Nieuwe vacature wijst op OV-functionaliteit in Apple Maps

21 reacties

Met elke update wordt Apple’s veelbesproken Maps-app een stukje beter, er wordt vanuit Cupertino en verschillende andere steden voortdurend gewerkt aan verbeteringen die van Apple Maps een meer dan volwaardig alternatief voor Google Maps moeten maken.

Vanaf het begin heeft Apple gezegd dat het aanbieden van OV-fuctionaliteit iets is dat het bedrijf over wil laten aan externe applicaties. Een vacature die gespot werd door MacRumours wijst erop dat de iPhone-maker mogelijk van gedachte veranderd is. Apple is op zoek naar een ‘Maps C++ Software Engineer – Public Transit’.

Apple zoekt Maps Public Transit Engineers en een Manager.
Apple zoekt Maps Public Transit Engineers en een Manager.

Bij de omschrijving van de vacature lezen we dat de engineer gaat werken aan “een van de meest verwachte features van Apple Maps”. Als we dit combineren met de recente overname van OV-app HopStop, lijkt er serieus werk gemaakt te worden van OV-functionaliteit in Apple Maps.

Apple bracht Apple Maps samen met iOS 6 uit tijdens de WWDC 2012. De kaartendienst kreeg in het begin veel kritiek, uiteindelijk bood CEO Tim Cook zijn excuses aan voor de kaartendienst en beloofde hij alles in het werk te stellen om de applicatie te verbeteren. Apple Maps werd vanaf iOS 6 standaar op iedere iPhone geïnstalleerd als vervanger van Google Maps. Inmiddels worden nog regelmatig verbeteringen en nieuwe features aan Apple Maps toegevoegd.

Inmiddels heeft Apple Maps ook zijn weg naar de desktop gevonden, sinds OS X 10.9 Mavericks hebben ook Mac-gebruikers de beschikking over Apple’s eigen kaartendienst. Toen Google recent aankondigde hun kaartendienst van reclame te gaan voorzien, gaven veel lezers aan Apple Maps wederom een kans te geven.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Laat ze eerst maar zorgen dat ik normaal kan navigeren in apple maps.
  Wat een amateurs en big #fail.

  1 keer per rit moet ik wel heeeel goed kijken hoe ik moet rijden en rij ik vaak genoeg verkeerd.
  met here en google maps nooit problemen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Geweldig nieuws ! Krijg je het ov (NS en arriva) en apple maps. Beide gaat vaak fout. Dus ben benieuwd naar eind resultaat:D

 • Profielfoto
  -Mark-

  Navigatie is bij mij geen enkel probleem. Was altijd een grote fan van Google Maps maar ben toch overgestapt. Geen spijt van:)

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik snap niet waar die haat nu vandaan komt. Apple maps werkt gewoon prima voor mij.

 • Profielfoto
  J-vision

  Van mij mogen ze ook zo snel mogelijk de stem verbeteren van het navigeren en de invoer van adressen intelligenter maken. Merk vaak dat hij bij geringe gegevens er niet uitkomt waar Google maps hier geen problemen mee heeft.

 • Profielfoto
  fzelders

  Mooi! Laat die dan eerst maar eens gaan werken aan een fatsoenlijk stemgeluid voor de NL-talige turn-by-turn instructies. De stem die nu in de app zit is waardeloos.

 • Profielfoto
  Dickdewit

  Hoop toch dat ze ook wat meer detail in de kaarten gaan aanbrengen zodat je makkelijker kan oriënteren. Invoer is ook niet geweldig. Je moet precies invoeren anders herkent hij het niet.

 • Profielfoto
  MEEUW

  ow geweldig dat mensen die 25 km per week rijden en zo heel af en toe navigatie gebruiken reageren met : “het werkt perfect” en “bij mij gaat altijd goed”

  Invoer is slecht. 1) typfoutje en hij kan al niet vinden.Google maps wel, geef alternatieven, of near by…
  2) typ eens in macdonalds enkhuizen of mac donald enkhuizen. apple maps niet gevonden. google maps wel gevonden.
  3) bij invoer is google maps veel sneller met aanbieden van volledige plaatsnaam dan apple maps.

  Rijden : 1) rijde en kruispunten en afslagen. Ja die zie je bij apple maps nog maar net te laat. En met 160 kan je die afslag ook net niet even erbij pakken (zeker in duitsland bij dusseldorf;)
  2) in en uitzoemen gaat niet tijdens de navigeren.
  google maps wel
  3) aanpassen aan de snelheid : Nope. Google maps wel.
  Want ja als je wat harder rij, moet je ook verder vooruit kijken.

  Afslagen. Ja daar erger ik me nog meest aan. Zeker bij Rotterdam(bedoel ik niet stuk van verbouwing op de a15) en Arnhem wil dat nog eens verkeerd gaan,
  Ook bij krimpen aan den ijsel… je moet echt goed in zoemen wil je zien dat je eigenlijk op de andere rijbaan moet rijden.

  Zoetermeer en den haag ook. Die amerikanen zijn niet gewend dat hier de afslagen en opritten zo dicht op elkaar zitten volgensmij.

  afin ik kan ook nog wel zo door gaan met Amersfoort en Tilburg en richting Winterswijk. Maar fail everytime….

 • Profielfoto
  Richard Struve

  Sinds iOS 4.8 zijn de stemmen alleen maar slechter geworden bij de Nederlandse versie
  Ik hoop dat dit met sirie nl straks beter is omdat de Engelstalige versie wel oa clair aanbied
  Voor nav heb ik des tijds Tom Tom aangeschaft op me iPhone en tot op heden vind ik dat nog het prettigst

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Mij valt vooral op dat Google Maps gewoon veel meer interessante plekken kent. Wanneer ik een Panos, Ikea, Kruidvat, supermarkt of bioscoop zoek, vindt Google Maps onmiddellijk de meest dichtstbijzijnde. In Apple Maps echter moet ik steeds het specifieke adres, inclusief huisnummer, ingeven omdat hij gewoon geen enkele plek in België kent!

 • Profielfoto
  Drome

  Gister zonder Tomtom naar Schiedam gereden en dus Maps gebruikt! Lastig programma, aanwijzingen zijn net te laat. Ik ben er uiteindelijk gekomen maar moest wel 3x opnieuw route laten berekenen! en voor niets door de Maastunnel gereden!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Meeuw heeft gelijk. Heb je nog meer Meeuw? Interessant lijstje.
  Wel vind ik Apple Maps veel beter wat betreft horeca, niet onbelangrijk.
  En qua oriënteren kan je ‘m op 3D zetten zodat je de gebouwen ziet (ingezoomd), zonder Satelliet-weergave dus supersnel, dat heeft Google niet.
  En dan de prachtige 3D-satelliet weergave, die is echt schitterend, helaas nog niet voor nederlandse steden maar toch, heeft Google niet.
  Tijd van aankomst en reistijd heeft Google volgens mij ook niet, erg handig.
  Vanaf je desktop/laptop naar je mobiel sturen, heeft Google ook niet.
  De stem van Google is beter dan Apple maar nog steeds raar.
  Grafisch vind ik Apple veel mooier.

  Live traffic is bij allebei indrukwekkend goed.
  Route verslepen via ander punt heeft Apple dan weer niet, Google wel.

  Maar vooral door de slimme en snelle invoer gebruik ik Google.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Voor wie ’t was vergeten… de navigatie optie binnen Apple Maps is van TomTom.:razz:

 • Profielfoto
  bartvdv

  … maar geïmplementeerd door Apple. Voor wie het was vergeten.

 • Profielfoto
  Max_G

  Ook net een week rondgetoerd door zuid-Duitsland. Voor sommige zaken is Apple Maps O.K., maar wil je echt zekerheid: Google Maps.

 • Profielfoto
  Di May

  En iedereen weet zonder twijfel wat “OV” is …

 • Profielfoto
  bartvdv

  OV, is dat niet die fameuze pas, chipkaart, een soort strippenkaart, die niet gekraakt kon worden, maar toch gekraakt werd ?

 • Profielfoto
  nielswback

  Ik wacht nog op de fiets functie bij route!

 • Profielfoto
  MacKevin11

  OV, openbaar vervoer

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Max_G: Wil je echt zekerheid: Navigon of TomTom. Navigon is echt geweldig, heeft me nog bijna nooit verkeerd gestuurd (nou ja, één keer door Donkerbroek) en vindt alles. Het enige is dat hij me van Schiphol vanaf de A4 altijd via de afslag A9 weer de A10 opstuurt omdat die binnenbocht net 100m korter is.

  Maps is er voor het OV echt behoorlijk op vooruit gegaan – vroeger stonden spoorlijnen en stations er niet eens op (dat kon schrikken zijn). Maar ze hebben nog een lange weg te gaan.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik denk dat veel mensen die hier reageren Apple Maps nog niet gebruikt hebben sinds iOS 7. Volgens mij is er een andere, veel betere stem. Niet meer die zachte fluisteraar, maar een normale mannenstem, die ook harder is, zodat je het in de auto beter kunt horen. Ik maak nu veel minder vaak mee dat ik de verkeerde kant op wordt gestuurd. Apple Maps is flink verbeterd. Navigon ook prima (en gratis voor T-Mobile gebruikers!), wellicht nog beter. Maar dat kost minstens 2Gb van je geheugen.