Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 3 november 2013

7 iPhone 5c weetjes op een rij

De iPhone 5c mag dan de meest kleurrijke iPhone ooit zijn, volgens sommigen is het de iPhone 5 in een nieuw jasje. Maar wil je vandaag een nieuwe iPhone bestellen dan zijn er toch een aantal dingen die je moet weten van de iPhone 5c. We hebben er 7 op en rij gezet.

De goedkoopste nieuwe iPhone ooit
Nee, de iPhone 5c is niet de budgettelefoon waar velen vooraf van gedroomd hadden. Het gaat niet de concurrentie aan met de miljoenen goedkope smartphone telefoontjes waar Android zo’n groot marktaandeel aan te danken heeft.

Toch kunnen we zeggen dat de iPhone 5c de goedkoopste nieuwe iPhone ooit is. De eerste iPhone werd verkocht voor $499 bij een abonnement, de iPhone 3G $199, de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S en iPhone 5 $199 en nu dus de iPhone 5C voor slechts $99.

Bij de iPhone 5C geen metalen ringetje om de camera en flitser

Nieuwe FaceTime HD camera
De iPhone 5c heeft een betere FaceTime HD camera. De camera aan de voorkant van de telefoon heeft nog steeds een resolutie van 1280 bij 960 pixels. Maar bij de iPhone 5c is de sensor groter waardoor hij meer licht kan opvangen. Dit heeft tot gevolg dat de ISO waarde van de camera van de 5c bij de gemiddelde foto lager ligt wat weer voor minder korrelige foto’s zorgt. Videogesprekken via FaceTime kunnen nu dus vanuit een een donkere slaapkamer plaatsvinden.

Meer LTE-ondersteuning dan de iPhone 5
Wie denkt dat een iPhone het over de hele wereld altijd doet, heeft het verkeerd. Er worden wereldwijd verschillende frequenties gebruikt om data naar je iPhone te sturen. Zo ondersteunde de iPhone 5 die in Nederland verkocht werd 1900 Mhz, AWS, 850 Mhz en 700b Mhz. De iPhone 5c daarentegen ondersteunt de volgende frequenties: 2100 MHz, 1900 MHz, 1800 MHz, 850 MHz, 2600 MHz, 900 MHz en 800 DD.

Een korte blik op Apple’s LTE informatiepagina leert dat er flink wat frequenties gebruikt worden op deze aardbol. Zo zijn er 4 verschillende versies van de iPhone 5c in omloop. De A1532, de A1456, de A1529 en de A1507. Ieder met een ander arsenaal aan frequentieondersteuning. Daar komt nog bij dat van de 1532 ook een CDMA variant wordt gemaakt voor Verizon. Pas dus op met het kopen van een iPhone 5c in het buitenland. Het zou zomaar kunnen dat hij het ter plaatse wel doet, maar eenmaal gearriveerd in Nederland niet meer. In Nederland wordt de A1507 verkocht. Dit nummer vind je op de achterkant van de telefoon in de kleine lettertjes terug.

De afgeronde hoeken zorgen voor een prima handligging

20 gram zwaarder
De iPhone 5c wordt veelal een iPhone 5 in een goedkoper jasje genoemd. Voor de ingewanden lijkt dat grotendeels zo te zijn. De plastic behuizing in 5 kleuren is natuurlijk de grote eye catcher van de 5c. Je zou misschien denken dat een plastic iPhone 5C lichter is dan alluminium iPhone 5. Niets is minder waar. De iPhone 5c weegt 132 gram en is daarmee maar liefst 20 gram zwaarder dan de iPhone 5. In procenten is dat ruim 15%. ‘Unapologetic plastic‘ is blijkbaar niet zo licht als we altijd dachten.

Ligt prettiger in de hand
De iPhone 5c mag dan zwaarder zijn dan zijn voorganger, hij ligt niet minder lekker in de hand. Jony Ive verwoordde het zo: “We took the same fanatical care of how the iPhone 5c feels in your hand.” En inderdaad, wie regelmatig de 5C ter hand neemt, denkt nostalgisch terug aan de de wulpse vormen van de iPhone 2G, 3G, 3GS en hoe lekker deze in de hand aanvoelde. Geen koud metaal met scherpe randen.

De iPhone 5C is een tikkie dikker dan de iPhone 5

Grotere accu
De iPhone 5c heeft niet alleen een betere FaceTime camera, ook de accu is verbeterd. De iPhone 5c heeft een 3.8V, 5.73Wh, 1510 mAh accu. Terwijl de iPhone 5 een 3.8V, 5.45Wh, 1440 mAh accu heeft. Simpel gezegd heeft de iPhone 5c een accu die 5% meer power heeft dan de iPhone 5. Of dit grote gevolgen heeft voor de gebruiksduur valt te bezien. De gebruiksduur is volledig afhankelijk van de efficiency van  iOS 7 en de wijze waarop je je iPhone hebt ingesteld. Staat GPS, WiFi, 4G en bluetooth altijd aan, dan is 5% een nauwelijks merkbare verbetering.

Niet geschikt voor media veelvraten
Ben jij een media veelvraat? Synchroniseer je graag je volledige iTunes bibliotheek naar de iPhone? Het type dat geen losse nummers wil, maar liever complete albums? Een podcastliefhebber misschien? Dan heb je aan de iPhone 5c geen goede. Hij is namelijk alleen verkrijgbaar in een 16 Gb en een 32 GB versie. Een 64 GB versie zal Apple bewust achterwege gelaten hebben om de media veelvraten onder ons naar de iPhone 5s te duwen. Toch een 5c en een grote iTunes-bibliotheek? Dan zal je je tot iTunes Match moeten wenden, dit laat je 25.000 nummers vanuit de iCloud streamen.

Waar kies jij voor? De iPhone 5C of de iPhone 5S?

Reageer op artikel:
7 iPhone 5c weetjes op een rij
Sluiten