Apple Maps blijkt mokerslag voor Google Maps

40 reacties

Apple Maps is meer dan een jaar een feit. In september van 2012 introduceerde Apple samen met iOS 6 zijn eigen kaartendienst. Een reactie op het feit dat Google weigerde Apple toegang te geven tot de stemgestuurde navigatie die Android-gebruikers wel standaard in hun kaarten-app hadden zitten.

Ondanks een valse start met flink wat kritiek is Apple Maps bijzonder populair. Maar weinig iOS-gebruikers zien de noodzaak om de in december van 2012 uitgebrachte Google Maps-app terug op hun iPhone te zetten. Uit cijfers die The Guardian publiceerde, blijkt dat Google Maps een mokerslag heeft gekregen, 80% van het marktaandeel op iOS is verdampt.

Ook op OS X heeft Apple Maps inmiddels zijn intrede gedaan.
Ook op OS X heeft Apple Maps inmiddels zijn intrede gedaan.

De cijfers zijn afkomstig van comScore, een Amerikaans bureau dat zich vooral richt op het analyseren van gebruik van internet en apps. Het bureau becijferde dat Google Maps op zijn hoogtepunt, vlak voor september 2012, door ongeveer 35 miljoen iOS-gebruikers in de VS gebruikt werd. Vandaar de dag zijn daar nog 6,3 miljoen gebruikers van over, dit is inclusief ongeveer 2 miljoen gebruikers die Apple Maps niet kunnen gebruiken omdat ze nog op iOS 5 werken.

Google Maps was voorheen sterk geïntegreerd in iOS, op het homescreen was de app zichtbaar als ‘Kaarten’. De app ‘Kaarten’ is gebleven, maar bevat nu Apple’s eigen kaartendienst. In de eerste maanden kreeg Apple Maps veel kritiek, de dienst bleek een aantal fouten te bevatten en routes klopte net altijd. Apple CEO Tim Cook bood zijn excuses aan, nam interne maatregelen en beloofde snel verbetering.

Inmiddels worden nog regelmatig verbeteringen en nieuwe features aan Apple Maps toegevoegd, er zijn ook aanwijzingen naar OV-functionaliteit gevonden. Toen Google recent aankondigde hun kaartendienst van reclame te gaan voorzien, gaven veel lezers aan Apple Maps wederom een kans te geven.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Oscar Westerhuis

  Afwachten of het echt goed werkt

 • Profielfoto
  stefsegers

  hoop dat zoeken zoals in maps ook beter wordt. In plaats van straatnamen meer bedrijfsnamen of POI’s. Verder erg tevreden met Kaarten

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Als ze nou eens fiets routes gaan laten zien, dan gooi ik google maps pas de deur uit

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd wat dit aan inkomsten scheelt voor google

 • Profielfoto
  iBear

  Onze straat is nog steeds niet gevonden in Kaarten! Woon in Groesbeek down town dus dat zou toch bekend moeten zijn!

  Bij Google Maps geen probleem.

 • Profielfoto
  Maikelw

  iOS 5 powerrr.

  Tja, ik gebruik nog een iPad 1. Laatst een 7 inch samsung ding gekocht, kan nergens aan tippen t.o.v. Mijn iPad 1. Hier werkt Kaatren/Maps gewoon lekker vloeiend, eenvoudige interface. Prima zo.

 • Profielfoto
  ReusVRotterdam

  Gebruik al jaren iPhone, maar zeer zelden gebruik gemaakt van Google of Apple Maps.

 • Profielfoto
  languh

  nu alleen nog wat aan die stem doen in maps

 • Profielfoto
  Bloemie

  Ik gebruik Google maps en het werkt prima. Zeker voor OV in de stad. Snel overzichtelijk. Maps van Apple? Ik weet het nog niet.

  Wat echt handig is, is dat Google web based is. Dus zoekopdracht / vraag wordt direct overgenomen van MacBook naar iPhone. Op kantoor zoeken, de deur uitlopen en iPhone weet het gevraagde adres nog.. Top.

  Bij Apple Maps moet ik die opdracht eerst versturen van MBP naar iPhone….. Xtra handeling..

 • Profielfoto
  Jonkie

  Aanwijzingen gevonden naar ov functionaliteit?
  Is gewoon keihard geintegreerd toch? Vinger op de kaart houden en kaarten plaatst een speld. De mogelijkheden die dan gegeven worden bevat onder andere ov route plannen.

 • Profielfoto
  Themaccster

  Apple maps wint het tegenwoordig ook van Google met het vinden van nieuwbouw wijken. Apple maps is sneller up2date.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Daan , lees Maikel zijn reactie nog eens goed.

 • Profielfoto
  Rickje

  Doe mij maar Google Maps, is toch iets flexibeler qua straatnamen (hoef het niet 100% nauwkeurig te typen) en bevat een goede en dynamische routeplanner. Terwijl Apple Maps nog steeds met dat irritante turn-by-turn navigatie zit.

 • Profielfoto
  bestbier

  Google=NSA dus weg ermee!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Beide apps hebben voor en nadelen, en dat is soms knap lastig kiezen.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ja maar wel allemaal klanten die roepen hoe klote die maps op iPhone is.

 • Profielfoto
  diamont

  Apple maps is werkelijk een (slechte) grap. Zoom eens in op Venlo NL en kijk eens of je wat kan herkennen behalve dan blokjes!!! Voor mij blijft het Google Maps.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Onze straat is nog steeds niet gevonden in Kaarten! Woon in Groesbeek down town dus dat zou toch bekend moeten zijn!

  Wáár zeg je?:wink:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Uit cijfers die The Guardian publiceerde, blijkt dat Google Maps een mokerslag heeft gekregen, 80% van het marktaandeel op iOS is verdampt.

  Heeft the Guardian soms Apple aandelen? Ik geloof dat het wel meevalt met dat marktverlies.

 • Profielfoto
  Ewout

  Niet zo gek dat het aandeel zo hard is gegroeid voor Apple Maps. Het wordt je keihard door de strot gedrukt. Hier in Noorwegen is Apple Maps absoluut geen alternatief voor Google Maps. Ook precies de reden waarvoor ik iPhoto niet bijwerk tot de nieuwste versie, dan krijg je ook daar die rommel opgedrongen.

  Mijns inziens is Apple de laatste jaren het spoor flink bijster geraakt. Ze zouden terug moeten naar ‘vrije keuze’. Gezichtsherkenning in iPhoto is ook zo’n ontzettend fijne toevoeging (cynisch). Hoe vaak je het ook uitzet, iedere keer komt het weer terug. Na ruim tweeëntwintig jaar Apple adept te zijn geweest (zakelijk en privé) begint de teleurstelling toch wel steeds meer de overhand te krijgen. Nee, ik ga niet naar windows.

  Ewout

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Leuk, zo’n onderzoek, maar die is echt gericht op de VS. Daar is Apple Maps veel beter dan in Nederland.
  Kaarten is in Nederland wel beter geworden, maar je moet nog steeds specifiek zijn en vergeleken met Google loopt Kaarten ver achter.

  Zoek je bijvoorbeeld op “Ypenburg college” in Kaarten, dan krijg je ‘niets gevonden’. Terwijl Google dan keurig “Lyceum Ypenburg” vindt…
  En zo loop ik constant tegen die kleine irritaties aan.

  Kaarten ziet er mooi en overzichtelijk uit, maar de data erachter is bij Google duidelijk robuuster en slimmer verbonden.

  En ik vind Streetview in Google Maps toch ook prettiger, zeker omdat fly-over in Nederland nog niet werkt.

  Tenslotte kun je tegenwoordig met Google Maps zelfs op stations en winkelcentra navigeren: op verschillende verdiepingen!

  Maar ach: je kunt ze gewoon allebei naar believen gebruiken:-)

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Heeft dat niet te maken met het feit dat Google Maps nu alleen nog maar een app is en Apple Maps geïntegreerd zit in het systeem en veel apps in die appstore die gebruik maken van kaarten. Op die manier is het toch logisch dat er veel minder Google Maps gebruikers zijn?

 • Profielfoto
  Bor

  Ik vind Apple maps eigenlijk heerlijk, en de app vloeiender in gebruik dan die van Google. De enige twee redenen dat ik nog steeds geregeld naar Google Maps grijp is dat ik het OV gewoon ontzettend mis, en het gebrek aan locaties. Dat eerste kan een ongelofelijke killer feature worden in combinatie met de Mac app. Lekker achter de laptop een treinreis plannen en de route in één klap op je telefoon openen, dat is wat ik graag wil.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Toch twee die hun gezond verstand gebruiken. Het is de toestand in de VSA, in Europa liggen de kaarten anders.
  En het is een standaard app, waarom zou je dan de moeite nemen om een andere app die net hetzelfde doet te downloaden. Dus de logica zelve.

 • Profielfoto
  akerboom

  nog steeds geen goede zoek functie naar bedrijven of POI”s in maps van Apple, dit maakt de app een lachertje i.v.m Google maps.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @bestbier Hou toch eens op met dat gejank. Apple doet er net zo hard aan mee, maar dat vind je blijkbaar prima? Treurig gedoe altijd.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Dat Apple Maps populairder is vind ik niet zo vreemd. Het staat bij iedereen op het toestel vanaf iOS6 en voor de meesten zal het voldoen, zeker in de VS. Ook is Apple Maps beter geïntegreerd in iOS, simpelweg omdat dat onmogelijk is voor Google.

  Ik probeer de app vaak te gebruiken voor navigatie en dergelijke, maar ik kom toch steeds vaker weer terug bij Google Maps. Uitgebreider, nauwkeuriger, completer en betrouwbaarder. Natuurlijk zijn er plekken waar Apple Maps weet net iets beter werkt, maar gemiddeld genomen blijft het voor mij de mindere van de twee.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik gebruik beiden, maar toch overwegend Google maps. Als muzikant kom ik wekelijks op meerdere locaties die nieuw zijn voor mij, en Streetview is een erg handige tool om in te schatten waar ik juist terecht ga komen (niet alleen krijg ik een impressie van de locatie op zich, maar zie ik ook direct wat er in de omgeving allemaal te doen is..soms handig om in te schatten of het een druk optreden wordt of niet :p)

  Ik zou echt niet meer zonder Streetview kunnen! Voor gewone turn by turn gebruik ik dan weer Apple Maps, ziet er gewoon ietsjes aangenamer uit.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Ik vind Google Maps veel beter als ik een nuttige plaats zoek en gebruik ook streetview vaak om te kijken hoe de lokatie waar ik heen moet er uit ziet…

  Daarentegen gebruik ik Apple Maps tegenwoordig als navigatie in de auto en dat ziet er véél mooier uit dan bij Google. Als Apple de database met nuttige plaatsen nog eens flink uitbreid dan is het voor mij dacht bye bye Google Maps maar nu heb ik beide nog nodig

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Een van de dingen die nog écht beter moeten in Apple Maps is de volledigheid van gegevens in andere landen. Zo heeft mijn werkgever een kantoor in Minsk en er moeten geregeld mensen daarheen. Het is een stad van 1,8 miljoen inwoners, en Apple reduceert het tot een paar wegen:

  Daar waren de collega’s in Minsk ook écht niet blij mee toen ze iOS6 kregen zonder dat de aparte Google Maps-app al beschikbaar was. Ze moesten alles in de browser doen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Toch twee die hun gezond verstand gebruiken. Het is de toestand in de VSA, in Europa liggen de kaarten anders.
  En het is een standaard app, waarom zou je dan de moeite nemen om een andere app die net hetzelfde doet te downloaden. Dus de logica zelve.

  In de VS zie je volgens mij precies dezelfde problemen met de kaarten en zoekfunctie van Apple Maps als hier in Europa. Ik zie hier trouwens wel meer dan twee mensen die hun gezond verstand gebruiken, dus waarom je er nu weer zoveel moet beledigen is mij een raadsel. Verder heb je gelijk, een groot deel van de iOS gebruikers maakt het niet uit, en dan is de standaard bij het OS geïnstalleerde app goed genoeg.

 • Profielfoto
  SRV

  In mijn woonplaats heeft Apple Maps al een complete, nog te bouwen, wijk al ingetekend waar in Google Maps nog niets te zien is. Een paar weken geleden stond de nieuwe A5 (aansluiting op de A10) nog niet in Apple Maps. Na een probleemmelding werd het een paar dagen later keurig getoond. Toeval? Of zijn ze er hard mee bezig.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  In mijn woonplaats heeft Apple Maps al een complete, nog te bouwen, wijk al ingetekend

  Daar heb je dus niet veel aan want daar zoekt niemand naar. (Afgezien dan van de project ontwikkelaar die de weg kwijt is)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Buzz_D

  Ik zie hier trouwens wel meer dan twee mensen die hun gezond verstand gebruiken, dus waarom je er nu weer zoveel moet beledigen is mij een raadsel.

  Ik had het over het marktaandeel van de iPhone/iPad/Android in de VSA t.o.v Europa. In de VSA gaat Apple er op vooruit, terwijl hun marktaandeel in Europa en de Aziatische landen er op achteruit gaat. En die kloof zal nog groter worden. Het artikel gaat over het toedienen van een mokerslag – nou moe (van Guust Flater) – in de VSA. Dat had de ‘journalist’ erbij moeten vermelden, vooraleer velen denken dat dat een algemeen gegeven is. Ik had het natuurlijk niet over de toestand/kwaliteit van de kaarten of hun zoekmogelijkheden. Vreemd dat je over deze uitdrukking (deze dus: “… liggen de kaarten anders.”), struikelt (dat was een belediging).

  [Ik weet eigenlijk niet waar jij al die beledigingen van mij leest. Of iemand zich beledigd voelt, hangt meer af van hoe sterk iemands karakter is of misschien hooggevoelig is. Oeps, dat lijkt ook op een ongewilde belediging.]

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik merk zelf dat ik maps steeds vaker gebruik, en google maps steeds minder.
  Maar inderdaad, de situatie in europa is nog niet te vergelijken, maps werkt in Amerika echt veel beter dan hier, veel completer daar.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Ze weten op mijn Apple devices Amstelveen nog steeds niet correct te labelen… Bij mij staat nog steeds Amstelhoek op al mijn apparaten. Grappige is dat het bij anderen of Amstelhoek of Amstelveen is, dus het is verschillend per persoon…

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik heb nog steeds moeite met de kleurstelling van Apple Maps. Een beige soep, helaas, waar je in de auto niks op herkent.
  Zou beter moeten kunnen.

 • Profielfoto
  JTD

  [Ik weet eigenlijk niet waar jij al die beledigingen van mij leest. Of iemand zich beledigd voelt, hangt meer af van hoe sterk iemands karakter is of misschien hooggevoelig is. Oeps, dat lijkt ook op een ongewilde belediging.]

  Nope, jij zet iedereen weg, afgezien van de ‘twee die hun gezonde verstand gebruiken’, als mensen die hun ongezond verstand gebruikt hebben of als mensen die een ziek verstand gebruiken. Dus met die twee met hun gezonde verstand ben jij het eens, dat is voor jou de waarheid en die rest spreekt niet de waarheid of snapt er niks van en hebben derhalve dus een ziek verstand, in jou ogen.
  Dat is gewoon beledigend. Dat hangt niet af van hoe sterk iemands karakter is.

  ONTOPIC:
  ik gebruik naar volle tevredenheid, heel zelden, Googlemaps

 • Profielfoto
  fgd007

  Apple Maps is een ongelooflijk slecht product. Je kunt er niet op vertrouwen dus dat maakt het een waardeloze kaart. En als er nu eens iets gedaan werd met die probleem-meld functie dan had ik nog hoop dat de community de kwaliteit op kon krikken. Maar dat gebeurd (vooralsnog) niet. Ik heb al diverse keren belangrijk fouten gemeld in hoofdwegen in stadscentra, maar dat heeft niet mogen baten.