Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 7 oktober 2013
Leestijd: 2 minuten

Voor muziekliefhebbers: RCO Editions

Voor fans van klassieke muziek heeft het Koninklijk Concertgebouworkest (Royal Concertgebouw Orchestra, of in het kort RCO) een nieuwe app in de App Store gezet, genaamd RCO Editions. RCO Editions is een video-magazine voor de iPad, waarmee ze 6x per jaar een thema of componist uitdiepen.

De eerste release in RCO Editions, genaamd Mozart, onderweg krijg je gratis bij de initiële download. Voor tweede en volgende releases betaal je € 4,49 per stuk, € 6,99 per maand of € 74,99 per jaar. ‘Wacht even’ zullen snelle rekenaars denken, ‘Zes losse releases zijn toch veel goedkoper dan een abonnement?’ Klopt, maar alleen mét het abonnement krijg je per release twee uur extra aan concertregistraties, toegang vanaf je iPhone én RCO radio in hoge kwaliteit. Een hybride content- en betaalmodel dat wij nog niet eerder hebben gezien in de App Store.

Release 1: Mozart, onderweg

De app laat je met de nodige parallax-effecten eenvoudig snuffelen door een thema. Naast concertregistraties geven dirigenten deskundig commentaar op de uitvoeringen en experts werpen nieuw licht op meestal relatief oude muziek. Beeld en video worden afgewisseld met artikelen en interviews en dankzij de in de app gebouwde Airplay-knop hoef je niet te luisteren naar de armoedige ingebouwde iPad-speaker, maar kan de muziek door je echte luidsprekers schallen.

In Mozart, onderweg, wordt een beeld geschetst van Mozart die al componerend in koetsen fulltime door Europa reist. Daarnaast is de tweede release al beschikbaar genaamd Naar het licht, waarin wordt ingezoomd op de visie van Richard Strauss op de dood en wat erna komt.

Conclusie
RCO Editions is een mooie app voor liefhebbers van klassieke muziek én fans van het Koninklijk Concertgebouworkest. Wat betreft de relatief hoge prijs moet je maar denken dat jouw bijdrage een nobel doel dient: het steunen van een cultuursector, die het, als gevolg van overheidsbezuinigingen, niet makkelijk heeft.

Het enige puntje van kritiek dat wij kunnen vinden is de beeldkwaliteit van de video’s. Het afspelen begint heel snel in een lage kwaliteit en na kort bufferen wordt het beeld heel acceptabel, maar op een iPad met retina scherm of een full HD tv zijn we inmiddels beter gewend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor muziekliefhebbers: RCO Editions
Sluiten