Twee iPhone 5s-en voor elke iPhone 5c

Door: Koen van Tongeren - 30 reacties

Hij mag dan honderd euro goedkoper zijn én in vijf vrolijke kleurtjes komen, toch blijkt de iPhone 5c minder in trek te zijn dan Apple’s topmodel, de iPhone 5s. Tot die conclusie komt Consumer Intelligence Research Partners na eigen onderzoek.

Het onderzoeksbureau ondervroeg rind september iPhone-kopers over hun aanschaf. 64% van de ondervraagden bleek een iPhone 5s gekocht te hebben, 27% koos voor een iPhone 5c en de overige 9% kocht een iPhone 4s. De cijfers komen overeen met andere berichten. Daaruit blijkt de 5s wereldwijd zo goed als uitverkocht te zijn, terwijl de 5c nog goed verkrijgbaar is. Ook werd afgelopen week gesuggereerd dat de productie van de 5c gehalveerd is.

Denk nu echter niet dat de iPhone 5c geen succes is. Zowel procentueel als nominaal worden er nu meer exemplaren van dit model verkocht naast de iPhone 5s dan er vorig jaar iPhone 4S-en verkocht werden na de introductie van de iPhone 5. Toen koos 68% voor het nieuwste toestel, 23% nam de goedkopere 4S en 9% kocht een iPhone 4.

Op 25 oktober komen de iPhone 5s en 5c officieel uit in Nederland. Weet jij al voor welk model jij gaat?

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  freewel

  Grappig dat ik et eerst op twitter zie dat jullie iets hebben geplaatst en daarna pas de notificatie van de app

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Ik ga absoluut voor de 5S. Nu heb ik een 5 en de features van de 5S spreken me wel aan. Maar, toegegeven, het gaat via mijn provider. Zelf zou ik nooit in 1 keer zoveel geld voor een iPhone neertellen. Hij brengt me veel, vooral dankzij VoiceOver, maar het blijft een heel bedrag. smeer het uit over 2 jaar en het valt mee :).
  De 5C blijf ik een discutabel product vinden. Je koopt de 5 en die was er immers al…

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik zou eerlijk gezegd ook wel voor de 5S gaan hoor… Als je €600 overhebt voor een telefoon, dan gaan die extra 100 euro’s het verschil toch niet maken? En een metalen 5S ziet er (persoonlijk!) toch wel wat cooler uit dan zo’n plastic, gekleurd meisjesachtig ding. En met iOS 7 ziet het er al helemaal uit als een speelgoedtelefoon.

 • Profielfoto
  svenlaurens

  Meisjesachtig? Wat een suffe opmerking.

  Ik wordt in ieder geval best blij van die kleurtjes.

 • Profielfoto
  Athens1

  Als je die € 100,00 niet hebt, heb je geen keus! Waar praten we over. Blij met mijn 4s

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik zou eerlijk gezegd ook wel voor de 5S gaan hoor… Als je €600 overhebt voor een telefoon, dan gaan die extra 100 euro\’s het verschil toch niet maken?

  Wat een kromme redenering. Dat is als zeggen dat wanneer je geld hebt voor een Audi A5, je automatisch wel geld hebt voor de hele kermis aan uitbreidingen; een lederen interieur en meteen ook een panoramisch glazen dak. 100 euro maakt heel wat uit. Dat is ook de reden waarom ik altijd kies voor het 16 GB model.

 • Profielfoto
  gipsman

  De 5C wordt een commerciële flop omdat hij €100 te duur is.
  Het is immers een telefoon die al bestond.
  Onbegrijpelijk dat Apple dit over het hoofd ziet, los van het concept dat ‘ze geen
  budget spullen willen verkopen’.

 • Profielfoto
  Panda

  @Johannes De iphone 5c is nu al een commercieel succes, dus Apple ziet helemaal niks over het hoofd.

 • Profielfoto
  TonE

  Commercieel succes? oh ja joh? onderbouw dat eens? De productie terugschroeven met de helft. Is dat het bewijs voor “commercieel succes”?

 • Profielfoto
  maconly

  Prijsverschil is te laag en hij is lelijk.
  \

  Onderstaand was het ultieme ontwerp met een hele grote buiging voor Steve Jobs die met z’n imacjes Apple uit de afgrond haalde en bracht naar de absolute top.

 • Profielfoto
  Monsta

  Volgens mij heeft de iPhone 5c bewezen dat consumenten niet zo maar blind voor een toestel gaan waar een Apple logotje op staat. Ja.. wel iets te makkelijk om de iPhone 5c te positioneren of te bestempelen als marketingtool… Maar dat de iPhone 5c veel slechter verkoopt dan de iPhone 5s is voor iedere frabikant behalve Apple een grote teleurstelling.

 • Profielfoto
  ferre40

  Had de 5s dezelfde vormgeving (afgeronde hoeken) dan kocht ik de 5s. Heb de 5c gekocht voor mijn vrouw(haar eerste iPhone) en ze vindt deze geweldig. Ligt heel goed in de hand, veel beter dan de andere iPhones. Geef wel toe dat ie 100 euro mocht minder kosten, dan zouden er veel voor de “c” gaan. Maar misschien is dat net de bedoeling van Apple om meer “s” te verkopen.
  Om dan na de eindejaarsperiode de “c” te verlagen van prijs.

 • Profielfoto
  ilcah

  @TonE De 5C is het oude model in een nieuw fris jasje.
  Het is een commercieel succes omdat nu het oude model beter verkoopt dan voorheen.
  De 5C (oude 5) verkoopt beter dan destijds de 4S als oud model verkocht werd bij de introductie van de 5.
  Bovendien is de 5C goedkoper om te maken dan de 5, dus de winst zal groter zijn.

  En ik denk dat binnen enkele maanden de verkoop van de 5C in verhouding zal stijgen ten opzichte van de 5S, wanneer alle fanboys hun nieuwe 5S bemachtigd hebben.

 • Profielfoto
  krazzer

  @TonE @Monsta @maconly
  De iPhone 5c IS al een succes, als je de bovengenoemde percentages neemt, zijn er in het eerste weekend bijna 2,5 miljoen van verkocht, tegenover 1 miljoen 4S-en vorig jaar.

  Neem niet weg dat de iPhone 5S een NOG groter succes is, met 5,75 miljoen verkocht tegenover 3 miljoen iPhone 5 toestellen vorig jaar.

 • Profielfoto
  remart

  Ik blijf er ook bij dat de 5C helemaal niet ‘goedkoop’ is, en geen goede deal vergeleken met de 5S. Zou minstens 200 euro goedkoper moeten zijn om het een ‘budget’ versie’ te maken.

  Ik vraag me af of Apple met de 5C nieuwe markten aanspreekt, dat lijkt me toch het doel van een budget telefoon in je selectie. Nu geven ze de Apple fans gewoon meer keus in kleurtjes en snelheid.

 • Profielfoto
  remart

  Laat ik er op aanvullen dat ik wel alle vertrouwen heb in het kunnen van de marketing afdeling van Apple, dus dat ze er meer telefoons mee gaan kopen, daar twijfel ik niet aan. Of de consument een echte budget telefoon erbij heeft, dat vraag ik me ten sterkste af.

 • Profielfoto
  ilcah

  En waar haal je het idee dat het een budget phone zou zijn???

  Apple heeft altijd al het vorige model voor slechts 100€ goedkoper verkocht.
  En nu doen ze het weer (5C is oude 5 in nieuw jasje), net als altijd.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik zou nog eerder een iPhone 4s kopen dan een plastic iPhone 5c. Ik zou echt geen 600 euro neer leggen voor een spuuglelijk plastic prul. Let wel, ik ben toch echt een Apple fan maar vind het echt jammer dat er ineens een soort budget smartphone uitgebracht wordt die toch aardig aan de prijs is. Dezelfde smartphone in een iPhone 4 behuizing zou voor mij al heel wat anders betekenen.

 • Profielfoto
  Torino

  @remart en Nick Seamore: zoals al gezegd door Ilcah is de 5c geen budget telefoon die bedoeld is om nieuwe mensen met een lager inkomen binnen te halen. Het is meer voor mensen die normaal voor een ouder model iPhone zouden gaan. De mensen die een iPhone niet op waarde schatten gaan toch wel voor Android.

  iPhone 5c zal inderdaad relatief meer gaan verkopen op langere termijn. De eerste maanden kopen de echte fans, en die gaan meestal voor het high end model.
  Overigens is het plastic van de 5c niet te vergelijken met het plastic van bijvoorbeeld de 3G of 3GS. Het geeft een premium gevoel.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Torino: Ik heb wel het budget maar zou zoals ik al eerder zei liever voor de meer degelijker en een stuk meer Apple design gaan, de 4s dus. Dit als er geen 5s zou zijn. Er wordt dan ook gevraagd welk model wij zouden kiezen en niet de rest van de gebruikers. ik ben van mening dat een klasse merk niet zijn identiteit moet gaan verliezen door dit soort ontwerpen op de markt te brengen.

  Ik begrijp dat Apple een nieuwe markt probeert te winnen maar ben bang dat ze hiermee de plank mis slaan, al hoop ik dat ik er naast zit voor Apple.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Blijkbaar is de iPhone 4S toch wel een ontzettend goede telefoon (geweest)…
  Ik heb hem nu 2 jaar ongeveer en hij wordt nog steeds ontzettend goed verkocht, zoals ik dat lees.

  Ik ben ook niet toe aan een nieuwe, hij is nog steeds razend snel en de accu houdt ’t mooi nét een dag vol, waar ik voldoening mee heb. Na mijn mening, is er na deze telefoon niets veranderd wat ik echt graag wil hebben.

 • Profielfoto
  TonE

  My first iPony, haha, tuurlijk gaat dat floppen. Zal bij de introductie nog wel ff goed verkopen maar heel snel end of life zijn. Oude wijn in veel te dure nieuwe zakken… Brrr, Snap niet waar ze mee bezig zijn in Cupertino.

 • Profielfoto
  TonE

  En nog lelijke nieuwe zakken ook…

 • Profielfoto
  ajongebreur

  Mijn vierde Iphone. Verleden week kwam de nieuwe groene 5C binnen.
  Prima in gebruik qua batterij en ik kan hem makkelijk terug vinden in mijn volle tas.

 • Profielfoto
  TonE

  Haha, ja joh met die kleuren:smile:

 • Profielfoto
  FastMac

  Schiet toch eens op met die iPhone 5s in Nederland prutsers!

 • Profielfoto
  tomc

  @FastMac heb nog 10 daagjes geduld

 • Profielfoto
  youp.c

  Apple heeft de iPhone 5C aangeprezen als dé cheap ass telefoon zonder Android. Er is weinig tot geen verschil met de 5, er is zelfs bespaard op het materiaal. Als je hem dan prijst voor dezelfde prijs als de 4S kostte toen ie net uitkwam, kan je het wel verwachten.

  Ik bedoel als je dan 600 euro neerlegt, wat overeenkomt met prijzen van de topmodellen van concurrenten, wil je geen plastic ‘goedkoop’ telefoontje hebben, dan wil je het echte hebben. Een uitloopmodel oké, maar een telefoon met oude hardware en een budgetimago en gelanceerd als Android-killer, ik zie niet hoe Apple dacht daarmee het verkoopmodel te hebben…

 • Profielfoto
  1984

  Ook werd afgelopen week gesuggereerd dat de productie van de 5c gehalveerd is.
  Denk nu echter niet dat de iPhone 5c geen succes is.

  Apple Cuts iPhone 5C Orders

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De iPhone 5C moet gewoon niet duurder zijn dan €499, dan is er nog een kans het het een groot succes wordt. Apple zal door het tegenvallen van het succes wel gedwongen worden de prijs te verlagen, hoewel een prijsverlaging van een nieuw product geen Apple gewoonte is. Voor commercieel succes en concurrentie met anderen zou het wel slimmer zijn.