Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 27 november 2013

7 overnames door Apple: what happened next?

Afgelopen week kocht Apple het bedrijf PrimeSense voor een slordige 345 miljoen dollar. De vraag is: wat gaat Apple doen met het bedrijf dat de basis vormde voor de Microsoft Kinect technologie. Om die vraag te beantwoorden kijken we naar 7 overnames van Apple uit het verleden. En dan vooral naar hun lot na de overname.

NeXT
Laten we beginnen met misschien wel de belangrijkste overname van Apple ooit. We hebben het natuurlijk over NeXT op 7 februari 1997. NeXT, het tweede computerbedrijf van Steve Jobs kwam niet van de grond. Computers werden al niet meer gemaakt en ook de software NeXTStep leek geen glorieuze toekomst toebedicht. Na de overname kreeg het echter toch een glansrol als basis voor OS X. Het Dock? Het zat al in NeXTStep. Unix als basis voor het OS? NeXTStep had het. Bekijk eens de demonstratie die Steve Jobs gaf van NeXTStep en je zult veel dingen herkennen.
– Kosten: 404 miljoen dollar

http://www.youtube.com/watch?v=gveTy4EmNyk

Raycer Graphics
Raycer Graphics is een relatief kleine overname van Apple. Het werd eind 1999 aangekocht voor slechts 15 miljoen dollar. De grafische kennis werd gebruikt om in de beginjaren van OS X de 3D- en videoprestaties te bevorderen zonder de grafische kaart al te veel te belasten. Niet heel spannend, maar waarom we de overname van Raycer Graphics toch noemen, is omdat Bob Mansfield als vice president of Engineering meekwam met de overname. In het topmanagement bij Apple zou hij deze rol voortzetten als ‘Senior Vice President van Mac Hardware Engineering’. Daarmee was hij verantwoordelijk voor de hardware ontwikkeling van iMacs, MacBooks, iPhones en iPads. Niet onbelangrijk!
– Kosten: 15 miljoen dollar

P.A. Semi
P.A. Semi werd opgericht in 2003. Core business was het ontwerpen van chips die krachtig waren, maar vooral energiezuinig. De productie ervan werd vervolgens uitbesteed. In 2008 kocht Apple de knappen koppen van dit design team op. Dit was het begin van de A4 chip die in 2010 in de eerste iPad en iPhone 4 zou zitten. De op ARM gebaseerde A-reeks bevat meer en meer denkwerk van Apple (lees: de knappe koppen van P.A. Semi) met de A7 als hoogtepunt.
– Kosten: 278 miljoen dollar

C3 Technologies
Apple Maps zag officieel het levenslicht met de introductie van iOS 6 op 19 december 2012. Tot dat moment maakte Apple gebruik van de kaarten van Google Maps. Samen met de verbanning van de Youtube app was hiermee het laatste restje Google gebaseerde apps verdwenen uit iOS. Een jaar voor de introductie van Apple Maps kocht Apple C3 Technologies. Dit bedrijf specialiseerde zich in het maken van 3D kaarten. Deze worden gemaakt van foto’s uit de lucht. De software herkent gebouwen, straten, bomen etc.

De techniek is één op één terug te vinden in Apple Maps onder de naam Flyover. Saillant detail: de techniek achter deze 3D techniek werd oorspronkelijk ontwikkeld voor defensiedoeleinden.
– Kosten: 267 miljoen dollar

AuthenTec
Het Australische bedrijf AuthenTec werd in de zomer van 2012 gekocht. AuthenTec specialiseerde zich in software en hardware op het gebied van beveiliging. Hiervoor gebruikte het vooral de vingerafdruk. En dat is ook precies de impementatie die Apple ruim een jaar later in de iPhone 5S introduceerde. De techniek werd verbeterd en verkleind zodat het in de home butten van de iPhone past. De sensor is slechts 8 bij 8 millimeter.

Maar de iPhone 5S is niet de eerste telefoon met vingerafdrukbeveiliging van Authentec. Eerder werd de technologie toegepast in bijvoorbeeld de LG eXpo.
– Kosten: 356 miljoen dollar

Quattro Wireless
De verhoudingen tussen Apple en Google waren in 2010 bijzonder slecht. Toenmalig CEO Eric Schmidt moest de Apple board of directors verlaten omdat Google en Apple in de mobiele markt teveel in elkaars vaarwater verkeerde. Dat bleek ook toen Google eind 2009 het mobiele advertentiebedrijf AdMob kocht voor 750 miljoen dollar. Naar verluidt overtrof Google hiermee een bod van Apple. Begin 2010 sloeg Apple terug met de overname van Quattro Wireless. Een kleiner advertentiebureau in de mobiele markt. Later dat jaar introduceert Apple iAd waarmee bedrijven kunnen adverteren op iOS devices.
– Kosten: 275 miljoen dollar

Siri
Siri kennen we van Siri. Dat wil zeggen, Siri was een bestaande app in de App Store voordat Apple het overnam voor een onbekend bedrag. Bij Siri draaide het niet om zoekwoorden maar om vragen. Met behulp van een aantal databases gaf Siri dan direct het antwoord op de gesproken vraag. In de iPhone 4S werd dit onderdeel van iOS. Bijzonder is dat de naam Siri mocht blijven. In het geruchtencircuit voorafgaand aan de introductie van de iPhone 4S werd namelijk gesproken over “Assistant”. Siri is inmiddels alweer ruim twee jaar oud, maar is wat betreft talen nog erg beperkt. Nederlands spreekt ze niet. De stem van Siri komt overigens van de Amerikaanse Susan Bennett. Curieus detail: zij wist niet dat haar stem gebruikt werd voor Siri.
– Kosten: onbekend

Siri app voordat Apple het overkocht

 

Reageer op artikel:
7 overnames door Apple: what happened next?
Sluiten