OS X 10.9 Mavericks goed voor de accuduur van iedere MacBook

Door: Raymon Mens - 39 reacties

Upgraden naar OS X 10.9 Mavericks is mede door de prijs heel aantrekkelijk, het is namelijk gratis. Toch is er nog een andere goede reden om te upgraden; MacBooks houden het met Mavericks langer uit op één acculading. De nieuwste MacBook Air houdt het zo’n 15 uur uit.

Niet alleen op nieuwe MacBooks is een positieve verbetering te merken, ook oudere modellen profiteren van een verbeterde accuduur. In een test van Ars Technica bleek een MacBook uit 2007 ongeveer een half uur langer mee te gaan. OS X 10.9 Mavericks bevat diverse technieken die voor een efficiënter gebruik van de accu zorgen.

Vergelijking van accuduur tussen Mountain Lion en Mavericks.
Vergelijking van accuduur tussen Mountain Lion en Mavericks.

De nieuwste versie van OS X maakt gebruik van verschillende technieken om de accuduur te optimaliseren. Zo beginnen Flash-element in Safari standaard niet meer automatisch te spelen en past Apple een nieuwe techniek toe die ‘App Nap’ heet. Door middel van App Nap worden onder andere applicaties die niet zichtbaar zijn op het scherm van de gebruiker tijdelijk bevroren of afgeremd.

OS X 10.9 Mavericks is een gratis update voor alle Mac-gebruikers. Apple kondigde deze dinsdagavond aan. Voorheen moest voor een nieuwe versie van OS X een klein bedrag betaald worden.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  mymac

  Ook bij mijn 2012 MacBook Air het geval. Gaat echt veeeeeel langer mee! Top update en misschien wel de beste tot nu toe.

 • Profielfoto
  maclover111

  Is inderdaad goed te merken. Mijn Macbook Pro 13″ uit 2011 gaat een uur extra langer mee.

 • Profielfoto
  Lauwrenzo

  Ik vind dat er ook een verschil in snelheid te merken is! Aanmelden als mijn MacBook in sluimerstand stond gaat echt supersnel

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Mooi! Maar ze hadden het wat mij betreft ook gewoon in een extra update van Mountain Lion kunnen geven. Wat er precies echt nieuw is aan het OS is mij een compleet raadsel, anders dan een paar kleine dingetjes….

 • Profielfoto
  iMaxMac

  ja, heel fijn allemaal als je geen epson all in one hebt. epson lijkt het enige tech bedrijf die verrast is door maverick. mijn work force all in one printer/scanner kan niet meer scannen omdat ze niet door hebben gehad dat apple met maverick zou komen. amateurs!!

 • Profielfoto
  knekkie

  Zo… dat zijn nog eens verbeteringen.
  bizar dat dat kan door software optimalisatie.

 • Profielfoto
  RobertWebbe

  Als je een wat oudere MacBook Pro hebt dan zijn er nog 2 dingen die de snelheid echt ENORM doen verbeteren:
  – werkgeheugen uitbreiden tot maximale (meestal naar 2x 4GB)
  – harddisk vervangen voor een SSD versie

  Ik heb zelf een 2010 model en ik had een gevoel dat ik een nieuwe MacBook had gekocht, zoveel sneller werkt dat. Het kost even wat geld maar daar kun je met een MacBook jaren plezier van hebben. Waar ik vroeger met Windows iedere jaar jaar wel een nieuwe laptop kocht doe ik nu al ruim 3 jaar met deze MacBook en ik ben er nog zo blij mee als een klein kind.

 • Profielfoto
  Xcode

  Qua features aan de oppervlakte valt OS X Mavericks mij tegen. Echter merkte ik vandaag dat mijn MacBook Pro uit 2009 toch echt wel wat langer op de batterij meegaat dan voorheen, onderhuids is er dus daadwerkelijk wel een bult werk verzet door Apple. Mijn nieuwe MacBook Pro retina komt morgen binnen en ik hoop dat ‘ie toch echt voorbij de 9 uur schiet. Die 15 uur van de MacBook Air is jaloersmakend!

 • Profielfoto
  Frank1964

  Ik heb op zowel een mac book pro late 2011 en een mac mini mid 2011 de upgrade uitgevoerd, maar ik kan er nog niet echt warm voor lopen….. zeker vanuit een koude start duurt alles lang, ook programma’s als photoshop en illustrator doen er veel langer over om te starten. Wat mij verder opvalt is dat ik nu ook met regelmaat de fan in het mbo aan hoor slaan en mijn eens zo super stille mini macje is nu een lawaaibak waar de fan al helemaal niet van uit lijkt te kunnen:-(
  Kortom, ik heb de voordelen nog niet mogen ontdekken:-(

 • Profielfoto
  Hans3920

  C cleaner werkt ook niet meer.
  Nog een bedrijf dat verrast is door de opgrade.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Eigenlijk een onzinnig bericht. Gezien de talloze problemen. Ik kan me niet herinneren dat met de vorige updates van het OS er zoveel problemen waren. Ik heb zelfs de indruk dat de overgang van PowerPC naar Intel een stuk vlotter verliep.

  Ik vraag mij zelfs af of softwareontwikkelaars wel de laatste versies hebben kunnen gebruiken om hun eigen software aan te passen.

 • Profielfoto
  Buzz

  @bartvdv: je bent weer op dreef met het trollen he?
  @Maverick9898: Je zou dat complete review van John Siracusa op Ars Technica maar eens moeten lezen, om erachter te komen wat er allemaal nieuw is, en wat daarbij achter de schermen komt kijken. Deze accuduur test komt uit die recensie.

  En in feite is Mavericks natuurlijk ook een soort halverwege-update van Mountain Lion. De updates komen nu immers om het jaar, in plaats van voorheen om de twee jaar.

 • Profielfoto
  Gastonw

  Mijn MacBook Air ’12 gaat inderdaad een stuk langer mee! De batterij is volgens de indicator nog maar op 80% health (na één jaar!) en haalde er vandaag met intensief gebruik (inc. tv kijken) er 6 uur uit

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik vind de prestaties van mijn oude Macbook Pro echt verbeterd op grafisch vlak. Voorheen ging het een beetje stroperig in iMovie. Nu gaat dat allemaal vloeiend. Alsof ik een nieuwe mac heb.

  Apple maakt alles strakker en strakker. Terwijl Microsoft en anderen nog steeds zoeken naar de juiste vorm.

 • Profielfoto
  Facundo

  Talloze problemen? Ik zal hier nu niet meteen bekend staan als fanboy, maar van “talloze problemen” heb ik in 10.9 nog niet gehoord/gelezen. Het energiegeslurp is duidelijk aangepakt met deze update, evenals het cpu-gebruik. Natuurlijk zijn er de gebruikelijke compatibiliteits-issues.
  Het enige grote probleem waar ik van heb gehoord gaat over video~ en audio codecs, maar sommige (o.a. AC-3, DSD) wáren al een probleem. En dat blijft wèl een kritiekpunt op Apple: Doe ’s niet zo moeilijk over FLAC, DSD, MKV, AVI, e.d. en zorg er nu eindelijk eens voor dat je alle gangbare formats in iTunes kan gooien en naar je AppleTV kan streamen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Buzz_D:

  Trollen? Als onderzoeker kan je toch niet blind zijn voor de talrijke problemen die overal opduiken rond Mavericks en iWork, het gebrek aan duidelijke informatie, dat deze iWork helemaal geen update is, maar een downgrade van de verschillende onderdelen om de compatibiliteit te garanderen tussen de verschillende apparaten.

  En dan lees je een bericht over de accuduur op laptops… Over struisvogelpolitiek gesproken.

  Mocht ik een artikel moeten schrijven, dan zou het net een inventaris zijn van de mankementen en oplossingen (zowel voor Mavericks als voor iWork. Een do’s en dont’s).

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Eigenlijk een onzinnig bericht. Gezien de talloze problemen. Ik kan me niet herinneren dat met de vorige updates van het OS er zoveel problemen waren. Ik heb zelfs de indruk dat de overgang van PowerPC naar Intel een stuk vlotter verliep.

  Ik vraag mij zelfs af of softwareontwikkelaars wel de laatste versies hebben kunnen gebruiken om hun eigen software aan te passen.

  Welke talloze problemen?

 • Profielfoto
  Facundo

  En nu sleep je er iWorks (geen onderdeel van Mav.) bij, terwijl het artikel over het OS en batterijverbruik gaan. Wat dan die “talloze problemen” met 10.9 zijn wil er nog niet zo uitkomen.
  En dat nu ook iWorks ten prooi valt aan de ziekte die Apple-apps de laatste jaren teistert (versimpeling en verlulligging) verbaast me allang niet meer. Gelukkig was LogicProX wèl een verbetering. Evenals Mavericks!
  En wat de accuduur op laptops met struisvogelpolitiek te maken heeft..?…maar misschien moet je daar onderzoeker voor zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Wat doe je hier nu eigenlijk bartvdv? Niet meer dan steeds een beetje stoken als je het mij vraagt.

  Als je echt wil bijdragen aan de discussie, kom dan maar op met je lijstje van de grote problemen die Mavericks met zich mee brengt. Ik ben oprecht benieuwd. Je hoeft er wat mij betreft geen heel artikel van te maken, maar tot nu toe vertel je alleen maar op drie verschillende manieren dat er van alles vreselijk mis is, zonder ook maar één concreet voorbeeld te geven.

  Dat kan ik dan alleen maar trollen noemen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Tsja… ik zie een aantal mensen die elkaar wat vragen stellen over Mavericks, daar is dat forum voor.

  ik heb mijn punt wel gemaakt, geloof ik. Ik hoop dat je je in de toekomst wat beter kan beheersen voordat je jezelf wederom voor gek zet door hier zo onder de nieuwsberichten te trollen.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  @bartvdv:
  Goed zo, luisteren naar je baas…. Trouwens, ik heb helemaal geen problemen met Mavericks. Het is een grote stap vooruit!

 • Profielfoto
  stefsegers

  Hier ook constant de FAN op volle toeren die je normaal gesproken niet hoor.

  Dit gebeurd zelfs wanneer er GEEN software open staat op safari na.

 • Profielfoto
  Facundo

  Hier ook constant de FAN op volle toeren die je normaal gesproken niet hoor.
  Dit gebeurd zelfs wanneer er GEEN software open staat op safari na.

  Eerst SMC/PRAM resetten en als dat niet helpt je probleem nog eens schetsen in een relevant topic, niet in deze.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik snap niet helemaal dat er mensen zijn die blijkbaar beledigd zijn als iemand kritiek heeft op Mavericks.

 • Profielfoto
  Buzz

  @franklinvv: het gaat niet om kritiek op Mavericks op zich. Die heb ik zelf ook. Er bestaat op deze site een compleet forum waar we het uitgebreid over die kritiek kunnen hebben. Het gaat er hier om dat sommige mensen die kritiek eens extra dik aanzetten in een discussie onder een nieuwsbericht dat over een erg positief punt van Mavericks gaat. Bij navraag blijkt dat die kritiek is gebaseerd op drijfzand (natuurlijk komen er op support forums mensen bij elkaar om te bespreken wat er niet goed gaat), en (blijkbaar) geen eigen negatieve ervaringen met Mavericks. Dat heet trollen.

  Daarmee wordt de hele (mogelijke) discussie hier over de betere batterijduur onder hoge druk gezet en dat gaat ten koste van het plezier dat andere forumleden hebben in het lezen van dit soort artikelen en de bijbehorende reacties, en uiteindelijk in het plezier van het bezoeken van deze site. Vind je dat niet ook zonde?

 • Profielfoto
  Gavin01

  Ik merk niet zoveel aan de accuduur, maar mijn mpb2011 met ssd is zeer langzaam met uitschakelen.( het lijkt wel een conventione drive) Het starten gaat iets trager.
  Meer mensen hier last van?

 • Profielfoto
  recoiller

  Mijn iPhoto heeft veel problemen sinds mavericks. Hij reageert officieel nog wel maar blijft steeds hangen in het laden. Ik heb de indruk dat alles opstarten langer duurt. Persoonlijk ben ik wel extreem blij met een menubalk op ieder scherm. Alleen die functie al maakt de upgrade voor mij de moeite waard.
  Maar ik hoop dat ze dat opstartprobleem, vooral bij iphoto nog oplossen..

 • Profielfoto
  Buzz

  Voor mij is Mavericks ook een erg grote stap vooruit. Alles gaat net wat sneller, ik merk dat er meer geheugen beschikbaar is, en vooral de verbetering van de batterijduur door slimmere aansturing van de CPU vanuit het OS vind ik een knappe prestatie. De verbeteringen onder de motorkap zijn de beste sinds Snow Leopard. Ik ben ook blij dat het iOS 6 uiterlijk van Calendar en Contacts weg zijn. Aan de andere kant zijn sommige van deze aangepakte applicaties nog wel wat buggy. Ik kon bijvoorbeeld niet meer zo makkelijk een groep contacten in een email krijgen, en iBooks werkt erg traag als je veranderingen aan de instellingen maakt. Hij gaat dan eerst terug naar de eerste bladzijde van het boek dat je aan het lezen bent, wacht dan 5 seconden, zodat je bijna zelf wil gaan vooruit bladeren, en plaatst je dan weer terug op de pagina waar je gebleven was. Erg vreemd, voor een ogenschijnlijk zo’n simpele applicatie als een ebook reader. Dit soort dingen zullen in de .1 en .2 releases wel worden opgelost.

 • Profielfoto
  BertvW

  Ik neem aan dat de door Apple weergegeven accuduur van 8 uur bij draadloos surfen over het web bij de nieuwe (eind 2013) 15″ MacBook Pro Retina al gebaseerd is op het gebruik van OS X Mavericks, en dat daar dus geen verbetering in accuduur optreedt?
  Wat zouden daarnaast redenen zijn om voor het model te kiezen met de externe videokaart?

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Buzz_D: wees gerust, ik voel mij helemaal niet voor gek gezet.

  Overigens gaat het hier over de accuduur en niet over Calendar, Contacts, iBooks…

 • Profielfoto
  Marius1976

  Enigszins offtopic vraag:

  Kan iemand mij uitleggen of het normaal is dat een tijdsduur achter de komma een hondertallige-schaal gebruikt?

  Ik zou bij 3.15 uur denken aan 3 uur en een kwartier.

  Maar in het geplaatste overzicht is dat dus niet zo, want als vergelijk staat eronder 3.93 uur.

  Kennelijk is 3.93 uur dus hetzelfde als 3 uur en (bijna) 56 minuten.

  Ik geloof nooit dat dit een gangbare manier van weergave van tijdsduur is, maar wellicht zit ik er helemaal naast… en wellicht is er een verschil met de Nederlandse (westeuropese) weergave van dit soort grootheden, en de Amerikaanse.

 • Profielfoto
  Kakoener

  Op de Apple.com staat nog steeds 12 uur gebruik, terwijl ze zeiden dat er een uur extra bij komt met mavericks dus 13 uur.

 • Profielfoto
  Buzz

  @Marius1976: Het is enigszins verwarrend inderdaad, en niet erg gebruikelijk, maar deze manier van weergeven maakt het makkelijker om snel met de getallen te kunnen rekenen. Probeer bijvoorbeeld maar eens uit te rekenen hoeveel procent je er op vooruit bent gegaan als je batterijduur van 3u15m naar 3u45m is gegaan. Met 3.25 en 3.75 uur is dat veel makkelijker. Het wordt dus wel vaker zo gedaan, als het doel is om de tijdsduur getallen makkelijk te kunnen vergelijken.

 • Profielfoto
  Facundo

  Geadverteerde accuduur (van welke fabrikant dan ook) dient altijd met een hele flinke klomp zout te worden genomen. Beter gezegd: Je hebt er als consument geen fluit aan.

 • Profielfoto
  Kakoener

  Op me macbook air 2013 heb ik nu constant 1 core die half volle toeren draait en me mac wordt er aardig warm van en het heeft een slechte invloed op me accu.
  De kernel task is de boosdoener en staat op 106% cpu belasting, herstart van mac lost het niet op.

  iemand tips?

 • Profielfoto
  Buzz

  @Facundo: Bij Apple klopt het anders wel aardig hoor. Vaak komen de tests van gebruikers bij nieuwe machines nog iets boven de door Apple geadverteerde accuduur uit.
  @kakoener: het zou een kernel extensie kunnen zijn die niet compatibel is met Mavericks. Het zou ook kunnen dat er een of andere onderhoudstaak draait die vanzelf weer stopt als hij klaar is.

 • Profielfoto
  Kakoener

  Buzz_D bedankt voor je reactie.

  het is wel een lange taak, sinds de update (op de avond dat die uitkwam)
  is die er al mee bezig.
  is dat niet te lang?
  Haal nu maar 6-7 uur gebruik terwijl het doorvoor een stuk langer was,

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, dan is er wel iets mis. Je zou eens met het commando “kextstat” in de terminal kunnen kijken welke kernel extensions er geïnstalleerd zijn. Als er iets tussen staat dat niet van Apple is (zonder com.apple in de naam) dan is dat een kandidaat voor waar het mis gaat. Als er alleen maar Apple extensies in het lijstje staan bij jou dan zou ik het ook niet meer weten. Ik zou dan een herinstallatie vanaf een lege schijf gaan overwegen.