Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 oktober 2013

SONOS let op de kleintjes met PLAY:1

Vroeger stond SONOS bekend om de witte kastjes die je aansloot op je eigen versterker of luidsprekers om zo high-end audiostreaming in huis te halen. Die kastjes maken ze nog steeds, maar tegenwoordig zijn ze er bij SONOS van overtuigd dat ze de luidsprekers net zo goed ook zelf kunnen maken.

Vandaag komt de nieuwste telg uit de SONOS-familie de Nederlandse markt op. Na de PLAY:5, de PLAY: 3 en recentelijk de PLAYBAR en SUB is er nu ook de PLAY:1; de kleinste én goedkoopste SONOS-speaker ooit. Maar, kan ie voldoen aan de verwachtingen die we van SONOS hebben of is goedkoop in dit geval duurkoop? OMT mocht de PLAY:1 een weekje uitproberen.

Wat is Sonos?
Voor wie het nog niet weet; SONOS is een systeem waarmee je de muziek van al je iTunes-bibliotheken in huis én online diensten als Spotify kunt streamen naar zogenaamde zones. Een zone bestaat uit een kastje dat op je audio-installatie is aangesloten, of een zelfstandige PLAY-speaker.

Recentelijk heeft het bedrijf een functie toegevoegd waarbij twee PLAY-speakers samen één stereoset kunnen vormen. Ook kun je met een PLAYBAR, twee PLAY-speakers en eventueel een SUB een draadloos 5.1 surround-systeem maken.

Het systeem werkt via een eigen draadloze frequentie en is daarmee minder storingsgevoelig dan bijvoorbeeld AirPlay. Daarbij is het toevoegen, wijzigen of selecteren van zones eenvoudig met een bijhorende iPhone-, iPad- en Mac-app. Zie het als een Pro-versie van AirPlay.

De SONOS-familie

PLAY:1, een nieuwe telg
De nieuwste PLAY:1 speaker is de kleinste én de laagst-geprijsde speaker die SONOS ooit gemaakt heeft. Voor 199 euro kun je er je SONOS-syteem mee uitbreiden of ermee beginnen. Voor dat geld krijg je een kleine staande speaker in wit of zwart, ontworpen volgens de minimalistische design-lijnen die we van SONOS gewend zijn. De PLAY:1 is vocht-bestendig en dus geschikt voor gebruik in keuken of badkamer. Voor wandmontage is een opening aan de achterkant gemaakt.

Van buiten mag de PLAY:1 er dan strak uitzien, van binnen ziet ie propvol om er toch zoveel mogelijk geluid uit te krijgen. Twee klasse-D versterkers sturen een woofer en een tweeter aan. Veruit de meeste ruimte wordt in beslag genomen door de 3,5 inch woofer voor mid- en lage tonen. De krijgt meer bewegingsruimte dan andere woofers van dit formaat, wat resulteert in meer luchtverplaatsing en daarmee diepere bassen.

De PLAY:1 van binnen

Door deze opbouw komt er een verrassend krachtig geluid uit het kleine luidsprekertje. Door de tweeter blijft muziek wel helder klinken. Toch merk je dat vooral hoge en lage frequenties de boventoon voeren. Van het middensegment blijft weinig over. Hiermee is de kleine PLAY:1 ideaal om casual muziek mee te luisteren, maar zal een audiofiel er zijn neus voor ophalen.

PLAY:1+PLAY:1=stereo
Zoals we inmiddels van SONOS gewend zijn hoeft de PLAY:1 niet op zichzelf te staan. Door er twee in een ruimte te zetten kun je er samen een strak-uitziende stereoset van maken. Ook kun je ze gebruiken als onderdeel van een surround-systeem, samen met de PLAYBAR en eventueel de SUB van SONOS.

Het koppelen is bijna té eenvoudig. Je zet ze naast elkaar, geeft in de app aan dat ze samen één stereo-zone worden, je vertelt welke de linker speaker is door er één keer op te drukken en je bent klaar.

Conclusie
De PLAY:1 is een waardevolle uitbreiding van het SONOS-assortiment. Ondanks z’n kleine formaat komt het qua volume en geluidskwaliteit in de buurt van de grotere, zwaardere en 100 euro duurdere PLAY:3. Je zou je zelfs kunnen afvragen hoeveel meerwaarde die speaker nu nog heeft.

Het enige nadeel dat wij aan de PLAY:1 hebben kunnen ontdekken is het ontbreken van een directe audio-input om snel een iPhone of ander audio-apparaat aan te sluiten. SONOS biedt weliswaar een AirPlay-oplosisng, maar deze werkt nog altijd omslachtig en vereist de aanschaf van een AirPort Express.

 

Door zijn kleine formaat en bescheiden prijs is de PLAY:1  geschikt om een zone toe te voegen (bijvoorbeeld een keuken of badkamer), of om een zone uit te breiden naar stereo of surround-geluid. Ook is het een laagdrempelige entrée voor wie wil beginnen met een SONOS-systeem.

Voor die doelgroep heeft SONOS zelfs een aanbieding; als je voor het eind van het jaar een PLAY:1 (of een andere PLAY-speaker) koopt, krijg je er een gratis BRIDGE bij om aan te sluiten op je router.

Kortom, met de PLAY:1 gaat SONOS steeds meer op de kleintjes letten.

Reageer op artikel:
SONOS let op de kleintjes met PLAY:1
Sluiten