Voormalig CEO John Sculley: ‘Tim Cook doet het fantastisch’

Door: Raymon Mens - 38 reacties

John Sculley en Tim Cook hebben iets gemeen, ze zijn beiden opvolger van Steve Jobs. Sculley was het in de jaren 80, nadat het bestuur van Apple besloot Steve Jobs te ontslaan en Sculley de leiding te geven. Cook volgde de inmiddels legendarische Jobs op na zijn overlijden in 2011.

Sculley zegt in een interview met CNBC Asia dat Tim Cook het fantastisch doet. Hij heeft vertrouwen in de toekomst van Apple als het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Volgens de voormalig CEO maakt Apple geweldige kwaliteitsproducten die altijd een lucratieve groep kopers zullen aanspreken. Ook maakt Cook volgens Sculley de juiste keuze door geen tweede Steve te willen zijn, daar was er immers maar één van en dat was Jobs zelf.

Steve Jobs en John Sculley in de jaren 80.
Steve Jobs en John Sculley in de jaren 80.

Volgens de voormalig CEO is de rol van creatief leider nu opgesplitst tussen de verschillende Senior Vice Presidents zoals Johnatan Ive en Craig Federighi. Voorheen was Steve Jobs hier dominant in. Sculley prijst Tim Cook voor het feilloos volgen van de Apple-filisofie, er wordt geen afbreuk gedaan aan kwaliteit of styling van de producten.

Cook moet zich volgens Sculley niets aantrekken van de betweters en critici en de focus op kwaliteit, klanttevredenheid en winstgevenheid houden. De voormalig CEO heeft nog een flink pakket Apple-aandelen dat hij zal behouden. Als laatste stelt hij dat analisten het aandeel de afgelopen maanden onterecht laag hebben gewaardeerd.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Macman

  Hmmm, John Scully, de man zonder visie die Apple na Steve’s vertrek richting afgrond stuurde zegt nu dat Tim Cook het goed doet?
  Ik hou mijn hart vast..

 • Profielfoto
  tim85

  @ Macman
  Inderdaad, je kan je afvragen wat de waarde van dergelijke boodschap is…

 • Profielfoto
  tomc

  Wie is hij om te zeggen dat Tim Cook goed bezig is ? Hij bakte er zelf niets van als CEO van apple.

 • Profielfoto
  TonE

  Helemaal eens met bovenstaande reacties, in het land der blinden is eenoog koning he? Wat een nitwit was die man aan het roer bij Apple zeg. Had beter bij pepsi kunnen blijven.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Sculley is ontslagen voor het introduceren van de power pc, waar later iedere Mac gebruiker blij mee was. Wat Sculley had volbracht is dat de omzet meer dan 10 voudig werd na het vertrek van jobs en daarmee was hij wel degelijk succesvol. Maar een bedrijf moet altijd groeien, Sculley erkent teveel geld te hebben uitgegeven aan het ontwikkelen van de power pc. Hij heeft system 7 ontwikkeld, een besturingsysteem dat een handig en complex Inter-process communicatie systeem had dat in het huidige osx nog steeds is terug te vinden. Kortom Sculley is misschien terecht ontslagen maar Sculley heeft minstens zoveel bereikt in 10 jaar dan jobs heeft bereikt

 • Profielfoto
  tomc

  @dj bazzie wazzie
  verklaar me dan eens waarom apple op een haar na failliet was.

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Hoeveel fouten Sculley misschien ook heeft gemaakt hij heeft wel een bedrijf als Apple als CEO weten te leiden én was hij zakelijk gezien geen verkeerd persoon.
  Nee, het is zeker geen Steve en misschien is niet iedereen het eens met zijn visie of wat dan ook ik zou me vereerd voelen als iemand als Sculley mij zou complimenteren in mijn werk.

 • Profielfoto
  TonE

  Nou zeg wat waren we er blij mee, brakke 9500 hardware. Ik heb hem ooit gekocht vanwege het OS en de software die er op kon draaien. Je hoefde er maar naar te kijken en de kast viel al bijna uit elkaar. Op grafisch gebied was er toen zo goed als geen concurrentie, dus ja dat het nog net goed ging was uitsluitend daar aan te danken. Niet aan die uil van Sculley.

 • Profielfoto
  polansky

  Voormalig CEO John Sculley: ‚ÄėTim Cook doet het fantastisch‚Äô

  Zei de suikerwaterverkoper die Apple op de rand van de afgrond bracht….

  Sculley is bovendien de man die Steve Jobs heeft ontslagen en zelf de macht heeft gegrepen. Eerst Jobs verraden en dan nu zo’n uitspraak doen. Brrrr m’n cola naast m’n Mac valt er pardoes van om…

  Oh sorry – wederom zeg ik wat slechts over Apple op het Appleadeptenplaforum -> Foei Polansky!!!

 • Profielfoto
  TonE

  En nog even over het groeipotentieel toen. De hele grafische wereld digitaliseerde toen en buiten de mac was er geen enkel alternatief voorhanden. Maar de bouwstenen waren daar al lang eerder voor gelegd, met de II FX en de eerste postscript printers.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Cook en Sculley hebben een ding gemeen: ze zijn geen visionairs. En Apple mist dat.

  Sculley heeft Apple bijna verwoest en Cook doet dit nu ook.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Nou met een plastic iPhone 5 zijn ze toch echt de mist in gegaan verder moet de man ze mond houden Steve wipte hem er al snel uit tien hij terug kwam en dat was niet voor niets

 • Profielfoto
  Beaux

  Ga eens pepsi verkopen

 • Profielfoto
  HappyUser

  Nu kunnen ’n aantal hier van alles en nog wat “blaten” over John Sculley. Maar deze man was wel degelijk ’n visionair en was z’n tijd ver vooruit. Ik kan me nog goed herinneren dat de man tijdens een Tech-event in 1996? vertelde dat de toekomst “mobile-computing” ging worden en dat Apple zich in de nabije toekomst zich daar geheel op ging toeleggen. Als voorbeeld haalde hij aan de tablets zoals die gebruikt werden in de tv-serie “Star Trek”. Tablets die dedicated zouden zijn en gewoon in de supermarkt gekocht konden worden. De man werd voor compleet gek verklaard en het vertrouwen bij diverse software-bedrijven zoals Adobe en Quark was compleet weg, zij zagen geen toekomst meer bij Apple. Deze bedrijven kondigden later aan zich meer op Microsoft Windows te concentreren.
  De tijd was er toen nog niet rijp voor, maar kijk nu eens naar vandaag de dag.

  ps. ik kan niet zo gauw bronnen hiervoor vinden op het web.

 • Profielfoto
  F0nsie

  Ik vind de prijs beslissing van de iPhone 5C de eerste “fout” onder Tim Cook. Veel te duur. Voor de rest doe hij het fantastisch. Ook altijd interessant om naar die man te luisteren.

 • Profielfoto
  polansky

  Nou je het zegt Happy User – Je hebt gelijk onder de supervisie van Sculley kwam ook de Apple Newton op de markt…. Een gigantische flop dat dan weer wel!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_(platform)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Ja, hier is het ook gezegd: de iPhone 5C is 100‚ā¨ te duur. De 5S is duur maar is heeft ook meer techniek in huis. Een 5c 16 gb voor 499‚ā¨ zou verkopen als broodjes ..
  Ik ken verschillende mensen die een HTC voor 499‚ā¨ kochten om niet over die 500 te gaan.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Juist! iPhone 5C instapper had 499,- moeten zijn!
  Dat klopt ook beter met omgerekende amerikaanse prijzen + grofweg onze btw erbij.
  In Amerika is-ie maar 405 euro, moet toch lukken voor 499,- in de EU incl de btw?

 • Profielfoto
  TonE

  ps. ik kan niet zo gauw bronnen hiervoor vinden op het web.

  Oh ja, beam me up sculley, dat was het natuurlijk haha, dom van mij.

 • Profielfoto
  TonE

  Het is werkelijk niet te geloven wat sommigen hier met droge ogen aan onzin weten te verkopen. Trek de spreekwoordelijk schoen maar aan.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Jullie amateurs snappen er ook niks van he ….

  De voormalig CEO heeft nog een flink pakket Apple-aandelen dat hij zal behouden. Als laatste stelt hij dat analisten het aandeel de afgelopen maanden onterecht laag hebben gewaardeerd.

  Alles om de eigen aandelen te redden….

 • Profielfoto
  Di May

  Diegenen die hier kappen op John Sculley hebben paardenlappen op, en doen aan hokjes denken. Was Sculley perfect ? Denk het niet. Was Jobs perfect ? Wat denkt u ?

  Soms is een bedrijf beter gediend met een complementariteit aan persoonlijkheden en talenten. En die zin denk ik dat de top van Apple goed zit. Tot dusver. Want niets is eeuwig. Ook deze constellatie zal eens wijzigen. En dat is maar goed ook. Nieuwe mensen zullen voor nieuwe idee√ęn zorgen, nieuwe producten en nieuwe vormgeving. Wat leeft, beweegt immers. En groeit.

  Zolang ze maar de Apple filosofie hoog houden en niet te veel draadjes als dit hier au serieux nemen, zitten ze goed.

 • Profielfoto
  TonE

  Mss heb je een keer gelijk, maar boeien doet het niet. En niet iedereen over 1 kam scheren hè?

 • Profielfoto
  TonE

  Paardenlappen, wtf? belgische lappen? wordt je daar ziek van? of licht in het hoofd? in de war? Ik eet geen paardenvlees, nooit. Of wat?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Hij is 74, krijg je op je ouwe dag nog een microfoon van CNBC onder je snufferd…

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Als John Sculley dat zegt, dan is Apple doomed:evil:

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Makkelijk roepen van de zijlijn, dat Sculley geen recht van spreken heeft.
  Maar de goede man kan natuurljk ook leren van z’n fouten. Om hem 25 jaar na dato opnieuw af te branden…
  Ik denk dat hij het scherp gezien heeft en een goed advies aan het adres van Apple geeft.

 • Profielfoto
  TonE

  Ja joh, lekker onderbouwd allemaal. Roepen van de zijlijn. Ik dacht het niet. Heb het allemaal meegemaakt in die tijd. Jij dan? je bent wel 42 en was toentertijd in 1983 al helemaal droog achter de oren? Haha, ga je schamen joh

 • Profielfoto
  Torino

  @ Di May

  Eindelijk lees ik hier eens een verstandige reactie van iemand. Het succes van Apple zit in het team. De combinatie van mensen met hun persoonlijkheden en hun idee√ęn. En dat is nu niet anders dan 4 jaar geleden. De stempel van Jobs wordt over het algemeen overschat denk ik. Hij is in het verleden met allerlei slechte idee√ęn gekomen (geen app store, iTunes niet voor Windows etc), waarvan anderen hem hebben weten af te praten. Juist het teamwork zorgt bij Apple voor goede beslissingen en ik heb geen enkele aanwijzing dat dit na Jobs slechter is geworden. Integendeel.

  Los daarvan denk ik dat Cook al veel langer informeel CEO is dan dat hij dat formeel is.

  Natuurlijk komt er aan elk goed team een einde en het zal in de toekomst ongetwijfeld een keer slecht(er) gaan met Apple. Maar reacties in de trant van ‘Cook verpest Apple’ lijken mij ongegrond. Just my 2c.

 • Profielfoto
  1984

  Voormalig CEO John Sculley: ‚ÄėTim Cook doet het fantastisch‚Äô

  Duidelijk wat hij goed doet volgens Apple normen, zo weinig vertrouwen in zijn eigen producten ,dat hij de meeste tijd bezig is met de producten van de concurrentie zwart te maken.

  Cook zegt dat een aanzienlijk gedeelte van de groei van tablets te danken is aan de verschuiving van pc-fabrikanten. Zij zouden volgens Cook veelal goedkope Android-tablets ontwikkelen om het verlies van de pc-verkopen op te vullen.

  Ook meldt Cook dat hij de ervaring die Android-tablets bieden vreselijk vindt. “Als ik een Android-tablet zou kopen en gebruiken, en ik denk dat dit de enige tablet-ervaring is die ik kan krijgen, zou ik nooit meer een tablet kopen”, aldus de Apple-ceo.

  “De reactiesnelheid is er niet en de aanrakingsgevoeligheid is verre van ideaal. Ook zijn de apps een vergrote versie van de telefoon-interface. Het is geen optimale ervaring.”

  Twitter

  In hetzelfde interview zegt Cook dat Nokia vergeten is om te innoveren, dat Apple niet gaat meedoen in de mobiele markt van low-end toestellen en dat Android veel te gefragmenteerd is.

  Het interview maakt onderdeel uit van de nieuwe promotiestrategie van Apple. Cook geeft de sinds de lancering van de iPhone 5S en iPhone 5C vaker interviews en is sinds kort lid van Twitter. Hij heeft tot op heden één tweet verstuurd. bron

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  We verwarren te gemakkelijk Sculley, Amelio en Spindler met elkaar omdat het bon ton is geworden om iedereen na Jobs’ eerste Apple-heerschappij als een nul weg te zetten. Maar zonder Sculley was Apple er gewoon niet meer geweest – hij heeft een gigantische omzetstijging overzien en, niet minder belangrijk, het opbouwen van een financieel reservoir waar in de √©cht moeilijke tijden (en dan hebben we het vooral over de periode-Spindler) een beroep op kon worden gedaan. Sculley’s talent voor marketing zorgde ervoor dat mensen Macs ook echt gingen gebruiken. Hij is uiteindelijk ontslagen vanwege zijn weerstand tegen het licenseren van MacOS aan derden – ook geen slecht standpunt.

  Spindler was de echte ramp, en Amelio kan als CEO niet echt veel worden verweten: toen hij Apple ging leiden was de situatie al moeilijk en met het binnenhalen van NeXT en Jobs heeft hij de zaak toch gered.

  Tenslotte: zelfs met de meest roze bril op kun je er nauwelijks omheen dat er in 1985 goede redenen waren om Jobs aan de dijk te zetten. Na twee behoorlijke financi√ęle flops (Lisa en de Apple ///) bleef Jobs geld dat er niet echt was investeren in willekeurige pet projects – en probeerde hij Sculley eruit te werken.

  Al met al: er zit iets meer nuance in dan ‘die loser die Jobs ontsloeg’.

 • Profielfoto
  TonE

  Ja, terechte opmerking, Michael Spindler was zo mogelijk nog erger. Maar Sculley zou zich even van commentaar moeten onthouden nu over het huidige Apple. Ik blijf er bij dat Apple in de moeilijke jaren overeind gebleven is door de sterke positie in de grafische markt. Ondanks een reeks nitwits van ceo’s. Apple zou toch echt niet Apple zijn wat het nu is zonder Steve. Basta. En waar we over een paar jaar zijn, ik zou het niet weten.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Ton, mijn punt was dat Apple werd waar het was dankzij Steve (en Steve), maar dat het niet meer dan een herinnering zou zijn zonder Sculley en anderen die zich meer om de marketing van al die prachtige machines bekommerden. Toen Apple zich vestigde als standaard in de grafische industrie, was Jobs helemaal niet meer bij het bedrijf. Dat hebben die ‘nitwits’ dan toch voor elkaar gekregen.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Tim Cook in a nutshell:

 • Profielfoto
  ernst.

  Hmmm, John Scully, de man zonder visie die Apple na Steve\’s vertrek richting afgrond stuurde zegt nu dat Tim Cook het goed doet?
  Ik hou mijn hart vast..

  Precies. En als John Scully het slecht doet dan weet hij te melden dat hij het anders en beter had gedaan. Ik vind het altijd van die “welke richting waait de wind vandaag?”opmerkingen.

 • Profielfoto
  TonE

  @ ilja: we agree to disagree. Steve is er in 1985 uitgeknikkerd. Nadat de eerste stappen voor de enorme positie in de grafische markt gezet al gezet waren met de mac plus onder zijn leiding. Toegegeven, heel voorzichtig nog toen, maar daar liggen wel de roots. Ik werkte destijds op een grote studio van een muziek bedrijf. 20 tekentafels, doka nou ja bedenk het maar. Daar werd zo’n macje gekocht om te kijken (voor veel geld trouwens) wat er op termijn eventueel mee mogelijk zou kunnen zijn. Het wysiwyg OS, de muis daar ging het om. Op dat gebied was MSdos geen enkele concurrent. De rest is geschiedenis.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @TonE: wij hadden indertijd (’86 of ’87) nog een Plusje ge√Įmporteerd uit de VS, voor een allejezus godsvermogen. Daar kwam dan nog een stroomomvormer bij, want dit was ver voordat universele voedingen de norm werden. Je kon er nog niet zo heel veel mee, maar het contrast met andere computers was zo immens dat je het je nauwelijks kon voorstellen.

  Maar om op je post terug te komen: besef je wel dat de Macintosh in eerste instantie niet Steves kind was (dat was de Lisa, een veel omvangrijker project dan de Mac), maar dat van Jeff Raskin. Pas toen de Lisa het beduidend minder goed deed dan verwacht en de Mac beter, veranderde de balans in het voordeel van de Mac.

  Ik zal nooit ontkennen dat Steve Jobs de belangrijkste man in de geschiedenis van Apple (tot dusverre) is geweest, wat me soms ergert is dat er te vaak geschreven wordt alsof hij alles zo’n beetje zelf bedacht heeft, en alle mensen om hem heen altijd sukkels waren. Daarmee doe je hen (en hem) tekort.