Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 oktober 2013
Leestijd: 3 minuten

3 redenen om te twijfelen aan WSJ-bericht over tegenvallende iPhone 5c-verkopen

Het hing al een paar dagen in de lucht, maar vandaag kwam de doorgaans betrouwbare Wall Street Journal met de bevestiging: Apple heeft de productie van de iPhone 5c teruggeschroefd en misschien zelfs gehalveerd. Dit nieuws wordt door de krant geïnterpreteerd als een bewijs voor tegenvallende vraag naar de 5c, maar is dat wel terecht?

Vorig jaar waarschuwde Tim Cook de pers al toen er kort op de uitkomst van de iPhone 5 geruchten rondgingen over teruglopende productiecijfers. Wie niet alle data heeft, trekt al snel verkeerde conclusies, meende Cook. Hij kreeg gelijk want de iPhone 5 bleef tot het eind een groot succes. Wie die les doortrekt naar het bericht in de WSJ kan dan ook tot andere conclusies komen dan een tegenvallende vraag naar de iPhone 5c.

onderdelen ≠ iPhone
Allereerst komt uit geen van de berichten naar voren dat Apple de assemblage van de iPhone 5c heeft teruggeschroefd. Wel is het aantal bestellingen van onderdelen bij een aantal toeleveranciers afgenomen. Dit hoeft echter niets te zeggen over de hoeveelheid iPhone 5c’s die geproduceerd worden. Ervaring uit het verleden leert dat Apple onderdelen vaak bij meerdere fabrikanten laat maken en regelmatig switcht van toeleverancier, om kwaliteits- of economische redenen. Het terugbrengen van orders bij één fabrikant kan daarbij gepaard gaan met extra orders bij een andere fabrikant.

geplande terugval
Het is ook goed mogelijk dat Apple een afname in productie gepland had. De start van de productie van een nieuw toestel wordt meestal zo kort mogelijk op de uitkomstdatum gepland. Op die manier kunnen specificaties nog aangepast worden en is de kans op voortijdige lekken naar de media kleiner. De productie van de iPhone 5c zal dus in de weken voor 10 september op maximale capaciteit gedraaid hebben. Nu het toestel op de markt is kan die productie weer teruggeschroefd worden naar een normaal niveau.

de China-deal
Een laatste mogelijke reden voor een afname in de vraag naar iPhone 5c-onderdelen komt van Patently Apple en zou te maken kunnen hebben met het land waar de iPhone gemaakt wordt; China. Apple werkt al jaren aan een deal met China’s grootste telecomprovider China Mobile. In de afgelopen maanden leek het er op dat die overeenkomst eindelijk gesloten zou worden. Dat zou een enorme toename in vraag naar iPhones betekenen. Door een vertraging van de veiling van 4G-frequenties in China is er nog steeds geen deal met China Mobile en dus nog geen behoefte aan een extra grote hoeveelheid iPhone 5c’s.

Kortom, de afname van bestellingen van iPhone-onderdelen zegt weinig over de vraag naar de iPhone 5c. Apple kan simpelweg switchen van leverancier, een geplande normalisering van de productie in gang gezet hebben of simpelweg een deal met een van de grootste telecomproviders ter wereld af willen wachten. Misschien toch verstandig om die wijze woorden van Tim Cook nog eens terug te luisteren.

Months of rumors about order cuts and so forth, so let me take a moment to comment on these. No comment on any particular rumor.

I suggest its good to question the accuracy of any kind of rumor about build plans. Even if a particular data point were factual, it would be impossible to interpret that data point as to what it meant to our business. The supply chain is very complex and we have multiple sources for things. Yields can vary, supplier performance can vary. There is an inordinate long list of things that can make any single data point not a great proxy for what is going on.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.