3 redenen om te twijfelen aan WSJ-bericht over tegenvallende iPhone 5c-verkopen

Door: Koen van Tongeren - 34 reacties

Het hing al een paar dagen in de lucht, maar vandaag kwam de doorgaans betrouwbare Wall Street Journal met de bevestiging: Apple heeft de productie van de iPhone 5c teruggeschroefd en misschien zelfs gehalveerd. Dit nieuws wordt door de krant geïnterpreteerd als een bewijs voor tegenvallende vraag naar de 5c, maar is dat wel terecht?

Vorig jaar waarschuwde Tim Cook de pers al toen er kort op de uitkomst van de iPhone 5 geruchten rondgingen over teruglopende productiecijfers. Wie niet alle data heeft, trekt al snel verkeerde conclusies, meende Cook. Hij kreeg gelijk want de iPhone 5 bleef tot het eind een groot succes. Wie die les doortrekt naar het bericht in de WSJ kan dan ook tot andere conclusies komen dan een tegenvallende vraag naar de iPhone 5c.

onderdelen ≠ iPhone
Allereerst komt uit geen van de berichten naar voren dat Apple de assemblage van de iPhone 5c heeft teruggeschroefd. Wel is het aantal bestellingen van onderdelen bij een aantal toeleveranciers afgenomen. Dit hoeft echter niets te zeggen over de hoeveelheid iPhone 5c’s die geproduceerd worden. Ervaring uit het verleden leert dat Apple onderdelen vaak bij meerdere fabrikanten laat maken en regelmatig switcht van toeleverancier, om kwaliteits- of economische redenen. Het terugbrengen van orders bij één fabrikant kan daarbij gepaard gaan met extra orders bij een andere fabrikant.

geplande terugval
Het is ook goed mogelijk dat Apple een afname in productie gepland had. De start van de productie van een nieuw toestel wordt meestal zo kort mogelijk op de uitkomstdatum gepland. Op die manier kunnen specificaties nog aangepast worden en is de kans op voortijdige lekken naar de media kleiner. De productie van de iPhone 5c zal dus in de weken voor 10 september op maximale capaciteit gedraaid hebben. Nu het toestel op de markt is kan die productie weer teruggeschroefd worden naar een normaal niveau.

de China-deal
Een laatste mogelijke reden voor een afname in de vraag naar iPhone 5c-onderdelen komt van Patently Apple en zou te maken kunnen hebben met het land waar de iPhone gemaakt wordt; China. Apple werkt al jaren aan een deal met China’s grootste telecomprovider China Mobile. In de afgelopen maanden leek het er op dat die overeenkomst eindelijk gesloten zou worden. Dat zou een enorme toename in vraag naar iPhones betekenen. Door een vertraging van de veiling van 4G-frequenties in China is er nog steeds geen deal met China Mobile en dus nog geen behoefte aan een extra grote hoeveelheid iPhone 5c’s.

Kortom, de afname van bestellingen van iPhone-onderdelen zegt weinig over de vraag naar de iPhone 5c. Apple kan simpelweg switchen van leverancier, een geplande normalisering van de productie in gang gezet hebben of simpelweg een deal met een van de grootste telecomproviders ter wereld af willen wachten. Misschien toch verstandig om die wijze woorden van Tim Cook nog eens terug te luisteren.

Months of rumors about order cuts and so forth, so let me take a moment to comment on these. No comment on any particular rumor.

I suggest its good to question the accuracy of any kind of rumor about build plans. Even if a particular data point were factual, it would be impossible to interpret that data point as to what it meant to our business. The supply chain is very complex and we have multiple sources for things. Yields can vary, supplier performance can vary. There is an inordinate long list of things that can make any single data point not a great proxy for what is going on.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  tomhhw

  Ik kreeg het pushbericht: vraag ???

 • Profielfoto
  Martijn Scholten

  Nieuws: vraag

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Same here met de push notificatie

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Misschien dat er nog wat iPads gemaakt moeten worden?
  Daar stampen ze echt geen nieuwe fabriek voor uit de grond, gebeurt gewoon in dezelfde fabrieken.

 • Profielfoto
  marco.nl

  Nou nou het is me wat.
  Hoeveel mensen worden hier verdrietig als wsj wel gelijk zou hebben??

  Ik slaap er niet anders door;)

 • Profielfoto
  ernst.

  Volgens OMT heul veul omdat je een gerenomeerde website en krant als de WSJ (Wallstreet Journal) vooral niet moet geloven omdat de hele buitenwereld erop uit is om Apple zwart te maken. Je kan dus beter de propagandamachine uit Cupertino geloven en zijn aanverwante en welgevallige en..gerelateerde media, want die zijn tenminste eerlijk en betrouwbaar naar de Apple en zijn gebruikers toe.:twisted:

  Tim Cook die vertelt dit alleen maar omdat hij al onder vuur ligt bij de aandeelhouders binnen Apple en dus alleen maar goed nieuws show moet hebben om hem in het zadel te houden. Oh ja. OMT helpt daar graag aan mee want de band voor toekomstige reizen naar de USA en toegang moet warm blijven en…welgevallig.:lol:

 • Profielfoto
  bassbug

  @marco.nl:

  Dit is een site waar de ins & outs van Apple worden toegelicht, besproken en nagedacht. Capito?..

  Als jij je baan kwijt raakt slaapt niemand hier een uurtje minder door…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Zolang de productie van bier en whisky niet terug geschroefd word.zal ik me nergens zorgen om maken:)

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  RNKLN

  Een 4e reden om te twijfelen: het is de WSJ.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Fijn dat jullie dit even plaatsen! Ik gaf het al in mijn opmerkingen in vorige artikelen aan dat het helemaal niets hoeft te betekenen mbt de ‘vraag’ naar iPhones.

  @ de mensen die vermelden dat ze een push bericht met “vraag” kregen,… WTF? Waarom ga je dat in hemelsnaam plaatsen als reactie??

 • Profielfoto
  Ce

  Dit artikel komt bijna over als “vingers in de oren en heel hard NANANANANANAAAA” zingen:wink:

  Een aanzienlijk aantal analisten is het wel eens over het feit dat het geen gunstig signaal is dat diverse grote US retailers het toestel nu al met korting aanbieden….ongekend voor Apple en zeker al zo snel na de introductie. Ook China Telecom (weliswaar niet zo’n grote) geeft al korting. Voor Apple is dat bijna vloeken in de kerk.

 • Profielfoto
  Nic

  Wat Ce zegt.
  Kom op dames en heren: je kunt best én kritisch zijn én Mac-fan zijn. Ik ben het ook niet eens met alles wat er gebeurt in Nederland, maar ik vind het toch een prachtig land.

  Neem deze interpretatie: de 5C verkoopt slechter omdat de 5S beter verkoopt. Huppa. Gratis en voor niets: een analyse.

 • Profielfoto
  Xcode

  @Koen
  Ik heb echter nog wel een weerlegging voor jouw argumenten. Wanneer je in een groot aantal landen op 25 oktober en 1 november de iPhone 5S en iPhone 5C gaat introduceren, dan zit je met een behoorlijke voorraad als je de productie nu al terugschroeft voor deze landen.

  Apple zegt zelf in hun persbericht het volgende:

  iPhone 5s en 5c zijn vanaf vrijdag 25 oktober verkrijgbaar in België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Franse Antillen, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macau, Malta, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Réunion, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Taiwan, Thailand, Tsjechische Republiek, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

  En hier staan de landen van begin november nog niet eens bij.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Eerst geloofde ik nog dat deze telefoon een succes zou worden, maar ik heb me vergist. De iPhone 5C is één van de belachelijkste producten die Apple ooit gemaakt heeft. Dit noem ik geen innovatie. Dit is zelfs niet eens vernieuwing. Het is de iPhone 5 in een (veel te fel) gekleurd hoesje. Als je voor €100 een 5S hebt, waarom de 5C kopen? Ik hoop dat dit product snel uit het gamma verdwijnt. Maar dat gebeurt waarschijnlijk niet gauw. Typisch Apple.

 • Profielfoto
  Jorrit de Boer

  Eigenlijk is de iphone 5c gewoon een manier om meer geld te verdienen. Heel slim : gewoon het stickertje ‘nieuw’ op de oude iphone 5c plakken en hij verkoopt meer dan de iphone 5. Je kunt zeggen dat de verkopen tegenvallen maar als je kijkt naar hoeveel ze zouden verkopen als ze geen 5c hadden maar gewoon een 5 dan zou de verkoop heel erg meevallen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Normaal loopt een model toch 3 jaar?
  Eerst 1 a 1.5 jaar als top model en daarna nog 2 jaar als uitloop model?

  Wat Apple doet is door de productiekosten lager te maken door plastic ipv alu body, houden ze dezelfde cyclus maar dan nu met meer marge.

  Gewoon slimme business keuze!

 • Profielfoto
  bestbier

  Zoals gewoonlijk regent het hier weer eens van kritiek, waarna deze zelfde mensen over een maand of 2 weer rázend enthousiast zijn……..
  .
  De laatste regen van kritiek hier? Was dat niet het “foeilelijke” IOS 7???
  Sindsdien nooit meer iets gehoord van deze azijnpissers en draaien nu allemaal IOS 7 en vinden het waarschijnlijk “TOP!!!!”

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Yoooooo daar gaan we weer! Weer een pracht van een artikeltje om onze heilige Apple te beschermen tegen alle boze berichten van de kwaadwillende buitenwereld!

 • Profielfoto
  Aerea

  Waarschijnlijk verkoopt dat ding slecht. Niet zo gek ook. Klaar.

 • Profielfoto
  Arjan110

  3 redenen om te twijfelen aan OMT

  1. Blind worden alle publicaties van Apple aangenomen als waar. Geloof het of niet, maar Apple is een bedrijf en gebruikt dezelfde technieken om de markt en haar volgers te bewerken als ieder ander bedrijf
  2 Blind worden de producten van de concurrent als slecht afgeschilderd en alle publicaties van deze bedrijven in twijfel getrokken. Geloof het of niet, maar naast de vele Apple producten die ik bezit gebruik ik ook al jaren productenv an de concurrent tot tevredenheid.
  3 zie 1 en 2.

  Mannen, jullie hebben een leuke site waar ik elke dag met veel plezier kom maar doe niet alsof je publiek een stel achterlijken is die alles wat jullie maar schrijven voor zoete koek slikken.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Het blijven maar geruchten. Ik wacht wel op de cijfers. Ondertussen een lekker bakkie koffie.;-)

 • Profielfoto
  Imade

  Toch geloof ik de pers meer dan OMT.
  Niet lullig bedoeld, maar OMT is niet objectief bezig omdat berichten die echt tegen Apple zijn of Apple’s imago beschadigen nooit worden geplaatst.
  Berichten als dit: http://www.nu.nl/tech/3605167/apple-kan-wel-imessage-berichten-lezen.html o.,a.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik vind het wel fijn berichten als deze op OMT geplaatst worden. Deze kant van het verhaal wordt niet in berichten van “traditionele” media genoemd.

  En wat betreft de geruchten, ik wacht wel op cijfers van Apple zelf, in plaats van berichten over toeleveranciers.

 • Profielfoto
  Imade

  Apple gaat ook echt feitelijke cijfers presenteren?
  Keynotes gezien?
  Ook daarin geeft Apple geen cijfers… enkel ‘it’s 50 times faster’ of iets dergelijks.
  Tabellen die Apple toont zijn lijnen zonder betekenissen, hierdoor kan Apple er een verhaaltje bij verzinnen zonder dat Apple verslaafden zeggen ‘hé dat klopt voor geen meter!’.

 • Profielfoto
  Xcode

  @nielsgoedvolk en @Imade
  Dat gaat niet gebeuren. Waarschijnlijk gaat Apple zeggen dat ze X miljoen iPhones hebben verkocht sinds de introductie van de 5S en 5C en dat is – uiteraard – weer een record. Ze gaan de verkoopverdeling – welke meer dan de andere – denk ik niet bekendmaken. Als de verkoopcijfers van de 5C daadwerkelijk tegen zouden vallen, dan wordt de kans alleen maar groter dat ze geen precieze aantallen zullen vermelden.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  OMT zal best positiever zijn dan andere media, uiteindelijk hebben we een Apple site, maar iedereen zal toch moeten toegeven dat andere media vooral heel snel berichten als verkopen tegenvallen en aandelen zakken, en andersom niet.

  Overigens ben ik wel van mening dat de 5C een raar product is, veel te duur in vergelijking met de 5S.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  OMT zal best positiever zijn dan andere media, uiteindelijk hebben we een Apple site, maar iedereen zal toch moeten toegeven dat andere media vooral heel snel berichten als verkopen tegenvallen en aandelen zakken, en andersom niet.

  Overigens ben ik wel van mening dat de 5C een raar product is, veel te duur in vergelijking met de 5S.

  Ik denk dat dat dan waarschijnlijk ligt aan selectieve waarneming bij jou. Toen de aandelen van Apple tot recordhoogte stegen en Apple het meest waardevolle bedrijf was qua marketcap (als ik het me goed herinner) kwam dat namelijk uitgebreid in het nieuws. In diverse media.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Haha, onze iMade is zelfs hier op het oorlogspad. :-). Wat kan jou het nog schelen sinds je bent overgeschakeld op het heilige Google. De Franse onderzoekers hebben nul bewijs geleverd dat Apple daadwerkelijk informatie zou hebben overgedragen aan de NSA.

  Als je NU al wil bestempelen als een nieuwssite met een hoog waarheidsgehalte dan scheelt er toch echt iets een je waarnemingsvermogen. Het enigste wat ze daar doen is het internet afschuimen naar artikels die een vermoeden over iets hebben zonder daadwerkelijk bewijs te leveren. Copie past en zie een artikel. Als het dan nog eens gaat over Apple dan hebben zij gegarandeerd 300 reacties, wat weer genoeg reclame inkomsten genereert.

 • Profielfoto
  jackybe67

  iMade, en dit was ook niet lullig bedoeld hé.:-)

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Jullie zijn echt gay voor Apple of niet soms? Dit zijn echt van die kul nieuws berichten die niemand geen zak boeit. Leuk dat jullie Apple willen verdedigen door te zeggen dat iedereen dit niet moet geloven, maar weten jullie wel dat de 5C het ook daadwerkelijk helemaal niet goed doet? Mensen zijn niet stom. Ze weten dat dit gewoon een 5 in plastic is en het ook nog eens zo overpriced als de pest is.

  Kom is met echt nieuws dan deze bullshit.

 • Profielfoto
  wouwout

  Kijk hoe een goede Apple site over dit onderwerp schrijft:
  http://www.macrumors.com/2013/10/18/apple-increasing-iphone-5s-production-by-75-cutting-iphone-5c-orders-by-35/

  Maak ‘m €350 en hij verkoopt wel, in die categorie hoort ie thuis.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Kijk hoe een goede Apple site over dit onderwerp schrijft:
  http://www.macrumors.com/2013/10/18/apple-increasing-iphone-5s-production-by-75-cutting-iphone-5c-orders-by-35/

  Maak \’m €350 en hij verkoopt wel, in die categorie hoort ie thuis.

  Dat artikel is inderdaad een stuk informatiever. Het artikel vertelt namelijk over wat de IMPACT is als er minder 5C’s worden verkocht terwijl er meer 5S’en worden verkocht. Ze proberen niet om Apple te verdedigen tegen negatieve berichten maar vertellen op neutrale wijze over de impact.

  OMT is een leuke site, maar je moet wat mij betreft echt té vaak door fanboy-artikelen heen waden voordat je de interessante artikelen vindt.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Woutwout,

  noem eens een paar toestellen in die prijsklasse, die sneller en beter zijn dan de 5c?

  Voor mij hadden zowel de 5C en 5S, € 100 goedkoper mogen zijn, waardoor ze wat meer in evenwicht liggen met de rest van de markt.

  Snap wel niet dat de meeste mensen de 5C te duur vinden en de 5S niet, terwijl zij in productiekosten maar een kleine € 15 uiteen liggen. Dus Apple houd van de 5C een stukje minder over dan bij het topmodel.

  Ga de 25ste hopelijk mijn oude 4 kunnen vervangen door een 5S, maar vind het nog altijd spijtig dat ze ook geen bredere (4,7 tot 5 inch) iPhone hebben uitgebracht.