Voor muziekliefhebbers: RCO Editions

Door: Jan David Hanrath - 8 reacties

Voor fans van klassieke muziek heeft het Koninklijk Concertgebouworkest (Royal Concertgebouw Orchestra, of in het kort RCO) een nieuwe app in de App Store gezet, genaamd RCO Editions. RCO Editions is een video-magazine voor de iPad, waarmee ze 6x per jaar een thema of componist uitdiepen.

De eerste release in RCO Editions, genaamd Mozart, onderweg krijg je gratis bij de initiĂ«le download. Voor tweede en volgende releases betaal je € 4,49 per stuk, € 6,99 per maand of € 74,99 per jaar. ‘Wacht even’ zullen snelle rekenaars denken, ‘Zes losse releases zijn toch veel goedkoper dan een abonnement?’ Klopt, maar alleen mĂ©t het abonnement krijg je per release twee uur extra aan concertregistraties, toegang vanaf je iPhone Ă©n RCO radio in hoge kwaliteit. Een hybride content- en betaalmodel dat wij nog niet eerder hebben gezien in de App Store.

Mozart, onderweg
Release 1: Mozart, onderweg

De app laat je met de nodige parallax-effecten eenvoudig snuffelen door een thema. Naast concertregistraties geven dirigenten deskundig commentaar op de uitvoeringen en experts werpen nieuw licht op meestal relatief oude muziek. Beeld en video worden afgewisseld met artikelen en interviews en dankzij de in de app gebouwde Airplay-knop hoef je niet te luisteren naar de armoedige ingebouwde iPad-speaker, maar kan de muziek door je echte luidsprekers schallen.

In Mozart, onderweg, wordt een beeld geschetst van Mozart die al componerend in koetsen fulltime door Europa reist. Daarnaast is de tweede release al beschikbaar genaamd Naar het licht, waarin wordt ingezoomd op de visie van Richard Strauss op de dood en wat erna komt.

Conclusie
RCO Editions is een mooie app voor liefhebbers van klassieke muziek Ă©n fans van het Koninklijk Concertgebouworkest. Wat betreft de relatief hoge prijs moet je maar denken dat jouw bijdrage een nobel doel dient: het steunen van een cultuursector, die het, als gevolg van overheidsbezuinigingen, niet makkelijk heeft.

Het enige puntje van kritiek dat wij kunnen vinden is de beeldkwaliteit van de video’s. Het afspelen begint heel snel in een lage kwaliteit en na kort bufferen wordt het beeld heel acceptabel, maar op een iPad met retina scherm of een full HD tv zijn we inmiddels beter gewend.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  En waarom de “muisjes” achtergrond in de header ?

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Ok, ok, het hoge woord mag er nu wel uit: MacOSX.nl/OMT-oprichter Adriaan Mol is vader geworden.

 • Profielfoto
  interFACE

  een mini mol; feliciteerd

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Mol en Molvrouw gefeliciteerd van mij. Met een zoon naar ik begrijp.
  Hopelijk wordt het item over de RCO-app hiermee niet ondergemuisd.
  Voor de verbaast kijkende lezertjes: dit laatste is als een woordgrapje bedoeld.

 • Profielfoto
  janau

  Het is interessant om deze app eens te vergelijken met de Digital Concert Hall van de Berliner Philharmoniker. Werkt vanaf iOs 5, iPad en iPhone . Geen magazine maar abonnementen.
  Ook hier verschillende abonnementsvormen.
  De duurste is €150 per jaar. Maar dan kun je 40 live concerten in HD bijwonen plus onbeperkte toegang tot hun archief (200 uitvoeringen, inclusief dvd’s en interviews)
  Die onbeperkte toegang heb je ook voor hun kortlopende abonnementen.
  De RCO app werkt niet op de iPad 1, de iPhoneversie is nog niet geschikt voor het magazine.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @dick de roos

  Ik denk dat de lieve kijkbuiskinderen eerder de wenkbrauwen fronsen bij het woordje ‘verbaast’. En niet meer opkijken van een ‘lucky shot’.

 • Profielfoto
  belfortmac

  @JanDavid

  Voor mijn part is sinterklaas vader geworden.
  Zorg eerst eens dat dit forum fatsoenlijk werkt.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @JanDavid @daalhofmac, ikzelf ben altijd kritische. Maar of het forum goed functioneer of niet. Vind wel 1 van de beste fora’s op internet.
  En er worden gelukkig steeds meer bugs opgelost.

  Gefeliciteerd nog btw, al vind ik wel raar dat er niks verteld word en er per toeval moet achter komen:P