7 iPhone 5c weetjes op een rij

36 reacties

De iPhone 5c mag dan de meest kleurrijke iPhone ooit zijn, volgens sommigen is het de iPhone 5 in een nieuw jasje. Maar wil je vandaag een nieuwe iPhone bestellen dan zijn er toch een aantal dingen die je moet weten van de iPhone 5c. We hebben er 7 op en rij gezet.

De goedkoopste nieuwe iPhone ooit
Nee, de iPhone 5c is niet de budgettelefoon waar velen vooraf van gedroomd hadden. Het gaat niet de concurrentie aan met de miljoenen goedkope smartphone telefoontjes waar Android zo’n groot marktaandeel aan te danken heeft.

Toch kunnen we zeggen dat de iPhone 5c de goedkoopste nieuwe iPhone ooit is. De eerste iPhone werd verkocht voor $499 bij een abonnement, de iPhone 3G $199, de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S en iPhone 5 $199 en nu dus de iPhone 5C voor slechts $99.

IMG_9731
Bij de iPhone 5C geen metalen ringetje om de camera en flitser

Nieuwe FaceTime HD camera
De iPhone 5c heeft een betere FaceTime HD camera. De camera aan de voorkant van de telefoon heeft nog steeds een resolutie van 1280 bij 960 pixels. Maar bij de iPhone 5c is de sensor groter waardoor hij meer licht kan opvangen. Dit heeft tot gevolg dat de ISO waarde van de camera van de 5c bij de gemiddelde foto lager ligt wat weer voor minder korrelige foto’s zorgt. Videogesprekken via FaceTime kunnen nu dus vanuit een een donkere slaapkamer plaatsvinden.

Meer LTE-ondersteuning dan de iPhone 5
Wie denkt dat een iPhone het over de hele wereld altijd doet, heeft het verkeerd. Er worden wereldwijd verschillende frequenties gebruikt om data naar je iPhone te sturen. Zo ondersteunde de iPhone 5 die in Nederland verkocht werd 1900 Mhz, AWS, 850 Mhz en 700b Mhz. De iPhone 5c daarentegen ondersteunt de volgende frequenties: 2100 MHz, 1900 MHz, 1800 MHz, 850 MHz, 2600 MHz, 900 MHz en 800 DD.

Een korte blik op Apple’s LTE informatiepagina leert dat er flink wat frequenties gebruikt worden op deze aardbol. Zo zijn er 4 verschillende versies van de iPhone 5c in omloop. De A1532, de A1456, de A1529 en de A1507. Ieder met een ander arsenaal aan frequentieondersteuning. Daar komt nog bij dat van de 1532 ook een CDMA variant wordt gemaakt voor Verizon. Pas dus op met het kopen van een iPhone 5c in het buitenland. Het zou zomaar kunnen dat hij het ter plaatse wel doet, maar eenmaal gearriveerd in Nederland niet meer. In Nederland wordt de A1507 verkocht. Dit nummer vind je op de achterkant van de telefoon in de kleine lettertjes terug.

IMG_9728
De afgeronde hoeken zorgen voor een prima handligging

20 gram zwaarder
De iPhone 5c wordt veelal een iPhone 5 in een goedkoper jasje genoemd. Voor de ingewanden lijkt dat grotendeels zo te zijn. De plastic behuizing in 5 kleuren is natuurlijk de grote eye catcher van de 5c. Je zou misschien denken dat een plastic iPhone 5C lichter is dan alluminium iPhone 5. Niets is minder waar. De iPhone 5c weegt 132 gram en is daarmee maar liefst 20 gram zwaarder dan de iPhone 5. In procenten is dat ruim 15%. ‘Unapologetic plastic‘ is blijkbaar niet zo licht als we altijd dachten.

Ligt prettiger in de hand
De iPhone 5c mag dan zwaarder zijn dan zijn voorganger, hij ligt niet minder lekker in de hand. Jony Ive verwoordde het zo: “We took the same fanatical care of how the iPhone 5c feels in your hand.” En inderdaad, wie regelmatig de 5C ter hand neemt, denkt nostalgisch terug aan de de wulpse vormen van de iPhone 2G, 3G, 3GS en hoe lekker deze in de hand aanvoelde. Geen koud metaal met scherpe randen.

IMG_9736
De iPhone 5C is een tikkie dikker dan de iPhone 5

Grotere accu
De iPhone 5c heeft niet alleen een betere FaceTime camera, ook de accu is verbeterd. De iPhone 5c heeft een 3.8V, 5.73Wh, 1510 mAh accu. Terwijl de iPhone 5 een 3.8V, 5.45Wh, 1440 mAh accu heeft. Simpel gezegd heeft de iPhone 5c een accu die 5% meer power heeft dan de iPhone 5. Of dit grote gevolgen heeft voor de gebruiksduur valt te bezien. De gebruiksduur is volledig afhankelijk van de efficiency van  iOS 7 en de wijze waarop je je iPhone hebt ingesteld. Staat GPS, WiFi, 4G en bluetooth altijd aan, dan is 5% een nauwelijks merkbare verbetering.

Niet geschikt voor media veelvraten
Ben jij een media veelvraat? Synchroniseer je graag je volledige iTunes bibliotheek naar de iPhone? Het type dat geen losse nummers wil, maar liever complete albums? Een podcastliefhebber misschien? Dan heb je aan de iPhone 5c geen goede. Hij is namelijk alleen verkrijgbaar in een 16 Gb en een 32 GB versie. Een 64 GB versie zal Apple bewust achterwege gelaten hebben om de media veelvraten onder ons naar de iPhone 5s te duwen. Toch een 5c en een grote iTunes-bibliotheek? Dan zal je je tot iTunes Match moeten wenden, dit laat je 25.000 nummers vanuit de iCloud streamen.

Waar kies jij voor? De iPhone 5C of de iPhone 5S?

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  ququlequ

  *Einde van dit reclame bericht*

 • Profielfoto
  Ferdi Saalmink

  Iphone 5s☺️

 • Profielfoto
  ---

  Leuk stuk! Alhoewel ik de 5s heb, in navolging van de 5, moet ik zeggen dat ik me helemaal kan vinden in het stukje over hoe het toestel in de hand ligt. Zo fijn. En inderdaad, moest meteen terugdenken aan de 3G.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Goed artikel.(y)

 • Profielfoto
  appievanr

  Mooie Telefoon. Maar een prijs van €450,- was genoeg geweest voor deze iPhone 5C. Ik kan hem wel betalen. Maar, het lastige is deze iPhone hangt nu al een reputatie aan. Ben een echte Apple liefhebber, maar de concurrentie heeft betere telefoons voor het geld. Mijn volgende wordt dus een iPhone 4S. Daarna zie ik wel weer wat Apple met zijn iPhone te bieden heeft.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ben een echte Apple liefhebber, maar de concurrentie heeft betere telefoons voor het geld. Mijn volgende wordt dus een iPhone 4S. Daarna zie ik wel weer wat Apple met zijn iPhone te bieden heeft.

  Op het moment biedt Tele2 een iPhone 5 16GB gratis aan bij een ruimhartig abonnement van 38 euro. Ik overweeg het.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik blijf bij m’n 4, volgend jaar koop in een 5C of 5S afhankelijk van de prijs

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Alhoewel de iPhone 5c zeker een mooi product is, heeft hij eigenlijk zo goed als geen bestaansreden. Steve Jobs koos er ooit voor een tablet (iPad) te gaan maken i.p.v. een netbook. Waarom? Omdat een netbook niets beter doet dan een iPhone of een Mac. Hij is enkel goedkoper. Hij heeft met andere woorden geen bestaansreden.

  Hetzelfde geldt voor de iPhone 5c. Hij doet niets beter dan de 5s, hij is enkel goedkoper. En ja, hij komt in kleurtjes. Maar aangezien de 5s zo succesvol is, denk ik niet dat veel mensen een kleurtje boven een vingerafdruk-lezer verkiezen.

  De 5c is leuk, maar (afgezien van de kleuren) niet echt nodig als de je de 5s kan kopen voor “slechts” honderd euro meer.

 • Profielfoto
  serum

  Toch kunnen we zeggen dat de iPhone 5c de goedkoopste nieuwe iPhone ooit is. De eerste iPhone werd verkocht voor $499 bij een abonnement, de iPhone 3G $199, de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S en iPhone 5 $199 en nu dus de iPhone 5C voor slechts $99.

  Objectief vergelijken is anders. We leven in NL, niet in de US.

  maandlasten abonnement staan zoals iedereen weet in relatie tot de aanschafprijs van de telefoon.

  Je krijgt geen iphone 5c meer bij een abonnement van 29 euro/mnd incl internet.

  Aanbieding van tele2 waar macfundamentalist het over heeft is een knappe aanbieding in mijn beleving.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Niet iedereen is bezig met specs e.d.
  Er zijn ook mensen die voor de vormgeving gaan en ik vind die 5C erg mooi vormgegeven met uitzondering van de hoesjes. Prima telefoon.

 • Profielfoto
  Lukkiey

  iPhone 5C zou verschrikkelijk goed hebben gescoord als deze een realistischer prijskaartje had gehad. Rond de 400/450 ongeveer.

 • Profielfoto
  vaalApple

  Iphone 5S

 • Profielfoto
  koolenboer

  Ik heb sinds vrijdag mijn witte iphone 5C en ik moet zeggen dat het een geweldige telefoon is. Ik kwam van een iphone 4s en vind het een goede upgrade. Enige nadeel waar ik nu tegen aan loop is dat ik overal adapters voor moet kopen omdat ik allemaal 30 pins accessoires heb. De Apple iphone 5c case vind ik trouwens ook heel erg mooi en origineel. Ik heb een M3 privacy screen protector erbij gekocht. Al met al erg blij met mijn iphone 5c. Zeker in combinatie met ziggo mobiel voor maar €15 pm.

 • Profielfoto
  MvdM

  Opzich een mooi ding. Ik zag van de week de blauwe, maar die is wel heel lichtblauw. Jammer dat die vingerafdruksensor er niet op zit, die is wel makkelijk.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik heb ‘m nog niet in levende lijve gezien, maar volgens mij is het een bijzonder mooi toestel.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik dacht dat een plastic telefoon niks kon zijn, maar naar op een verloren vrijdagmiddag even langs de applestore te zijn gewandeld ben ik toch overtuigd. Hij ligt zo lekker in de hand en door die kleurtjes vind ik het weer wat vroeger de witte iphone was: voor applefans. Ik hoef ook niet altijd de nieuwste specs dus die 100 euro besparing zag ik wel zitten. Echter, dit is (denk ik) de laatste niet 64 bit telefoon die apple gaat verkopen. Ik hoop dat volgend jaar die a7 chip in de iphone 6c komt. Dan ga ik voor de winkel liggen want dan hebben ze mijn ideale telefoon gemaakt. Ligt lekker in de hand, heeft aparte kleurtjes en… is klaar voor de toekomst met 64 bit. Ik heb namelijk altijd de gewoonte m’n telefoons helemaal op te maken en pas als belangrijke dingen niet meer ondersteund worden of hij gewoon te oud is voor de software een nieuwe te kopen.

 • Profielfoto
  appievanr

  @MacFundamentalist.nl: Bedankt voor de tip. Is zeker een leuke aanbieding. Het probleem is alleen dat toen Tele2 van KPN naar T-Mobile is gegaan als aanbieder, ik géén streepje bereik meer heb in mijn dorp.

  Ik heb de verandering meegemaakt bij Tele2. Zodoende heb ik toen ook vroegtijdig bij Tele2 het contract kunnen beëindigen.

  Blijf nog even bij mijn 4 die het nog uitstekend doet en stap daarna toch over naar een 4S.

 • Profielfoto
  AT024

  Ik heb Iphone 5s gekocht

  5s is mooier, beter en hij is bijna net zo duur.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Top iPhone, mooi dat die lekker in de hand ligt dan de duurdere S.
  Jammer dat het plastic snel krast, waardoor je toch weer een hoesje wil gebruiken tja dan boeit het design ook n stuk minder.
  Ook jammer dat Apple het nodig vindt zon hoger marge te pakken waardoor de C totaal niet interessant wordt om te kopen. Maar goed dat ben ik he.

 • Profielfoto
  Apple inc

  ik hou van 5c maar 5s is helemaal anders .

  ik heb verwacht voor iOS 8 met iphone 6 .:D

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Toch kunnen we zeggen dat de iPhone 5c de goedkoopste nieuwe iPhone ooit is. De eerste iPhone werd verkocht voor $499 bij een abonnement, de iPhone 3G $199, de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S en iPhone 5 $199 en nu dus de iPhone 5C voor slechts $99.

  Objectief vergelijken is anders. We leven in NL, niet in de US.
  maandlasten abonnement staan zoals iedereen weet in relatie tot de aanschafprijs van de telefoon.

  Alleen staan beide weer in verhouding tot de belasting en aangezien die hier in Nederland als een pijl uit een boog omhoog is geschoten is het ook niet meer uit te rekenen.
  Als je het relatief gaat berekenen kom je op prijzen uit waarvoor je nu geen iPhone meer kunt krijgen.

 • Profielfoto
  wesleyrl

  Ik heb sinds woensdag de iPhone 5C, als vervanger van mijn 4S! Wat eenmooi toestel, een blauwe heb ik gekozen, omdat ik blauw wel de mooiste kleur vind.
  Hij ligt ontzettend lekker in de hand, beter als de 5/ 5S naar mijn gevoel. Hij werkt lekker snel en ik heb er plezier van !
  Wat mij betreft had het prijskaartje van €599,- iets omlaag gemogen naar €449,- dan zouden ze flink concurreren maargoed !
  Ik ben er tevreden mee ! En iedereen die er vooroordelen over heeft binnen mijn groep, (voelt goedkoop aan, is van plastic, is lomp, lelijke kleuren) heb ik weten te overtuigen dat datniet zo is.
  ‘See it to believe it’ want in het echt is het een prachttoestel !

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Het is inderdaad echt een toffe telefoon, alleen het prijsverschil met de 5S is gewoon te klein.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Ik heb ook voor een 5c gekozen en geen moment spijt.
  Ligt lekker in de hand, licht zat en voor mij een gigantische stap vooruit in snelheid.

  Ik had een iPhone 4 waar ik tot ios7 nog steeds meer dan tevreden mee was, maar per ongeluk een upgrade naar ios7 gedaan…(n)
  Hierna was deze langzaam, crashte m’n mail/whatsapp en browser meerdere keren per dag, dus weg ermee (binnen 1 uur verkocht via Marktplaats:grin: )

  Voor mezelf kon ik de 100 euro meer, voor een 5s, niet rechtvaardigen. Ik gebruik die snelheid en extra snufjes simpelweg niet.

  En wat iemand hierboven ook al schreef: iedereen vindt het in het echt toch een mooi toestel. De foto’s op internet doen dit toestel geen recht aan.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De iPhone 5C is leuke en qua design mooie iPhone. Vergis je niet in de aantrekkingskracht van het model en de kleurtjes. Dat spreekt vooral jongeren aan en mensen die ’s wat anders willen dan zwart of wit. Ik heb sinds gisteren de 5S. Belangrijkste argument daarvoor vind ik de snelle processor, niet de vingerafdruk scanner. Leuke gadget, maar Apple had dat leuker kunnen aankleden, door bijvoorbeeld je vingerafdruk in beeld te brengen als je je vinger op de scanner legt. Nu wordt gevraagd om de code in te voeren, maar dat omzeil je dan door je fingerprint. Veel tijdwinst heb je niet, want hef werkt vaak niet zó snel. Verder is 5S prima en snel. Maar 5C is lekker, vlotter, meer trendy, lekkerder in de hand. Alleen de prijs had 449 moeten zijn om beter met andere merken te concurreren.

 • Profielfoto
  Janjans

  In voorgaande jaren was de prijs van het model ervoor toch ook altijd 100 euro goedkoper? Of heb ik dit mis?

  Bij een prijs van 449 of 500 waren ze misschien bang dat de 5c te veel van de markt van de 5s zou overnemen en ze te weinig zouden verdienen. Nu blijven ze flink pakken op iedere verkochte iPhone, en maakt het aan het einde van de dag niet echt uit of ze nu een 5c of een 5s verkopen, verdienen doen ze.

  De 5c is duidelijk niet geïntroduceerd om expliciet te concurreren met een specifiek deel van de markt of om veel marktaandeel te veroveren of om een goedkoop alternatief te bieden, daar is de 4s voor. Mensen die een goedkopere telefoon hadden verwacht vinden deze in de 4s wellicht.

  De 5c lijkt wel geïntroduceerd te zijn om een markt te bedienen die nu wellicht nog niet heel erg bediend werd, met uitzondering van de kleurtjes van SONY. Wellicht, en ik weet dat het misschien iets moeite kost, kan er in de 5c een model gezien worden dat een nieuwe markt bedient, in ieder geval binnen het Apple-segment.

 • Profielfoto
  ferre40

  @wesleyrl
  Volledig met je eens. Mijn vrouw heeft ook de blauwe en ze is er ontzettend tevreden mee. Vooral dat ie zo lekker in de hand ligt, anders had ze nooit een iPhone gekocht.
  Had de 5s ook dat design ik kocht hem ook, dus wacht ik nog een jaartje en vertrouw ik mijn 4s.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het grote voordeel van de 5C is wat mij aangaat het feit dat je hem weer eens fatsoenlijk kan vasthouden, iets wat verloren ging toen de 4 op de markt kwam met die rechthoekige behuizing.

 • Profielfoto
  marcellux

  Ik heb sinds een kleine week nu ook de blauwe 5C. Een erg fijn toestel en ik sluit me aan bij diegenen die het toestel lekker in de hand vinden liggen. De snelheid is prima te noemen en ook ik wilde eens wat anders dan zo’n neutrale blokkendoos!

 • Profielfoto
  The Redesigner

  -Weetje 8
  Het is een iPhone 5 in een goedkope plastic behuizing.

 • Profielfoto
  XsenoHero

  Wel heel mooi. Als hij nou zonder abbo nou wat goedkoper was.

 • Profielfoto
  McZibit

  …de 5c is een puur commercieel verhaal. Ontwikkeld om omzet/afzet technisch bij te blijven t.a.v. de concurrentie. Vooral nu Azie een hele grote rol speelt als afzetmarkt. iPhone voor de massa. Een plastic bak met toch de zweem van de “Apple mystiek”
  Steve Jobs sus, Steve Jobs zo. Toen Steve Jobs nog onder ons was waren het hele andere tijden als nú. Technische ontwikkeling heeft sinsdien een waanzinnige voortgang geboekt en daarmee ook de commerciële omstandigheden. Op zich logisch dat de bakens enigzins verzet zijn…

 • Profielfoto
  MichaelB

  @ The Redesigner:

  inderdaad + een grotere accu, meer LTE banden, een behuizing die niet bij het minste of geringste krast en ook nog lekkerder in de hand ligt!:wink:

  Zo zie je maar: het glas is half vol of half leeg.

 • Profielfoto
  MacSchulz

  Ook ik heb m’n 4S vervangen door een witte 5C, en heb daar bepaald geen spijt van.
  Het toestel is degelijk en prachtig afgewerkt. De belangrijkste afweging voor mij tussen de ‘s’ en de ‘c’ is toch vooral dat het toestel veel lekkerder in de hand ligt.
  De sneller chip was leuk geweest maar merk niet dat ik kracht te kort kom.
  Als het prijsverschil 1 € was geweest had ik ook de ‘c’ gekozen.
  smaken verschillen inderdaad.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Hoeveel krijgt OMT nou betaald voor dit soort berichten?

 • Profielfoto
  Trat

  Hoeveel krijgt OMT nou betaald voor dit soort berichten?

  2 spiksplinternieuwe Android 4.0 telefoons met NFC.