Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 oktober 2013

Nieuwe MacBooks ‘onrepareerbaar en niet te upgraden’

Inmiddels zijn de nieuwe MacBooks met Retina Display enkele dagen te koop. De prijs is verlaagd, de laptops zijn nog lichter en dunner en de prestaties verbeterd. Krachtige componenten in een dunne en lichte behuizing hebben echter niet alleen maar voordelen.

Tijdens een ‘teardown’ ontdekte iFixit dat Apple, net als bij de MacBook Air, bij de 13- en 15-inch MacBook Pro ook geheel overgestapt is op gecombineerde, vastgesoldeerde componenten en het vastlijmen van de accu. Dit maakt het individueel repareren of upgraden van onderdelen zo goed als onmogelijk.

De SSD is weliswaar op een losse chip geplaatst, maar de connector is volgens iFixit een niet-standaard model. Hetzelfde gaat op voor het RAM-geheugen dat vastgesoldeerd zit op het logicboard. Upgraden of vervangen wordt hierdoor zo goed als onmogelijk. Wanneer gekeken wordt naar het scherm en de trackpad, is de conclusie dat ook deze praktisch niet te vervangen zijn.

Kopers die in de markt zijn voor een nieuwe MacBook doen er goed aan een model samen te stellen dat futureproof is. De tijd dat het geheugen of de harde schrijf eenvoudig vervangen konden worden voor nog wat extra jaren werkplezier is voorbij. Ook zelf repareren is door de compacte samenstelling van de hardware niet iets dat consumenten eenvoudig kunnen doen.

De nieuwe MacBooks zijn praktisch niet te upgraden of eenvoudig zelf te repareren.
Reageer op artikel:
Nieuwe MacBooks ‘onrepareerbaar en niet te upgraden’
Sluiten