Steve Ballmer: Office voor iOS komt… als ’t klaar is

Door: Koen van Tongeren - 23 reacties

Over een iPad-versie van Microsoft Office wordt al lang gepraat. Sinds november 2011 komt het gerucht regelmatig terug. Zo werd vorig jaar nog beweerd dat we in maart 2013 eindelijk Office in de App Store konden verwachten, maar nee. Bij monde van Microsoft’s scheidend CEO Steve Ballmer is nu bevestigd dat het er ooit van gaat komen, al kan het nog wel even duren.

Tijdens de Gartner-conferentie in Florida liet Ballmer vandaag weten dat Microsoft werkt aan een versie van Office die geschikt is voor apparaten met een touchscherm. Zodra dat gelukt is zal het pakket eerst uitgebracht worden voor de Microsoft Surface en uiteindelijk ook op de iPad beschikbaar komen, aldus Ballmer. Hoe lang dat nog kan duren kan of wil hij niet zeggen.

Eerder dit jaar bracht Microsoft onaangekondigd en onverwacht een iPhone-versie uit van Office 365, de online versie van Word, Excel en PowerPoint. Een iPad-versie bleef daarbij uit. Ondertussen kondigde Apple afgelopen maand aan dat de iWork-apps vanaf nu gratis zijn bij aankoop van een nieuw iOS-apparaat. Dit nadat eerder al gratis online versies van Pages, Numbers en Keynote voor iCloud werden aangekondigd.

Daarmee rest de vraag; is Microsoft niet te laat met het uitbrengen van Office voor iOS, wanneer dat ook mag zijn?

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Office voor de iPad? Nee dank je Ballmer! Zijn jullie een beetje heel erg veel te laat mee. De iWork apps werken perfect op de iPad. En als mooi alternatief Google Drive.

 • Profielfoto
  Balloobear

  Wat mij betreft zijn ze er al veel te laat mee bij MS. iWork is alweer een stuk verbeterd en ik ben ook niet meer van plan om office van MS aan te schaffen.

 • Profielfoto
  bechris60

  Heel toevallig heb ik als groot apple liefhebber bijna alle apperaten. Maar toevallig heb ik vandaag de microsoft surface gekocht voor mijn ict school die op windows werkt vooral. En ik kan hierop heel goed office gebruiken. En er was toch al een microsoft office app voir ios?!

 • Profielfoto
  One thing less

  @Needler
  Een beetje anti Microsoft fundamentalistisch?

  Office is kwalitatief een goed programma. En ze zouden bij MS moeten opschieten met de iOS versie. Ik denk dat erg veel gebruikers van iOS hier op zitten te wachten.

  Het gaat niet om of andere pakketten ook goed of beter zijn. MS office is het meest bekend en het meest gebruikt. En het is het beste stuk software dat ze maken in redmond. De rest mot ik ook niet. (F)outlook mogen ze uit het pakket laten wat mij betreft.

 • Profielfoto
  essiw

  @marco
  Hoezo anti microsoft? Ik zie dat niet terug in zijn reactie, hij zegt alleen dat hij iwork goed vind werken en geen office hoeft.
  .
  Zelf ben ik geen voorstander van office, ik vind pages veel gebruiksvriendelijker. Helaas dat geëxporteerde pages -> .doc (en visa versa) de lay-out veranderd. Maar ik hoef geen office voor de iPad. En het is een erg slechte zet dat ze er zo laat mee zijn. Ik durf haast te wedden dat ze er geld voor gaan vragen, hebben ze het recht toe natuurlijk, maar of het slim is…

 • Profielfoto
  klonic

  Wat een losers, de iPad is er al jaren. Ze zijn veel te laat! Hoewel MS office nog mijn standaard pakket is, begin ik nu wel langzaam over te stappen naar iWork. Keynote vind ik beter dan Powerpoint, Excel daarentegen beter dan Numbers. Over Word vs. Pages heb ik nog geen mening. Echter ben ik MS office erg gewend, dus dat is in het voordeel van MS.

  Hoe dan ook, de synchronisatie tussen apple devices doet me nu dus toch overstappen van MS Office naar iWork. Voor tekstverwerken wil ik overigens misschien ook naar Latex overstappen, dat schijnt toch het best te zijn, hoewel ik daar na mn eerste poging nog niet van overtuigd ben.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Er rijden treinen genoeg rond. Van boemeltreintjes over intercities naar hogesnelheidstreinen. Missen ze deze, dan nemen ze toch de volgende. Er is helemaal geen haast bij.

  De ipad is geen productieapparaat. Buiten wat knoeien met documentjes, doe je het echte werk op een echte computer. Er zijn altijd wel een paar masochisten te vinden die perse iWork willen gebruiken. Meestal zijn dat de huis-tuin-keuken-knutselaars Het feit dat het gratis is, is voor mij geen reden om Office niet meer te gaan gebruiken. Integendeel, ik blijf er in investeren. Microsoft Office is nog altijd de nummer 1 binnen een zakelijke organisatie en dat zal zo wel blijven. En het pakket voldoet prima.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Er rijden treinen genoeg rond. Van boemeltreintjes over intercities naar hogesnelheidstreinen. Missen ze deze, dan nemen ze toch de volgende. Er is helemaal geen haast bij.

  De ipad is geen productieapparaat. Buiten wat knoeien met documentjes, doe je het echte werk op een echte computer. Er zijn altijd wel een paar masochisten te vinden die perse iWork willen gebruiken. Meestal zijn dat de huis-tuin-keuken-knutselaars Het feit dat het gratis is, is voor mij geen reden om Office niet meer te gaan gebruiken. Integendeel, ik blijf er in investeren. Microsoft Office is nog altijd de nummer 1 binnen een zakelijke organisatie en dat zal zo wel blijven. En het pakket voldoet prima.

  Heb je onder een steen geleefd of zo? Is je niet opgevallen hoeveel de iPad in de zakenwereld wordt gebruikt? En sinds wanneer wordt er dan dus niet mee ‘geproduceerd’ (Oké, je woordkeus laat te wensen over, maar da’s een ander verhaal)?

  Toegegeven: ik ga geen enorme lappen tekst typen op m’n iPad. Maar er zijn zóveel andere dingen die ik er wel mee doe of zou kunnen doen, en die tegelijkertijd wel degelijk onder de noemer ‘productie’ vallen… Tekstverwerken doe ik altijd achter de computer; wat dat betreft heb je sowieso een punt. Maar dan kom je weer met een in mijn ogen echt héél zielige opmerking… iWork-gebruikers zijn geen masochisten. Jij mag dan een hekel hebben aan het pakket, en het is zeker ook niet mijn favoriete keuze (geef mij maar MS Office op de Mac) maar ook iWork heeft zeker elementen die erg fijn werken.

  Je hebt gelijk als je zegt dat MS Office voor zakelijk gebruik de Nummer 1 is en blijft. Ook NeoOffice kan er nog niet bij in de buurt komen. En je hebt eveneens gelijk als je zegt dat de iPad of andere tablets niet uitermate geschikt zijn voor tekstverwerking. Maar daarmee kun je ze niet compleet afschrijven voor elk ander productief doel. Een presentatie maken, of enig ander meer grafisch georiënteerd gebruik, gaat er perfect mee. Misschien zelfs beter dan met de klassieke combinatie van toetsenbord en muis. En dat je (net als ik) fervent voorstander bent van Office op de Mac, wil evenmin zeggen dat iWork daarmee echt geen hol meer waard is. Er zijn nou eenmaal ook mensen die liever met iWork werken, en op sommige fronten kan ik me dat best voorstellen…

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Microsoft, iPad, tablets, Office. Kunnen die lui van in Redmond niet een keertje niet aan werk denken?

 • Profielfoto
  bartvdv

  @csteeloper

  Welk punt probeer je nu duidelijk te maken? De iPad wordt hoofdzakelijk gebruikt om te surfen en spelletjes te spelen. De iPad is een speeltje, een gadget dat de zakelijke gebruiker krijgt van de baas en na een paar dagen thuis bij de kinderen beland. Je gebruikt een iPad voornamelijk om iets te consulteren; niet om iets te produceren (en de woordkeuze is wel correct).

  En waarom spreek je jezelf voortdurend tegen? En geef je mij in elke zin weer gelijk?

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Beter (heel erg veels te veel) te laat dan nooit.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Bartdv: Ik geef je gelijk voor wat betreft Office en tekstverwerken. Maar bijvoorbeeld het maken van kunst of andere grafische uitingen (denk aan reclame) gebeurt steeds vaker wel degelijk met tablets, en dan nog wel hoofdzakelijk met de iPad. En dat is toch echt wel productief. Ik probeer hier alleen duidelijk te maken dat je echt iets niet begrijpt als je de iPad puur en alleen als gadget ziet. En datzelfde geldt voor je zienswijze van iWork (op de Mac dan wel op de iPad). Hoewel ik zelf zelf de voorkeur geef aan Office, zijn er duizenden mensen die iWork fijner vinden werken. Om die dan af te stempelen als masochisten, gaat mij wat ver.

  Dat ik je in elke zin gelijk geef slaat ook echt nergens op, en getuigt van het feit dat je leest wat je wil lezen. Je maakt een aantal goede punten over Office-achtige toepassingen op de iPad, maar je slaat de plank VOLLEDIG mis met je zienswijze over productie in het algemeen met de iPad… Productie is niet alleen het maken van documenten, spreadsheets en presentaties.

 • Profielfoto
  Hydræ
 • Profielfoto
  Jeroen v kr

  Natuurlijk zijn ze hier veel te laat mee, maar ze hadden gewoon een unique selling point nodig voor hun surface. En bovendien zijn ze nooit snel geweest voor hun software op mac’s, laat mensen maar een windowspc komen vinden ze daar in Redmond.
  Ik denk zelf wel dat veel mensen op office voor iOS (iPad) zitten te wachten. In mijn klas zijn al drie mensen die alternatieve tekstverwerkers (vaak in de cloud) gebruiken. Met een keyboard valt er prima te typen op n iPad.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Jeroen v kr:

  Eigenlijk toch vreemd, de boze reacties over het feit dat Microsoft het ‘vertikt’ om software te maken voor de iPad. Alsof zij niet het recht zouden hebben om zelf die keuze te maken. Apple biedt toch een schitterend alternatief aan, dat iWork heet, lees ik hier en daar. Of is Apple ineens niet goed genoeg meer en missen jullie Microsoft ? En was het niet Apple die het lang vertikte om software compatibel te maken voor Windows ? En had Google geen app voor Office-documenten?

  Natuurlijk valt er prima te typen met een los toetsenbord. Maar of het handig is om accessoires overal mee naartoe te sleuren; dan ben je nog altijd beter af met een goedkope notebook uit de Aldi, waar je tenminste échte programma’s kan opzetten.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Het probleem is dat .doc een closed format is. Waarbij je dus office nodig hebt om docs goed te kunnen openen zonder converteerfouten. Aangezien de meeste mensen in nederland nog steeds docs gebruiken, heb je office nodig om hun docs te bewerken en bewaren zonder dat de lay-out veranderd. Hierbij zou je dus kunnen verwachten dat microsof in een redelijke tijd een app maakt voor iOS waar zij ook nog aan kunnen verdienen ook.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nee Balmer, laat maar! Als je zijn uitspraak gied leest hebben ze zelfs Office voor hun eigen Windows tablets nog niet klaar…. Over snelheid gesproken…om te gillen gewoon. En dan nog later voor iOS! Nee hoor, als ik iets nodig heb op m’n iPhone of iPad is iWorks meer dan voldoende. En….gratis!:)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @MacAanZee: Niet overdrijven he, Office is natuurlijk klaar voor de tablet van Windows. En op de surface RT voorgeïnstalleerd. Over desinformatie gesproken… om te gillen.

  @essiw: Het formaat “.doc” is al jaren geleden vrijgegeven. De specificaties kan je terugvinden in een 622 bladzijden tellend document. Als een conversie niet goed gebeurt, dan ligt dat aan de maker van het conversieprogramma. Of aan het gebrek aan gelijkaardige functies in iWork ?

 • Profielfoto
  iNicky

  Ach ja, hoe maak ik ook alweer een glossary in Pages?

 • Profielfoto
  essiw

  @bartvdv, bedankt voor de info. Ik ben echter geen programmeersdeskundige maar aan functies ligt het vaak niet. Vaak zijn het verschuivingen van enkele regels tekst.

 • Profielfoto
  ibla

  MS Office mag wat mij betreft wegblijven van de ipad. Er zijn genoeg alternatieven. Echter is erg een enkel alternatief dat de macro’s die mijn collega’s maken kunnen handelen. Ook Office for Mac kan dit niet eens…. Biedt geen 100% ondersteuning voor macro’s die gemaakt zijn in Win Office. Belachelijk eigenlijk. Heb voor niks office for Mac gekocht. De ipad versie zal het dus ook wel niet kunnen straks. Dus please MS, breng iets uit zodat ik sheets met ingewikkelde macro’s kan gebruiken op m’n Mac en op m’n iPad…. Dan hoef ik niet steeds VMware Fusion te gebruiken.

 • Profielfoto
  iPredict

  Nee joh ballmer wacht lekker tot 2020 als je in een blackberry situatie terecht komt. Je hebt nu nog maar 2,5 miljard omzet verloren door geen office op iOS uit te brengen wanneer het eigenlijk had gemoeten, dus ga zo door!

  En toen werd iWork ook nog eens gratis…

 • Profielfoto
  bartvdv

  @iPredict:

  …Je hebt nu nog maar 2,5 miljard omzet verloren door geen office op iOS uit te brengen…

  Ik ben benieuwd te horen waar jij dat cijfer vandaan hebt. Kans is namelijk groot dat als het op iOS komt, het zo goed als gratis zal zijn.

  En toen werd iWork ook nog eens gratis…

  Dat zal slechts een minieme, verwaarloosbare invloed hebben op de omzet van Office, gezien iWork maar een marginaal programma is. Het is niet omdat het gratis is, dat iedereen het massaal zal gebruiken.