn mac heb ik gelukkig nog niets ge-update en draaien de oude versies nog rustig door, al is het niet meer compatible nadat een bestaan eenmaal in een nieuwe iOS versie geopend is.

  Maar goed, ik kijk uit naar de volledige versies, en begrijp ook dat ze vanuit 1 punt willen beginnen met ontwikkelen zodat op ieder OS eenzelfde versie kan draaien, doch zou graag in de tussentijd wel de voorgaande versie beschikbaar hebben op de iPad, mede omdat ik ervoor betaald heb. Weet iemand hoe ik dat voor mekaar kan krijgen?

 • Profielfoto
  GastonM

  @Janjans,

  Volgens mij speelt het probleem niet op iOS-devices, gezien de versies daar al uitgekleed waren t.o.v. iWork ’09. Je zult er dus op je iPad alleen maar op voorruit gaan als je de nieuwe versie installeert. Graag hoor ik of jij een andere ervaring hebt.

 • Profielfoto
  Mr.Bonzo.

  Two-page (two-up) view!

 • Profielfoto
  Janjans

  @Gastje8 ik heb nog geen gebreken onder iOS ervaren, ik gebruik mijn iPad dan ook vooral om presentaties af te spelen en niet om te maken. Waarom ik graag de oude versie op mijn iPad wil heeft te maken met dat ik dan gebruikte bestanden kan blijven bewerken in OSX met de oude versie.

  Nu sla ik telkens van alles maar een extra exemplaar op en gebruik zo’n alias voor het geven van een presentatie. Het jammere hieraan is echter dat wanneer ik nog kleine veranderingen mobiel doorvoer deze niet doorwerken in het document dat ik in OSX bewaar en of verder bewerk. Dus veranderingen moet ik nu bijhouden in een notitie en later doorvoeren in het origineel. Maar goed, over een half jaar is het leed dus geleden….

 • Profielfoto
  JWB

  Kortom: binnen een half jaar is iWork in iCloud geen beta meer en kan het overweg met de “oude” features van iWork

 • Profielfoto
  eagle1972

  Ik wacht af.
  Voorlopig terug naar iwork 09.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  De rulers kun je gewoon aanzetten via voorkeuren

 • Profielfoto
  Nic

  Toch wel: Apple brengt eerst (per ongeluk?) nieuwe versies op de markt waar features uit zijn verwijderd? Gaat toch weg! Dit was gewoon weer een test om te kijken of we het er mee eens waren. Nu we dat niet zijn gaat Apple zogenaamd \’door het stof\’ om de \’fout\’ te herstellen.
  Er zit een heel team van mensen op de ontwikkelafdeling en een groep testers en niemand had door dat complete features weg waren?

  Apple speelt nu weer mooi weer want er komt een update…

  Je moet wel een blinde fanboy zijn wil je dat niet doorhebben…

  Exact.

  Ik denk dat ze vooral iets wilden hebben, af of niet af, nadat Google hun Quickoffice heeft geüpdatet en gratis heeft gemaakt, en Microsoft met Office-apps voor iOS leek te komen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @iMad
  Dit heeft niks met ‘vroeger’ te maken of veranderingen.
  Ik zal altijd met een Mac blijven werken ongeacht wat Apple doet of juist niet doet.
  Ik ben het alleen niet eens met bepaalde bedrijfsvoeringen die Apple de laatste jaren uitvoert.
  Als je dat objectief bekijkt blijf ik Apple een bedrijf vinden dat behoorlijk arrogant is geworden. Maar dat verandert verder niets aan mijn beleving met een product van hun.

  Het lijkt net alsof Apple gewoon de kat uit de boom kijkt om te zien hoe we op het ‘verdwijnen’ van die functies in iWork reageren. Zouden we dus niet negatief gereageerd hebben dan is de kans groot dat dit hele OMT artikel niet bestond…

 • Profielfoto
  Hanno Wupper

  Ik had ooit Pages los gekocht. Me werd een “upgrade” aangeboden, en na ik deze nietsvermoedend hat geaccepteerd, was de oude versie weg. Die “upgrade” heeft alle geopende bestanden geconverteerd en bijvoorbeeld interne hyperlinks eruit gehaald. Dankzij Time Machine kon ik alles herstellen, maar het was wel enige uren werk.

  En nu komt iedere week een bericht: er zijn upgrades. Vroeger stond op de twee knoppen “installeer” en “bekijk details” o.i.d. Dat “bekijk details” is nu weg. Je krijgt een kat in de zak aangeboden. Je weet niet eens, op welke programma’s dit betrekking heeft.

  Ik zal dus voor de rest van mijn leven, wil ik met het oude pages blijven werken, iedere week het berichtje over de upgrade moeten wegklikken en dan voorzichtig in de app store kijken wat er aan de hand is.

 • Profielfoto
  Hanno Wupper

  “updates”, niet “upgrades”, sorry.

 • Profielfoto
  Nikita

  Het lijkt net alsof Apple gewoon de kat uit de boom kijkt om te zien hoe we op het ‘verdwijnen’ van die functies in iWork reageren. Zouden we dus niet negatief gereageerd hebben dan is de kans groot dat dit hele OMT artikel niet bestond…

  Dat deden ze een jaar of wat terug toch ook met de MacBook? Herinneren we ons nog de aluminium MacBook (niet-Pro) van 2008. Kostte ongeveer hetzelfde als de zwarte MacBook die ervóór zat, maar dan zonder Firewire etc.? Een half jaar later kwam de 13″ MacBook Pro uit.

 • Profielfoto
  iMad

  @iMad
  Dit heeft niks met \’vroeger\’ te maken of veranderingen.
  Ik zal altijd met een Mac blijven werken ongeacht wat Apple doet of juist niet doet.
  Ik ben het alleen niet eens met bepaalde bedrijfsvoeringen die Apple de laatste jaren uitvoert.
  Als je dat objectief bekijkt blijf ik Apple een bedrijf vinden dat behoorlijk arrogant is geworden. Maar dat verandert verder niets aan mijn beleving met een product van hun.

  Het lijkt net alsof Apple gewoon de kat uit de boom kijkt om te zien hoe we op het \’verdwijnen\’ van die functies in iWork reageren. Zouden we dus niet negatief gereageerd hebben dan is de kans groot dat dit hele OMT artikel niet bestond…

  Sorry, Hendrik maar nu doe je het weer, zeggen dat ik niet objectief ben en in het vorige bericht Fanboy.

  Sinds Tim Cook the scepter heeft overgenomen van wijlen Steve Jobs, is het bedrijf alleen maar opener geworden naar zijn klanten.
  En dat is een objectieve kijk op het bedrijf Apple die jij nu beticht van arrogantie.

  Apple is altijd al arrogant geweest, tenminste als je dat arrogantie kan noemen.
  Zij zijn een bedrijf die tenminste het lef heeft om nieuwe technologieën op de markt te brengen en oude technologie er uit te gooien.
  Software aan te passen waardoor de beleving om er mee te werken, alleen maar beter wordt.

  En dit is een objectieve mening van iemand die van niemand of iets fan is.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het lijkt net alsof Apple gewoon de kat uit de boom kijkt om te zien hoe we op het \’verdwijnen\’ van die functies in iWork reageren. Zouden we dus niet negatief gereageerd hebben dan is de kans groot dat dit hele OMT artikel niet bestond…

  Dat klopt, als er geen ophef was ontstaan dan hadden ze wellicht ook dit document niet hoeven publiceren. Maar ik denk dat ze dan nog steeds verder waren gegaan met het (opnieuw) implementeren van de verdwenen features in alle versies van iWork (OS X, iOS en de iCloud website), en dan hadden we nog steeds binnen een half jaar deze features in een update terug gezien.

  […] Me werd een “upgrade” aangeboden, en na ik deze nietsvermoedend hat geaccepteerd, was de oude versie weg. Die “upgrade” heeft alle geopende bestanden geconverteerd en bijvoorbeeld interne hyperlinks eruit gehaald. Dankzij Time Machine kon ik alles herstellen, maar het was wel enige uren werk.

  En nu komt iedere week een bericht: er zijn upgrades. Vroeger stond op de twee knoppen “installeer” en “bekijk details” o.i.d. Dat “bekijk details” is nu weg. Je krijgt een kat in de zak aangeboden. Je weet niet eens, op welke programma\’s dit betrekking heeft.

  Ik vind je verhaal nogal warrig. De oude versie was toch niet weg, maar staat toch nog steeds in een apart mapje? De update heeft toch ook niet al je bestanden geconverteerd, maar alleen de bestanden die je in de nieuwe versie *zelf* hebt bewerkt? In de informatie over de iWork update stond toch dat er een nieuw bestandsformaat was, dus je was toch gewaarschuwd dat bewerkingen in dit nieuwe formaat zouden worden opgeslagen? En in de App Store kan je toch nog steeds de details bekijken van wat elke update inhoudt? Je hoeft daarvoor zelfs niet eens meer op een knop te drukken, het staat er gewoon meteen. Hoogstens moet je nu op een “more…” knopje drukken als de tekst niet helemaal in één keer past.

  Ik denk dus dat je, naast je (terechte) kritiek op de communicatie van Apple, ook eens goed naar je eigen inbreng in de door jouw opgesomde problemen moet kijken.

 • Profielfoto
  RJG

  Vindt het wel een rare manier van werken. Apple komt met een nieuwe versie van iWorks en na geïnstalleerd te hebben blijkt deze flink gestript te zijn. Voor de een lastig voor de andere dramatisch. Ik moest toch een paar uurtjes aan de sheets sleutelen om het weer werkbaar te maken.
  Nu komt Apple met de mededing dat ze het over een half jaar gaan fiksen.
  Dit verdiend niet echt de schoonheidsprijs.
  Tevens wordt de achterstand ten opzichte van M$ Office hierdoor alleen maar groter.

  Overigens ben ik wel blij dat Apple door blijft gaan met het ontwikkelen van iWorks.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Nee, hoor. Voor mij is de nieuwe versie helemaal niet lastig. Features die verstopt zatten in een achterlijk infovenster staan nu mooi prominent en begrijpelijk in een zijbalk. Het is helder, mooi en uniform over alle apparaten. Er zijn wat features niet meteen meegekomen, features die de normale gebruiker nauwelijks zal missen; maar daarvoor zijn er de ’09 applicaties om dat tijdelijk op te vangen.

  Wat een eindeloos gezeur van mensen die een gratis office pakket krijgen. Hetzelfde geneuzel over het verdwijnen van het ‘info’-tabblad bij iTunes synchronisatie onder Mavericks. Apple stroomlijnt het systeem naar een geïntegreerde ervaring op alle platformen: iPhone, iPad, Mac en iCloud.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @GeenMorgenrood: je hebt gelijk, we moeten blij zijn met een dode (gratis) mus.

 • Profielfoto
  Buzz

  Je hoeft natuurlijk helemaal niet blij te zijn. Je hoeft het zelfs niet eens te gebruiken. Als je iWork ’09 gebruiker bent en daar blij mee was dan kan je daar nog steeds prima mee door werken. Maar kan je je voorstellen dat de nieuwe versie op bepaalde aspecten wel een flinke verbetering is, en dat anderen er daarom wel heel blij mee zijn?

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  @GeenMorgenrood: je hebt gelijk, we moeten blij zijn met een dode (gratis) mus.

  Welke dode mus? U krijgt een upgrade van alle drie de applicaties, gratis, met de enige reservering dat sommige features nog niet aanwezig zijn. De vorige apps kunt u gewoon blijven gebruiken en in de komende maanden worden de meest prominente van deze vermiste features teruggebracht.
  Wat is hier precies een dode mus aan? Ik heb deze update liever nu dan over zes maanden omdat ik – en vele anderen – geen AppleScript support nodig heb; ik hoef geen afbeeldingen in tabellen te plakken, enzovoort.

  Het is zeuren om te zeuren… Een dode mus… Wat een onzin.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple stroomlijnt het systeem naar een geïntegreerde ervaring op alle platformen: iPhone, iPad, Mac en iCloud.

  Mac OS-X (er staat eigenlijk geen Mac meer voor en dat zegt genoeg) is een hybrid geworden tussen OS-X en iOS, en dat pakt negatief uit voor de desktop ervaring.
  Er zat namelijk niemand te wachten op een desktop systeem met een berichten centrum, facebook integratie of andere iOS features. Apple zit er wat dat betreft echt naast. Lees maar.

  Het is echt geen zeuren om het zeuren. Men ‘zeurt’ omdat de power user naar het tweede plan is verschoven. Het bekende verhaal dat Mac’s vaak in de grafische industrie worden gebruikt klopt misschien nog wel, maar denk je nu echt dat die wat aan facebook hebben een berichten centrum, game centre of een verstopte user library, een veredelde ‘launcher’ en afgeslankte programma’s? Ik denk dat de meeste net als ik gewoon met 10.6 zijn blijven werken.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @iMad
  Je zegt geen fanboy te zijn, maar je kan het tegelijkertijd niet hebben als iemand kritiek heeft op Apple. Kritiek die niet op zichzelf staat getuige de verhalen op andere forums (zie link hierboven).

  Ik kan de werkwijze van Apple met betrekking tot deze iWork “upgrades” die door veel mensen als een downgrade wordt gezien alleen maar als slordig omschrijven en het feit dat er gelijk zoveel klachten komen vanuit de community bewijst alleen maar dat Apple de opgebouwde gebruikerservaring negeert op het arrogante af.

  Ooit was er b.v. ook een document van Apple getiteld “User Interface Guidelines“. Daarin stonden regels voor de ontwikkelaar om een uniforme programma layout te kunnen maken waarin b.v. de esc toets of de enter toets in elk programma het zelfde deed. Maar verscheidene jaren geleden gooide Apple deze regels zelf overboord met als gevolg dat het uniforme vervaagde.

  Een aardig voorbeeld daarvan is het “opmaak” menu van de teksteditor. Met daarin de keuze “Lettertype”. Dan krijg je vervolgens een sub-menu waarin enkele zaken staan die eigenlijk niets met het lettertype hebben te maken met daarin nogmaals de menukeuze “Toon lettertypen”. Een van de zaken die daar staan is de kleur van de tekst.
  Doe je het zelfde bij “Pages” dan krijg je ongeveer het zelfde, alleen moet je daar weer voor de kleur in het (logischer) “Weergave” menu zijn. Mogelijk is dit in latere versies (ik werk met Snow Leopard) veranderd, maar ook hier heeft Apple een rare stap gemaakt door zijn eigen ‘guidelines’ niet na te komen.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Apple stroomlijnt het systeem naar een geïntegreerde ervaring op alle platformen: iPhone, iPad, Mac en iCloud.

  Mac OS-X (er staat eigenlijk geen Mac meer voor en dat zegt genoeg) is een hybrid geworden tussen OS-X en iOS, en dat pakt negatief uit voor de desktop ervaring.
  Er zat namelijk niemand te wachten op een desktop systeem met een berichten centrum, facebook integratie of andere iOS features. Apple zit er wat dat betreft echt naast. Lees maar.

  Ik heb al genoeg gezeur gelezen hier, op Macrumors en elders om nog eens een artikel te lezen. U zegt ‘er zat namelijk niemand te wachten’. Dat lijkt me erg sterk; ik vind het allemaal erg handig en ik denk dat er veel mensen zijn die deze nauwe integratie met iCloud handig vinden.
  Ik vind de Recovery partitie erg handig, iets dat ik miste en een van de redenen waarom ik lang met Linux ben blijven werken. Dus, kom maar Lion – en ML, Mavericks zijn dan logische vervolgstappen. Time Machine integratie nu ook in contacten – handig bij dataverlies…

  Het is echt geen zeuren om het zeuren. Men \’zeurt\’ omdat de power user naar het tweede plan is verschoven. Het bekende verhaal dat Mac\’s vaak in de grafische industrie worden gebruikt klopt misschien nog wel, maar denk je nu echt dat die wat aan facebook hebben een berichten centrum, game centre of een verstopte user library, een veredelde \’launcher\’ en afgeslankte programma\’s? Ik denk dat de meeste net als ik gewoon met 10.6 zijn blijven werken.

  Apple is geen bedrijf dat computers maakt specifiek voor ‘power users’. Er is een markt voor Pro users, waar de MacBook Pro en Mac Pro voor geschikt is, met Apple’s Pro Apps. Maar de suggestie dat het hele besturingssysteem ontwikkeld is rond hen is een misvatting. Apple streeft naar het maken van producten die ze zelf zouden gebruiken en aanbevelen en integratie met iCloud en iOS devices hoort daar bij.

  Als u bij Snow Leopard wilt blijven, van mij mag u. Dan heeft u overigens ook niet de aanbieding gekregen om iWork te updaten; dan ontgaat me al helemaal waarom u zeurt.

  Voor de duidelijkheid, in dit geval hebben ‘power users’ helemaal niet te klagen, want de applicaties waarmee ze konden wat ze konden zijn nog steeds aanwezig. Het is geneuzel in de marge en ja, zeuren om te zeuren. Apple vindt u niet speciaal genoeg; ocharme.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb een sterk gevoel dat een groot deel van de zeurders hier helemaal Mavericks en de nieuwe iWork niet zelf gebruiken (of even geprobeerd hebben). Ze weten eigenlijk niet waar ze het over hebben en blaten de kritiek steeds maar wat na. Dat blijkt wel uit het commentaar, waarbij alle negatieve aspecten keer op keer worden herhaald, zonder dat er genuanceerd wordt gekeken wat er voor positiefs tegenover staat. Er worden dingen bijgehaald die er niks mee te maken hebben, en verbeteringen die er alles mee te maken hebben worden consequent verzwegen.

  Men probeert het eigen gelijk te bewijzen door te verwijzen naar andere discussiefora en nieuwsberichten waar op eenzelfde manier zonder enige nuance of analyse kritiek wordt nageblaat.

  Er wordt hoogdravend gedaan over de Human Interface Guidelines, hoe Apple daar van af is gestapt, en hoe daarin Pages en Textedit verschillen. Maar 1) deze guidelines bestaan nog steeds en zijn onlangs aangepast voor Mavericks en 2) deze guidelines gaan helemaal niet over hoe je je menus wat betreft fonts en stijl inricht. Textedit is natuurlijk een heel ander programma met een hele andere doelgroep en een hele andere geschiedenis dan Pages. Gelukkig is daar binnen de afdeling van Apple die over de Human Interface gaat wel oog voor.

  Er wordt gezegd dat Apple de gebruikerservaring negeert, terwijl alles er op wijst dat het tegendeel waar is. Wat wel waar is is dat Apple ongenuanceerde kritiek negeert, en terecht natuurlijk!

  Wel wordt er bij Apple gekeken naar hoe dingen beter gemaakt kunnen worden, en men is daarbij niet bang voor een tijdelijk experiment (zie de UI veranderingen in Lion die in Mavericks weer zijn teruggedraaid), en niet bang om genuanceerde afwegingen te maken (zie de belangrijke verbeteringen in compatibiliteit in iWorks, die tijdelijk ten koste gaan van veel minder belangrijke features).

  Features als Facebook integratie, iOS / iCloud integratie en notification centre, die uiteraard niet voor iedereen interessant zijn, zitten zo weggestopt dat gebruikers er geen last van hoeven te hebben. Maar features specifiek voor power users, zoals de sterk verbeterde multi-monitor support, Finder tabs, tags en de verbeterde batterijduur, zijn eveneens netjes geïntegreerd en daardoor weinig zichtbaar. Dat maakt de software kwetsbaar voor kritiek van mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is. Maar gelukkig trekt het bedrijf zich daar inderdaad weinig van aan.

  Ik ben als power user van zowel OS X als iOS in ieder geval flink tevreden over Mavericks, de nieuwe iWork apps en iOS 7. Dat mag ook wel eens gezegd worden, denk ik.

 • Profielfoto
  iMad

  Hendrik, natuurlijk mag jij wel kritiek hebben op Apple, geen probleem.
  Dat geeft ons net zoveel recht kritiek te hebben op jouw kritiek.

  De wijze waarop je dan iemand bekritiseert of “beschuldigd” zul je dan naar mijn mening moeten aanpassen.

  Het leuke van een discussie is dat iedere persoon vanuit een andere ervaring en achtergrond deelneemt aan de discussie.
  Een discussie moet dan ook gaan om het onderwerp waar we over spreken en niet om de personen er omheen, tenzij de discussie over een persoon gaat.

  Het proces bestaat natuurlijk uit verschillende persoonlijkheden met verschillende achtergronden, die op hun manier hun kritiek uiten die door de anderen weer op hun manier geïnterpreteerd worden.
  Het is dan ook de taak aan de personen die deelnemen aan een discussie over een onderwerp, zaken te vermijden die niets met het onderwerp te maken hebben.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @GeenMorgenrood

  U zegt ‘er zat namelijk niemand te wachten’. Dat lijkt me erg sterk; ik vind het allemaal erg handig en ik denk dat er veel mensen zijn die deze nauwe integratie met iCloud handig vinden.

  Dan heb je doodeenvoudig de forums niet gevolgd. Lang niet iedereen vindt het huidige OS een verbetering. Dat kun je voornamelijk zien aan het percentage gebruikers dat nog met 10.6 werkt. (Met haast 21% op de tweede plaats)
  En iCoud is handig maar ‘de cloud’ in het algemeen wordt een probleem bij een downtime als je niks lokaal hebt gebackup’t.

  Ik vind de Recovery partitie erg handig, iets dat ik miste en een van de redenen waarom ik lang met Linux ben blijven werken.

  Ik weet niet wanneer je met een Mac bent begonnen, maar de Recovery partitie is een logisch gevolg van het feit dat er geen DVD met OS meer bij een Mac wordt geleverd. Dat was sinds Lion zo, maar daar voor deed die DVD eigenlijk het zelfde als de recovery partitie en die DVD zit er al bij sinds de uitvinding van de superdrive. M.a.w: je had Linux al veel eerder links kunnen laten liggen.

  Er is een markt voor Pro users, waar de MacBook Pro en Mac Pro voor geschikt is, met Apple’s Pro Apps. Maar de suggestie dat het hele besturingssysteem ontwikkeld is rond hen is een misvatting.

  Dat suggereer ik ook niet. Maar de pro users worden de laatste tijd in de marge geplaatst omdat de doelgroep voornamelijk juist die mensen zijn die baat hebben bij b.v. facebook integratie. Nogmaals: daar zat men echt niet op te wachten als desktop gebruiker. (Leuk en handig op de mobile apparaten maar op een desktop hoort het niet gepush’t te worden) Maar omdat de doelgroep nu de grote massa is en niet de serieuze gebruiker verschijnen er allerlei features in het OS die het de niet zo slimme gebruiker gemakkelijk maakt maar die de pro user echt in de weg zitten.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Buzz_D

  Ik heb een sterk gevoel dat een groot deel van de zeurders hier helemaal Mavericks en de nieuwe iWork niet zelf gebruiken (of even geprobeerd hebben). Ze weten eigenlijk niet waar ze het over hebben en blaten de kritiek steeds maar wat na.

  Ik heb dus Mavericks op een externe drive staan en die ene keer dat ik daarvan opstart omdat een programma perse 10.7 of hoger moet hebben vind ik het een verademing als ik even later weer in 10.6 zit. Ik praat dus wel degelijk uit ervaring.
  Dat is natuurlijk een persoonlijke mening maar daar sta ik niet alleen in gezien het toch nog vrij grote aantal gebruikers dat met 10.6 werkt. Dat is zoals ik hierboven al gezegd hebt haast 21% en dat is net wat meer dan 10.7

  En als ik alleen maar al lees over uitgeklede iWork programma’s hoeft het voor mij al niet meer en blijf ik met de oude versie werken. OK het wordt nu aangepast, maar lees nu eens de topics hierover van mensen die plotseling niet meer verder konden. Was dat nu echt nodig Apple?

 • Profielfoto
  Buzz

  Op Internet lees je per definitie vijf keer zoveel klachten als complimenten, en de meeste klachten worden ook schromelijk overdreven opgeschreven. Het is niet zo verstandig om daar je oordeel op te baseren. Ik heb in de berichten op Internet trouwens nog niet echt verhalen gehoord van mensen die écht niet verder konden. Hoogstens kostte het sommige gebruikers 15 minuten om uit te proberen en terug te schakelen naar de oudere versie. Dat had met betere communicatie voorkomen kunnen worden, dat ben ik met je eens. Maar het is ook weer geen ramp.

  En wat vind je dan zo’n verademing in 10.6? Is dat niet gewoon een kwestie van wennen? Je hoeft er van mij niet aan te wennen, natuurlijk, als je dat niet wil. Maar is het dan wel terecht dat je zoveel kritiek blijft geven op de nieuwe versies? En het is natuurlijk ook prima als je met de oude versie van iWork wil (of moet) blijven werken. Maar heb je al gekeken naar het lijstje ontbrekende features? Welke zou je daar nu echt van missen als je zou upgraden?

  iWork is niet alleen maar uitgekleed, het is daarna ook opnieuw aangekleed. Dat lijken alle klagers te vergeten. Ik gebruik iWork zelf behoorlijk intensief, vooral Pages en Keynote. Ik moest een week of twee wennen, maar ondertussen vind ik de nieuwe versie veel beter, heerlijk om in full screen te werken, met de sidebar in plaats van de inspector. En ik vind het echt fantastisch dat ik op de iPad verder kan waar ik op de Mac was gebleven. Ik ben juist blij dat ze wat features overboord hebben gegooid. Ik moest laatst even in Microsoft Word werken. Dat is typisch een programma waarbij ze dat nog nooit hebben gedaan. Wat een drama!

  Maar de pro users worden de laatste tijd in de marge geplaatst omdat de doelgroep voornamelijk juist die mensen zijn die baat hebben bij b.v. facebook integratie. Nogmaals: daar zat men echt niet op te wachten als desktop gebruiker. (Leuk en handig op de mobile apparaten maar op een desktop hoort het niet gepush\’t te worden) Maar omdat de doelgroep nu de grote massa is en niet de serieuze gebruiker verschijnen er allerlei features in het OS die het de niet zo slimme gebruiker gemakkelijk maakt maar die de pro user echt in de weg zitten.

  Wat zit er precies in de weg? Ik gebruik Facebook en Twitter wel, maar de integratie in OS X niet, maar toch kan ik me er weer geen voorstelling van maken hoe dat in de weg zou zitten. En wat vind je dan van features in Mavericks zoals verbeterde multi-monitor support, full screen mode, finder tags en tabs, verbeterde batterijduur, verbeterd geheugenbeheer, soepeler scrollen, en snellere reactie door de verbeteringen onder de motorkap? Zitten die features je als pro user ook in de weg soms?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb tot nu toe (op mijn iMac en MacBook 15″ 2011) alleen Snow Leopard gehad, OS 10.6 dus. Dat beviel goed. De Lions heb ik overgeslagen, omdat ik toen wel érg veel kritiek tegenkwam. Nu heb ik op mijn MacBook 15″ in één klap Mavericks geinstalleerd en ik moet zeggen: het bevalt me prima! Lijkt in manier van werken veel op Snow Leopard, maar werkt sneller. Alleen werking van iTunes is nogal veranderd; moet ik nog even inkomen. Op berichten integratie etc zit ik ook niet te wachten. Al mijn berichten-communicatie gaat met de iPhone. Maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen wel handig kan zijn.
  Belangrijkste: alles werkt goed. Was alleen een domper dat ik na het gratis Mavericks wél ineens €14 moet neertellen om met een download mijn iPhoto weer aan de gang te krijgen. En bijna €27 voor Comic Life…! Dat vind ik wel raar.
  Verder alles prima.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PS: wél fijn dat ik via mijn nieuwe iPhone 5S gratis alle iWorks apps kon downloaden, inclusief iMovie en iPhoto. En direct weer gewist, want wat moet ik ermee op mijn iPhone. Maar daardoor kon ik ze op mijn account ook gratis downloaden op mijn iPad Mini en dáár kan ik ze wel gebruiken:razz:

 • Profielfoto
  iMad

  Het is duidelijk dat de oude iWork versie niet geschikt was voor de huidige tijd, zeker om het ook te gebruiken op een iPhone of een iPad.
  Ook duidelijk is dat de oude iWork versie niet geschikt is voor het werken op een bijv. Windows computer via Safari.

  Apple heeft naar mijn mening juist een goed product afgeleverd, waarmee je zowel op een Windows computer in Safari kan werken, als op een iPad.
  Dat er dingen missen is een feit, maar daar heeft Apple al beloofd dat die er aan komen.

  Apple doet helemaal niks verkeerd in deze situatie, want ook zij zullen moeten aanpassen aan de mogelijkheden van deze tijd.
  Je kan zelfs een document delen met iemand anders en zodoende tegelijk aan een document werken, ook al zit je in het buitenland.
  Je kan zelfs met de programma’s werken als je geen internet hebt, en of je nu met het Pages werkt via Safari het ziet er hetzelfde uit.
  Vergelijk dat nu eens met de concurrenten.

  Daarom snap ik en vele anderen niet, dat zoveel mensen inclusief Hendrik zo lopen te zeuren.
  Ik zou zeggen blijf lekker met het oude iWork’s werken en laat ons genieten van de nieuwe iWork’s met de nieuwe mogelijkheden.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Dan heb je doodeenvoudig de forums niet gevolgd. Lang niet iedereen vindt het huidige OS een verbetering. Dat kun je voornamelijk zien aan het percentage gebruikers dat nog met 10.6 werkt. (Met haast 21% op de tweede plaats)
  En iCoud is handig maar \’de cloud\’ in het algemeen wordt een probleem bij een downtime als je niks lokaal hebt gebackup\’t.

  Nee, inderdaad heb ik de forums niet gevolgd. Ik heb wel betere dingen te doen met mijn tijd. Het verbaast me altijd hoe deze zogezegde pro users zoveel tijd hebben om rond te hangen op forums om hun frustratie te uiten. Alsof dat zin heeft – alsof Apple forums leest.
  Niet alle computers zijn eligible for Lion.

  Ik weet niet wanneer je met een Mac bent begonnen, maar de Recovery partitie is een logisch gevolg van het feit dat er geen DVD met OS meer bij een Mac wordt geleverd. Dat was sinds Lion zo, maar daar voor deed die DVD eigenlijk het zelfde als de recovery partitie en die DVD zit er al bij sinds de uitvinding van de superdrive. M.a.w: je had Linux al veel eerder links kunnen laten liggen.

  Er is een groot verschil tussen een lokale Recovery partitie en een installatie DVD. Ik kan ook op een extern apparaat een image draaien van de DVD. Het gaat mij om het ontwerp van het besturingssysteem en de onderliggende structuur. Met de EFI update van alle apparaten vanaf mid 2010 voor internet recovery heeft Apple voor mij een grote zet gemaakt als het aankomt op recovery.
  En ja, ik weet hoe ik de root user inschakel of de schijf kan wissen via single user mode op een snow leopard Mac. En ik weet wat de mogelijkheden zijn via de installatiedvd. Daar gaat het niet om. Ik kan ook een document vanuit iWork ’09 via iTunes op mijn iPhone zetten; wat Apple wil – en wat ik wil – is iets veel mooiers.

  Dat suggereer ik ook niet. Maar de pro users worden de laatste tijd in de marge geplaatst omdat de doelgroep voornamelijk juist die mensen zijn die baat hebben bij b.v. facebook integratie. Nogmaals: daar zat men echt niet op te wachten als desktop gebruiker. (Leuk en handig op de mobile apparaten maar op een desktop hoort het niet gepush\’t te worden) Maar omdat de doelgroep nu de grote massa is en niet de serieuze gebruiker verschijnen er allerlei features in het OS die het de niet zo slimme gebruiker gemakkelijk maakt maar die de pro user echt in de weg zitten.

  Welke features zitten in de weg? Berichtencentrum? Ik werk overal met Mac’s, thuis gebruik ik notification center, op mijn werk niet. Het heeft me nog nooit gestoord dat ik notification center had. En ja, ik heb OS X Server draaien; ik gebruik Aperture… Maakt dat mij tot een ‘niet zo slimme gebruiker’?

  Ik vind uw verhaal zeurderig en kort door de bocht. U zet nogal in op uw status als ‘pro Apple gebruiker’. Zegt mij weinig, eerlijk gezegd.

 • Profielfoto
  Janjans

  Het initiatief juig ik toe, maar ik vind het momenteel irritant dat ik nadat ik een presentatie uit Keynote of een project/film uit iMovie op mijniPad heb gebruikt deze niet meer kan openen op mijn mac, of ik moet daar ook een nieuwe en uitgeklede versie instaleren, wat ik nog niet wil doen.

  Waarom kan ik op de iPad niet terug naar de vorige versies, waar ik gewoon voor betaald heb, zodat ik gewoon door kan werken tot het moment dat Apple de nieuwe versies kan leveren met dezelfde functies erin.

  Ik bem wat blij dat ik Pages op kij iPad niet heb vernieuwd, daar kan ik nog gewoon doorwerken zoals voorheen, ik wissel dan wel zodra dat een meer complete versie beschikbaar is.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Natuurlijk gaat dat nog wel. U kunt hem downloaden vanaf iCloud.com en hem daar openen of handmatig via iTunes naar uw Mac synchroniseren.

 • Profielfoto
  Janjans

  @GeenMorgenrood Oh, dat wist ik niet! Ik had begrepen dat dit niet meer ging. Ga het morgen meteen proberen! Dank je voor de tip!