Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 oktober 2013

Golden Master OS X 10.9 Mavericks vanaf nu beschikbaar

De afgelopen weken was er veel aandacht voor de nieuwigheden en bugs in iOS 7. Laten we echter niet vergeten dat OS X 10.9 nog steeds in bèta-fase was. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft Apple de Golden Master van OS X 10.9 Mavericks beschikbaar gesteld.

Een Golden Master is in principe gelijk aan de uiteindelijke versie voor eindgebruikers. Ontwikkelaars kunnen hiermee alvast hun apps en drivers testen. Het uitbrengen van een Golden Master verraadt een release binnen enkele weken, precies op tijd voor een special event later deze maand. Ook Xcode 5.0.1 heeft de Golden Master-fase bereikt. Ontwikkelaars kunnen deze vanaf nu downloaden.

In de nieuwe versie van OS X, die op iedere Mac werkt die ook OS X 10.8 Mountain Lion kan draaien, neemt Apple een aantal apps uit iOS over. Apple Maps en iBooks hebben hun weg naar OS X gevonden. Ook heeft Safari ondersteuning voor pushnotificaties gekregen, een feature die veel potentie heeft als RSS-vervanger.

Andere interessante features in OS X 10.9 Mavericks zijn vergaande verbeteringen op het gebied van energieverbruik, tabbladen in Finder en verbeterde ondersteuning voor dualscreen waarbij een tweede scherm ook via Airplay aangestuurd kan worden. Als laatste is iCloud Keychain het vermelden waard, deze centrale opslag voor wachtwoorden en andere gegevens zorgt dat alle wachtwoorden van een gebruiker op al zijn iOS- en OS X-apparaten beschikbaar zijn.

In tegenstelling tot iOS-updates, zijn nieuwe OS X-versies meestal niet gratis. Voor OS X 10.8 Mountain Lion moest vorig jaar € 17,99 betaald worden, waarschijnlijk zal OS X 10.9 Mavericks binnenkort ook voor deze prijs in de Mac App Store aangeboden worden.

Reageer op artikel:
Golden Master OS X 10.9 Mavericks vanaf nu beschikbaar
Sluiten