SONOS let op de kleintjes met PLAY:1

Door: Koen van Tongeren - 21 reacties

Vroeger stond SONOS bekend om de witte kastjes die je aansloot op je eigen versterker of luidsprekers om zo high-end audiostreaming in huis te halen. Die kastjes maken ze nog steeds, maar tegenwoordig zijn ze er bij SONOS van overtuigd dat ze de luidsprekers net zo goed ook zelf kunnen maken.

Vandaag komt de nieuwste telg uit de SONOS-familie de Nederlandse markt op. Na de PLAY:5, de PLAY: 3 en recentelijk de PLAYBAR en SUB is er nu ook de PLAY:1; de kleinste én goedkoopste SONOS-speaker ooit. Maar, kan ie voldoen aan de verwachtingen die we van SONOS hebben of is goedkoop in dit geval duurkoop? OMT mocht de PLAY:1 een weekje uitproberen.

Wat is Sonos?
Voor wie het nog niet weet; SONOS is een systeem waarmee je de muziek van al je iTunes-bibliotheken in huis én online diensten als Spotify kunt streamen naar zogenaamde zones. Een zone bestaat uit een kastje dat op je audio-installatie is aangesloten, of een zelfstandige PLAY-speaker.

Recentelijk heeft het bedrijf een functie toegevoegd waarbij twee PLAY-speakers samen één stereoset kunnen vormen. Ook kun je met een PLAYBAR, twee PLAY-speakers en eventueel een SUB een draadloos 5.1 surround-systeem maken.

Het systeem werkt via een eigen draadloze frequentie en is daarmee minder storingsgevoelig dan bijvoorbeeld AirPlay. Daarbij is het toevoegen, wijzigen of selecteren van zones eenvoudig met een bijhorende iPhone-, iPad- en Mac-app. Zie het als een Pro-versie van AirPlay.

De SONOS-familie
De SONOS-familie

PLAY:1, een nieuwe telg
De nieuwste PLAY:1 speaker is de kleinste én de laagst-geprijsde speaker die SONOS ooit gemaakt heeft. Voor 199 euro kun je er je SONOS-syteem mee uitbreiden of ermee beginnen. Voor dat geld krijg je een kleine staande speaker in wit of zwart, ontworpen volgens de minimalistische design-lijnen die we van SONOS gewend zijn. De PLAY:1 is vocht-bestendig en dus geschikt voor gebruik in keuken of badkamer. Voor wandmontage is een opening aan de achterkant gemaakt.

Van buiten mag de PLAY:1 er dan strak uitzien, van binnen ziet ie propvol om er toch zoveel mogelijk geluid uit te krijgen. Twee klasse-D versterkers sturen een woofer en een tweeter aan. Veruit de meeste ruimte wordt in beslag genomen door de 3,5 inch woofer voor mid- en lage tonen. De krijgt meer bewegingsruimte dan andere woofers van dit formaat, wat resulteert in meer luchtverplaatsing en daarmee diepere bassen.

sonos1
De PLAY:1 van binnen

Door deze opbouw komt er een verrassend krachtig geluid uit het kleine luidsprekertje. Door de tweeter blijft muziek wel helder klinken. Toch merk je dat vooral hoge en lage frequenties de boventoon voeren. Van het middensegment blijft weinig over. Hiermee is de kleine PLAY:1 ideaal om casual muziek mee te luisteren, maar zal een audiofiel er zijn neus voor ophalen.

PLAY:1+PLAY:1=stereo
Zoals we inmiddels van SONOS gewend zijn hoeft de PLAY:1 niet op zichzelf te staan. Door er twee in een ruimte te zetten kun je er samen een strak-uitziende stereoset van maken. Ook kun je ze gebruiken als onderdeel van een surround-systeem, samen met de PLAYBAR en eventueel de SUB van SONOS.

Het koppelen is bijna té eenvoudig. Je zet ze naast elkaar, geeft in de app aan dat ze samen één stereo-zone worden, je vertelt welke de linker speaker is door er één keer op te drukken en je bent klaar.

Conclusie
De PLAY:1 is een waardevolle uitbreiding van het SONOS-assortiment. Ondanks z’n kleine formaat komt het qua volume en geluidskwaliteit in de buurt van de grotere, zwaardere en 100 euro duurdere PLAY:3. Je zou je zelfs kunnen afvragen hoeveel meerwaarde die speaker nu nog heeft.

Het enige nadeel dat wij aan de PLAY:1 hebben kunnen ontdekken is het ontbreken van een directe audio-input om snel een iPhone of ander audio-apparaat aan te sluiten. SONOS biedt weliswaar een AirPlay-oplosisng, maar deze werkt nog altijd omslachtig en vereist de aanschaf van een AirPort Express.

sonos-play1

 

Door zijn kleine formaat en bescheiden prijs is de PLAY:1  geschikt om een zone toe te voegen (bijvoorbeeld een keuken of badkamer), of om een zone uit te breiden naar stereo of surround-geluid. Ook is het een laagdrempelige entrée voor wie wil beginnen met een SONOS-systeem.

Voor die doelgroep heeft SONOS zelfs een aanbieding; als je voor het eind van het jaar een PLAY:1 (of een andere PLAY-speaker) koopt, krijg je er een gratis BRIDGE bij om aan te sluiten op je router.

Kortom, met de PLAY:1 gaat SONOS steeds meer op de kleintjes letten.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Daniel Wich

  Mooi spul. Let wel even op dat als je ze draadloos gaat aansluiten het SONOS WiFi netwerk gaat interfereren met je mogelijk bestaande 2.4 GHz wireless netwerk dat voor tablets, telefoons, laptops enz. in gebruik is.
  Of alles goed samen te laten werken moet je in sommige gevallen aanpassingen doen in je draadloze router. (Waardoor het wel werk maar een flinke snelheidshap genomen kan/moet worden uit je draadloze netwerk)
  Apparaten op de 5 GHz band zullen er geen last van hebben totdat SONOS ook die band gaat gebruiken.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Lijkt verdacht veel op een reclame praatje. Hoeveel van die speakers mochten jullie verdelen op de redactie?
  Enige kritiekpunt is het middenbereik, maar ik denk niet dat iemand verwacht dat een speaker van 200 euro het complete bereik perfect beheerst. Het is dus eigenlijk geen kritiek.

 • Profielfoto
  Frododekoe

  Inderdaad een mooi reclame verhaaltje. Pff

 • Profielfoto
  jamba

  Mooi artikel. Reclame verhaaltje?! Ja er wordt eigenlijk gezegd koop niet de duurdere versie maar de goedkopen. Dan klopt dat ook niet.
  Ik vind het wel mooi spul.

 • Profielfoto
  macpeto76

  Dit is SPAM!!

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  Jaja, in een tijd waar argwaan, wantrouwen en achterdocht tot iets nobels verheven worden kun je zulke reacties wel verwachten. Het is natuurlijk een schande als iemand iets goed vindt en in een artikel uitlegt waarom. Schaam jullie, OMT!

 • Profielfoto
  kvz

  “OMT mocht de PLAY:1 een weekje uitproberen”

  Kunnen jullie dan niet wat uitgebreider laten weten hoe ze klinken? En hoe ze in de thuisbios mode in surround tot hun recht komen?

  Dit is gewoon een copy-paste van de press release?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Kijk, mekkercursus B is ook begonnen. Voor versie A zie onder het artikel over de kwartaalcijfers.

  Reminder, je mag het artikel overslaan als je het niet interesseert. Toch weer een mooi verschil met reclame op YouTube en RTL(XL).:twisted:

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het is ook niet snel goed, dat is dan wel weer consequent hier.
  Ter aanvulling, ik heb zelf een Sonos Play 5, geweldig apparaat, zit te denken om er twee van die kleintjes bij te kopen, tenzij ik ze nu natuurlijk cadeau krijg vanwege deze reclame.

 • Profielfoto
  langbeest

  Ongelofelijk wat een zeur(zwarte)pieten hier.
  Prima spul en een vermelding waard, wat je er ook van vindt.
  Tevens heb ik geen enkel probleem met het interfereren.

 • Profielfoto
  lowfi

  200 euro voor een mono speaker. Koopje!

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Apparaten op de 5 GHz band zullen er geen last van hebben totdat SONOS ook die band gaat gebruiken.

  De 5GHz band heeft vrijwel nooit last van andere (5GHz) netwerken in de buurt;)

 • Profielfoto
  Appletosh

  Sluip reclame, net als bij the voice waar ze twix eten tussendoor :twisted:

 • Profielfoto
  Mona

  Nu we toch aan het sponsoren zijn. Doe mij er twee voor bij m’n Playbar! Dank.

 • Profielfoto
  Joerian

  Begrijp ik het artikel goed?
  Moet je een Apple airport express hebben om überhaupt met airplay te werken?

  Ik gebruik het zelf niet maar was wel van plan dat in de toekomst te doen …

 • Profielfoto
  olbo

  Nou, ik heb Sonos in huis. Maar geweldig geluid komt er niet uit. Maar ik ben wel wat gewend met een DJ als broer. Als achtergrond muziek op werk is het prima, maar niet om er echt voor te gaan zitten. Je betaald voor design en niet voor hoogstaand geluid.

 • Profielfoto
  Caszz

  ik ben eigelijk meer benieuwd hoe de nieuwe Libratone Loop klinkt…

 • Profielfoto
  MacMartino

  Jammer is inderdaad dat het geluid niet zo hi-end is als je zou hopen. Het blijft een middelmatige speaker, hoe leuk je het ook verpakt. Middentonen zijn juist zo belangrijk. En muziek die niet stereo is, is natuurlijk geen optie. Dus moet je er altijd twee aanschaffen en dan kost het opeens 400,- voor een kleine kamer. Dan zou ik toch even doorsparen voor een bridge+versterker+twee boxen, die beter bij je ruimte past.

 • Profielfoto
  bartvdv

  ik ben eigelijk meer benieuwd hoe de nieuwe Libratone Loop klinkt…

  Die is te duur om zomaar weg te geven aan een redactie.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Te duur voor 1 speakertje, hoe je het ook went of keert. Ik kom net terug uit China met een draadloos speakertje van enkele tientjes. Geen design, en niet zo uitbreidbaar als Sonos, maar het werkt wel voor een bedrag dat nog redelijk te noemen is.

 • Profielfoto
  langbeest

  Goed man