Apple kopiëren blijkt dure hobby voor Samsung

29 reacties

Samsung is donderdag door een rechtbank in de VS veroordeeld tot het betalen van een boete van 290 miljoen dollar aan Apple wegens patentinbreuk. In een eerdere uitspraak veroordeelde de rechtbank Samsung al tot het betalen van 640 miljoen dollar aan Apple, deze boete komt daar bovenop.

Volgens AllThingsD is het Zuid-Koreaanse bedrijf nu 960 miljoen dollar schuldig aan Apple, dat komt neer op bijna 700 miljoen euro. Samsung wist al dat het fout zat, de inzet in de rechtszaak was voor de maker van voornamelijk plastic smartphones dan ook niet het bewijzen van onschuld, maar een zo laag mogelijke boete.

De uitspraak gaat voornamelijk over inmiddels oude modellen.
De uitspraak gaat voornamelijk over inmiddels oude modellen.

De rechtszaak liep al enige tijd, vorig jaar werd Samsung in dezelfde zaak veroordeeld tot het betalen van 1 miljard dollar voor de inbreuk op vijf Apple-patenten. Een deel van deze boete bleek echter onjuist berekend door de jury, daarom werd deze donderdag herberekend. Samsung pleitte voor een bedrag van 52 miljoen dollar als vergoeding voor de geschonden patenten, de inzet van Apple was 380 miljoen dollar. Uiteindelijk wees de rechtbank 290 miljoen dollar toe.

Reactie Apple
Apple laat in een verklaring weten dat het om meer ging dan slechts patenten en geld. Een woordvoerder stelde dat “Het gaat om innovatie en hard werk dat Apple in het uitvinden van producten steekt. Mensen houden hierdoor van deze producten.” Het bedrijf uit Cupertino is blij dat de jury Samsung laat zien dat kopiëren niet ongestraft blijft.

Vervolg in 2014
Terwijl Samsung zich beraadt op eventuele bezwaren, staat in maart van 2014 opnieuw een proces tussen de twee techgiganten in de planning. Apple claimt dat ook in nieuwe Galaxy-modellen door Apple gepatenteerde technologie wordt gebruikt. Het schadebedrag kan hierdoor nog verder oplopen.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Belangrijk dat Apple gelijk krijgt. Iedereen kan zien dat ze toen gewoon de iPhone helemaal gekopieerd hebben. Ik vind de boete helemaal niet zo hoog. Samsung heeft volgens mij vele miljarden verdiend aan deze manier van heling en staat in Europa bovenaan de lijst, door scherpe en actieve marketing en lagere prijzen.

 • Profielfoto
  wverveer

  precies! daar zijn patenten toch voor, het beschermen van ontwerp / idee

  die copycats hebben nog nooit wat zelf verzonnen..het is al knap dat ze zo snel met een i-horloge kwamen…maar we weten allemaal hoe dat afgelopen is..

  er zal wel een upgrade komen, als apple hem lanceert

 • Profielfoto
  AT024

  Lekker voor ze. Samsung K.O. geslagen

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  De boete voor schaamteloze kopieërderij is terecht maar als consument ben ik blij dat Samsung zoveel mogelijk van Apple gejat heeft en daar een Android telefoon uit samengesteld heeft. Want mijn Galaxy S2 mobiel bevalt erg goed.

  :lol:

 • Profielfoto
  ramrod

  Willekeur . als die zelfde recht zaak in Korea was geweest had Apple absoluut geen gelijk gekregen .

 • Profielfoto
  OMG

  K.O. Geslagen? Dit is een hele page ‘vergoeding’ voor de miljarden die ze nu als copycat verdienen. Gewoon een hele goede business case van SS. Diefstal loont. Spijtig maar waar.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Waarom niet zo een mooie ronde 1 miljoen??? :’-(

 • Profielfoto
  toineenzo

  Woepe natuurlijk veel meer mijn reactie voegt niks toe! Ik moet beyer lezen!!

 • Profielfoto
  Xcode

  Je moet ‘dure hobby’ wel in perspectief plaatsen. Samsung verdient al een aantal jaren miljarden met de ‘gekopieerde’ (of dit al dan niet waar is, laat ik even buiten beschouwing) ontwerpen, dus een miljard uitkeren is niet zo’n grote aanslag op het vermogen. Het is een beetje alsof de gemiddelde Nederlander even zwaar shopt bij de AH, no big deal.

 • Profielfoto
  Verdult

  Ik vraag me af hoeveel kopieerapparaten Samsung daarvoor zou kunnen kopen.

 • Profielfoto
  Peter Smitshuyzen

  Brand dat Samsung maar af tot hun enkels:-)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Daar gaan we weer…

  Overigens werd de schadevergoeding niet verminderd omdat de berekening zou zijn fout geweest, wel omdat onduidelijk is hoe de jury tot dat bedrag is gekomen. Tja, ook niet onlogisch als je gewone burgers in de jury laat plaatsnemen.

  En dat een belangrijk patent dat de spil blijkt te zijn in deze rechtzaak verworpen werd wegens niet origineel en bestond al, daar wordt alweer niet over bericht.

  …de maker van voornamelijk plastic smartphones…

  Ach, op dit stukje journalistiek dat riekt naar riool, zal ik maar niet uitweiden.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik vraag me af hoeveel kopieerapparaten Samsung daarvoor zou kunnen kopen.

  Kopen ? Samsung maakt ze zelf !:lol:


  Even serieus , de grote winnaars zijn de advocaten. Die verdienen hier grof geld mee, aan beide partijen.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  1 miljard is een schijntje met wat ze verdient hebben aan t kopiëren.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Samsung is gewoon te zielig om een eigen initiatief te nemen qua design en operating systems. Apple doet het al jaren netjes en het is wel een feit dat de Apple smartphones er eerder waren dan de Samsung smartphones. Dus ja Ik zal ook nooi overwegen om een Samsung smartphone te kopen Ik neem dan liever HTC Ik heb een Desire HD met Midwild erop. Die werkt zelfs nog sneller dan een Samsung smartphone + de eerste Samsung modellen waren niet zo uitgebreid die hadden crashneigingen

 • Profielfoto
  KR1275

  Dankzij die jarenlange aandacht voor Samsung zijn ze zo groot geworden. Die rechtzaken heeft ze geen windeieren gelegd.

 • Profielfoto
  maconly

  het wordt tijd dat de westerse wereld zijn producten beschermt en dat de consumenten de aziaten gaat boycotten.

 • Profielfoto
  sjap

  @maconly: lekker handig als je beseft dat de meeste consumentengoederen die we kopen in azië gemaakt worden, inclusief iPhones die Samsung-onderdelen bevatten.

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly: lekker handig als je beseft dat de meeste consumentengoederen die we kopen in azië gemaakt worden, inclusief iPhones die Samsung-onderdelen bevatten.

  De ontwerper is apple .

  apple heeft een kleine start gemaakt met het assembleren van producten in de vs de Mac Pro.
  ik probeer zoveel mogelijk nl producten te kopen gevolgd door de eu en dan de vs.

  mij zul je niet zien in een aziatische auto.

 • Profielfoto
  Ce

  Wanneer Android “fans” hier zo nu en dan teveel hun “fanboyisme” laten horen is de wereld hier te klein en volgt al snel de roep om weer terug te keren naar een forum waar gewoon lekker over Apple dingen gediscussieerd kan worden. Daar ben ik het helemaal mee eens.

  (De zin van de opmerking “de maker van voornamelijk plastic smartphones” ontgaat me ook een beetje in het kader van dit artikel. 50% van de nieuwe smartphone lijn van Apple is inmiddels ook plastic)

  Moet je nu lezen…wat een bende ongenuanceerde, naïeve en soms kinderlijke stemmingmakerij. Een Apple forum onwaardig.
  Samsung heeft gekopieerd, da’s duidelijk. Daarvoor gestraft worden is ook duidelijk. Deze straf is nu uitgesproken, ook al is deze zaak nog lang niet afgelopen. Dit was slechts het vervolg op een foutieve rekenwijze in de eerste zaak. Er is nl. grote twijfel t.a.v. de geldigheid van de patenten die ten grondslag hebben gelegen aan de hoge boete.

  Echter, een aantal schrijvers in deze thread hanteren hardnekkig het credo “eens een dief ALTIJD een dief”. Het zogenaamde kopieergedrag van Samsung NU is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met wat andere bedrijven ook overkomt, een gemiddelde smartphone heeft per slot van rekening te maken met vele tienduizenden patenten. Vergeet niet…ook Apple is jaarlijks in vele tientallen zaken verwikkeld die allemaal met vermeend kopieergedrag te maken hebben!!! Bij deze laatste opmerking stoppen veel Apple fans echter spreekwoordelijk de vingers in de oren en gaan heel hard “nahnahnahnaaaaahaaaaa” zingen of “trol…trol….trol” roepen.

 • Profielfoto
  mmww

  Samsung rekende al op deze boete, en de mega winsten voor Samsung gaan gewoon door, als ook het kopiëren van nieuwe producten. Samsung hoeft niks te leren dit is hoe een bedrijf als Samsung opereert op de markt.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Ik snap best waarom Apple zo furieus achter zogenaamde copycats aangaat.
  Dat komt namelijk omdat Apple zelf niets maakt, maar alles uitbesteedt in b.v. China of als het om schermen/SSD’s gaat, Korea (Samsung, LG enz.) Taiwan (HTC, Quanta Computer, Acer, Asus enz.).
  De zogenaamde copycats hoeven helemaal niets te kopiëren, want Apple verteld ze zelf hoe ze het precies gemaakt willen hebben tot in detail.

  Dus het enige waarop Apple zich op zou kunnen beroepen is design, en dat is voor een deel geinspireert door Braun (Dieter Rams).

  Als ik zo kijk naar het Samsung assortiment dan zie ik toch een heleboel dingen die Apple niet heeft en waarom zou Samsung, risico gaan lopen om een grote klant ‘Apple’ tegen zich in het harnas te jagen.
  Zonder Samsung waren er waarschijnlijk geen iPhone’s of iPad’s omdat Apple niet zoveel benodigde chips (A4, A5 enz.) en schermen zelf kan produceren.

  Betreft de boete: ik denk dat dit een gentlemen agreement is om de Amerikaanse bevolking/overheid zoet te houden (de extreme Apple winsten blijven immers buiten de V.S.).

 • Profielfoto
  Imade

  Ik zie juist enorme verschillen tussen een crapple en een samsung.
  Als samsung Apple eens gaat negeren… hebben jullie geen iphones meer xD
  Gaan wij straks ook bedrijven aanklagen die banden maken en verkopen?
  Huizen bouwers aanklagen?
  come on zeg… alleen apple nerds verdedigen apple omdat ze een harde krijgen als ze aan crapple denken.

 • Profielfoto
  sedikit

  het wordt tijd dat de westerse wereld zijn producten beschermt en dat de consumenten de aziaten gaat boycotten.

  Ach, wat aandoenlijk. Loop je niet een beetje achter maconly? De wereld is “geglobaliseerd”, wist je dat?

  Overigens schijnt meer en meer het blinde gedweep (en het kinderachtige afgeven op Samsung, Microsoft enz) langzaam maar zeker meer en meer op weerstand te stuiten. Eindelijk een beetje volwassener?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @ iMade
  Hoe oud ben je eigenlijk? Normaal discussiëren met onderbouwde argumenten is je niet gegeven.
  Niet eens in staat Apple normaal uit te spreken, in termen van plassers te denken en denken dat je dit met banden en huizen moet vergelijken?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Sorry hoor… Maar vind iedereen kortzichtig. Als we kijken hoe Apple groot is geworden door middel van kopiëren van ideeën mag Apple dan nu wel iedereen aanklagen. Vind het een zwakke zet en slechte reclame om de concurrentie een trap te geven. Als het een kopie is, waarom dan nog Apple kopen? Android is nou eenmaal een groter dan iOS, dat daarvan distributies uit worden gebracht waarbij het interface sprekend lijkt op die van Apple zou mij een zorg zijn. Sony klaagt toch ook niet dat hun xmb interface (niet te verwarren met xbmc) inmiddels is gekopieerd door derden en velen. Daarbij is het begin scherm (qua coding) een kopie uit het .net framework van Microsoft dat geïntroduceerd is bij Mac os X Tiger.

 • Profielfoto
  Imade

  @ iMade
  Hoe oud ben je eigenlijk? Normaal discussiëren met onderbouwde argumenten is je niet gegeven.
  Niet eens in staat Apple normaal uit te spreken, in termen van plassers te denken en denken dat je dit met banden en huizen moet vergelijken?

  Kan het pearOS topic nog herrinneren… toen was het hartstikke stoer en nu ineens niet?
  Tsja… als Samsung Amerikaans was, dan had Samsung het makkelijk gewonnen.
  Ik zie nog steeds te veel verschillen tussen Crapple en Samsung.
  Ik zeg Crapple omdat iOS7 te instabiel is en te veel batterij zuipt.
  Aangezien teruggaan niet mogelijk is naar iOS6, ben ik over gestapt naar Samsung Galaxy S4 Mini en tot nu toe hartstikke tevreden!

 • Profielfoto
  jackybe67

  IMade,

  blijf mij verwonderen over je haat tov Apple en daaraan gekoppelde trollen hier op het forum. Get a live!!

 • Profielfoto
  computer space

  Het enige leuke in dit verhaal is de manier waarop Samsung de schadevergoeding uitbetaalt: cash in stuivers. Briljant!
  Waar twee vechten om een been, loopt de derde er mee heen. Doe mij maar weer een Nokia. Met Windows. Heerlijk, en prima geprijsd.